Вузи-переселенці облаштовуються на новому місці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ось уже багато років на пострадянському просторі важко відшукати студента, який знає про існування Тетяниного дня. Незважаючи на те, що офіційно День студента в Україні відзначається 17 листопада, студентська братія цілком обгрунтовано вважає, що багато свят не буває, і зазначає свої свята двічі на рік. Втім, цей рік став невеселим винятком якщо не для всіх студентів, то для більшої частини.

За скупий інформацією - людські долі

Вісім вузів були змушені переселитися з Донецька на територію, підконтрольну української влади. Донецький національний університет переїхав до Вінниці, Донецький національний технічний університет - в Красноармійськ, Донецький національний медичний університет ім. М. Горького - в Червоний Лиман, Донецький національний університет ім. М. Туган-Барановського розташувався в Кривому Розі, Донецька державна музична академія ім. С. Прокоф'єва - в Києві, Донбаська державна академія будівництва і архітектури тепер знаходиться в Краматорске.Донецкій державний університет управління та Донецький юридичний інститут - розташувалися в Маріуполі.

Скупі інформаційні рядки повідомляють лише про зміну «прописки» вузів, але кожен університет - не просто якась кількість факультетів і кафедр. Будь-яке навчальний заклад - це люди, в ньому працюють і учні.

Багато стали перед непростим вибором - перестати бути частиною рідного вузу, або залишитися з альма матер, розділивши з нею всі труднощі і випробування.

інший настрій

«Ми завжди відзначали це свято, - розповіла кореспонденту« Донбасу »Олена студентка-заочниця Донецького державного університету управління. - Хоч ми і заочники, але майже всі хлопці нашої групи живуть в Донецьку. 25 січня ми збиралися, ходили в кафе, гуляли по місту. Мріяли про майбутнє. А зараз настрій зовсім не святковий. Я на сесію приїхала, гуртожитки у нас немає. Знайшла через рієлтора кімнату з підселенням. За 150 гривень на добу. З нашої групи майже нікого не залишилося. Хтось перевівся в інші вузи, хтось не захотів з Донецька їхати ... »

Сергій, учень на 3-му курсі ДонНУ, з яким вдалося поспілкуватися в телефонному режимі, також поскаржився на відсутність святкових емоцій.

«Зараз сесія, багато студентів залишилися вдома і здають її дистанційно. У нас взагалі форма навчання в основному була дистанційна. Деяким подобається дистанційно навчатися. Тим, хто не хоче їхати з Донбасу і переїжджати до Вінниці. Мені не подобається. Дистанційка забирає багато часу, результат же - мізерний. Лекції читаю, завдання виконую, але засвоюється матеріал погано. Та й взагалі ... Я надходив на денне навчання, саме для того, щоб у мене була справжня студентська пора. Щоб я зміг випробувати все те, що притаманне студентського життя. Аудиторії, лекції, обговорення, капусники, свята ... А зараз незрозуміло - чи то я студент денного відділення, то чи заочник », - розповів молодий чоловік.

«З 12 січня у нас йде сесія, - пояснив керівник прес-центру ДонНУ Сергій Бондаренко. - Як в очній формі, так і за індивідуальними планами. Хлопці, які з об'єктивних причин не можуть виїхати із зони АТО, будуть здавати іспити дистанційно. Ми йдемо назустріч студентам, враховуючи складну ситуацію. Університет налаштований, і максимальними темпами готує все необхідне, щоб другий семестр пройшов в аудиторіях ».

Питання з житлом

За словами Ольги Балуєва, проректора з наукової роботи Донецького державного університету управління, питання з житлом - «хворий».

«Ми дуже вдячні адміністрації Маріупольського державного університету за допомогу. Нам була надана підтримка в консультаціях по бухгалтерії, в організації наукової діяльності. У гуртожитку МГУ нам виділили близько десяти місць. Але вони - крапля в морі, і проблема з житлом і раніше залишається гострою. Кілька сотень студентів і більше ста викладачів залишилися вірні своєму вузу і переїхали разом з ним до Маріуполя. Причому, в основному співробітники перебралися з сім'ями ».

Кімнати в гуртожитку, виділені донецькому вузу, будуть віддані викладачам, так як далеко не всі можуть дозволити собі платити за орендовану квартиру. Зарплату викладачі (а студенти - стипендію) не отримували з літа. «На жаль, треба констатувати, що і студентам, і викладачам доведеться житло знімати», - зазначила проректор, додавши, що адміністрація вузу була б дуже вдячна міській владі, якби знайшлася можливість допомогти з житлом.

Немає свого гуртожитку і в ДонНУ, який тепер базується в Вінниці.

