Порядок відшкодування ПДВ при ССО в 2017-2018 роках

  1. Хто заповнює декларацію з ПДВ на ССО
  2. Чи треба при ССО вести регістри податкового обліку з ПДВ
  3. Чи можна прийняти ПДВ до відрахування на ССО
  4. підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відшкодування ПДВ при УСН - чи можливо воно - таким питанням має право задатися ті «упрощенщікі», яким (як виняток із загального правила, що діє при ССО) ставиться в обов'язок сплата податку на додану вартість. Розглянемо, наскільки правомірно виникнення відшкодовуються сум ПДВ при застосуванні «спрощенки».

Хто заповнює декларацію з ПДВ на ССО

Чи треба при ССО вести регістри податкового обліку з ПДВ

Чи можна прийняти ПДВ до відрахування на ССО

підсумки

Хто заповнює декларацію з ПДВ на ССО

Спрощена система оподаткування передбачає, що задаватися питаннями сплати ПДВ немає необхідності. Однак це може бути актуально в наступних випадках:

  • При покупці товарів у іноземного постачальника, якщо цей постачальник не стоїть на податковому обліку в Росії (якщо стоїть, то сплата ПДВ - його обов'язок) і, звичайно, якщо товар взагалі підлягає обкладенню ПДВ. Або якщо покупець з Росії оплачує роботи чи послуги, виконані іноземною організацією.
  • При оренді і купівлі майна, що належить державі або муніципалітету.
  • При відносинах в рамках договорів спільної діяльності (простого товариства, довірчого управління). Нюанси обліку ПДВ для таких випадків врегульовані в ст. 174.1 НК РФ.
  • При виставленні замовнику або покупцю рахунки-фактури, в якому виділено ПДВ. Подібні ситуації можуть виникнути вимушено. Наприклад, IP поставляє товари організаціям, які просять виписувати рахунки-фактури з виділеним ПДВ. Дану прохання краще не виконувати, пославшись на нормативні документи, які підтверджують ваше право на невиставляння рахунків-фактур. Однак законодавчої заборони на виставляння «спрощенцем» рахунки-фактури з ПДВ немає.

Однак законодавчої заборони на виставляння «спрощенцем» рахунки-фактури з ПДВ немає

Кожен з цих випадків вимагає не тільки оплати податку, а й складання декларації з нього. Здати декларацію в ИФНС потрібно буде не пізніше 25 числа місяця, що настає після завершення звітного кварталу (абз. 2 п. 5 ст. 174 НК РФ), причому спосіб її здачі може бути не електронним.

Про правила оформлення декларації читайте в статті «Який порядок заповнення декларації з ПДВ (приклад, інструкція, правила)» .

Чи треба при ССО вести регістри податкового обліку з ПДВ

Часто виникає питання: чи потрібно платнику ССО вести книги покупок і продажів в ситуаціях, коли він зобов'язаний сплатити податок?

Книга покупок необхідна для розрахунку податкових відрахувань по ПДВ. Такої ситуації не може виникнути ні у одного платника ССО, отже, книгу покупок вести не потрібно. Що ж стосується книги продажів, то і її «спрощенці», як неплатники ПДВ, заповнювати не зобов'язані (п. 3 ст. 169 НК РФ).

Журнал обліку рахунків-фактур важливий для тих неплатників ПДВ, які виставляють рахунки-фактури, працюючи з контрагентами за посередницькими договорами, договорами транспортної експедиції, і забудовників. Їм заповнення журналу зобов'язано (п. 3.1 ст. 169 НК РФ). На підставі даних цього документа посередники заповнюють декларацію з ПДВ, що підлягає подачі в звичайні для неї терміни (не пізніше 25 числа місяця, що настає після завершення звітного кварталу). В цьому випадку декларація може бути тільки електронної (абз. 3 п. 5 ст. 174 НК РФ).

Скачайте зразок заповнення журналу обліку рахунків-фактур по засланні .

Чи можна прийняти ПДВ до відрахування на ССО

Отже, книги продажів і покупок «спрощенці», як неплатники ПДВ (ст. 346 11 НК РФ), не ведуть. При цьому слід розуміти, що жодна організація (жоден ІП) на ССО не зможе прийняти ПДВ до відрахування, адже якщо «спрощенці» не належать до платників ПДВ, то і ст. 172 НК РФ про порядок застосування податкових відрахувань до них не відноситься.

Таким чином, виставити рахунок-фактуру з ПДВ «спрощенці» можуть, а прийняти податок до відрахування - немає. Тому в разі виставлення ними рахунки-фактури з ПДВ вони повинні в повному обсязі сплатити суму зазначеного в цьому документі податку в бюджет. Отже, питання про можливість відшкодування ПДВ для «упрощенщіка» має однозначно негативну відповідь.

Взяти ПДВ до відрахування можуть тільки контрагенти «спрощенців», які отримали від них рахунки-фактури, хоча ця ситуація може викликати питання у податківців.

Про особливості оформлення документів в ситуації, коли 1 зі сторін є неплатником ПДВ, читайте в матеріалі «Основні правила, коли організація без ПДВ працює з організацією з ПДВ» .

Тим, хто стоїть перед вибором, виставляти рахунки-фактури з ПДВ чи ні, буде корисна стаття «Основні правила, коли організація без ПДВ працює з організацією з ПДВ» .

підсумки

Застосування «спрощенки» робить платника ССО-податку неплатником ПДВ. Однак існує ряд винятків із цього правила, що зобов'язують не тільки до сплати податку на додану вартість, а й до подачі декларації з нього. При цьому взяти будь-які суми податку до відрахування «спрощенці» не має права. Таким чином, відшкодовується ПДВ у них виникнути не може.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online