Як правильно оформити завдаток при покупці квартири (бланк, зразок)

  1. Чи можна завантажити договір завдатку при купівлі квартири і чи потрібно це робити?
  2. Чи можливо угоду про аванс при купівлі квартири?
  3. Як написати розписку, якщо внести частину грошей за квартиру все-таки необхідно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Завдаток при покупці квартири зразок» - такий запит адресують пошуковикам громадяни, які хочуть оформити таку угоду за всіма правилами. Адже оформлений за зразком завдаток при покупці квартири допоможе не втратити вдалий варіант при неможливості з яких-небудь причин виплатити всю суму відразу. Наскільки це може бути застосовано в угоді купівлі-продажу житла і як відбувається оформлення завдатку, розповість наша стаття.

Чи можна завантажити договір завдатку при купівлі квартири і чи потрібно це робити?

Чи можливо угоду про аванс при купівлі квартири?

Як написати розписку, якщо внести частину грошей за квартиру все-таки необхідно

Чи можна завантажити договір завдатку при купівлі квартири і чи потрібно це робити?

Перш ніж говорити про використання такого договору при покупці квартири, необхідно розібратися, що ж він із себе представляє. У п. 1 ст. 380 ГК РФ дано визначення самого поняття завдатку: розмова йде про грошовій сумі, що передається однією стороною договору іншій в рахунок виконання грошового зобов'язання, яке випливає з укладеного між ними угоди. Іншими словами, завдаток являє собою якусь гарантію того, що згодом укладений між сторонами договір буде виконаний належним чином. Оформляється він в письмовому вигляді, і для договору завдатку при купівлі квартири зразок можна знайти на багатьох сайтах.

Так як завдаток є забезпечувальної заходом, який оформляється додатковим договором, дійсним для обох сторін, в разі невиконання умов основного договору (в нашому випадку - договору купівлі-продажу) покупець втрачає суму завдатку; якщо ж умови не дотримуються продавцем, йому доведеться повернути покупцеві отриманий завдаток у подвійному розмірі. На перший погляд все зрозуміло і нескладно, однак з юридичної точки зору все не так просто.

Договір купівлі-продажу квартири, відповідно до п. 2 ст. 558 ГК РФ, вважається укладеним з моменту його державної реєстрації. Однак оскільки з 2013 року реєструються не домовилися, а тільки перехід права власності від продавця до покупця, це означає, що угода вважається завершеною тільки після того, як покупець повністю оформити на себе право власності на куплену квартиру.

Існуюча практика купівлі-продажу квартир показує, що завдаток часто передається на етапі укладання попереднього договору (Докладніше див .: Як скласти попередній договір купівлі-продажу квартири?) . Правда, таку умову з'явилося в нашій країні з легкої руки ріелторів, які в більшості своїй не мають юридичної освіти і діють «як навчили колеги» або ж «інтуїтивно». Таким чином, широко використовуваний при угодах зразок договору завдатку при купівлі квартири з правової точки зору дещо сумнівний.

Чи можливо угоду про аванс при купівлі квартири?

Як вам вже, напевно, стало зрозуміло, ніякого зразка завдатку при купівлі квартири, який багато хто шукає в інтернеті, фактично немає і бути не може. Як же тоді провести оформлення авансу як частини вартості придбаних квадратних метрів?

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Тут слід мати на увазі, що ГК взагалі не визначає такого поняття, як аванс. У літературі воно трактується як попередня оплата, здійснювана в рамках укладеного договору до настання терміну повного виконання зобов'язань його сторонами. Таким чином, аванс (попередня оплата) може мати місце тільки в разі, коли договір вже укладено, але фактичне виконання зобов'язань настає пізніше (наприклад, якщо сторони в договорі передбачили передачу майна і його оплату не в момент укладання угоди, а в майбутньому).

Хоча треба сказати, як аванс в судовій практиці часто трактується завдаток, внесений відбувся покупцем в рамках попереднього договору або без такого. Однак, на думку більшості фахівців в області права, більш точною є його кваліфікація як безпідставного збагачення, тобто одержання особою доходу, на який вона не мала права ні в силу закону, ні в результаті укладеної угоди, - а в цьому випадку обогатившееся без підстави особа зобов'язана повернути отриману суму. Більш того, в судовому порядку з нього можуть бути стягнуті також відсотки за користування чужими грошовими коштами. Відсоток відповідно до закону розраховується за ключовою ставкою ЦБ РФ, яка з 02.05.2017 становить 9,25% річних. Якщо отриманої суми не вистачає для покриття збитків (при наявності таких), то додатково може бути стягнута різниця між сумою відсотків і сумою понесених збитків.

Так що ж, взагалі не виробляти розрахунків до укладення договору? Так, якщо це можливо, то краще діяти саме таким чином: продавець виписується, договір укладається, перехід права власності реєструється, покупець виконує свій обов'язок по оплаті. Однак далеко не всіх продавців влаштовує такий стан речей. Воно й зрозуміло: їм також необхідна гарантія виконання покупцем його обов'язків.

Воно й зрозуміло: їм також необхідна гарантія виконання покупцем його обов'язків

Найкраще в даному випадку вдатися до перевіреної роками схемою використання для розрахунків банківської комірки. З одного боку, продавець буде знати, що покупець поклав у неї необхідну суму, але вилучити її до певного моменту не зможе, т. К. Право доступу у нього з'явиться тільки в разі виконання зазначених раніше умов. З іншого боку, покупець буде впевнений, що якщо договір купівлі-продажу в запланований термін не підпишуть, то його кошти залишаться в цілості й схоронності.

Як написати розписку, якщо внести частину грошей за квартиру все-таки необхідно

Якщо продавець наполягає на внесенні завдатку, а можливість твори розрахунку після здійснення угоди відсутня, то передавати гроші найкраще по розписці . Вона повинна бути складена в письмовій формі, в ній вказуються паспортні дані сторін, дата передачі коштів, передана сума і мета передачі грошей - передоплата за індивідуально-визначену квартиру.

також в розписці слід вказати плановану дату укладення договору і умови повернення коштів у разі, якщо договір не буде укладено в термін, або заліку суми в рахунок вартості квартири в разі, якщо угода відбудеться. Після складання розписка засвідчується підписом отримав гроші. Добре, якщо розписка буде складена в присутності двох свідків, які підтвердять факт передачі грошей, поставивши особисті підписи.

Примітка: важливо розуміти при цьому, що якщо продаж квартири не відбудеться, то ви зможете повернути тільки внесену суму, т. К. Такий платіж не зобов'язує продавця до укладення договору. Іншими словами, недобросовісний продавець зможе продовжити пошуки кращих варіантів без будь-яких несприятливих наслідків для себе.

Чи можна завантажити договір завдатку при купівлі квартири і чи потрібно це робити?
Чи можливо угоду про аванс при купівлі квартири?
Чи можна завантажити договір завдатку при купівлі квартири і чи потрібно це робити?
Чи можливо угоду про аванс при купівлі квартири?
Як скласти попередній договір купівлі-продажу квартири?
Чи можливо угоду про аванс при купівлі квартири?
Як же тоді провести оформлення авансу як частини вартості придбаних квадратних метрів?
Не знаєте свої права?
Так що ж, взагалі не виробляти розрахунків до укладення договору?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online