Боргова розписка

  1. Що таке боргова розписка
  2. Боргова розписка в отриманні грошових коштів
  3. Особливості боргової розписки між фізичними особами
  4. Форма і вид боргової розписки
  5. Оформлення розписки у нотаріуса
  6. Стаття №808 Цивільного кодексу говорить
  7. Як написати і скласти боргову розписку
  8. зміст розписки
  9. Чи потрібні свідки при складанні боргової розписки?
  10. Термін давності розписки для стягнення через суд і як відновити права
  11. Що може призупинити протягом терміну позовної давності
  12. Як можна продати боргову розписку
  13. Що робити якщо позичальник раптово помер (помер)
  14. Правильне погашення боргу
  15. Процентні «нюанси»
  16. Судова практика стягнення заборгованості за договором позики
  17. Правове обґрунтування невиконання боргової розписки
  18. Послуги професіоналів - гарантія повернення грошей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Являє собою розписку про позику грошових коштів, являє собою юридичний документ сфери цивільно-правових відносин між фізичними особами, що підтверджує факт передачі конкретної грошової суми, переданої стороною, як в добровільному порядку, так і в силу виконання договірних зобов'язань

Являє собою розписку про позику грошових коштів, являє собою юридичний документ сфери цивільно-правових відносин між фізичними особами, що підтверджує факт передачі конкретної грошової суми, переданої стороною, як в добровільному порядку, так і в силу виконання договірних зобов'язань.

Що таке боргова розписка

Боргова розписка як боргове зобов'язання укладається між фізичними особами, а організації та ВП оформляють договори позики (див. договірні суперечки ), При цьому фіз. особи також можуть укласти договір позики.

Щоб в правовому ключі позичати гроші або брати в борг існує спеціальний документ - боргова розписка, що має певні законодавчі аспекти складання та використання.

Існує думка, що позичати гроші потрібно в тій кількості, з якою сумою Ви готові розлучитися назавжди.

Тільки наявність правильно оформленої розписки дозволяє відстояти свої інтереси в законному порядку і стягнути борг через суд.

Боргова розписка в отриманні грошових коштів

Чи законно скласти і, в разі необхідності, пред'явити в суді боргову розписку, існують правові вимоги та норми до оформлення такого роду документів, стаття №807 ГК РФ вказує, що договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей.

Як правило, боргову розписку видає позичальник кредитору при отриманні грошових коштів.

З 2018 року до складання такого роду документа ЗОБОВ'ЯЗАНІ звертаються, в разі якщо позика перевищує 10000 (десять тисяч) рублів. Якщо ж угода все ж була укладена в усній формі, то сторони повинні підтвердити її, наприклад, випискою з банку.

До слова, в чинному законодавстві обумовлено, що в разі, якщо сума позичати коштів в десять разів перевищує встановлений державою мінімум заробітної плати, боргову розписку необхідно складати в обов'язковому порядку. На даний момент цей показник дорівнює 100 рублів, сума позики, що вимагає оформлення боргової розписки, становить від 1000 рублів.

Довідково: Мінімальний розмір оплати праці в РФ (Дивіться пункт 2).

При цьому якщо обидва учасники угоди щодо позики є фізичними особами, а загальна сума позики не перевищує 100 тис. Рублів, то він буде вважатися безвідсотковим, якщо в договорі не вказано інше.

Завантажити зразки:

Особливості боргової розписки між фізичними особами

Для того, щоб боргова розписка вважалася грамотно складеної, необхідно враховувати обов'язкову наявність в ній наступних реквізитів, зокрема,

  1. максимально повні паспортні дані сторін договору, включаючи місце реєстрації, контактний телефон;
  2. сума позики, позначена прописом і в цифровому еквіваленті. Якщо так вийшло, що прописом немає, то головне, щоб однозначно читалася сума;
  3. призначення кредитних коштів (на особисті потреби або бізнес (на бізнес не вказувати, так як є обмеження і нюанси));
  4. термін погашення заборгованості, процентна ставка за користування грошовими коштами або безпроцентні позики;
  5. Способи погашення, наприклад обов'язково вказати рахунок банківської карти;
  6. Вимога про розуміння позичальником правових наслідків видачі боргової розписки. Дана умова має бути прописано власноруч позичальником, і в разі виникнення спору, позикодавець має право послатися на те, що позичальник, при отриманні грошових коштів, повністю усвідомлював наслідки своїх дій.

До обов'язкових пунктів відноситься також вказівку терміну вступу договору в силу, зобов'язання повернення позикових коштів, мета використання коштів, дата підписання документа та підпису сторін.

