Закон про прописку і реєстрацію в 2019 році - в Росії, нове для громадян, федеральний документ, коментарі

  1. Що змінилося
  2. Головні положення
  3. Зміст правового акта
  4. Загальна послідовність реєстрації
  5. Інші нюанси процесу
  6. Закон про прописку і реєстрацію на дачі в 2019 році
  7. Відповідальність і штрафи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон про прописку зобов'язує будь-яку людину, включаючи іноземців, проходити реєстраційний облік за місцем свого перебування або проживання. Дана вимога була введено ФЗ N 376 від 21.12.13, який вніс зміни до законодавчих актів РФ. Крім обов'язковості процедури для всіх осіб, даний Федеральний Закон прописує відповідальність за недотримання його норм.

Незважаючи на те. що поняття «реєстрація» було введено законом на зміну «прописку» ще в 93 році, у населення країни практично рівнозначно популярні обидва терміни. Наявність реєстраційного обліку не суперечить основному закону країни, одне з положень якого гарантує відсутність обмежень в пересуванні всередині держави. При цьому реєстрація залишається «повідомний-обов'язкової».

Прописка надає ряд соціальних благ:

  • доступ до державних медпослуг;
  • забезпечує для дитини прийом в школу або дитсадок ;
  • дозволяє оформити соц. пільги;
  • забезпечує постановку на облік в місцеву податкову, пенсійний фонд і т. д .;
  • дає можливість відкрити ІП ;
  • часто необхідна для працевлаштування (Хоча офіційно робота необов'язково повинна бути прив'язана до місця прописки).

Реєстраційний облік згідно із законодавчими актами повинен проводитися в будь-якому об'єкті нерухомості, які мають встановлені характеристики житлового приміщення. Належність житла при цьому значення не має. Головне, щоб прописувати був наділений відповідними правами для здійснення процедури реєстрації в даному житловому приміщенні.

Що змінилося

Закон про прописку і реєстрацію в 2019 році зазнав незначних змін, які пов'язані з проведенням спортивних заходів світового масштабу в країні. Нововведення були внесені через майбутні в Росії футбольних змагань: Кубка Конфедерацій і Всесвітнього Чемпіонату.

У травні 2019 р Президентським Указом було затверджено перелік населених пунктів, де будуть здійснюватися підвищені заходи безпеки під час даних заходів.

У список входять:

  • Санкт-Петербург;
  • Москва;
  • Казань;
  • Сочі.

Протягом періоду 25.05.17-28.07.17 до такого статусу також будуть ставитися нижчеперелічені міста:

  • Самара;
  • Єкатеринбург;
  • Волгоград;
  • Саранськ;
  • Ростов-на-Дону.

Закон про прописку і реєстрацію в 2019 році встановлює більш жорсткі вимоги до реєстраційного обліку в вищезазначених містах. Прибувши в будь-який з цих населених пунктів, громадяни РФ повинні оформити тимчасову прописку в теч. 3х днів. Раніше це можна було зробити на протязі 90 діб.

Під виняток потрапляють лише громадяни, які приїхали до лікувального закладу або будинок відпочинку. Тимчасова прописка заявнику повинна бути надана в день подачі документів в УФМС. Послуга не вимагає оплати мита .

Головні положення

Які деталі зачіпаються

«Прописка» має на увазі внесення реєстраційного запису в держ. картотеку. При цьому може бути оформлено як місце проживання (тобто на постійній основі), так і місце перебування (тимчасово). Реєстрація обов'язкова не тільки для дорослих громадян, а й для дітей, відповідальність за оформлення яких несуть батьки.

Об'єкт для здійснення реєстрації повинен входити в категорію житлової площі, відповідати будівельним правилам і нормам. Нежитлове приміщення для постійної прописки непридатне. Так, новий порядок регламентує, що в апартаментах можна прописатися тільки тимчасово - до 5 років. Це пов'язано з тим, що апартаменти належать до нежитлових комерційним приміщенням.

До сих пір суперечливим моментом залишається реєстрація на дачі . За Конституцією заборони реєстрації на дачі бути не повинно, але і тут виникає питання, чи зараховувати той чи інший дачний будиночок до житлового приміщення або немає.

