Які документи потрібні для повернення 13 відсотків з покупки квартири

  1. Що таке податкове вирахування?
  2. Чи потрібно подавати декларацію при купівлі квартири?
  3. Список документів для подачі декларації 3-ПДФО на відрахування податку
  4. Як оформити декларацію?
  5. Які документи потрібні для отримання податкового вирахування при купівлі квартири?
  6. Порядок подачі документів на відшкодування прибуткового податку
  7. Коли можна подати документи на компенсацію?
  8. Як заповнити документи на повернення грошей?
  9. Перелік документів для майнового відрахування при покупці квартири для пенсіонерів
  10. Документи для повернення 13 відсотків з покупки квартири в іпотеку
  11. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російська фіскальна система надає громадянам можливість повернути сплачені раніше суми ПДФО, якщо вони витратили гроші на покупку або будівництво житла. Підтримка поліпшення житлових умов населення - один із напрямів соціальної політики Росії. Які документи потрібні для повернення 13 відсотків з покупки квартири і, як же повернути ці гроші? Про це ми розповімо в даній статті.

Зміст статті

Що таке податкове вирахування?

Відрахування - це сума, яка вираховується з бази, звідси і назва Відрахування - це сума, яка вираховується з бази, звідси і назва. Розмір відшкодування становить 2 мільйони рублів за витрати на придбання житла і 3 мільйони рублів за витрати на погашення іпотеки. В результаті відшкодування може досягати 5 мільйонів рублів. Хто має право на податкове вирахування при купівлі житла дізнайтеся тут .

Така можливість дається кожному громадянину Росії один раз в житті, т. Е. Якщо одного разу людина використовувала право, то знову його застосувати не можна.

Поверненню підлягають тільки суми ПДФО, сплачені здобувачем. Якщо сплачено 100 рублів, повертається 100 рублів. Якщо ж сплачені податки перевищують розмір максимального відшкодування і витрат було більше максимальної суми, то повернення грошей відбувається в межах встановленого законом ліміту.

Наприклад, квартира куплена за 2 500 000 рублів. Це більше максимальної суми компенсації. Значить, автоматично 500 000 відсікаються, залишається тільки 2 мільйони. Якщо податку за останні 3 роки сплачено 3 000 000, то також відсікається 1 мільйон, що не помістився в рамки ліміту.

У зворотній ситуації теж береться менше зі значень. Якщо квартира придбана за 1 500 000 рублів, то сума компенсації зменшується до 1 500 000. А якщо за 3 роки здобувач заплатив тільки 500 000 рублів ПДФО, то сума зменшується ще - до фактично сплачених розмірів податку. Але при цьому залишок переходить на майбутнє. В даному випадку відрахування складе 500 000 рублів, а що залишилися 1 500 000 переходять на майбутнє - їх можна повернути, коли у особи накопичаться нові сплачені НФДЛ, або він купить ще один об'єкт.

Важливо розуміти різницю між самим вирахуванням і сумою повернення. Повертається не розмір компенсації - НЕ 2 мільйони отримає здобувач, а 13% від них - 260 000, якщо ж у нього іпотека - 260 000 і 390 000 за іпотеку.

Чи потрібно подавати декларацію при купівлі квартири?

Будь-яка заява є звітом і заявою особи про свої доходи, витрати, податковій базі, пільги, нарахованих і сплачених податках. Щоб Федеральне Казначейство перерахувало з федерального бюджету суми сплаченого ПДФО назад платнику, потрібно подати декларацію - заява про право на відрахування. Форма цього звіту - 3-ПДФО, також знадобляться документи для 3-ПДФО при купівлі квартири по іпотеці .

Важливо надати актуальну форму звіту. У 2018 році діє та ж форма, що і в 2017 і 2016 роках.

За 2015 рік подається інша, більш рання форма. Заява 3-ПДФО в загальному містить 19 сторінок, але заповнювати все не потрібно.

У разі майнового повернення при купівлі житла заповнюються:

  • титульний аркуш;
  • розділ 1;
  • розділ 2;
  • лист А;
  • лист Д1.

Іноді можуть додаватися й інші листи - якщо мають місце відповідні обставини. Наприклад, лист Д2 прикладається, коли є доходи від продажу майна - нерухомості або транспортних засобів.

Разом із заповненою звітністю подаються папери, що підтверджують право на відшкодування витрат за придбання житлоплощі.