«Відсутність« свого »житла, як для студентів, так і викладачів є основною проблемою, - зазначив Сергій Бондаренко. - З об'єктивних причин Вінниця не була готова до прийому великої кількості людей. На сьогодні, в гуртожитках вінницьких навчальних закладів проживає понад триста студентів. Свої двері нам відкрили ПТУ № 1, Транспортний, Архітектурний коледжі, Коледж дизайну, Кооперативний інститут, Вінницький національний технічний університет. В найближчому часі плануємо забезпечити ще близько двохсот місць в гуртожитках. Частина студентів живе у родичів або на знімних квартирах. Очікуємо передачу на баланс університету двох гуртожитків на шістсот місць, правда вони знаходяться в аварійному стані і потребують ремонту. Велика частина викладачів живе на знімних квартирах, частина - в готелі «Південний Буг», в хостелах, де господарі пішли нам на поступки і значно знизили ціни на свої послуги ».

Як розповіла п`ятикурсниця Ірина, яка приїхала на сесію, її поселили в гуртожиток ПТУ. «Умови, чесно кажучи, там не дуже хороші, - поділилася дівчина. - Особливо, в порівнянні з тими умовами, що були у нас в гуртожитку в Донецьку ».

Йде період адаптації

Недостатня кількість місць в гуртожитках для студентів, за словами Сергія Бондаренко, є основною проблемою, яка заважає повністю запустити навчальний процес.

«Що стосується матеріально-технічної бази, то університет почав її відновлювати. Нами придбано парти і стільці для студентів (на 1 тис. Чоловік). Закуплено нові ліжка для їх установки в гуртожитках (200 шт.). Частково придбана офісні меблі для роботи співробітників, - розповів керівник прес-центру ДонНУ. - Друга велика проблема - це обладнання. Практично вся офісна техніка і лабораторне обладнання залишилося в Донецьку. Все, що люди могли на собі вивезти, вивезли, але цього недостатньо, щоб швидко воскресити втрачений ресурс. Керівництво вузу робить все можливе, щоб відновити матеріально-технічну базу. За нашими прогнозами до середини року ми її частково реконструюємо ».

Для Донецького національного головний збережений ресурс - це люди (співробітники, викладачі, студенти). На початок року професорсько-викладацький штат університету складається з 460 чоловік (65% від загального числа до його переїзду до Вінниці).

Не всі викладачі та студенти відчули себе готовими боротися з труднощами і в університеті управління. Як пояснила Ольга Балуєва, частина педагогів і хлопців захотіли залишитися в Донецьку. «Тому нашому вишу довелося перебудуватися. У нас трохи змінилася структура університету, трохи зменшено кількість факультетів і кафедр. Є багато вакансій, на які хотілося б запросити досвідчених фахівців.

Але основні структурні одиниці вже створені і працюють ».

потрібні аудиторії

У Вінниці Донецький національний університет розташувався в двох корпусах. Перший, він же «головний», розташований на вулиці 600-річчя в колишньому адміністративному корпусі заводу «Кристал». Це велике семиповерхова будівля. У ньому знаходиться ректорат і всі адміністративні служби університету, історичний, юридичний, хімічний, фізико-технічний, міжнародний факультети, факультет математики та інформаційних технологій, кафедри філософії, управління освітою. Другий корпус знаходиться на вулиці Фрунзе, 4. Там розташовані філологічний, економічний і біологічний факультети, факультет іноземних мов.

«Аудиторія поки не вистачає. Йде доукомплектация навчальним обладнанням, колишні виробничі приміщення заводу «Кристал» переобладнується під навчальні кімнати. На Фрунзе 4, ми займаємо частину будівлі, в якому до нас знаходилося одне з навчальних закладів Вінниці », - пояснив Сергій Бондаренко.

Донецький університет управління розташувався в Маріуполі в будівлі, в якому був його філія, і тепер, коли в це приміщення перемістився весь університет, постало питання про певну реорганізацію. «Ми намагаємося запустити роботу університету. Багато випускників перереєструвалося, щоб отримати українські дипломи. Наше завдання - створити переміщеним хлопцям максимальні умови і можливості для отримання дипломів. У цій будівлі (де розташовується Маріупольська філія Донецького університету управління - Прим. Авт.) Аудиторії не розраховані на таку кількість студентів. Будемо звертатися до органів влади в Маріуполі, сподіватися на співпрацю і допомогу, тому що потребуємо і в гуртожитках, і в аудиторний фонд. Для реалізації повноцінного навчального процесу необхідний аудиторний фонд в достатній кількості. Хоча наш колектив орієнтований і на можливість дистанційного методу навчання. Але я сподіваюся що, врешті-решт, ми вийдемо на повноцінний навчальний процес », - сказала Ольга Балуєва.

Студент Донецького університету управління приїхав на сесію в Маріуполь.

Тетяниного дня бути!

Як заявив керівник прес-центру ДонНУ, студенти вузу обов'язково будуть відзначати Тетянин день. «Тим більше, що вони самі вирішили його організувати. Студклуб ДонНУ 26 січня готує сюрприз студентам і викладачам. На моє запитання «яка програма?», Хлопці відповіли що це «секрет, але буде круто». Адміністрація університету допомагає з приміщенням, все інше студенти роблять самі. Чекаємо понеділок, вони нас зацікавили », - сказав Сергій Бондаренко.


Марина Литвинова

Теги: Донбас , війна , студенти , ВНЗ , День студента , АТО , переселенець

На моє запитання «яка програма?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online