Урок 10: Земельний податок для фізичних осіб: Поділ земельних ділянок

  1. Поділ земельних ділянок - а воно нам треба? З попереднього матеріалу « Земельний податок для фізичних...
  2. Для чого проводиться межування земельної ділянки
  3. Дачна амністія
  4. Чи всім потрібно проводити межування земельної ділянки
  5. Ситуації, в яких межування земельних ділянок необхідно
  6. Куди звертатися для межування земельної ділянки
  7. Вартість робіт з межування земельної ділянки
  8. Скільки коштує межування земельної ділянки приватним кадастровим інженером
  9. Документи, необхідні для проведення межування земельної ділянки
  10. Поділ земельних ділянок: терміни
  11. Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію,...

Поділ земельних ділянок - а воно нам треба?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З попереднього матеріалу « Земельний податок для фізичних осіб: Кадастрова вартість земельної ділянки " ми дізналися,

  • що таке кадастрова вартість земельної ділянки,
  • як вона визначається,
  • як її дізнатися і
  • як залежить земельний податок на наш земельну ділянку від його кадастрової вартості.

У цьому матеріалі ми спробуємо розібратися,

  • а чи потрібно нам - власникам земельних ділянок для того, щоб платити земельний податок за його кадастрової вартості і спати спокійно,

  • ще проводити якесь «межування» земельної ділянки.

Якщо набрати в інтернеті в пошуку «Поділ земельних ділянок», то один тільки Яндекс видасть вам більше 2 млн. Сайтів, більшість з яких буде вас переконувати в необхідності обов'язкового проведення межування земельної ділянки.

Але якщо уважно придивитися до цих сайтів, то багато що прояснюється - це сайти різних структур або осіб - кадастрових інженерів, які заробляють на межування і заробляють, судячи з розцінками, вельми непогано.

Тому ми змушені говорити про таку проблему, як «обов'язкове» межування земельних ділянок при оформленні документів на землю, оскільки ця процедура насправді дуже трудомістка і досить витратна:

  • межування земельної ділянки вимагає дуже багато часу, вашого в ній участі або за певних умов може затягнутися до півроку;

  • вартість проведення межування і оформлення межового або, так званого, землевпорядного справи досить висока (в середньому від 15 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

  • для межування і оформлення межового справи необхідно підготувати дуже значний пакет документів і

найцікавіше, що найчастіше ніякої обов'язковості в такому «обов'язковому» межування немає.

А тепер по порядку.

Що таке межування земельної ділянки

Власники земельних ділянок, знайти зацікавлених з землею, досить часто стикаються з необхідністю проведення межування земельної ділянки.

Поділ земельних ділянок - є визначення меж земельної ділянки геодезичним способом відповідно до існуючого земельного законодавства.

Поділ земельних ділянок як комплекс інженерно-геодезичних робіт включає в себе:

  • встановлення та оформлення меж земельної ділянки;

  • визначення місця розташування меж земельної ділянки, встановлення координат межових знаків і закріплення цих знаків у конкретній території;

  • визначення площі земельної ділянки, на якому проводиться межування, за координатами встановлених межових знаків;

  • оформлення планового знімального обгрунтування;

  • юридичне оформлення всіх отриманих матеріалів і створення пакета документів з подальшою здачею межового плану до відповідного органу держави, а також внесення отриманих даних про межі земельної ділянки в Росреестр .

Для чого проводиться межування земельної ділянки

Межування земельних ділянок тісно пов'язане з територіальним землеустроєм, завдяки якому в даний час в Росії робиться спроба

  • упорядкувати кордони раніше зареєстрованих земельних ділянок і

  • оформити нові земельні ділянки.

Досить довго (під час СРСР, та й в перші роки після його розпаду) межування земельних ділянок не здійснювалося. Земельні ділянки передавалися в оренду і безстрокове користування з урахуванням картографічних даних, які нерідко виявлялися неточними. Оскільки закон про межування земельних ділянок не має зворотної сили, до таких земельних ділянок не пред'являється претензій.

