Як оформити дарчу на будинок із земельною ділянкою?

  1. Що таке дарча на будинок з ділянкою
  2. Особливості дарування землі з будинком
  3. важливі моменти
  4. На що варто звернути увагу і які можуть виникнути проблеми при даруванні ділянки з будинком?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-який громадянин може вільно розпоряджатися своїм майном. він має право здати його в оренду , Продати, обміняти або подарувати. При бажанні безоплатно передати будинок і землю оформляється дарча.

Для того щоб дана угода не принесла неприємних сюрпризів, вона повинна бути оформлена з урахуванням вимог Земельного та Цивільного кодексів, а також зареєстрована в установленому порядку в Росреестра.

Що таке дарча на будинок з ділянкою

Дарчий - це цивільно-правова угода, яка передбачає перехід прав власності на земельний наділ і будинок від дарувальника до обдаровуваного.

Процедура оформлення дарчої завершується переходом власності на користь обдаровуваного. В результаті він стає повноправним власником земельної ділянки з будинком і іншими будівлями і може розпоряджатися ними на свій розсуд. Зокрема, йому дозволено передарувати майно на користь будь-якої особи або здати його в оренду. Дарувальник вже не має право впливати на рішення нового власника.

Специфіка даного договору в тому, що він має односторонній характер. Згідно з ним всі зобов'язання по передачі власності переходять на дарувальника, а у обдаровуваного один обов'язок - прийняти дар в тому вигляді, якому його залишив дарувальник. Якщо ж дарча буде містити будь-які умови переходу прав власності на будинок і землю, то вона може бути визнана недійсною і перекваліфікована в інший договір (наприклад, купівлі-продажу ). Специфіка даного договору в тому, що він має односторонній характер

При цьому допускається передача нерухомості з деякою відстрочкою за термінами (на місяць або рік). але договір дарування не може передбачати передачу власності на будинок і землю після смерті дарувальника. Тоді він не матиме юридичної сили. У зазначеній ситуації необхідно оформляти не договір дарування, а заповіт.

При оформленні дарчої не потрібно отримувати дозвіл на угоду від інших власників. Це дозволяє обійти деякі юридичні формальності, які не дозволяють сторонам оформити класичний договір купівлі-продажу (його забороняється укладати, якщо інші власники висловили свою незгоду).

За участю в угоді неповнолітніх потрібно отримати згоду на її проведення від опікунів / батьків, а також висновок про те, що дарчий не обмежує права дітей від органів опіки.

Особливості дарування землі з будинком

Як подарувати земельну ділянку з будинком? При укладанні договору дарування будинку з ділянкою потрібно звернути увагу на наступні особливості : Як подарувати земельну ділянку з будинком

  1. Оформити дарчу на будинок і землю допускається як між родичами , Так і особами, які не мають родинних зв'язків. При цьому висновок безоплатних односторонніх угод не допускається між юрособами, а також на користь посадових осіб (медпрацівників, муніципальних службовців та ін.).
  2. Права власності на будинок і землю повинні бути оформлені належним чином. Передати неприватизований будинок і ділянку не можна, так як відсутній предмет дарування - немає власності для відчуження. Тому перед укладенням договору повинні бути узаконені всі будови шляхом проходження процедури приватизації (дарувальник може скористатися пільговими умовами по дачної амністії) або в судовому порядку.
  3. Якщо земля і будинок знаходяться у власності дарувальника їх не можна відчужувати окремо, тобто дарувальник не може передати землю, а будинок залишити у своїй власності. Виняток становлять випадки вилучення землі з обороту на користь уповноважених держструктур. Подарувати землю без будинку можна тільки за умови їхнього перебування у власності у різних людей або юросіб.
  4. Для того щоб подарувати частку в будинку вона повинна бути виділена в натурі, тобто необхідно отримати висновок про можливість зробити окремий вхід, підключити до каналізації та ін.
  5. Отриманий земельну ділянку і будинок виступають доходом обдаровуваного. У його обов'язок входить обчислення та сплата податку в розмірі 13% від кадастрової вартості, а також подача податкової декларації отриманої власності. Але російське податкове законодавство передбачило звільнення від ПДФО дарчих, які укладаються між близькими родичами.

Остання обставина обумовлює той факт, що договору дарування як правило, укладаються між родичами. Тоді як стороннім особам зазвичай вигідніше оформити договір купівлі-продажу.

важливі моменти

Як оформити дарчу на ділянку і житловий будинок?

Зробити дарчу на землю з будинком можна в простій письмовій формі. Громадяни можуть скласти і підписати договір самостійно, не вдаючись до послуг юристів. Нотаріальне завірення документа, згідно з останніми змінами законодавства, також не потрібно.

У дарчим на земельну ділянку і будинок необхідно прописати наступні пункти: У дарчим на земельну ділянку і будинок необхідно прописати наступні пункти:

  • особисті і контактні дані сторін угоди;
  • детальний опис предметів дарування (їх кадастровий номер, площу, поверховість, технічні параметри, цільове призначення земель);
  • кадастрова вартість землі і будинки;
  • реквізити правовстановлюючих документів ;
  • вказівка ​​на обтяження та обмеження у використанні землі (наприклад, вона знаходиться в природоохоронній або рекреаційній зоні);
  • права і обов'язки сторін (прийняти і передати в дар і ін.);
  • інші умови (коли дарча вступає в силу, хто буде оплачувати держмито за реєстрацію та ін.).

