Порядок і умови реєстрації безробітних громадян: правила визнання статусу в Центрі зайнятості

  1. законодавче регулювання
  2. Хто не може отримати даний статус
  3. Покрокова інструкція реєстрації
  4. Деякі особливості процедури
  5. Наслідки отримання статусу безробітного

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ситуація втрати роботи негативно впливає на людину Ситуація втрати роботи негативно впливає на людину.

Практичну допомогу в адаптації на сучасному ринку праці держава реалізує за допомогою надання державних послуг Центрами зайнятості населення на безоплатній основі.

При цьому безробітний громадянин отримує певні права і матеріальну підтримку у вигляді соціальних виплат .

законодавче регулювання

У поняття «безробітний громадянин» вкладається значно більше, ніж «залишився без роботи».

Відповідно до Закону РФ «Про зайнятість населення в Російській Федерації» безробітний - це людина, яка може працювати (за віком і станом здоров'я), готовий приступити до роботи, не має заробітку, займається пошуком відповідного місця працевлаштування і пройшов реєстрацію в органі служби зайнятості населення за місцем постійної реєстрації.

Правила реєстрації звернулися в пошуках роботи і безробітних громадян в державних установах зайнятості стверджує Уряд Російської Федерації.

Хто не може отримати даний статус

При зверненні на сучасну біржу праці не зможуть отримати статус безробітного:

Покрокова інструкція реєстрації

З метою офіційної реєстрації безробітним людина повинна зробити наступні кроки:

  1. Перший етап. Звернення в найближчий центр, який займається питаннями зайнятості, для отримання інформації про стан регіонального ринку праці та можливості отримання послуг з реалізованим заходам зайнятості.
  2. Другий етап. Реєстрація громадянина в установі служби зайнятості з метою підбору роботи. Така реєстрація доступна всім, незалежно від місця проживання і перебування в Російській Федерації.
  3. Третій етап. Реєстрація громадянина безробітним, якій підлягає той, хто поставлений на облік в пошуках роботи в службі зайнятості. Відносно нього не пізніше 11 дня з дня пред'явлення пакету документів приймається рішення (видається наказ керівника ЦЗН) про присвоєння статусу безробітного.

У процесі звернення до Служби зайнятості обов'язковим є пред'явлення наступних документів:

  • паспорта або його замінює;
  • індивідуальної програми реабілітації (для інвалідів).

Крім того, громадянин може відразу пред'явити документи, необхідні для реєстрації безробітним:

  • документи про кваліфікацію, спеціальності (дипломи, свідоцтва, посвідчення, сертифікати);
  • трудову книжку, цивільно-правові договори з актами про їх виконання, контракти та інші документи, що підтверджують періоди роботи;
  • довідку, яка містить інформацію про середній заробіток за останні три місяці трудової діяльності, що видається роботодавцем;
  • документи, які підтверджують припинення трудової чи іншої діяльності (наприклад, свідоцтво про завершення роботи в якості підприємця);
  • документи, що дозволяють віднести людини до категорії людей, які відчувають труднощі в пошуку роботи (стаття 5 Закону про зайнятість):
    • хто звільнений з виправних установ;
    • люди передпенсійного віку (залишилося 2 роки до настання права на отримання пенсії);
    • самотні і багатодітні батьки, які мають на вихованні дітей з інвалідністю або неповнолітніх;
    • біженці і переселенці;
    • громадяни після військової служби та члени сім'ї колишніх військовослужбовців;
    • люди, які зазнали впливу радіаційних катастроф, а також неповнолітні громадяни (14-18 років) і молоді люди 18-20 років з середньою професійною освітою, раніше не приступали до праці.

Для постановки на реєстраційний облік тих, хто не має кваліфікації, спеціальності та досвіду роботи, досить мати паспорт і атестат (або інший документ про закінчення школи).

Молоді люди, які закінчили навчальні заклади з отриманням кваліфікації, спеціальності та не мають стажу трудової діяльності, крім паспорта повинні представити документ про професійну освіту Молоді люди, які закінчили навчальні заклади з отриманням кваліфікації, спеціальності та не мають стажу трудової діяльності, крім паспорта повинні представити документ про професійну освіту.

Якщо громадянин займався самостійним пошуком роботи (факт звільнення зафіксовано понад рік тому), довідка з місця роботи із зазначенням середнього заробітку не потрібно, вона втрачає свою актуальність.

Людям, звільненим у зв'язку зі скороченням або через ліквідацію організації, необхідно пред'являти на біржу праці стандартний перелік документів, однак необхідно пам'ятати, що термін звернення до центру зайнятості не повинен перевищувати 2 тижні (14 календарних днів) з дати звільнення. Недотримання даного періоду не дозволить громадянину отримати довідку з центру зайнятості про своєчасну реєстрацію, яка потрібна для пред'явлення роботодавцю у разі відсутності факту працевлаштування для нарахування колишньому співробітнику середньомісячного заробітку за третій після звільнення місяць. У разі перевищення 14-денного періоду після звільнення право звернення на біржу праці для отримання статусу безробітного зберігається.

Деякі особливості процедури

Звернулися в пошуках роботи інваліди зізнаються безробітними, при наявності в пакеті документів індивідуальної програми реабілітації Звернулися в пошуках роботи інваліди зізнаються безробітними, при наявності в пакеті документів індивідуальної програми реабілітації. ІПР повинна мати трудову рекомендацію з висновком, в якому фахівці медико-соціальної експертизи прописують умови праці і характер діяльності. З огляду на рекомендації, працівник центру зайнятості буде підбирати відповідну станом здоров'я і кваліфікації роботу.

Стаття 6 Закону про зайнятість дозволяє визнати безробітними іноземного громадянина або людини, що не має громадянства, якщо вищеназвані громадяни не є зайнятими відповідно до чинного законодавства і проходять реєстрацію в службі зайнятості відповідно до затвердженого порядку.

Люди, які отримують пенсію за віком або за вислугою років, які потребують працевлаштування, можуть звернутися на біржу праці з метою отримання інформаційних та консультаційних послуг, або для отримання документів довідкового характеру. Статус безробітного пенсіонерам не присвоюється.

Наслідки отримання статусу безробітного

Протягом десятиденного терміну після реєстрації в цілях підбору роботи людина офіційно не є безробітним.

До дня отримання такого статусу фахівцями центру зайнятості використовуються всі можливості для працевлаштування звернувся. Якщо зусилля не увінчалися успіхом, наказ про визнання безробітним видається разом з наказом про призначення соціальної виплати (допомоги по безробіттю).

Реєстрація на біржі праці з отриманням статусу безробітного дає людині можливість:

На думку безробітних, негативними моментами стану на обліку в центрі зайнятості є:

  • невеликий розмір допомоги по безробіттю;
  • необхідність явки на біржу праці в строго призначені фахівцем дні;
  • занадто суворе покарання у вигляді позбавлення допомоги (до 3 місяців) в разі фіксації порушень;
  • обов'язкове особисте відвідування роботодавця по кожному отриманому напрямку на роботу.

Інструкція та рекомендації щодо постановки на облік у Службі зайнятості представлена ​​в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online