Необхідність межування земельних ділянок в даний час викликає багато питань, оскільки дана процедура, як уже говорилося, займає досить багато часу, вимагає підготовки великої кількості документів і обходиться власнику земельної ділянки досить дорого.

До прийняття Державною Думою в листопаді 2007 року закону N 268-ФЗ (Федеральний закон Російської Федерації від 23 листопада 2007 р N 268-ФЗ "Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації з питання оформлення в спрощеному порядку прав спадкоємців, а також інших громадян на земельні ділянки "), що стосується змін в процедурі оформлення земельних ділянок, проведення межування було обов'язковим для здійснення будь-яких угод із земельними ділянками (приватизації, купівлі-продажу, успадкування, дарування та обміну).

Даний закон спростив оформлення земельних ділянок, а з 01.03.2008 року вступив в дію ще один Федеральний закон від 24.07.2007 N 221-ФЗ "Про державний кадастр нерухомості" (з ізм. Від 01.01.2016):

  • який остаточно скасував обов'язок проводити межування земельних ділянок і для оформлення прав на цю земельну ділянку, і

  • для здійснення будь-яких правових операцій з об'єктами заміської нерухомості.

Таким чином, в даний час процедура межування земельних ділянок не є обов'язковою ні для оформлення прав власності на нерухомий об'єкт, ні для здійснення угод з цим об'єктом.

Відповідно до сучасного законодавства, власників земельних ділянок ніхто не може змусити в примусовому порядку проводити межування своєї землі.

Росреестр зобов'язаний оформляти кадастровий паспорт на земельну ділянку і свідоцтво, яке підтверджує права власника на земельну ділянку або перехід цих прав до іншої особи, без межування.

Дачна амністія

Існує також ряд випадків, які отримали назву «дачна амністія», в яких земельна ділянка годі й межувати.

Поняття "дачна амністія" швидше побутове, ніж юридичне. Воно з'явилося з прийняттям Федерального закону від 30.06.2006 N 93-ФЗ (ред. Від 23.06.2014) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів РФ з питання оформлення в спрощеному порядку прав громадян на окремі об'єкти нерухомого майна". У народі його називають Законом про дачної амністії.

Дачною амністією називається спрощений порядок оформлення прав громадян на окремі об'єкти нерухомого майна, який діє з 1 вересня 2006 г. Цей порядок дозволяє оформити права:

  • на земельні ділянки, які надані громадянам для ведення особистого підсобного, дачного господарства, городництва, садівництва, індивідуального гаражного або індивідуального житлового будівництва;

  • об'єкти нерухомості, побудовані на таких земельних ділянках. Це об'єкти індивідуального житлового будівництва (житлові будинки) та інші об'єкти нерухомості (господарські будівлі, наприклад лазні, сараї).

Чи всім потрібно проводити межування земельної ділянки

Розглянемо всі аргументи за і проти проведення межування земельної ділянки і відповімо собі на запитання, а чи потрібно мені межування при оформленні документів на земельну ділянку.

Справа в тому, що якщо земля в тому чи іншому вигляді оформлялася, то межування земельних ділянок вже проводилося і землеустроительное справу існує. Межування, тобто визначення меж земельної ділянки, проводилося, коли оформлявся землевідведення під земельні ділянки садового товариства, і т.п.

Таким чином, при оформленні документів на земельну ділянку чиновники нав'язують повторне межування, повторне визначення меж земельної ділянки, на цей раз електронним методом за допомогою супутника.

Навіть на офіційному сайті держпослуг, створеному в допомогу громадянам,

  • в переліку документів надаються для отримання земельної кадастрового паспорта,

  • вказано межові (землеустроительное) справа без пояснень про те, що можна обійтися без нього - хороша допомога!

Далі там же межування має на увазі те саме повторне, нав'язується чиновниками межування, нехай навіть із застосуванням найсучасніших космічних технологій.

Як вже зазначалося вище, з 1 березня 2008 року набрав чинності Федеральний закон N 221-ФЗ «Про державний кадастр нерухомості», який однозначно скасував обов'язковість межування земельних ділянок, як для оформлення земельної ділянки, так і для угод з об'єктами заміської нерухомості.

