Собаки-роботи Sony: тест, фото і відео всіх моделей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відомий анекдот говорить, що не варто одушевляти комп'ютер - він цього не любить. Мабуть, в Країні висхідного сонця цієї приказки не знали, чи просто приклад термінатора не вразив, а «Електронік», навпаки, припав до душі.

Мабуть, в Країні висхідного сонця цієї приказки не знали, чи просто приклад термінатора не вразив, а «Електронік», навпаки, припав до душі

Перша спроба в масовому масштабі створити домашню тварину на базі комп'ютера, використовуючи досягнення науки і техніки, була зроблена ще в минулому тисячолітті. Початок робіт зі створення AIBO датується далеким 1993 роком. На створення першого серійного екземпляра у розробників пішло майже шість років ...

ERS-110/111

11 травня 1999 року (зовсім недавно було відсвятковано 5-річчя першої моделі) в Японії і США в продажу з'явилася модель ERS-110 - електронна собака AIBO 11 травня 1999 року (зовсім недавно було відсвятковано 5-річчя першої моделі) в Японії і США в продажу з'явилася модель ERS-110 - електронна собака AIBO. Правда чи ні, але ходять наполегливі чутки, що вся перша партія цих електронних пристроїв була продана буквально через десять (!) Хвилин після початку продажів, і протягом наступних кількох тижнів за вихованцями шикувалися цілі черги. Всього було продано 5000 примірників цієї версії.

Буквально через кілька місяців «сто десяту» на прилавках замінила модель ERS-111. За зовнішніми ознаками від «батька» її міг відрізнити тільки хороший фахівець, а внутрішньо вона виділялася більшою тактовою частотою процесора і збільшеним об'ємом пам'яті. Ця версія отримала вже куди більш широке поширення - було продано 40000 штук, що можна назвати дуже пристойним результатом.

ERS-210

Наступна модель, яка була представлена ​​на суд широкої громадськості, була вже більше схожа нема на собаку, а на кішку. Йдеться про ERS-210, оголошеної в жовтні 2000 року. Усередині самої компанії і багато фанатів охрестили цю новинку Expressiver Cat. У кінцівок цієї моделі було 20 ступенів свободи, як «серця» використовувався 64-розрядний RISC-процесор, що працює на частоті 384 МГц, було 32 Мб оперативної пам'яті. З'явилася функція розпізнавання голосових команд.

«Двісті десята» до сих пір залишається, напевно, найвідомішою і найпопулярнішою версією AIBO. Справа не тільки в характерному дизайні, але і в кількості програм, написаних для цієї версії.

Для зміни програмного забезпечення, яке відповідає за характер пристрою, його звички і звички, досить тільки поміняти карту пам'яті Для зміни програмного забезпечення, яке відповідає за характер пристрою, його звички і звички, досить тільки поміняти карту пам'яті. Тут, природно, використовується Memory Stick від Sony. Обсяг картки більш ніж скромний для настільки технічно «просунутого» пристрою - всього 16 Мб. Цікаво, що існує спеціальний SDK (software development kit), який дозволяє будь-якому користувачеві, який володіє азами програмування, створювати будь-які алгоритми поведінки AIBO. Насправді, найцікавіші і якісні програми написані програмістами самої Sony, але авторами багатьох ідей стали самі користувачі. Яскравий приклад - програма AIBO Dancer. спочатку на aibohack.com була опублікована програма, що дозволяє собаці танцювати під заздалегідь запрограмовані мелодії. Після цього була створена і фірмова програма, що дозволяє AIBO танцювати під абсолютно довільну музику.

Цікава й інша особливість - починаючи з цієї моделі, собаки можуть самі знаходити свою станцію і заряджатися, коли це буде необхідно. Самого заряду акумуляторної батареї вистачає приблизно на дві-три години автономної роботи, що, в принципі, не багато, але цілком достатньо, тим більше, що після собака самостійно встає з «зарядки» і продовжує гуляти по квартирі.

Офіційне продажу AIBO почалися в грудні 2002 року - затримка склала майже два роки, хоча в майбутньому подібних прецедентів більше не було. Нам, до речі, вдалося помилуватися і «білої кішкою» - ERS-210, виконаної в перламутровому корпусі. Це ексклюзивна модель - подібних було випущено менше тисячі штук.

