Нюанси надання дозволу на будівництво

  1. Що таке дозвіл на будівництво
  2. Дозвіл не потрібно, якщо ви будуєте:
  3. У яких випадках потрібно дозвіл на будівництво дачного будинку
  4. Де отримати дозвіл на будівництво
  5. Які документи знадобляться
  6. важливі нюанси
  7. Де отримати містобудівний план
  8. Етапи отримання дозволу на будівництво
  9. У яких випадках можна отримати відмову
  10. Дозвіл на будівництво припиняє діяти, якщо:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно Містобудівній кодексу РФ, володіння землею ще не дає права на безконтрольне будівництво. Власники земельних ділянок зобов'язані отримати спеціальний дозвіл, в першу чергу, коли мова йде про ІЖС. Які документи необхідно надати і які складнощі можуть виникнути під час цієї процедури?

Що таке дозвіл на будівництво

Документ, про який йде мова, засвідчує відповідність проектної документації вимогам містобудівного плану ділянки і дає право зводити будинок або виконувати реконструкційні роботи. Термін дії - 10 років. Не пізніше ніж за 60 днів до його закінчення можна подати заяву про продовження. Щоб отримати повторний позитивну відповідь, почати будівництво, реконструкцію або ремонт об'єкта необхідно протягом наступних 60 днів.


Дозвіл не потрібно, якщо ви будуєте:

  • гараж, який не буде використовуватися в цілях підприємництва;

  • будинки і надвірні споруди для дачного господарства та садівництва;

  • будівлю допоміжного використання (баню, сарай, теплицю);

  • об'єкт, який не відноситься до капітального будівництва (альтанку, навіс), і ін.

Будувати лазню і гараж можна без отримання дозволу, якщо вони не будуть використовуватися з комерційною метою. Головне - дотримати протипожежні вимоги, розташувати споруди в 1 м від межі і в 5 м від головного фасаду.

У яких випадках потрібно дозвіл на будівництво дачного будинку

Згідно із загальними правилами, дозвіл необхідно власникам ділянок, наданих під ІЖС. Власники земель з категорії «для садівництва або ведення дачного господарства» можуть не отримувати цього документа. Після закінчення робіт власник має право зареєструвати споруду по дачної амністії, подавши декларацію з описом зведеного об'єкта до реєстраційних органів.

На практиці цей пункт закону діє не завжди. Так, в Московській області, яка останнім часом динамічно забудовується, на деяких територіях зводити дачні будиночки без дозволу заборонено. Це пов'язано з тим, що поряд з ділянкою можуть проходити комунікації - газопровід, електрика, водопостачання, і безконтрольне будівництво загрожує їх пошкодженням. Дізнатися ситуацію щодо своєї дачної ділянки можна в місцевому органі влади.

Дізнатися ситуацію щодо своєї дачної ділянки можна в місцевому органі влади

Де отримати дозвіл на будівництво

  • В органі місцевого самоврядування району, де розташована ділянка, - в більшості випадків (в комітеті або відділі з містобудування муніципальної адміністрації).

  • В обласному або крайовому комітеті з питань містобудування, якщо ділянка знаходиться на території двох або більше муніципальних утворень.

  • У Міністерстві природних ресурсів та екології РФ, якщо будівництво передбачає роботи з використанням надр.

  • У Федеральній службі по технологічному, екологічному та атомного нагляду, якщо на об'єкті задіяно атомна енергія.

Які документи знадобляться

  • Заява на видачу дозволу.

  • Паспорт або інший засвідчує документ заявника (довіреність, якщо діє поручитель).

  • Правовстановлюючі документи на землю (свідоцтво про реєстрацію, постанову про виділення ділянки або ін.) Або виписка з ЕГРН.

  • Містобудівна план ділянки, виданий не раніше, ніж за три роки до звернення.

  • Схема планувальної організації ділянки з позначенням місця розташування об'єкта ІЖС (можна підготувати самостійно, зазначивши на копії схеми з кадастрового паспорта розташування майбутнього будинку).

важливі нюанси

Якщо об'єкт будівництва - окремий будинок під ІЖС висотою не більше трьох поверхів для проживання однієї сім'ї, проектна документація не потрібна (за бажанням заявника). В іншому випадку необхідні план розташування будівель, план знесення старих будівель, відомості про інженерні мережі та пояснювальна записка до них.

Якщо будівництво планується на території історичного поселення регіонального або федерального значення, необхідно надати текстове і графічне опис зовнішнього вигляду майбутньої споруди.

Де отримати містобудівний план

підготовкою містобудівного плану займається Комітет з містобудування та архітектури. У документі подається планування території у вигляді креслення, вказані відомості про межі ділянки, зонах дії публічних сервітутів, відступи від меж, а також технічна інформація про заплановане об'єкті.

Щоб отримати план, необхідно надати правовстановлюючі документи на землю, копії кадастрового плану, актуализированную топографічну зйомку ділянки, опису об'ємно-просторових рішень і ряд інших паперів. Документ видається безкоштовно, протягом 30 днів з моменту звернення.

Документ видається безкоштовно, протягом 30 днів з моменту звернення

Етапи отримання дозволу на будівництво

  • Збір і передача пакета документів до уповноваженого органу.

  • Перевірка документів і звіряння проектної документації з вимогами містобудівного плану (займає в середньому близько 10 днів).

  • Ухвалення рішення - видати дозвіл або відмовити.

  • Отримання заявником документа.

  • Відправка забудовником в орган, що видав дозвіл, документації про площі, поверховості, інженерних вишукуваннях об'єкта (протягом 10 днів).

У яких випадках можна отримати відмову

Після закінчення 10 днів з моменту подачі документів заявник може отримати мотивовану відмову. Найчастіше причиною стають такі моменти:

  • Заявником є ​​не забудовник, а третя особа.

  • Будівля частково або повністю не відповідає вимогам містобудівного плану щодо наділу землі (допущені помилки щодо норм межування і планування).

  • Надано неповний пакет документів.

Залежно від причини відмови діяти можна по-різному. Іноді досить усунути недоліки і зробити ще одну спробу. Якщо це не допомогло, при цьому рішення суперечить закону, його можна оскаржити в суді. Позов складають за затвердженою формою, в яку входять:

  • адресат судової інстанції, ПІБ заявника;

  • дані про орган, дії якого оскаржуються;

  • докладний пояснення ситуації;

  • прохання визнати рішення незаконним;

  • мінімальний пакет документів, включаючи копію відмови.

адресат судової інстанції, ПІБ заявника;   дані про орган, дії якого оскаржуються;   докладний пояснення ситуації;   прохання визнати рішення незаконним;   мінімальний пакет документів, включаючи копію відмови

Дозвіл на будівництво припиняє діяти, якщо:

  • власник відмовляється від права власності на ділянку;

  • право власності припинено в примусовому порядку, наприклад внаслідок вилучення землі для потреб держави;

  • договір, який давав право власнику отримати дозвіл, розірвано.

Якщо під час будівництва право власності перейшло до іншого власника, переоформляти дозвіл не потрібен: воно як і раніше дійсно протягом десяти років. Документ не прив'язаний до конкретної особи, а діє по відношенню до земельної ділянки.

Незаконне будівництво загрожує примусовим знесенням будинку, а це - чималі фінансові втрати, не кажучи вже про моральну шкоду. Процедура отримання дозволу досить прозора, пакет документів для власників земель під ІЖС спрощений. Якщо не плануєте зводити багатоквартирний будинок або таунхаус, питання вирішиться швидко і в вашу користь!


Які документи необхідно надати і які складнощі можуть виникнути під час цієї процедури?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online