Здається все ясно, ні для оформлення об'єкта нерухомості у власність, ні для оформлення угоди, Вас не можуть змусити проводити межування земельної ділянки в обов'язковому порядку.

Без межування земельної ділянки Росреестр повинен оформити кадастровий паспорт земельної ділянки та свідоцтво про державну реєстрацію права, повторюся, незалежно від того відбувається реєстрація права для оформлення ділянки у власність або для оформлення переходу права власності в результаті проведеної операції.

На жаль, існує чимало організацій і чиновників, зацікавлених в нав'язуванні цієї комерційної і досить дорогої послуги, коли в цьому немає абсолютно ніякої необхідності. Само по собі межування земельних ділянок проводилося завжди при оформленні землі, але тут йдеться про нав'язування електронного методу визначення меж земельної ділянки.

У підсумку на практиці маємо наступну ситуацію:

  • без узгодження з сусідами меж земельної ділянки неможливо провести межування, а

  • при наявності узгоджених кордонів, відповідних існуючим планом і документам на ділянку (якщо не було зрушень кордонів і прирізок до нього) - не обов'язково проводити межування.

Вибирати Вам.

Адже до введення межування в 2001 році ніяких проблем з індивідуальної визначеністю земельних ділянок ні у кого не викликало. У земельної ділянки на додачу до адресою є ще кадастровий номер ділянки, її площа, категорія землі з дозволеним видом діяльності. Разом з адресою цього більш ніж достатньо, щоб однозначно ідентифікувати об'єкт.

Справедливості заради треба сказати, що бувають ситуації, коли без межування земельної ділянки не обійтися, або обійтися можна, але корисніше його провести.

Ситуації, в яких межування земельних ділянок необхідно

Межування земельних ділянок доцільно проводити якщо:

  • межі земельної ділянки після його офіційного оформлення зазнали будь-які зміни. В даному випадку для реєстрації зміненої площі земельної ділянки процедура межування необхідна;

  • здійснюється поділ чи об'єднання земельної ділянки. Така ситуація може виникнути, якщо власник бажає продати лише частину своєї земельної ділянки або при спадкуванні земельної ділянки з розділом.

    Бувають випадки, коли при вступі в спадщину спадкоємцям потрібно розділити земельні ділянки, утворені з одного вихідного земельної ділянки. Дані земельні ділянки можуть мати різні свідоцтва про власність, оскільки офіційно вони є різними земельними ділянками, але межі між ними існують лише умовно.

    Якщо спільне володіння і використання таких земельних ділянок не влаштовує нових власників або вони бажають продати один з земельних ділянок сторонній особі, без процедури межування не обійтися;

  • є можливість безкоштовного збільшення загальної площі земельної ділянки, дозволена законом в межах певної норми. Тут мова йде про так званих Прирізку, які законодавством дозволено додавати до площі наявного земельної ділянки.

    Дозволена норма надання безкоштовної землі повинна встановлюватися органами місцевого самоврядування. Зазвичай ця норма обмежується 6 сотками. Коли норма не встановлена ​​відповідним органом, дозволена прирізка, за правилами, не повинна бути більше десяти відсотків від площі існуючої земельної ділянки;

  • є ймовірність виникнення суперечок з сусідами з приводу меж земельної ділянки. Наприклад, якщо дана земельна ділянка давно не використовувався і не має огорожі, сусіди можуть вийти за межі свого земельну ділянки. Межування з занесенням меж земельної ділянки в кадастровий паспорт виключить таку можливість. Крім того, доцільно провести межування, якщо дана земельна ділянка з часом може торкнутися чиїсь інтереси.