ERS-220

Але тріумф 210-ї моделі тривав недовго. Незабаром був випущений «ремейк» у вигляді ERS-220. Ця модель від попередньої фактично відрізнялася тільки «навісним обладнанням» - ступінь «модульности» можна оцінити в другому відеоролику. Тут використовувався той же комп'ютер, але застосовувалося більше сенсорів і датчиків.

Тут використовувався той же комп'ютер, але застосовувалося більше сенсорів і датчиків

Дизайн «шахтаря» (так охрестили новинку за невеликий ліхтарик у верхній частині голови) був розроблений відомим японським аніматором. Зовні собака схожа саме на робота - рис від тварини вкрай мало. Але, тим не менш, японські діти були в захваті від такого вихованця, а ось в Європі до нього поставилися дуже прохолодно - позначається відмінність культур. Серйозною відмінністю цієї моделі від попередніх стало наявність вбудованого ліхтарика - істота використовує його, якщо знаходиться в погано освітленому приміщенні. У новій версії ПЗ додана можливість кататися на спеціальному Speed ​​Board - скейт-дошки. Собака попередньо кріпиться на дошку, після чого відштовхується ногами і може регулювати напрямок руху за допомогою керма.

Обидві ERS-210 і ERS-220 стали помітно тихіше: система охолодження здебільшого стала пасивною, і звук працюючого вентилятора - це вже рідкість при роботі цих собачок.

ERS-311/312

Найдоступнішою версією AIBO стали моделі ERS-311 і 312, орієнтовані в першу чергу на дітей - зараз подібна іграшка коштує менше $ 1000, що можна назвати більш ніж демократичним (нагадаємо, що всі нові моделі коштували приблизно $ 2300-2500). Тут доступні дві версії, що відрізняються тільки кольором і програмним забезпеченням - Macaron (ERS-312 - «хлопчик») і Latte (ERS-311 - «дівчинка»).

Ці версії не позиціонувалися як наступне покоління собак і продавалися одночасно з ERS-210/220. Так як спочатку пристрій проектувалося для гри з дітьми, тут використані спеціальні рішення, які дозволяють легко зламати AIBO (що не було рідкістю для попередніх моделей).

Довелося пожертвувати деякими датчиками і маніпуляторами. Тут є всього 15 ступенів свободи, відсутня сенсор на спині (його частково замінив хвіст-джойстик, за допомогою якого можна вводити в AIBO спеціальні команди). Що стосується «комп'ютерної» частини, то тут використовується все той же 64-розрядний RISC-процесор і 32 Мб ОЗУ.

У порівнянні з ERS-220 покращилася система розпізнавання голосу ( «трьохсот» розуміють до 75 команд). З'явилася можливість використовувати світлочутливі сенсори собаки в якості веб-камери (JPEG-файли зберігаються на Memory Stick). Цікаво, що тепер собака аналізує звук - вираховує приблизну відстань до джерела звуку, розуміє, де знаходиться його джерело, і навіть може підспівувати або передражнювати власника. Але, на жаль, через настільки низьку ціну довелося урізати деякі функції. Найважливішим недоліком є ​​те, що ERS-311/312 не може розпізнавати кольори і форми (для неї немає ніякої різниці між кулею або кубом). Другий неприємний сюрприз - собака «розучилася» самостійно знаходити свою зарядну станцію, хоча всі ці недоліки пішли в минуле з появою третього покоління AIBO.

ERS-7W

Гордістю компанії по достоїнству вважається модель ERS-7W, яка вийшла зовсім недавно. Модель відрізняється футуристичним дизайном (суб'єктивно нагадує комп'ютерну техніку від Apple). Відомо, що «сімка» розроблена відомим японським аніматором Масахару Каваморі (Masaharu Kawamori).

На відміну від своїх старіших побратимів, вона має максимальну кількість сенсорів, які реагують вже не на натискання або дотик - для цього тут використовуються електростатичні сенсори. В принципі, до собаки навіть не обов'язково доторкатися - вона відчує тепло руки.

