Дачне будівництво: з чого почати зводити дачу, чим відрізняється ІЖС, норми, СНиП, фото і відео

  1. Цільове призначення земель
  2. можливі обмеження
  3. Що слід засвоїти з законодавства
  4. норми забудови
  5. пожежні нормативи
  6. Санітарні та будівельні обмеження
  7. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадян, які бажають купити заміський ділянку і почати дачне будівництво, в нашій країні багато. Однак не на всіх землях можна діяти без обмежень. Виходячи з цього, перед придбанням землі будьте обережні, адже незаконно побудоване житло на ній можуть просто знести.
Громадян, які бажають купити заміський ділянку і почати дачне будівництво, в нашій країні багато

Перед придбанням ділянки і будівництвом дачного будинку потрібно дізнатися все про категорії землі.

Цільове призначення земель

На фото площі земель РФ за їх цільовим призначенням.

Земельний Кодекс РФ в ст. 7 визначає 7 типів земель, за їх цільовим призначенням.

Вони наведені нижче.

  1. Угіддя сільгосп призначення.
  2. Землі населяють пунктів.
  3. Площі спеціального призначення: для енергетики, промисловості, транспорту, радіо- і телемовлення, зв'язку, оборони та т. П.
  4. Землі охоронюваних державою об'єктів і територій: природоохоронних, наукових, культурно-історичних, естетичних, рекреаційних, оздоровчих.
  5. Площі лісового фонду.
  6. Угіддя водного фонду.
  7. Землі запасу.

можливі обмеження

Дачне будівництво закон дозволяє здійснювати тільки на двох вище наведених типах земель.

  1. До першої категорії відносять площі за кордоном поселень, які відводять під сільське господарство: сінокоси, ріллі, пасовища, посадки багаторічників та ін. Для облаштування дач тут лунають ділянки найгіршої якості, малопридатні для сільгоспвиробництва.
  2. Другий тип - це землі, що застосовуються для розвитку і застраіванія сільських і міських поселень, крім цього - приміські площі. Будуватися на них можна лише виходячи з містобудівного плану.

Зверніть увагу! Інструкція попереджає, що описані типи ділянок землі мають нормативно дозволені види використання (скорочено - РВИ). Зводити дачі можливо лише на площах з чітко окресленими РВИ.

  1. У землях населяють пунктів - це ділянки, що відводяться під малоповерхове або індивідуальне житлове будівництво, городництво, садівництва і дачну споруду .

На землях під городи можна будувати не капітальні будівлі, і тільки.

  1. На ділянках сільськогосподарського призначення - це землі для городництва, садівництва, ведення дачного господарства і будівництва.
  2. На сільгоспземлі, що має РВИ «для дачної забудови» дозволено зводити житлові будинки з правом реєстрації в них. На ділянках «для садівництва» - житлові споруди, без права в них реєструватися. На площах «під городництво» - не капітальні житлові будинки, також без прав на реєстрацію.

Щоб облаштувати заміський будиночок грамотно, треба ще й знати норми дачного будівництва.

  1. Диктуються вони технічним регламентом, а також санітарними, будівельними і протипожежними нормативними документами.
  2. На землі населеного пункту, що має РВИ «під індивідуальне житлове будівництво», ви маєте право самі визначати місце розташування дачного будиночка на ділянці, його площа і поверховість, види конструкцій і матеріалів.
  3. На сільгоспземлях, у яких РВИ «городництво, садівництво, дачна забудова», ви будете обмежені проектом облаштування і застраіванія ділянки товариства садівників.

Що слід засвоїти з законодавства

Отже, чим відрізняється ІЖС від дачного будівництва.

Отже, чим відрізняється ІЖС від дачного будівництва

Обов'язково прочитайте свідчення на ділянку.

Зверніть увагу! У РФ є кілька типів земель. Кожен з них поділяється на кілька підвидів дозволеного застосування. Найбільш затребувана група земель, на якій ви зможете будуватися своїми руками без проблем - площі населених пунктів. Всі інші категорії мають різні обмеженнями.

  1. . Категорія і призначення землі або дають можливість на законних підставах будувати будинок на ній, а потім прописатися в ньому або це зробити забороняють.
  2. . Тому на них краще будувати легкі дачні будинки з блок контейнерів.