Межування земельних ділянок доцільно проводити також:

  • для збільшення ліквідності земельної ділянки. Потенційні покупці земельних ділянок, особливо якщо мова йде про дорогі ділянках, для зниження власних ризиків намагаються купувати землю з закріпленими межами. Тому межування земельної ділянки для багатьох є важливою умовою придбання землі;

  • для захисту дорогої нерухомості. Якщо на земельній ділянці побудовано дороге будівлю або зведення такої нерухомості планується в подальшому, межування допоможе переконатися, що дане будова не зачіпає межі чужих земельних ділянок. Крім того, таку нерухомість набагато простіше зареєструвати в кадастровому органі, якщо межі земельної ділянки точно визначені в процесі межування;

  • для оформлення складних конфігурацій земельних ділянок. Іноді земельні ділянки мають такі складні конфігурації і форми, що визначити їх межі та площа без спеціально проведених вимірювань практично неможливо;

  • для спрощення операцій із земельною ділянкою. Як вже говорилося, межування допомагає знизити ризики потенційного покупця, пов'язані з можливим порушенням меж земельної ділянки в майбутньому. Отже, межування є додатковою перевагою при продажу земельної ділянки. Багато покупців навіть погоджуються оплатити витрати на проведення процедури межування.

Тепер кілька слів про процедуру межування земельної ділянки.

Куди звертатися для межування земельної ділянки

Поділ земельних ділянок здійснюють кадастрові інженери - це фахівці, які склали кваліфікаційний іспит на право займатися даною діяльністю. Зазвичай кадастрові інженери працюють зі спеціалізованою організацією, що допомагає їм проводити геодезію на місцевості.

Сьогодні землевпорядні роботи - вельми прибутковий бізнес, тому пропозицій по межеванию земельних ділянок багато.

Вартість робіт з межування земельної ділянки

У Росії діє документ «Методика визначення розміру плати за проведення кадастрових робіт». В основу визначення вартості робіт покладено величини «Трудомісткість» і «Ціна за нормогодини». Трудомісткість обчислюється за складною таблиці, що включає всі види робіт і фактори, що впливають на їх складність, наприклад, протяжність кордонів ділянки, кількість точок координат, кількість аркушів межового плану і т.п.

Однак в обов'язковому порядку дана методика поширюється тільки на межування, здійснюване державними організаціями, що працюють під егідою Росреестра. Інші кадастрові інженери можуть виставляти свої розцінки на межування земельної ділянки.

Скільки коштує межування земельної ділянки приватним кадастровим інженером

Суб'єкти РФ намагаються стримати зростання цін на межування земельної ділянки, приймаючи відповідні обмежують закони.

Однак реальна вартість робіт у зв'язку з їх трудомісткістю, використанням дорогого устаткування і програмного забезпечення рідко вписується в ці обмежувальні рамки. Кадастрові інженери обходять заборони, пропонуючи «в навантаження» до межеванию земельної ділянки дорогі додаткові послуги.

Тому знайти реально найдешевша пропозиція з межування земельної ділянки, незважаючи на зусилля регіональної влади, сьогодні неможливо.

Документи, необхідні для проведення межування земельної ділянки

Щоб провести межування земельної ділянки, будуть потрібні:

  • документи на земельну ділянку (договір купівлі-продажу земельної ділянки, дарування, свідоцтво про спадщину і т. д.);

  • технічна документація на земельну ділянку (кадастровий паспорт, довідка з БТІ про те, що на земельній ділянці немає будівель, і т. д.);

  • паспорт власника земельної ділянки.

Точний перелік документів потрібно уточнювати у фахівців, які будуть займатися межування вашої земельної ділянки.

Поділ земельних ділянок: терміни

Самі землевпорядні роботи не вимагають тривалого часу. Зазвичай фахівці обіцяють їх зробити за 10-14 днів.

Але при цьому потрібно врахувати, що необхідно за місяць повідомляти суміжних землекористувачів про погодження меж. Таким чином, орієнтовний термін виготовлення межового плану - близько 1,5 місяців, якщо все зроблено правильно і Росреестр не зажадає виправлення цього документа.

Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію, то черговий юрист онлайн готовий безкоштовно проконсультувати Вас по даному питанню.

ПОДАТКИ І податкове вирахування

Колесов Г.Б.,
незалежний пенсійний консультант,
експерт з пенсійного та фінансового планування життя

kolesovgb.ru

Поділ земельних ділянок - а воно нам треба?
Поділ земельних ділянок - а воно нам треба?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online