Як повернути 13 відсотків від покупки квартири по іпотеці?

  1. Хто може повернути податкові відрахування за покупку житла?
  2. порядок розрахунку
  3. способи повернення
  4. через податкову
  5. через роботодавця
  6. Необхідні документи
  7. термін
  8. Зразки заяв та форм

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо звернутися до загальноприйнятому визначенню, то податкове вирахування - це певна частина доходу фізичної особи, що не обкладається податками, або повернення частини сплаченого раніше податку, відповідно до понесеними витратами. Це стосується витрат на житлове майно, освіту, лікування, придбання медикаментів і т.д.

Хто може повернути податкові відрахування за покупку житла?

Право на отримання податкового вирахування при купівлі житла за допомогою іпотечного кредиту є, по суті, у кожного покупця. Безпосередньо можливість з'являється в той момент, коли він отримує акт прийому-передачі квартири (якщо житло купується за договором пайової участі) або в дату оформлення права власності на підставі виписки з ЕГРН (Якщо житло купується на підставі договору купівлі-продажу).

Але, для отримання іпотечного вирахування потрібно направити відповідну заяву, вказавши в ньому всю інформацію про заявника, укладеній угоді, а також про придбану житлової нерухомості.

порядок розрахунку

порядок розрахунку

Причина того, що мова йде про повернення саме 13% від суми податків, полягає в тому, що відрахування стосується тільки доходу фізичних осіб. Він більш відомий як прибутковий податок або ПДФО, і він становить саме 13% від загальної суми доходів громадян.

Рядові працівники на підприємствах не завжди навіть знають про його існування або порядку розрахунку, оскільки здійснення всіх цих маніпуляцій - завдання бухгалтерії. Звідти гроші перенаправляються безпосередньо в державний бюджет і далі розподіляються відповідно до потреб держави і його громадян.

Але, щоб розуміти як розраховується податкове вирахування, потрібно навести приклад: громадянин Іванов І. І. в 2018 році взяв у банку іпотечний кредит на суму в 2 мільйони рублів і придбав за договором купівлі-продажу квартиру вартістю 2 мільйони 200 тисяч рублів. При цьому свідоцтво про реєстрацію права власності було оформлено в 2018 році. У 2019 Іванов І.І. направив до податкової інспекції декларацію 3-ПДФО за минулий 2018 рік і заявив право на відрахування в розмірі 2 мільйонів рублів, при якому поверненню підлягають 260 тисяч рублів.

Важливо пам'ятати, що витрати з позикових коштів теж потрапляють під категорію персональних витрат, і відрахування з них покладено в стандартному порядку.

Детальніше про відрахування за іпотечними процентами можна дізнатися в підпункті 4 пункту 1 статті 220 НК РФ . Ключове відмінність між стандартними і іпотечними відрахуваннями - в максимальних сумах, з яких можна отримати повернення виплачених податків.

При використанні тільки своїх коштів максимальний відрахування становить 13% від 2 мільйонів рублів і дорівнює 260 тисячам рублів. Тоді як при використанні іпотечних коштів можна повернути 13% вже від 3 мільйонів рублів - сума повернення тут складе 390 тисяч рублів.

способи повернення

Для того щоб отримати податкове вирахування на підставі форми 3-ПДФО, існує два способи.

  • За допомогою звернення до безпосередньо до роботодавця громадянина;
  • Направивши заяву до Інспекції Федеральної Податкової Служби. В кожному випадку є свій ряд нюансів, включаючи специфіку звернення, перелік необхідних документів, порядок виплати вирахування і т.д.

через податкову

У тому випадку, якщо громадянин хоче отримати всю суму податкового вирахування за весь рік, краще звертатися в ИФНС. Оформлення може бути проведено в будь-який час після завершення звітного року. Наприклад, якщо заявник придбав квартиру в 2018 році, то заяву про намір одержати відрахування можна подавати вже з 1 січня 2019 року.

При зверненні в ИФНС, буде відразу повернуто всю суму від сплаченого громадянином ПДФО, але вона не може перевищувати 13% від усіх відповідних витрат.

Процедура повернення податку через ИФНС:

  1. Збір всіх необхідних документів. Частина документації є базовою і потрібно для будь-якого виду відрахувань, а частина - спеціальна для кожного підвиду.
  2. Подача зібраного пакету документів до відділу інстанції за місцем реєстрації заявника. Це можна зробити особисто, через пошту, через довірену особу, або за допомогою офіційного сайту ИФНС .
  3. Камеральна перевірка (внутрівідомча, без виклику заявника). Вона може займати до декількох місяців. Протягом цього часу подані документи перевіряються на відповідність усім формальним критеріям, а також на достовірність.
  4. Отримання заявником прибуткового податку. Як правило, перерахування здійснюється на його рахунок в банку.

