Купівля комп'ютера. Як повернути комп'ютер в магазин?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Цю статтю спонукала мене написати історія, що сталася зі мною близько року тому Цю статтю спонукала мене написати історія, що сталася зі мною близько року тому. Ніколи не думав, що така покупка товару може трапитися саме зі мною: ні грошей, ні комп'ютера ...

Сподіваюся, досвід комусь допоможе у вирішенні проблем, або, по крайней мере, не наступити на ті ж граблі ...

Опис почну по порядку, як все йшло, попутно даючи рекомендації, як краще не робити ...

Так, і робіть виноску на те, що закони можуть в нашій країні швидко змінюватися / доповнюватися, і під час вашого прочитання, можливо, стаття вже буде не настільки актуальна.

І так ...

Приблизно перед новим роком вирішив купити новий системний блок, так як старий вже працював близько 10 років і застарів настільки, що в ньому стали гальмувати не тільки гри, але навіть і офісні додатки. До речі, старий блок вирішив не продавати і не викидати (по крайней мере, поки), все таки надійна річ, яка прослужила без поломок багато років, і, як виявилося, не дарма ...

Купувати комп'ютер вирішив в одному з великих магазинів (назва говорити не буду), в яких продають всю техніку для будинку: плити, пральні машини, холодильники, комп'ютери, ноутбуки та інше. Досить просте пояснення: він найближче до будинку, а тому системний блок можна донести було і в руках за 10 хв. до квартири. Забігаючи вперед, скажу, що краще комп'ютерну техніку купувати в магазинах спеціалізуються на даному товарі, а не в магазинах, де можна купити взагалі будь-яку техніку ... Це була одна з моїх помилок.

Вибираючи системний блок на вітрині, чомусь погляд упав на дивний цінник: системний блок був хороший по характеристикам, навіть краще, ніж стояли поруч, а коштував дешевше. Не звертаючи на це ніякої уваги, його і купив. З цього, ще один простий рада: намагайтеся купувати техніку «середньої ціни», якій найбільше на прилавку, шанс що потрапить бракована істотно нижче.

При огляді системного блоку в магазині - він поводився нормально, все працювало, завантажувалося тощо. Якби я знав заздалегідь, як може вийти, наполіг би на більш детальній перевірці, а так переконавшись, що все добре, забрав додому.

Перший день системний блок поводився нормально, ніяких збоїв не було, хоча і працював то він від сили годину. Але ось на наступний день, після закачування на нього різних ігор і відео, він раптом ні з того ні з сього вимкнувся. Потім він став вимикатися в довільному режимі: то через 5 хв. після включення, то через годину ... Працюючи за комп'ютерами більше 10 років, бачив таке вперше, мені було ясно, що справа тут не в програмному забезпеченні, а в несправності якийсь залізяки (швидше за все блоку живлення).

Оскільки з моменту покупки не пройшло 14 днів (а про цей термін я давно знав, тому був упевнений, що щас мені дадуть новий такий же товар), відправився в магазин з системним блоком і документами на нього. На моє здивування, продавці навідріз відмовилися міняти товар або повертати гроші, пославшись на те, що комп'ютер - це товар технічно складний, і на його діагностику магазину потрібно щось близько 20 днів * (щас точно не пам'ятаю, брехати не буду, але термін близько трьох тижнів).

У магазині був складено заяву з вимогою заміни товару, так як цей товар виявився з прихованим дефектом. Як виявилося, складалося таке заява дарма, потрібно було писати на розірвання купівлі-продажу, з вимогою повернути гроші, а не заміни техніки. Не впевнений до кінця (не юрист), але в захисті прав споживачів сказали, що така вимога магазин повинен виконати протягом 10 днів, якщо товар насправді був з дефектом. Але в той час, цього я не зал, та й комп'ютер мені був потрібен. До того ж, хто думав, що магазин буде діагностувати комп'ютер протягом усього відведеного терміну в 20 * днів!

Як не дивно, після закінчення ретельної діагностики в три тижні, подзвонили самі, підтвердили, що насправді була несправність в блоці живлення, запропонували забрати відремонтований блок або вибрати будь-який інший з прилавка. Трохи доплативши, купив комп'ютер середньої цінової категорії, який працює до цього часу поки без збоїв.

Я, звичайно, розумію, що магазин не може змінювати складну техніку без огляду спеціаліста. Але, «блін» (крик душі), не так же, щоб залишати покупця на три тижні і без комп'ютера і без грошей - фактично, грабіж якийсь. При діагностики деякої техніки, вам натомість дають у користування аналогічну магазинну, щоб не залишати покупця без необхідного товару, але комп'ютер не потрапляє під такі необхідні речі.

Найцікавіше, що ходив до юристів щодо захисту прав споживачів: нічим не допомогли. Сказали, що все начебто в рамках закону. Якби магазин через відведений термін відмовився міняти товар, тоді потрібно було б нести системний блок в незалежну експертизу, і якщо там підтвердили б несправність - то з усіма паперами в суд. Але думаю, що магазин б не став судитися, тому що такий «шум» для репутації дорожче вийде. Хоча, хто їх знає - без товару і грошей залишають же ...

Для себе зробив кілька висновків ...

висновки

1) Не викидайте і не продавайте стару річ, поки нова НЕ буде перевірена від і до! Грошей з продажу старого товару ви багато не отримаєте, а ось без потрібної речі можете легко залишитися.

2) Купувати комп'ютер найкраще в спеціалізованому магазині, який займається саме цим напрямком.

3) Ретельно перевіряйте комп'ютер під час покупки, попросіть продавця запустити якусь іграшку або тест на ПК, і уважно подивіться за його роботою. Більшість дефектів можна виявити в магазині.

4) Не купуйте занадто дешевий товар - «безкоштовний сир тільки в мишоловці». Нормальна техніка не може коштувати дешевше «середньої ціни» по ринку.

5) Не купуйте товар з видимими дефектами (наприклад, подряпинами). Якщо і купилися на знижку (такий товар може коштує значно дешевше), обов'язково детально вкажіть ці дефекти в паперах при покупці. Інакше потім, в разі чого, повернути техніку буде проблематично. Скажуть, що подряпали самі, вдаривши техніку, а значить вона не підпадає під гарантійні зобов'язання.

Удачі, і не потрапляйте в такі халепи ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online