Список документів для подачі декларації 3-ПДФО на відрахування податку

По 220-ою статтею НК РФ здобувач збирає ряд паперів для докладання їх до поданого звітності 3-ПДФО По 220-ою статтею НК РФ здобувач збирає ряд паперів для докладання їх до поданого звітності 3-ПДФО.

Що потрібно:

  • паспорт;
  • правовстановлюючий акт;
  • кредитний і іпотечний договори - якщо купівля-продаж здійснено за допомогою позикових коштів;
  • довідка про сплату відсотків по іпотеці;
  • довідка 2-ПДФО;
  • виписка з банку про реквізити рахунку або карти; ;
  • платіжні акти, що підтверджують витрати.

У кожному конкретному випадку можуть знадобитися і інші документи. Наприклад, якщо квартира знаходиться в частковій власності, потрібні згоди інших власників на отримання єдиного повернення тільки одним або спільна подача пакету. Як відбувається продаж частки в квартирі одного з власників докладніше тут .

Як оформити декларацію?

Звіт можна оформити будь-яким зручним способом.

вручну:

  • За прикладами, розміщеним на стендах в будівлі інспекції;
  • За зразками, розміщеним на порталі ФНС Росії в розділі «ПДФО»
  • У період деклараційної кампанії у всіх інспекціях країни - березень-квітень кожного року, тоді волонтери допоможуть правильно заповнити форму.

електронно:

  • За допомогою програмного забезпечення «Декларація»;
  • Через особистий кабінет і заповненням форми в онлайн режимі;
  • За додаткову плату - документ заповнить аудиторська фірма за 2-3 тисячі рублів.

Якщо одного разу чоловік скористався вирахуванням в повному обсязі, то знову його застосувати не можна.

Якщо вирішено самостійно оформити документ в паперовому вигляді, то потрібно дотримуватися строгих вимог, встановлених ФНС Росії:

  1. Використовувати чорні, сині або фіолетові чорнило;
  2. Писати великими друкованими літерами;
  3. У кожній клітині розміщувати тільки один символ, в тому числі для кожного знака пунктуації;
  4. Починати запис в графі з першої лівої клітини, після завершення запису в графі при наявності порожніх клітин ставити прочерк за останньою буквою записи;
  5. При електронному заповненні запис ведеться по правому краю - останньої буквою слова або цифрою величини повинна закінчуватися рядок;
  6. Ставити дату і підпис на кожному аркуші;
  7. Відкидати копійки за стандартними правилами округлення до повного рубля.

Заповнювати звітність потрібно з кінця - з останнього листа.

Останнім листом в даному випадку є лист Д1. Щоб його заповнити, потрібні документи про витрати на квартиру - відповідно до них вносяться відомості про житло, т. Е. Адреса, кадастровий або умовний номер, дата покупки та ін., А також суми витрат - фактична вартість покупки, максимальний розмір повернення - 2 мільйони рублів. При іпотеці - ще 3 мільйони рублів, розрахунок повернення за цей рік і вказівку залишку, який переноситься на наступний.

Лист А заповнюється за допомогою довідки 2-ПДФО - виписуються дані роботодавця і в точній відповідності вказуються: доходи, бази, нараховані та сплачені ПДФО.

В розділ 2 записуються підсумки листів А і Д1. У першому розділі досить відобразити підсумок всього звіту - величина до повернення.

На титульній сторінці записуються дані платника податків і деталі звіту - різні коди, рік подачі, кількість аркушів декларації і т.п.

Які документи потрібні для отримання податкового вирахування при купівлі квартири?

Який комплект потрібно зібрати: Який комплект потрібно зібрати:

  • Оригінал і копія паспорта заявника - для підтвердження особи. Якщо батьки отримують відрахування за дитину, надаються форма, що засвідчує особистість дитини, і паспорта батьків;
  • Правовстановлююче підставу, - в традиційному випадку це договір купівлі-продажу. Якщо витрати мають місце по ще не побудованому житла, надається передавальний акт і договір ДДУ або пайових внесків в житлово-будівельний кооператив;
  • Виписка з реєстру ЕГРН - запитується в Росреестра або в МФЦ, після того як проведена реєстрація угоди купівлі-продажу квартири . Вартість паперової виписки 400 рублів, термін виготовлення близько 7 днів;
  • Довідка 2-ПДФО - підтверджує, що заявник має доходи, що обкладаються прибутковим податком. Її потрібно отримати в бухгалтерії за місцем роботи, бухгалтер сформує форму за допомогою програми 1С. Довідка містить реквізити джерела доходів, що оподатковуються суми, податкові бази, нарахування та сплату ПДФО;
  • Виписка з банківського рахунка про реквізити рахунку або карти. Можна навіть роздрукувати чек з допомогою банкомату, наприклад, через термінали Ощадбанку в розділі особистих даних можна скористатися послугою роздруківка реквізитів картки. Реквізити потрібні для того, що по ним Федеральне Казначейство перерахувало здобувачеві гроші;
  • Платіжні папери, що підтверджують витрати, - це можуть бути квитанції, чеки, розписки та інші форми, що відображають як покупку нерухомості, так і здійснення в ній ремонту, будівельних робіт тощо.

