Фінські сторінки на Фонтанке.ру

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Напевно, вже практично все в Санкт-Петербурзі знають або особисто стикалися з процедурою повернення ПДВ (то, що ми називаємо Tax Free), сплаченого в Фінляндії. Пости повернення ПДВ є на всіх основних прикордонних переходах, повернення здійснюється і прямо в швидкісному поїзді «Алегро». А ось про те, що при покупці послуг в Фінляндії фізична особа з Росії взагалі звільнено від ПДВ і що повернути ПДВ, сплачений у Фінляндії, може не тільки фізична особа, яка придбаває товар у фінському магазині, але і російське юридична особа, відомо далеко не всім.

Про особливості фінського ПДВ розповідає адвокат Василь Давидов.

Основним документом, на підставі якого в Фінляндії здійснюється регулювання нарахування, оплати та повернення податку на додану вартість (ПДВ), або по-фінськи Аrvonlisävero (ALV), є Закон про ПДВ 30.12.1993 / 1501 (Arvonlisäverolaki 30.12.1993 / 1501).

Текст цього закону дуже нагадує главу 21 (ПДВ) Податкового кодексу РФ і інші аналогічні закони про податок на додану вартість континентальної Європи. Це говорить про те, що законодавець Фінляндії (як, втім, і російський) при розробці цього нормативно-правового акта як шаблон використовував міжнародний стандарт.

Якщо коротко викласти найбільш важливі для росіян тези про ПДВ, то виглядають вони так:

  1. Закон про ПДВ ділить іноземних (що знаходяться за межами Європейського Союзу) платників ПДВ на 2 основні групи:

- фізичні особи, які не підприємці;

- підприємці (в цю групу входять ИЧП і організації);

  1. Відносно придбання товарів і послуг закон про ПДВ вводить різні режими сплати та зарахування ПДВ для іноземних платників;

  2. У разі придбання товарів, фізичні особи - іноземці мають право на повернення ПДВ при вивезенні товару, а в разі набуття ними послуг у фінських підприємців (юридичних осіб) ПДВ з них продавцем не стягується;

  3. У разі придбання товарів підприємцями - іноземцями у фінській компанії (підприємця) ПДВ в загальному випадку з них стягуватися продавцем не повинен, а ось в разі придбання послуг стягування ПДВ законом строго передбачено. Але в останньому випадку підприємець-нерезидент має право на повернення ПДВ з бюджету Фінляндії.

Розберемося докладніше.

ЩО ТАКЕ ПДВ В ФІНЛЯНДІЇ?

Розуміння загальних моментів допоможе розібратися з питаннями, що стосуються сплати і повернення ПДВ нерезидентам Фінляндії (в цій статті, кажучи про нерезидентів Фінляндії, ми маємо на увазі російських громадян і юридичних осіб, включаючи підприємців).

Коли стягується ПДВ?

Відповідно до частини 1 закону про ПДВ 30.12.1993 / 1501 (далі по тексту «Закон про ПДВ»), ПДВ стягується:

  1. в ході підприємницької діяльності при продажу товарів і послуг на території Фінляндії;

  2. при ввезенні товарів на територію Фінляндії;

  3. при переміщенні товару по території ЄС в порядку, встановленому параграфом 26 закону;

  4. при переміщенні товару для його обробки в складської зоні в порядку, встановленому параграфом 72 закону.

Платником ПДВ, за загальним правилом, є продавець (можливі й винятки - наприклад, якщо товар і послугу в Фінляндії продає нерезидент).

У Фінляндії від ПДВ повністю звільнені:

  1. Організації, виручка яких за звітний період не перевищує 8500 євро;

  2. Громадські благодійні організації;

  3. Релігійні організації.

ЯКІ СТАВКИ ПДВ В ФІНЛЯНДІЇ?

Основна базова ставка ПДВ в Фінляндії досить висока і становить 24%, є ставки 14% і 10%.

ЧИ ВАРТО іноземців РЕЄСТРУВАТИСЯ У ФІНЛЯНДІЇ ЯК ПЛАТНИКОВІ ПДВ?

Під іноземцем в рамках закону про ПДВ розуміється підприємець, місце проживання якого знаходиться за межами Фінляндії. Під місцем проживання розуміється місце підприємницької діяльності або місце, де він постійно перебуває. Дуже важливо те, що іноземець має абсолютне, беззастережне право зареєструватися як платник податку ПДВ в Фінляндії. У цьому випадку він стає платником податків ПДВ, тобто самостійно здає декларацію і сплачує ПДВ до бюджету Фінляндії.