З чого почати будівництво дачі, як розібратися, що вам хочуть продати - СНТ, ІЖС, ДНП або дачний кооператив?

Вивчіть свідоцтво на ділянку землі.

В СНТ розташовані старі дачі.

  1. Термін ІЖС застосовний виключно землі населяють пунктів. Якщо в свідоцтві записана саме ця категорія, продавець вас не обманює. Коли в документі стоїть «земля сільськогосподарського призначення», краще з пропозицією не зв'язуватися. У цьому основна відмінність ІЖС від дачного будівництва на сільгоспземлі.
  2. СНТ - це «садове некомерційне товариство». Здебільшого - це дачні території на землях сільськогосподарського призначення за 4/9 соток. Вони нарізалися на найбільш незручних ділянках в радянські часи. Майже те ж саме є і дачні кооперативи.

ДНП передбачає будівництво дачних селищ з сучасними котеджами і всією необхідною інженерною інфраструктурою.

  1. Пізня форма, що з'явилася в кінці дев'яностих років - це ДНП ( «дачне некомерційне партнерство»). У таких селищах сучасні котеджі мають розвинену інфраструктуру і споруджені на землі сільськогосподарського призначення, яка ріжеться по 10/20 соток. Ціна таких ділянок набагато вище.

норми забудови

Конкретні норми застраіванія земель населених пунктів прописуються місцевими органами управління. Основою для них є федеральні нормативні документи.

Серед них найбільш часто використовуються збірники, наведені нижче.

  1. СНиП №2.07.01 / 89 «Містобудування. Планування і застраіваніе сільських і міських поселень ».
  2. ВНС №59 / 88 «Електричне обладнання громадських і житлових будівель. Нормативи проектування ».
  3. СНиП №2.04.08 / 87 «Газове постачання».
  4. І, мабуть, головний збірник СНиП по дачному будівництва за номером 30/02/97 «Планування і застраіваніе земель дачних і садівничих об'єднань громадян».

пожежні нормативи

Пожежні норми відстаней.

Пожежні норми забудови дачної території мають свої особливості.

Тут враховується, в першу чергу, матеріал будівель.

  1. Протипожежний проміжок між будівлями планується з урахуванням рівня їх вогнестійкості (по СНиП №2.01.02 / 85).
  2. I і II група вогнестійкості присвоюються спорудам з усіх видів бетону, цегли і каменю. III, IV і V категорія відносяться до будівель з дерева.

Якщо будівлі належать до 1 або 2 групи пожежної безпеки, їх можна будувати на відстані в 6 м один від одного. Дерев'яні споруди 3, 4 і 5 категорії слід розташовувати з проміжками в 10 м, мінімум.

Зверніть увагу! Таку відстань не дасть пожежі, в разі його виникнення, перекинутися на всі будівлі. Тим більше, якщо на ділянці застосовується спеціальна техніка. Наприклад, здійснюється оренда дизель генератора для дачі.

Санітарні та будівельні обмеження

Норми відстаней між об'єктами на дачній ділянці.

Санітарні розриви - це мінімальні проміжки між дачним будинком і каналізаційними спорудами, лазнею, будівлями для худоби і птиці, вулицею, дорогий, сусіднім ділянкою.

  1. Від будинку до червоної лінії вулиці повинно бути 5 м, мінімально.
  2. Від кордону проїзду, дороги - не менш 3 м.
  3. Від червоної лінії ділянки сусіда - не менш 3 м.

Червона лінія - це вісь межі, яка розділяє ваші володіння і вулицю, проїзд або сусідню ділянку.

За будівельним нормам, дачні територія повинна огороджуватися, що не затінюючи суміжних володінь. Тут оптимальним буде вибір гратчастої або сітчастої огорожі, висотою в 150/200 см. Глухі паркани дозволено ставити на стороні вулиці, дороги або за письмовим договором з сусідом.

висновок

Отже, ми описали дачне будівництво - що це таке. Купуючи заміський ділянку, слід ретельно вивчити документи на нього ( див.також статтю «Складаємо план дачної ділянки самостійно» ).

В іншому випадку може виявитися так, що ви не зможете побудувати на ньому саме той будинок, який хотілося. Або взагалі не зможете цього зробити.

Відео в цій статті продовжить тему.

З чого почати будівництво дачі, як розібратися, що вам хочуть продати - СНТ, ІЖС, ДНП або дачний кооператив?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online