До загальних вимог відноситься також рукописна форма документа, яку, при бажанні сторін або, як варіант, на вимогу однієї із сторін, можна завірити у нотаріуса.

Слід зазначити, що бажаним, але не обов'язковим, умовою змісту документа є вказівка ​​місця укладання договірних відносин

Форма і вид боргової розписки

Важливо враховувати, що чітко встановленої форми для боргових розписок в законодавстві РФ немає. По факту - це може бути як нотаріально завірений документ, так і документ вільної форми.

Юридична сила таких боргових розписок однакова (якщо не враховувати беззастережне прийняття судом нотаріально завіреної розписки і можливість сумнівів щодо достовірності розписки, оформленої у вільній формі).

Оформлення розписки у нотаріуса

Необхідно звернутися до нотаріуса, він засвідчить дієздатність звернулися, попередить про відповідальність, підготує договір позики і запевнить належним чином.

Стаття №808 Цивільного кодексу говорить

  1. Договір позики між громадянами повинен бути укладений у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір оплати праці, а в разі, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.
  2. На підтвердження договору позики та його умов може бути представлена ​​розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Не плутайте поняття вексель і боргова розписка

Поширені випадки, коли фізичні особи через відсутність юридичної освіти або знань щодо ключових відмінностей схожих між собою юридичних документів, плутають поняття, вносячи, тим самим, «плутанину» в суть договірних відносин. Йдеться про неправильне тлумачення суті і призначення таких документів, як «боргова розписка» і «вексель».

Розставимо крапки над «i». Вексель є строгим формальним документом, який використовується виключно в комерційній діяльності як факт підтвердження перерахування великих грошових сум. Боргова розписка на кшталт векселем тільки як факт передачі грошей. Однак змістовна сторона і форма складання такого документа істотно відрізняються від векселя.

Як написати і скласти боргову розписку

Це офіційний документ, яким підтверджується факт отримання в борг певної грошової суми. Розписка власноруч передається позичальником позикодавцеві в момент передачі грошей, або оформляється через нотаріуса.

зміст розписки

Змістовна сторона боргової розписки чітко визначена в законодавстві. У такому документі в обов'язковому порядку повинні бути вказані основні особисті дані сторін, включаючи паспортні дані, адреса реєстрації та місця фактичного проживання. В обов'язковому порядку прописом та цифрами прописується сума замінити засобів із зазначенням конкретної дати їх повернення. Якщо предметом позики є речі, - в документі вказується їх вартість і опис. Складена боргова розписка власноруч підписується сторонами угоди за участю мінімум двох свідків.

Важливо враховувати, що при своєчасному виконанні позичальником боргових зобов'язань, він отримує розписку назад. Як варіант, кредитор може написати у відповідь документ про отримання грошей. У разі виникнення спірних питань щодо термінів повернення і суми боргових коштів резоннее всього звернутися в суд для захисту своїх прав та інтересів.

Чи потрібні свідки при складанні боргової розписки?

Незважаючи на те, що чинне законодавство України не містить умов, які б підтверджували необхідність свідків при укладенні договору позики, присутність останніх при передачі грошей і отримання боргової розписок не забороняється.

У випадках виникнення судових розглядів, наявність свідків, які підтверджують факт передачі грошей, а також умови їх повернення, може зіграти важливу роль. Виходячи з вищевикладеного, позикодавець має право вимагати від позичальника включення в текст боргової розписки інформації про свідків, присутніх в момент передачі грошей.

Термін давності розписки для стягнення через суд і як відновити права

Як свідчить закон, позичальник повинен повернути всю суму боргу не пізніше тридцяти днів з того дня, як дав у борг зажадав повернути свої фінанси. Це правило діє також у випадку, якщо в договорі про надання позики дата повернення не вказувалася або такою датою вважався момент запитання (пункт 1 статті 810 Цивільного кодексу РФ).

Згідно із законом, термін позовної давності по розписці дорівнює 3-м рокам (це зазначено в 196-й статті Цивільного Кодексу РФ). Якщо ж сторони з якихось причин уклали договір про зміну цього терміну, то вони порушили закон, який забороняє такого роду угоди.

Що може призупинити протягом терміну позовної давності

На практиці зустрічаються такі випадки, коли протягом строку позовної давності зупиняється.

  1. Форс-мажорні обставини (надзвичайні обставини, які визнані непереборними).
  2. Мораторій, який наклало Уряд Росії на виконання даних зобов'язань.
  3. Служба учасників договору позики в Збройних Силах (в разі їх переведення на воєнний стан).
  4. Ухвалення закону, який припиняє дію нормативно-правового акта, яким регулюються відносини сторін по розписці.
  5. Процедура медіації, якщо сторони уклали таку угоду.