Багато дачники зіткнулися з перешкодами в прописці на підставі того, що будинок не відповідає встановленим вимогам для цілорічного в ньому проживання. Щоб довести, що садовий будиночок придатний для такого проживання, потрібно пройти незалежну експертизу. На жаль, на даний момент домогтися прописки на дачній ділянці в більшості випадків можна тільки в судовому порядку.

Неповнолітні діти ставляться на реєстраційний облік виходячи з прописки батьків, які відповідають за своєчасність даної процедури. Це прописується в СК і ЦК (ст. 20). При цьому якщо батько має постійну прописку, але не є власником житла, то дитину до 18 років можна зареєструвати в цьому житло без згоди власника.

новонароджені повинні бути прописані до одного з батьків. Процедуру потрібно виконати на протязі. 7 днів з дати отримання свідоцтва про народження. За порушення термінів стягується штраф згідно КоАП.

Закон про прописку зобов'язує будь-яку людину, включаючи іноземців, проходити реєстраційний облік за місцем свого перебування або проживання

Зразок заяви про реєстрацію за місцем перебування

Зміст правового акта

Згідно правовим актам місцем проживання вважається місце постійного проживання. До нього відноситься квартира або будинок, що належать прописаному особі за правом власності або знаходяться в розпорядженні за договором найму. Об'єктами тимчасового місцезнаходження можуть бути будинки відпочинку, готельні комплекси або житло рідних.

У закон про реєстрацію були внесені наступні поправки і нововведення:

  • можливість тимчасової прописки в місцях відбування покарань;
  • кримінальна відповідальність за «фіктивну прописку» (за фальшивими документами або недостовірних відомостей);
  • адм. відповідальність за порушення вимог реєстраційного обліку і недотримання його термінів.

Ознайомитися в деталях з процедурою реєстрації можна, прочитавши регламент ФМС, введений у вересні 2007 р наказом N 208, а також коментарі до нього.

Загальна послідовність реєстрації

Заява на тимчасову прописку може бути подано 3-ма способами:

  • особисто в УФМС або МФЦ;
  • поштою;
  • через профіль на «Госуслугі.ру».

Якщо документи подаються за допомогою особистого візиту, то необхідно надати:

  • паспорт;
  • заповнений бланк заяви;
  • документ, за яким надається право на тимчасове проживання в зазначеному в заяві житло.

Якщо документом-підставою для прописки є письмова згода власника, то воно повинно бути отримано в нотаріальній конторі. З огляду на, що дана згода після оформлення прописки заявнику вже не буде потрібно, інспектору УФМС можна віддати оригінал цього документа, тобто робити ще і нотаріально-завірену копію згоди немає необхідності.

Документ про тимчасову прописку при зверненні в УФМС видається відразу ж. Якщо заявник не надав документ, що дає право на проживання, а тільки лише посилання на нього, то термін видачі збільшується на 1 раб. день.

При подачі заяви через пошту всі документи засвідчує співробітник пошти та проставляє в відривну частину заяви штамп, який підтверджує прийняття документів. Надалі папери відправляються в відповідне УФМС.

У разі якщо заявка подається через gosuslugi.ru, заявник повинен мати акаунт на даному порталі, що пройшов ідентифікацію. В особистому кабінеті потрібно знайти даний сервіс і натиснути кнопку «Отримати послугу». Заповнивши всі необхідні поля і вибравши потрібний УФМС, слід клацнути по кнопці «Подати заяву».

Протягом 3-х раб. днів в особистий кабінет надійде інформація про призначене прийомі в УФМС, куди потрібно прийти з оригіналами документів (з особистим паспортом і згодою власника житла). Призначений прийом пропускати ні в якому разі не можна, так як перепризначення дати і часу не буде. Послугу доведеться оформляти заново, а попередня заявка так і залишиться в статусі незавершеною.

Інші нюанси процесу

Оформлення тимчасової прописки можливо в разі надання згоди одного з нижчеперелічених осіб:

  • фізичної особи-власника житла;
  • юр. особи, що володіє житловим об'єктом в цілому;
  • наймодавця і всіх проживаючих у квартирі осіб (якщо це муніципальна квартира).

В останньому випадку наймодавець повинен бути проінформований про новому тимчасовому жителі відповідно до ЖК РФ (ст. 80). В такому житловому фонді гранично можливий термін реєстрації складає 6 міс. При цьому наймодавець може дати відмову в реєстрації, якщо площа житла в розрахунку на людину в разі прописки нового жителя не буде відповідати встановленим нормам.

