Казахстанські військовослужбовці отримуватимуть житло за новою схемою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів з питань житлових відносин», який в середу в ході пленарного засідання в першому читанні схвалив мажилісу, передбачає новий алгоритм вирішення житлових питань військовослужбовців і членів їх сімей. Мета і суть законопроекту полягає в забезпеченні власним житлом всіх категорій потребують житла військовослужбовців за рахунок держави.

«Законопроект передбачає наступний механізм: на особисті рахунки військовослужбовців банку другого рівня щомісяця будуть перераховуватися житлові виплати, розміри яких будуть складати з вартості одного квадратного метра житла у відповідному регіоні, помноженого на норми належності за складом сім'ї. Тобто з розрахунку 18 квадратних метрів на одну людину », - повідомив депутатам заступник міністра оборони Талгат Мухтаров.

За його словами, житлові виплати можуть бути використані виключно на придбання житла з використанням іпотечного кредиту; оплату оренди житла, в тому числі з подальшим викупом; сплату внесків у пайовому будівництві житла, в житловому та житлово-будівельному кооперативі, накопичення житлово-будівельних заощаджень і поліпшення житлових умов.

Крім того, законопроект спрямований на вирішення і інших проблемних питань. Це забезпечення житлом військових пенсіонерів, які присвятили 20 і більше років свого життя військовій службі.

«Багато хто з них, не маючи можливості переїхати, до сьогоднішнього дня змушені проживати без власного житла в службових квартирах в закритих та відокремлених містечках. Інша частина військових пенсіонерів звільнена з військової служби без надання житла. При цьому пенсіонери, звільнені без надання будь-якого житла, отримають одноразову компенсацію вже в 2018 році. Тобто їх право на житло буде повністю реалізовано. А військовим пенсіонерам, які продовжують проживати в закритих та відокремлених містечках, буде виплачена також одноразова компенсація », - пояснив заступник міністра.

За його словами, це дасть можливість освоїти наявний службово-житлового фонду відомств і заселити туди потребують житла військовослужбовців.

Чи вирішить законопроект і житлове питання членів сімей військовослужбовців, які загинули або померли під час проходження військової служби. Для них передбачена одноразова грошова компенсація в розмірі ринкової вартості нового житла в регіоні, в якому загиблий, який помер військовослужбовець проходив службу. Одноразова компенсація передбачена і військовослужбовцям, отримали каліцтва або захворювання, внаслідок чого вони зняті з військового обліку. Ще одна норма стосується військовослужбовців, забезпечених службових житлом, яке підлягає приватизації, внаслідок знаходження їх в закритих військових містечках і заставах. Відповідно до законопроекту, їм будуть перераховуватися 50% від житлових виплат у відповідному регіоні.

«Це буде справедливо, оскільки держава зазначених військовослужбовців забезпечує безкоштовним службових житлом і оплачує їм комунальні послуги. Тому військовослужбовці можуть одержувані крім цього 50% на житлові виплати накопичувати і взяти участь в різних банківських програмах іпотечного кредитування », - вважає Мухтаров.

У свою чергу, виконуючий обов'язки голови правління АТ «Жілстройсбербанк» Казахстану Мирас Бейсенбаев повідомив, що банк розробив спеціальну програму кредитування військовослужбовців, яка буде відкрита з 1 січня 2018 року.

«Очікуємо, що ставка по кредитах буде на рівні від 6,8 до 7,8%, термін кредиту - близько п'яти років. Схема погашення кредиту буде грунтуватися, виходячи з того розміру житлових виплат, які отримує конкретний військовослужбовець. Під це ми розрахунки підготували. А то, що стосується охоплення, починаючи з 2018 року ми паніруємо охопити 11 тисяч військовослужбовців і далі, протягом 5 років - близько 60 тисяч », повідомив він.

А то, що стосується охоплення, починаючи з 2018 року ми паніруємо охопити 11 тисяч військовослужбовців і далі, протягом 5 років - близько 60 тисяч », повідомив він

Loading ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online