Якщо у іноземця немає в Фінляндії постійного місцезнаходження та він не зареєстрований як платник податків ПДВ, то обов'язок по сплаті ПДВ до бюджету покладається на покупця товарів або послуг. ПДВ не стягується, якщо покупцем товарів або послуг у іноземця є Фінське держава.

Таким чином, якщо ви є підприємцем або ваша організація здійснює продаж товарів і послуг до Фінляндії і при цьому у вас є витрати в Фінляндії, то у вас є певний механізм по поповненню ваших оборотних коштів і їх економії. Має сенс зареєструватися як платник ПДВ в Фінляндії, інформувати про це вашого фінського партнера і отримувати грошові кошти з ПДВ (тобто в розмірі, збільшеному на 24%). В цьому випадку ви будете зараховувати ПДВ, який ви платите в складі платежів вашим фінським партнерам і який пов'язаний з вашою діяльністю в Фінляндії. Але при практичній реалізації даної схеми необхідно брати до уваги обмеження, встановлені для резидентів Росії Федеральним законом «Про валютне регулювання та валютний контроль» (Федеральний закон від 10.12.2003 № 173-ФЗ)

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПЛАТИТИ ПДВ ПРИ ПРИДБАННЯ ТОВАРУ НЕ ТРЕБА?

Слід розібратися, які критерії встановлені законом для того, щоб товар або послуга вважалися реалізованими на території Фінляндії, а які - щоб вони вважалися реалізованими за межами території Фінляндії і ЄС. Це дуже важливо, тому що в першому випадку вартість їх продажу є базою для нарахування фінського ПДВ, а в другому - немає.

За загальним правилом, ПДВ не стягується, якщо продавець вивозить товари за межі ЄС або товар продається іноземному підприємцю для використання за межами ЄС.

Крім того, товар не вважається проданим в Фінляндії, якщо продавець або хтось інший від імені продавця переміщує товар з Фінляндії в іншу державу - член ЄС, але при дотриманні певних умов щодо покупця, а саме, якщо покупець:

  1. підприємець, діяльність якого в його власній країні ні в якій частині не пов'язана із заліками та поверненнями ПДВ;

  2. особа, яка не є підприємцем;

  3. підприємець, до якого у власній країні встановлений порядок застосування постійної ставки в ході процедури запуску виробництва;

  4. фізична особа.

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПЛАТИТИ ПДВ ПРИ ПРИДБАННЯ ТОВАРУ ТРЕБА?

Товар вважається проданим в Фінляндії, і стягується ПДВ, якщо:

  1. він знаходиться в Фінляндії при переміщенні його до покупця;

  2. продавець або хтось інший від імені продавця почав переміщення товару в Фінляндії (якщо інше не встановлено п. 63 a, 63 b або 63 d закону);

  3. продавець або хтось інший від імені продавця почав переміщення товару на території ЄС покупцеві і робить це заради продажу в Фінляндії;

  4. товар перевозиться з однієї країни ЄС в іншу, і продавець виробляє його збірку і установку на території Фінляндії.

(Детально всі питання справляння ПДВ в частині продажу товару в Фінляндії дозволені в розділі 5 (Продаж і переміщення товару в Фінляндії) і розділі 6 (Справляння податку в ході міжнародної торгівлі) закону про ПДВ).

ЧИ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ ПДВ ЗА НАБУТІ У ФІНЛЯНДІЇ ПОСЛУГИ?

У частині продажу послуг нерезидентам Фінляндії дуже важливі положення сформульовані в параграфі 69h Закону. На практиці більшість фінських компаній і фінських підприємців порушують положення цієї статті, збільшуючи свої рахунки, виставлені російським фізичним особам, на суму ПДВ.

Дослівно текст зазначеної статті в перекладі на російську мову виглядає так:

Надані іншому, відмінному від підприємця особі, нематеріальні послуги не надані в Фінляндії, якщо послуги передані за межі ЄС за місцем постійного знаходження покупця, або, якщо послуги не передані за місцем постійного знаходження, місце проживання покупця знаходиться за межами ЄС.

