Туристський або туристичний - як правильно?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2 жовтня 2013 15:45 2 жовтня 2013 15:45   Росія продовжує щороку нарощувати показники виїзного туризму

Росія продовжує щороку нарощувати показники виїзного туризму. За даними Російського союзу туріндустрії, тільки за перші 6 місяців 2013 року жителі країни придбали понад 8,5 мільйона закордонних турів. Переживає розвиток і внутрішній туризм. Громадяни звертаються в туристичні та туристські компанії, прораховують туристичні (туристські) маршрути, беруть з собою туристське (туристичне) спорядження.

Адміністрація міста Єкатеринбурга в рамках проекту «Єкатеринбург говорить правильно» звертається до питання про розходження значень паронімів «туристський» і «туристичний».

Словник труднощів російської мови, підготовлений професором Ю.А. Бєльчикова і доцентом О.І. Ражев, вказує, що прикметник «туристський» утворено безпосередньо від слова «турист» і має значення «що відноситься до туриста (туристам)»: туристська намет, туристичний табір, туристські черевики. Прикметник «туристичний» пов'язане за змістом в першу чергу з іменником «туризм» і означає «що відноситься до туризму»: туристичне бюро, туристична віза, туристична поїздка, туристичні буклети.

Тим часом, відзначають філологи, ця різниця не завжди істотно. Так, маршрут можна назвати і туристським, і туристичним, базу - і туристської, і туристичної. Але, наприклад, кажучи про фірму, слід використовувати тільки слово «туристичний»: туристична фірма, туристична компанія. У значенні «група туристів» - тільки туристична компанія.

Мовознавці звертають увагу, що в слові «туристський» спостерігається збіг чотирьох приголосних «СТСК», що робить прикметник незручним для вимови. «Цим, мабуть, і пояснюється велика популярність слова« туристичний »як заміни« туристського », - роблять висновок філологи.

У той же час у федеральному законі «Про основи туристської діяльності в Російській Федерації» слово «туристичний» відсутня. Комісія з російської мови при Державній Думі привела законодавство до єдиного знаменника, залишивши як єдино правильну тільки одну норму - «туристський»: туристична діяльність, туристські ресурси, туристична індустрія, туристичний продукт, туристська путівка. І все ж апелюючи до тексту закону, необхідно розуміти, що ця інтерпретація не знаходить широкої підтримки в середовищі наукового співтовариства, і прикметник «туристичний» як і раніше залишається нормативним в значенні «що відноситься до туризму».



Ключові слова: російська мова , туризм

Матеріали по темі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online