Перехід права власності підлягає реєстрації в Росреестра. Така вимога передбачена для всіх угод з відчуження нерухомості.

Перед передачею документа на реєстрацію в Росреестр варто уважно переглянути його на предмет помилок в описі предмета дарунка або особистих даних сторін. Згідно відгуками громадян, регцентр може відмовити в реєстрації договору, якщо будуть виявлені фактичні помилки.

Процедура перереєстрації прав власності передбачає подачу встановленого комплекту документів в Росреестр і завершується отриманням свідоцтва про власність на своє ім'я обдаровуваним. Перед видачею цього документа фахівці Росреестра перевіряють коректність представлених документів і оцінюють угоду на юридичну чистоту.

Які документи потрібні будуть в Росреестра для реєстрації договору? це: Які документи потрібні будуть в Росреестра для реєстрації договору

  • заяви від дарувальника і обдаровуваного;
  • паспорта сторін;
  • квитанція з оплаченою адміністративний збір (сьогодні вартість послуги становить 2000 руб. для фізосіб і 22000 руб. для юросіб);
  • сама дарча;
  • свідоцтво про власність на земельний наділ і будинок;
  • довідка про які проживають в будинку (якщо він житлової);
  • кадастровий паспорт на будинок і ділянку землі;
  • довідка про кадастрової вартості;
  • виписка з ЕГРП про відсутність обтяжень;
  • правовстановлюючі документи на будинок і землю;
  • дозволу на проведення операції з боку дружини і органів опіки.

Відповідальність за перереєстрацію прав власності на житловий будинок з землею може бути покладена на представника фізичної особи. Така послуга може знадобитися якщо дарувальник і обдаровуваний проживають в різних містах, вони не можуть з'явитися в Росреестр через свій похилий вік або за станом здоров'я. Тоді в його користь необхідно оформити довіреність на представлення інтересів за участю нотаріуса.

На що варто звернути увагу і які можуть виникнути проблеми при даруванні ділянки з будинком?

Зазвичай ініціаторами судових позовів про визнання дарчим недійсною стають родичі дарувальника. Адже передане по дарчим майно виключається з спадкової маси і вони не мають права претендувати на нього.

Судова практика показує, що найбільш частими підставами визнання дарчим недійсною є недієздатність дарувальника, надання на нього тиску і відсутність у нього розуміння наслідків угоди (втрати прав власності) Судова практика показує, що найбільш частими підставами визнання дарчим недійсною є недієздатність дарувальника, надання на нього тиску і відсутність у нього розуміння наслідків угоди (втрати прав власності).

Щоб не допустити подібної ситуації, сторонам рекомендується завірити договір дарування у нотаріуса. Нотаріус підтвердить, що сторони перебували в здоровому глузді на момент підписання договору, віддавали звіт своїм діям і на них не чинився тиск. При необхідності нотаріус зможе виступити свідком у суді за позовом про оскарження дарчим на стороні обдаровуваного.

Засвідчення дарчим у нотаріуса має ще один плюс - такий документ швидше проходить процедуру реєстрації в Росреестра.

При цьому за нотаріальні послуги потрібно буде заплатити відповідно до тарифів. Такі послуги можуть коштувати сторонам від 3000 до 100000 руб. в залежності від кадастрової вартості землі і будинки і категорії спорідненості (для родичів передбачені пільгові тарифи). Окремо оплачується технічно-правова робота нотаріуса.

Іноді обдаровуваний може попросити дарувальника пройти психіатричний огляд. Отримана довідка буде служити підтвердженням осудності і дієздатності дарувальника в момент підписання договору на випадок судових позовів.

Іноді сам обдаровуваний намагається оскаржити договір дарування, вказуючи на те, що подароване майно не відповідало його очікуванням Іноді сам обдаровуваний намагається оскаржити договір дарування, вказуючи на те, що подароване майно не відповідало його очікуванням. Наприклад, отриманий в дар будинок не придатний для проживання і вимагає капітального ремонту. Для того щоб убезпечити себе від подібних ситуацій сторонам рекомендується підписувати акт прийому-передачі майна , В якому детально прописати стан переданого майно.

Підписавши акт, що обдаровує підтверджує, що він поінформований про стан і властивих дефектах будовою і готовий його прийняти в такому вигляді. Це не дозволить йому оскаржити угоду в суді. Але варто розуміти, що підписання даного документа є правом, а не обов'язком сторін.

Також дарчий може бути визнана нікчемною за запитом фінансового керуючого в процесі конкурсного виробництва. При справах про банкрутство все безоплатні угоди між близькими родичами за останні три роки анулюються, так як вважається, що таким способом банкрут прагнув приховати дороге майно від продажу на торгах.

Іноді обдарований, який мав близькі родинні зв'язки з дарувальником, може помилково отримати повідомлення з вимогою заплатити податок за цією операцією.

Таким чином, дарча є безоплатною угодою і дозволяє перевести права власності на будинок і землю від дарувальника до обдаровуваного з мінімальними витратами. При її укладанні обов'язковим етапом є перереєстрація прав власності в Росреестра. Найбільшого поширення такі угоди отримали між родичами, що пов'язано із звільненням від сплати ПДФО.

Які документи потрібні будуть в Росреестра для реєстрації договору?
На що варто звернути увагу і які можуть виникнути проблеми при даруванні ділянки з будинком?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online