До вказаних послуг належать:

  1. передача прав на товарних знак, виробничих, патентних, ліцензійних та інших аналогічних прав;

  2. послуги реклами та розміщення оголошень;

  3. консультування, розвиток виробництва, планування, бухгалтерський облік і аудит, діловодство, креслення, перекладацькі, юридичні та інші аналогічні послуги;

  4. автоматична обробка даних, комп'ютерне та системне адміністрування, програмування;

  5. передача даних;

  6. фінансові та страхові послуги, виключаючи оренду банківських сейфів;

  7. оренда робочої сили;

  8. оренда рухомого майна, за винятком оренду транспортних засобів;

  9. зобов'язання, повністю або частково стосуються використання прав, згаданих у п. 11 цього списку, або комерційного використання даних;

  10. забезпечення доступу до розташованої в межах ЄС газової мережі або пов'язаної з нею мережі, електричної мережі або системам обігріву або охолодження, що проходить через них електрики, переміщенню газу, тепла, холоду, постачання та іншим безпосередньо пов'язаним з цими послугами.

Таким чином, у разі придбання резидентом Росії - фізичною особою, що не підприємцем - послуг в Фінляндії збільшення ціни на ПДВ в розмірі 24% від вартості продавцем послуг здійснюватися не повинно.

ЧИ МОЖЕ ЮРИДИЧНА ОСОБА ОТРИМАТИ ПОВЕРНЕННЯ ПДВ?

Да може. Законом закріплено основне положення про те, що ПДВ є внутрішнім податком і не стягується або підлягає поверненню нерезидентам Фінляндії. Це положення продовжено в положеннях частини 15 закону ( «Повернення податку деяким іноземним підприємцям»). У взаємній ув'язці з положеннями параграфа 122 закону сенс зазначеної частини полягає в зрівнянні правового становища фізичної особи та підприємця (організації) нерезидента.

Параграфи 150-156 визначають поняття іноземного підприємця (організації) і встановлюють порядок і терміни повернення сплаченого в Фінляндії ПДВ таким суб'єктом права.

Під підприємцем, розташованим за межами ЄС, розуміється підприємець, у якого немає місця проживання на території Союзу чи ні постійного місця розташування, де він здійснює підприємницьку діяльність.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЗАЯВУ НА ПОВЕРНЕННЯ ПДВ?

Заява про повернення повинно включати період часу, який становить не менше трьох послідовних місяців в поточному році і не більше одного календарного року. Воно може бути зроблено за період менш ніж три місяці, якщо воно стосується останніх місяців календарного року.

ПРИКЛАД: Ви закрили операцію в січні. Це означає, що заява на повернення ПДВ ви можете подати в наступному кварталі. Тобто заява ви можете подати після 1 квітня. Якщо у вас були угоди в січні, лютому і березні, то можна подати заяву на повернення ПДВ за всіма трьома угодами першого квітня.

Зазначений в заяві на повернення податку направляється на той період, протягом якого:

  1. зобов'язання з продажу виконано або рахунок на оплату послуг або товарів виставлений, в прив'язці до того, що сталося останнім;

  2. ввезені товари пройшли митні процедури.

Справа повинна бути подана протягом шести календарних місяців з моменту закінчення календарного року, якого стосується зазначений в заяві період часу.

КУДИ ЗАЯВКУ?

Параграф 151 закону встановлює те, що заява про повернення повинно бути направлено в податкове управління Фінляндії на бланку встановленого зразка, заповненому на фінською, шведською або англійською мовою.

До заяви про повернення повинні бути прикладені:

  1. рахунок в оригіналі або подібний до нього документ від продавця або рішення митного органу з відповідними додатками;

  2. свідоцтво з податкового органу в місці розташування заявника про діяльність заявника в якості підприємця;

  3. інші документи, необхідні для прийняття рішення про повернення.

Повернення грошових коштів здійснюється на рахунок заявника в Фінляндії або, на прохання заявника, на банківський рахунок в іншій державі ЄС.

ЯКІ ІСНУЮТЬ ОБМЕЖЕННЯ З ПОВЕРНЕННЯ ПДВ?

Якщо протягом року направлено лише одну вимогу про повернення, то мінімальна сума повернення - 50 євро, якщо кілька, то - 400 євро.

Також слід згадати про те, що, згідно з параграфом 154, сума виплати може бути знижена у зв'язку з наданням заявником неправдивих відомостей.