через роботодавця

Але для отримання податкового вирахування по іпотеці необов'язково звертатися в державні інстанції. Всю процедуру можна здійснити і через безпосереднього роботодавця громадянина. Однак в цьому випадку можна розраховувати на повернення податкового вирахування по частинах. Просто з кожної зарплати протягом певного періоду часу не буде утримуватися ПДФО.

Однак серйозний плюс цього варіанту полягає в тому, що немає необхідності чекати наступного року. Кошти можуть бути повернуті вже в поточному. А починаючи з наступного року можна звернутися в ИФНС і отримати решту суми цілком.

Щоб оформити ПДФО через роботодавця, потрібно здійснити наступну процедуру:

  1. Зібрати всі необхідні документи (перелік відрізняється від того, який подається в ИФНС).
  2. Документація передається в податкову інспекцію. Це можна зробити особисто, поштою або через електронну форму на сайті ИФНС . Не пізніше 30 днів після відправки заяви, інстанція повинна видати заявнику повідомлення для роботодавця про те, що його співробітник має право на податкові відрахування.
  3. Отримане повідомлення вручається роботодавцю. До цього документа додається заява на отримання вирахування. Заробітна плата без утримання ПДФО буде виплачуватися починаючи з місяця, коли було подано заяву та до того моменту, поки відрахування не буде повернений або поточний рік не закінчиться. На наступний рік доведеться оформляти нове повідомлення або звертатися за поверненням суми вже безпосередньо через ИФНС.

Необхідні документи

Необхідні документи

Для того щоб повернути ПДФО, потрібна певна документація. Без неї ні ИФНС, ні роботодавець необязани нічого виплачувати громадянину.

Перелік документів для податкового вирахування по іпотеці:

  • Ксерокопія внутрішнього паспорта РФ;
  • Заповнена заявником податкова декларація (форма 3-ПДФО). Потрібно тільки при зверненні за поверненням податків в ИФНС. Якщо кошти потрібно буде отримувати у роботодавця, цей документ не обов'язковий;
  • Довідка про сплачені відсотках по іпотеці для податкової;
  • Довідка про доходи з основного місця роботи (форма 2-ПДФО). Не потрібно, якщо повернення прибуткового податку відбувається за рахунок роботодавця;
  • Довідка про додаткові джерела доходу (наприклад, при роботі за сумісництвом), якщо є;
  • Заява в ИФНС, заповнене на банківському бланку з печаткою. У тексті цього документа потрібно обов'язково вказати реквізити заявника, якому повинен бути повернутий податок.

Якщо податкове вирахування здійснюється за близьких родичів (дітей, батьків, братів, сестер, подружжя), то до пакету потрібно додати наступні документи:

  • ксерокопія свідоцтва про народження родича і заявника (потрібно для підтвердження спорідненості);
  • ксерокопія свідоцтва про шлюб.

З урахуванням того, що в даному випадку оформляється іпотечний кредит, в будь-якому випадку до списку додається довідка з банку про сплачені в поточному році відсотках по іпотеці. Її можна отримати або відразу, але за гроші, або безкоштовно, але через один місяць.

термін

Подача заяви для повернення ПДФО з відсотків по іпотеці повинна здійснюватися своєчасно. Строки звернення до ИФНС і до роботодавця розрізняються, так само як і терміни отримання коштів.

Якщо громадянин звертається за відшкодуванням відсотків по іпотеці при покупці квартири в ИФНС, він це повинен зробити тільки після закінчення звітного року. На всю процедуру розгляду заявки і оцінки розміру відрахування піде близько 4 місяців. З них - 3 місяці на камеральну перевірку, і ще 30 днів - на перерахування коштів. Цей термін актуальний тільки для першого року звернення в цю інстанцію. У наступні роки все буде відбуватися набагато швидше - вся процедура займе не більше 4-5 тижнів від моменту подачі заяви.

Якщо ж громадянин хоче отримати компенсацію відсотків по іпотеці через роботодавця, то він може це зробити вже на наступний місяць після отримання відповідного повідомлення від податкової. Це повернення сплачених відсотків по іпотеці дійсний до кінця року. Потім можна або переоформити повідомлення в ИФНС і продовжувати отримувати виплати від роботодавця, але більш оптимальним рішенням буде отримання грошей безпосередньо з податкової.

Зразки заяв та форм

Нижче ви можете завантажити заяви і форми, які треба буде заповнити для отримання податкового вирахування з іпотеки, взятої для покупки квартири.

Хто може повернути податкові відрахування за покупку житла?
Хто може повернути податкові відрахування за покупку житла?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online