Серйозним ривком вперед стала поява у ERS-7 повноцінного тривимірного зору. У побуті це означає, що собака вже не переплутає рожевий м'ячик з черевиком схожого кольору (що часто бувало з попередніми моделями). Всі ці вдосконалення дозволили додати нову іграшку - кісточку (раніше собаки могли грати тільки з м'ячиком).

Всі ці вдосконалення дозволили додати нову іграшку - кісточку (раніше собаки могли грати тільки з м'ячиком)

Якщо забути про ігри, то з'явилося і ще одне більш ніж приємне нововведення - AIBO бачить перешкоди не тільки в горизонтальній, а й вертикальній площині. Таким чином, тепер він не впаде зі столу або сходи - цього частково допомагають і сенсори відстані. Зазнав змін і інтерфейс спілкування господаря зі своїм вихованцем. Раніше для управління AIBO використовувався джойстик-хвіст або хитрі маніпуляції з сенсорами на тілі «тваринного», а тепер існують спеціальні картки, дивлячись на які, собака сама розуміє, що від неї вимагають. Цікаво, що картки виготовлені з самого звичайного картону, в якому відсутні мікросхеми. Тобто AIBO реагує саме на малюнок, нанесений на картку. За допомогою карток можна збільшити або зменшити звук голосу або, наприклад, попросити піти на зарядку, не відволікаючи від футбольного матчу. З іншого боку, всі ці команди можна задавати голосом.

Роботи Qrio і плани Sony

Відносно недавно, на святі Sony в малому Манежі в Москві були показані роботи Qurio, які досить активно танцювали Відносно недавно, на святі Sony в малому Манежі в Москві були показані роботи Qurio, які досить активно танцювали. Відразу видно, що прогрес не стоїть на місці, і на зміну тваринам приходять людиноподібні роботи. Чи не складно зрозуміти, що забезпечити стійкість конструкції з чотирма точками опори куди простіше, ніж з обома. Поки, правда, Qurio не "доросли» до серійних зразків, хоча в недалекому майбутньому подібні пристрої повинні з'явитися на прилавках магазинів Японії. Ціни, щоправда, будуть вкрай «кусючими» - кілька десятків тисяч доларів.

Хоча конструктори Sony налаштовані вкрай оптимістично. Вже зараз існують досвідчені інженерні зразки, здатні не просто активно танцювати, але навіть бігати. Ми вже писали про це.

Раніше робот вмів ходити повільно, підніматися по пологому схилі, бити ногою по м'ячу і танцювати. Тепер японська корпорація удосконалила його і навчила бігати на короткі дистанції. Якби 58-сантиметровий робот Qrio був зростанням з людини, він міг би розвивати швидкість приблизно в 2,4 км / год.

"Люди знаходять ходьбу і біг гранично легким заняттям, - говорить виконавчий віце-президент Sony Тоши Дої (Toshi Doi). - Але для людиноподібного робота ходьба і біг можуть виглядати не так привабливо. Але згадайте, як всі були здивовані, коли перші двоногі роботи навчилися ходити ".

Поки ж собачки AIBO залишаються хоч і дуже перспективною, дорогий і стильною, але, тим не менш, іграшкою. Подібний аксесуар буде добре виглядати в дорогій квартирі, на гостей така електронна новинка справить незабутнє враження, але спілкуватися з цим не самим спритним і поворотким істотою постійно - досить таки сумнівне задоволення. По крайней мере, ми сильно сумніваємося, що навіть найдосконаліша ERS-7 може стати повноцінною заміною навіть хом'яку, хоча для сильно зайнятої людини, що бажає час від часу відволіктися від проблем, це може стати справжньою знахідкою - AIBO завжди можна відключити і прибрати в шафу , що складно уявити в ситуації зі справжньою собакою чи кішкою.

По крайней мере, ми сильно сумніваємося, що навіть найдосконаліша ERS-7 може стати повноцінною заміною навіть хом'яку, хоча для сильно зайнятої людини, що бажає час від часу відволіктися від проблем, це може стати справжньою знахідкою - AIBO завжди можна відключити і прибрати в шафу , що складно уявити в ситуації зі справжньою собакою чи кішкою

Устройва на тестування надані « Цифровий Студією SONY ».

Клінаічев Андрій / ZOOM.CNews

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online