Письмову заяву в довільній формі можна здати разом з пакетом документації відразу, а можна подати його потім - після перевірки декларації та прийняття рішення інспекцією. У заяві здобувач вказує підстави і обставини отримання компенсації за витрати на придбання житла, а також реквізити для перерахування коштів та їх порядок.

Порядок подачі документів на відшкодування прибуткового податку

Після збору і заповнення всього пакета до неї складається опис вкладень. Тепер можна надати пакет в інспекцію.

Коли можна подати документи на компенсацію?

У будь-який час року, що наступив після виникнення права на відшкодування, можна здати декларацію 3-ПДФО і додатки до неї. за умови надання повного списку, здача повинна пройти швидко і без труднощів.

Як заповнити документи на повернення грошей?

Декларація заповнюється за схемою, приведеною вище. А заяву - у вільній формі. У заяві повинна бути «шапка» із зазначенням адресата і адресанта - керівника інспекції, назви самої інспекції та особистих імені, адреси проживання, паспортних даних. Потім здобувач пише суть заяви - повернення надміру сплачених сум ПДФО. Вказуються суми і реквізити для перерахування.

Перелік документів для майнового відрахування при покупці квартири для пенсіонерів

Особливість вирахування для пенсіонерів полягає в тому, що у нього може не бути доходів, оподатковуваних ПДФО, і, відповідно, сплаченого до бюджету податку.

Але по 220-ою статтею НК РФ повернути можна за 3 останні роки перед роком подачі декларації. Якщо у пенсіонера були доходи в ці 3 роки, наприклад, він працював і тільки недавно вийшов на пенсію, то повернення можливе.

Можливе повернення грошей при наявності інших оподатковуваних доходів, наприклад, пенсіонер здає житло в найм і отримує орендну плату. Якщо він платить з цього доходу податок, його можна відшкодувати.

В інших випадках компенсувати витрати на придбання житла не можна, так як в бюджеті немає сплачених пенсіонерів сум.

Документи для повернення 13 відсотків з покупки квартири в іпотеку

Крім основного переліку здобувач, який купив житло в кредит, надає:

  • Кредитний і іпотечний договори;
  • Заставна і додаток до неї
  • Згода власників на іпотеку, якщо квартира знаходиться в спільному володінні;
  • Звіт, в якому відображена оцінка ринкової вартості квартири ;
  • Довідка про сплату відсотків по іпотеці - коли власник почне повертати податок за витрати на погашення річних, потрібно буде підтверджувати фактично сплачені відсотки, адже повернути гроші за плановані витрати не можна - тільки за фактичні.

Додаткова інформація про процедуру повернення компенсації в цьому відео:

висновок

Кожному працюючому офіційно громадянину необхідно скористатися наданої державою можливістю повернути 13% від своїх доходів. Незважаючи на невеликий відсоток, у річній перспективі ця суттєва сума, яка неодмінно зіграє роль в життєвих планах і прогнозах. Якщо немає можливості самостійно розібратися в питанні, потрібно відвідати свою інспекцію в період деклараційної кампанії, коли інспектори активно інформують громадян про особливості подання декларації 3-ПДФО.

Що робити далі після укладення договору купівлі-продажу квартири читайте в нашій статті тут .

За додатковою інформацією з даного питання звертайтеся в рубрику « Купівля " за посиланням.

Безкоштовна юридична підтримка за телефонами:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-31-45 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-78-23

Що таке податкове вирахування?
Чи потрібно подавати декларацію при купівлі квартири?
Які документи потрібні для отримання податкового вирахування при купівлі квартири?
Як заповнити документи на повернення грошей?
Які документи потрібні для повернення 13 відсотків з покупки квартири і, як же повернути ці гроші?
Чи потрібно подавати декларацію при купівлі квартири?
Як оформити декларацію?
Які документи потрібні для отримання податкового вирахування при купівлі квартири?
Коли можна подати документи на компенсацію?
Як заповнити документи на повернення грошей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online