Стаття 80. Тимчасові мешканці

Згода на тимчасову прописку має бути письмовим. Воно засвідчується у нотаріуса або безпосередньо в місці, куди подаються документи на тимчасову реєстрацію (зрозуміло, в присутності відповідних осіб).

Термін тимчасової прописки повинен бути обговорений сторонами заздалегідь. В цьому випадку виникає питання: а скільки можна максимум проживати за адресою тимчасової реєстрації? Згідно із законом цей термін не може бути понад 5 років.

Знявшись з однієї адреси постійного проживання, за новою адресою потрібно зареєструватися на протязі. семи діб. Дана норма була введена Постановою N 713 від 17.07.95. В акті прописуються всі нюанси зняття і постановки на реєстраційний облік. У ньому ж вказуються особи, відповідальні за прийняття та обробку документів з метою реєстрації.

Закон про прописку і реєстрацію на дачі в 2019 році

Законопроект, який надає можливість прописатися на дачі, вперше був опублікований в 2013 р Він також ввів нове визначення «індивідуального житлового будинку», що представляє собою споруду, що не перевищує 3-х поверхів для проживання однієї сім'ї. Згідно з ним, щоб встати на реєстраційний облік в будинку на ділянці, що належить до садівничому товариству, потрібно довести необхідність прописки документально.

Для цього повинні виконуватися кілька умов:

  • ділянку і всі об'єкти на ньому повинні належати заявнику;
  • інакший постійної прописки немає (а якщо вона є, то звідти треба виписатися);
  • необхідно отримати рішення суду про можливість реєстрації на даній ділянці (при цьому будинок повинен задовольняти встановленим вимогам);
  • ділянка повинна ставитися до будь-якого населеного пункту (сельхоз. землі для такої мети не підійдуть).

Щоб зареєструватися на дачі, необхідно, щоб дотримувалися всі перелічені нижче умови:

  • На руках повинні бути результати експертизи, які підтверджують можливість проживання в будинку в будь-який час року:
    • наявність фундаменту і цілісних стін;
    • відповідність комунікацій встановленим нормам;
    • теплоізоляція стін з підтримкою температури понад 18 гр. і вологості до 80 проц .;
    • гідроізоляція будинку;
  • Документальне підтвердження садівничого призначення об'єкта.
  • Близькість до міста і об'єктів соціальної інфраструктури.
  • Реєстрація в держреєстрі.

З метою отримання прописки на дачі для початку можна спробувати звернутися в УФМС, надавши наступні папери:

  • свид. на будинок і ділянку;
  • техпаспорт БТІ;
  • квиток про оплату мита;
  • довіреність (якщо процесом займається представник власника).

У разі якщо УФМС відмовляє в прописці, залишається тільки одне - подати в суд. При цьому з позовом потрібно подати ті ж самі документи, а в самій заяві обов'язково вказати, що будинок на дачі визнаний житловим, приклавши відповідні резолюції. Якщо все буде зроблено грамотно, то суд винесе рішення на користь заявника та змусить УФМС до обов'язкової реєстрації на дачі.

Перш ніж прописуватися на дачі, потрібно врахувати недоліки, які при цьому виникають.

Мінуси оформлення реєстрації на садовій ділянці наступні:

  • необхідність оплати підвищеного податку як за житлову нерухомість;
  • як правило, обмежений доступ до об'єктів соц. інфраструктури;
  • часові та фінансові витрати на збір паперів і судовий процес, пов'язаний з оформленням прописки.

Відповідальність і штрафи

Постанова N713 встановлює, що на тимчасовий облік громадяни країни повинні встати на протязі. 3-х міс. Якщо цей термін порушений, застосовується адміністративний вплив у вигляді штрафу. Для громадян штрафна санкція складе 2-3 тис., Для орендодавців - 2-5 тис. Руб. У столиці та СПб штраф трохи більше, ніж в регіонах: 3-5 тис. Для громадян і 5-7 тис. Для орендодавців.

Для юр. осіб, що здають житло громадянину без оформлення прописки, штрафи набагато жорсткіше і складають кілька сотень тис. рублів. Так, в центрах суб'єктів Федерації штраф може бути виписаний на суму від 300 до 800 тис.

В цьому випадку виникає питання: а скільки можна максимум проживати за адресою тимчасової реєстрації?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online