в які терміни виплачується допомога на дитину до 3 років

З офіційного сайту ФСЗН http://www.ssf.gov.by/priside/payment_pension/copy_417_435/

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

сувій


Питання. В організації, де я працюю, постійно затримують виплату допомоги по догляду за дитиною віком до 3 років. Чи може наймач для забезпечення своєчасної виплати допомоги звернутися за фінансуванням коштів на її виплату в районний відділ Фонду соціального захисту населення Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь? Як вплинути на наймача, щоб він виплачував допомогу вчасно? Чи можна отримати допомогу в органах Фонду?
Відповідь. Статтею 20 Закону Республіки Білорусь «Про державну допомогу сім'ям, які виховують дітей» (далі - Закон) встановлено, що призначення і виплата державної допомоги по догляду за дитиною віком до 3 років (далі - допомога) здійснюється за місцем роботи (служби), навчання в денній формі навчання або одержання освіти підготовки в клінічній ординатурі в очній формі особи, яка має право на допомогу. При цьому в повній сім'ї допомога призначається за місцем роботи (служби), навчання, проходження підготовки в клінічній ординатурі матері (мачухи) дитини. У разі, якщо мати (мачуха) в повній сім'ї не працює (символи не служить), не вчиться, не проходить підготовку в клінічній ординатурі, допомога призначається за місцем роботи (служби), навчання, проходження підготовки в клінічній ординатурі батька (вітчима) дитини. Особам, які працюють за сумісництвом, допомога призначається за основним місцем роботи.
Обов'язок щодо своєчасної виплати допомоги законодавством покладено на платника обов'язкових страхових внесків (наймача) (далі - платник). Зокрема, в статті 5 Закону передбачено, що організації, які призначають і виплачують допомогу, зобов'язані забезпечувати його своєчасну виплату.
До компетенції органів Фонду соціального захисту населення Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь не входить призначення і виплата допомоги. Органи Фонду здійснюють фінансування коштів на виплату допомоги платникам у випадках, встановлених законодавством.
Згідно п. 8 Інструкції про порядок використання коштів державного позабюджетного фонду соціального захисту населення Республіки Білорусь на виплату пенсій та допомог, затвердженої постановою правління Фонду соціального захисту населення Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь від 15.07.2013 № 9, платники здійснюють виплату допомоги за поточний місяць в рахунок нарахованих обов'язкових страхових внесків та інших платежів до бюджету державного позабюджетного фонду соціального захисту населення Республіки Білорусь (та далі - платежі в бюджет фонду), що підлягають перерахуванню до бюджету фонду за поточний місяць.
У випадках перевищення суми нарахованих допомог, що виплачуються з коштів державного соціального страхування (до яких відноситься посібник), над сумою платежів до бюджету фонду соціального захисту населення Республіки Білорусь, а також несвоєчасної виплати заробітної плати (затримки її виплати на один календарний місяць і більше), перерахування коштів на виплату допомоги здійснюється платникам обласними, Київською міською управліннями Фонду соціального захисту населення Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь (Далі - управління Фонду).
Для перерахування коштів на виплату допомоги платники подають до районних, міських та районних у містах відділи управлінь Фонду за місцем постановки їх на облік відповідну заявку на отримання коштів. Отримувачі допомоги в цих відносинах не беруть участь.
Якщо нарахованих платежів до бюджету фонду соціального захисту населення досить для виплати допомог і заробітна плата виплачується вчасно або затримка виплати заробітної плати становить менше одного календарного місяця, фінансування витрат на виплату допомоги управліннями Фонду не проводиться.
Причину несвоєчасної виплати допомоги і термін, в який буде проведена виплата допомоги, одержувачі допомоги повинні з'ясовувати у платників в усній або письмовій формі.
Якщо невиплата допомоги пов'язана з несвоєчасною виплатою заробітної плати, можна звертатися в обласні, Мінське міське управління Департаменту державної інспекції праці Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь для вжиття заходів щодо виплати заробітної плати, і залучення платників до адміністративної відповідальності. Від вирішення цього питання залежить також і виплата допомоги.
Органи Фонду не наділені правом залучати платників до відповідальності за несвоєчасну виплату допомоги.
Якщо в результаті звернення до платників питання про виплату допомоги не вирішено, то одержувачі допомоги мають право звертатися до суду і прокуратуру.

Як вплинути на наймача, щоб він виплачував допомогу вчасно?
Чи можна отримати допомогу в органах Фонду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online