Як написати колективний лист-скаргу: зразок і порядок оформлення

  1. Що необхідно врахувати?
  2. складання документа
  3. Вручення адресату

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звернення, складене у вигляді листа до державного органу влади або організації з вимогами усунути причини незаконних дій або відшкодувати отриманий збиток, називають скаргою. Найчастіше індивідуальні скарги не приносять належного результату.

Поодинокі звернення просто губляться або залишаються не прийнятими до уваги. Однак, іноді виникають ситуації, при яких громадяни знаходять однодумців зі схожими, а то і ідентичними вимогами до того ж органу влади або організації. В такому випадку можна об'єднатися і вирішити проблему спільними зусиллями.

Від імені всіх незадоволених певною ситуацією громадян може бути складена колективна скарга. При її складанні необхідно прийти до єдиної думки, інакше заява не буде підписана всіма членами колективу.

Так як написати колективну скаргу може будь-яка особа, слід визначити відповідального за цю важливу задачу. Щоб адресат належним чином відреагував на зазначені вимоги, документ повинен бути складений і підписаний у відповідності з певними правилами.

Що необхідно врахувати?

Перш, ніж писати колективну заяву, варто розібратися: що необхідно врахувати при написанні колективної заяви? Щоб колективне клопотання розглянули, необхідно пам'ятати:

  1. Скарга повинна бути строгою і лаконічною.
  2. Вказуйте конкретні вимоги, якщо вони мають кілька значень, краще змінити їх формулювання і представити окремими пунктами.
  3. Необхідно включити в текст актуальні і точні дані: адреси, дати, назви організацій та інше.
  4. У груповому заяві не прийнято описувати окремі випадки по кожному учаснику. Сенс колективної скарги в тому, що вона висловлює загальну думку про порушення, що стосуються кожного.
  5. Підписання документа проводиться виключно усіма особами, зазначеними в зверненні.

Вимоги повинні бути однаковими від всіх учасників складання прохання. Якщо окремий учасник колективної скарги не має відношення до будь-яких вимогу, вказаною в заяві, краще виключити його зі списку.

Збір достовірної інформації від кожного члена колективу зазвичай покладається на подає скаргу. Якщо проблема загальна, і кожен має законні підстави на зазначені вимоги, необхідно вибрати довірена особа, яка буде представляти інтереси всієї групи.

Зверніть увагу! Чим більша кількість осіб включається у вирішення проблеми і підписує звернення, тим вище ймовірність екстреного прийняття необхідних дій з боку одержувача.

складання документа

Коли-небудь всім доводилося претензії і заяви в різні структури від власної персони, але як написати колективний лист?

Особливих відмінностей від будь-якого звернення колективна скарга не має. Складання документа проводиться у вільній формі, але краще уявити її в друкованому вигляді, так як читання рукописного тексту може бути незручно для ознайомлення під час підписання.

Зразок колективної скарги можна знайти на сайті. Принцип і структуру допустимо взяти з одноосібного звернення. Так як скласти колективну скаргу може єдиний ініціатор, при написанні слід враховувати характерні ознаки такого звернення:

  • Написання ведеться від першої особи множини: «ми», «нам», «хочемо». Слово «я» вживається лише в індивідуальній скарзі, а в даному випадку відправник пише від імені колективу.
  • Необхідно вказувати всіх складових скаргу осіб.
  • Кожен член колективу, який бере участь у висуванні вимог, повинен підписатися мінімум на двох зразках колективного листа.
  • Необов'язково писати адреси всіх учасників, але слід вказати адресу будь-якої особи зі складу колективу, щоб заява не вважали за анонімним.
  • Контактні дані всіх осіб, наприклад, номери телефонів, краще не включати в реквізити. Досить даних відповідального, який володіє найбільш повною інформацією.

Ініціатору заяви необхідно мати контактні дані всіх учасників колективу, щоб в разі перевірки він міг надати інформацію про кожного заявника.

Вручення адресату

Документ необов'язково дублюється для всіх учасників. Досить двох примірників з оригінальними підписами.

Звернення можна передати адресату:

  • поштою Росії;
  • кур'єрською службою доставки кореспонденції;
  • особисто, одним з членів колективу;
  • по електронних каналах зв'язку.

Спосіб передачі листа через Інтернет краще використовувати в якості дублюючого звернення. Якісний скан документа можна відправити через відповідні портали і послуги організацій. Якщо ви звертаєтеся через портал державних послуг, або з сайту прокуратури, обов'язково дочекайтеся повідомлення про те, що заяву прийнято і зафіксовано з присвоєним номером.

Після відправки колективного листа одержувачу, збережіть другий зразок і інші підтвердження передачі скарги. Російське законодавство передбачає розгляд скарги організаціями протягом десяти діб, а державними органами - протягом тридцяти днів.

Коли вимоги викладені чітко і грамотно, всі формальності дотримані, можна розраховувати на якісне і оперативне розгляд звернення. Якщо ж відповіді в належний термін не надійшло, або прийняте рішення не задовольняє ваші вимоги, можна звернутися в судові органи. Також допустимо оскарження неправомірних рішень до вищих інстанцій.

У будь-якому випадку, колективні заяви є дієвим методом звернення. Об'єднана група громадян володіє великими можливостями і ресурсами для вирішення спільних проблем.

Що необхідно врахувати?
Що необхідно врахувати?
Перш, ніж писати колективну заяву, варто розібратися: що необхідно врахувати при написанні колективної заяви?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online