Точного терміну на розгляд заяви законом не встановлено, але податкове відомство Фінляндії вказує на те, що термін розгляду заяви може становити до 8 місяців.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА ПРАКТИЦІ?

На практиці, якщо в ході придбання товарів і послуг в Фінляндії резидентами Росії ситуація досить чітко врегульована, а саме повернення ПДВ на кордоні організовано належним чином, а фінські компанії-продавці зазвичай виставляє ціну покупцеві (організації або підприємцю) з Росії без ПДВ, то ситуація з послугами зовсім інша.

При зверненні до фінським компаніям або в ході співпраці з фінськими підприємцями росіянам - фізичним особам зазвичай виставляється ПДВ в повному обсязі в розмірі 24% (тобто, іншими словами, ціна послуг для росіян завищується фінами на 24%). Мотивом такої поведінки фінських підприємців може бути те, що:

  1. російські громадяни не знають фінського законодавства, а самі фіни сумлінно помиляються. Вони не знають, що з покупців послуг, фізичних осіб, які не є резидентами ЄС, не слід стягувати ПДВ. Тобто ПДВ стягується за звичкою. У нашій практиці бували випадки, коли ми роз'яснювали фінським юристам і адвокатам порядок розрахунків по ПДВ з росіянами в ході їх виступів тут в Росії. Приїжджаючи сюди з лекціями про порядок і особливості інвестування на території Фінляндії, вони не знали цього питання і погоджувалися з доводами лише після спільного прочитання і растолкование їм положень їх закону про ПДВ;

  2. російські громадяни не знають фінського законодавства, а фінські компанії стягують ПДВ навмисно і цілеспрямовано, добре знаючи те, що вони порушують закон. Роблячи таким чином, вони, по-перше, поповнюють свою виручку, а по-друге (що насправді набагато важливіше) - вони виключають бухгалтерські труднощі, пов'язані з роздільним податковим обліком своєї реалізації в Фінляндії з урахуванням і без урахування ПДВ.

У разі порушення закону фінською компанією або підприємцем, незалежно, чи робиться це через незнання привести своє законодавство у або навмисно, ми рекомендуємо вимагати повернення фінською компанією незаконно заявленого покупцеві ПДВ. У разі відмови повернення звертатися до суду (хоча на розгляд справи по суті знадобиться досить багато часу) і вже вимагати повернення не тільки ПДВ, але і відсотків і судових витрат. Отриманий від покупця-росіянина ПДВ є безпідставним збагаченням, незалежно від того, оплатила чи одержувач ПДВ - фінська компанія - його в фінський бюджет чи ні.

Відносно повернення ПДВ з бюджету російською компанією або російським підприємцем основна складність - це наявність рахунку в Фінляндії.

Звичайно, певні труднощі представляє збір документів, заповнення заяви про повернення та інші формальності, але в разі знання фінської мови особливих труднощів вони викликати не повинні.

Фото з особистого архіву В Фото з особистого архіву В. Давидова

Про автора: Василь Давидов близько 10 років у співпраці з адвокатом з Гельсінкі Карі Сільвеннойненом і адвокатом з Естонії Андресом Аавік дозволяє правові колізії з участю резидентів як на території Росії, так і Фінляндії і Естонії.

ЩО ТАКЕ ПДВ В ФІНЛЯНДІЇ?
Коли стягується ПДВ?
ЯКІ СТАВКИ ПДВ В ФІНЛЯНДІЇ?
ЧИ ВАРТО іноземців РЕЄСТРУВАТИСЯ У ФІНЛЯНДІЇ ЯК ПЛАТНИКОВІ ПДВ?
В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПЛАТИТИ ПДВ ПРИ ПРИДБАННЯ ТОВАРУ ТРЕБА?
ЧИ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ ПДВ ЗА НАБУТІ У ФІНЛЯНДІЇ ПОСЛУГИ?
ЧИ МОЖЕ ЮРИДИЧНА ОСОБА ОТРИМАТИ ПОВЕРНЕННЯ ПДВ?
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЗАЯВУ НА ПОВЕРНЕННЯ ПДВ?
КУДИ ЗАЯВКУ?
ЯКІ ІСНУЮТЬ ОБМЕЖЕННЯ З ПОВЕРНЕННЯ ПДВ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online