Як можна продати боргову розписку

Навіть у складній ситуації, не потрібно падати духом. У РФ діє колекторське співтовариство, які мають величезний досвід пошуку і стягнення з недбайливих позичальників грошових коштів. Звернувшись до них, ви цілком можете продати борг. Сума торгу починається від 10% від суми боргу, як правило колектори викуповують борг за суму що не перевищує 50% суми боргу.

Що робити якщо позичальник раптово помер (помер)

Необхідно з'ясувати наявності майна, простежити хто прийняв дане майно, - вступив у спадок, і подавати претензію про повернення боргу правонаступника померлого позичальника. Пам'ятайте, майно як і борги успадкованого!

Правильне погашення боргу

Погашення боргових зобов'язань позичальника перед кредитором здійснюється відповідно до прописаними в договорі умовами і в термін, визначений в розписці. Якщо умови договору позики повністю виконуються і позикові кошти вчасно повернуті власнику, боргова розписка повертається позичальнику.

У разі порушення умов договору - в установлений термін гроші не повернуті кредитору, останній має законне право звернутися з позовною заявою до суду протягом трьох років, починаючи від терміну повернення грошей, обумовленого в розписці.

У разі якщо, Позичальник не може визначити місцезнаходження позикодавця, а телефон не відповідає, необхідно звернутися до нотаріуса і через нього оформити повернення борг.

Процентні «нюанси»

  1. Якщо гроші позичати на умовах виплати відсотків, такі «кредитні нюанси» в розписці обумовлюються в обов'язковому порядку у вигляді чітко прописаної процентної ставки і грошової суми. У разі відсутності в документі зазначеної відсоткової ставки, кредитор має повне право стягнути відсотки відповідно до поточної ключовою ставкою на момент повернення боргу.
    Довідково: Ключова ставка в РФ .
    До слова, в законодавчій системі країни передбачені випадки, коли стягнення відсотків з позичальника неможливо. По-перше, якщо сума кредитних коштів менше, ніж п'ятдесятикратний розмір мінімальної заробітної плати. По-друге, в борговій розписці позначено безвідсоткове умова позики.
  2. Якщо сторони не визначили термін виплати відсотків, вони повинні виплачуватися щомісячно до дня повернення позики. Коли обов'язок по сплаті відсотків одночасно з поверненням суми боргу прямо не передбачена договором позики, позикодавець може вимагати сплати таких відсотків незалежно від того, пред'являються ним вимоги про стягнення основного боргу чи ні.

Судова практика стягнення заборгованості за договором позики

Не так давно в практиці цивільного судочинства був зафіксований факт невірного тлумачення законодавчих норм Цивільного кодексу Російської Федерації, що стосуються доказів невиконання боргових зобов'язань позичальника.

Приводом для резонансного діловодства послужив факт стягнення боргу за договором грошової позики на основі боргової розписки.

Оскільки стандартний договір позики сторонами укладений не був, суд відмовив позивачу в задоволенні вимог.

Правове обґрунтування невиконання боргової розписки

За твердженням Верховного Суду, наявність боргової розписки у позикодавця повністю підтверджує недотримання позичальником боргових зобов'язань. Дана законодавча норма закріплена в пункті першому статті сто шістдесятої Цивільного кодексу. До того ж в цьому нормативно-правовому акті зазначено, що будь-яка угода укладається в письмовій формі за допомогою складання документа з чітким описом його змістовної сторони, наявністю підписів сторін або уповноважених ними осіб. Неправомірними доказами підтвердження будь-якої угоди є тільки показання свідків.

Нагадаємо, що суд першої інстанції та апеляції порахували, що боргова розписка не може вважатися підтверджуючим документом, оскільки не відображає повну інформацію про позикодавця і зобов'язання позичальника щодо повернення грошових коштів.

Послуги професіоналів - гарантія повернення грошей

Щоб правильно скласти і оформити боргову розписку з урахуванням законодавчих нюансів і вимог можна звернутися за допомогою до професійних юристів. Фахівці надають грамотні консультації щодо складання договорів позики, сприяють в питаннях швидкого оформлення і нотаріального засвідчення боргових розписок.

У разі виникнення суперечок щодо позики зможуть представити і захистити інтереси клієнта в суді до моменту сприятливого вирішення питання.

Посилання по темі:

Чи потрібні свідки при складанні боргової розписки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online