Як приватизувати землю: під будинком, в СНТ (СОТ), під гаражем.

  1. Введення, що розглянемо в статті?
  2. Приватизація земельної ділянки без будівель
  3. Приватизація землі в СОТ або СНТ (дачні ділянки)
  4. Як приватизувати землю під будинком?
  5. Дачна амністія: приватизуємо споруди
  6. Як приватизувати гараж і землю під ним?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато хто хоче стати власниками земельної ділянки, у кого то він вже є, а хтось тільки збирається прикупити землі Багато хто хоче стати власниками земельної ділянки, у кого то він вже є, а хтось тільки збирається прикупити землі. І у всіх виникає питання: а як? Як приватизувати землю, щоб вона стала власністю? Дочитавши статтю до кінця і переглянувши наше відео ви самостійно зможете вирішити ці питання. Приступимо!

Зміст статті:

- Вступ
- Приватизація ділянки без будівель
- Як приватизувати ділянку в СОТ / СНТ?
- Приватизація ділянки під будинком.
- Дачна амністія: приватизуємо споруди.
- Приватизація землі під гаражем і самого гаража.

Введення, що розглянемо в статті?

На сьогоднішній день приватизація - це один з основних способів придбання прав власника на земельну ділянку. Однак законодавство в галузі приватизації землі та практика його застосування часто настільки заплутані і незрозумілі звичайній людині, що проведення всіх процедур самостійно призводить до величезних тимчасових і фінансових витрат. Однак не варто впадати у відчай, адже в цілому ряді випадків приватизація проводиться за стандартною схемою, а запропонована стаття допоможе власнику землі стати її повноправним власником.

При цьому варто зазначити, що абсолютно всі аспекти цього багаторівневого процесу в форматі статті передбачити неможливо. Тому, якщо є обставини, що не порушені представленим матеріалом, або якісь моменти викликають питання, то краще за все проконсультуватися з досвідченим юристом, ну або подивитися в коментарях до статті внизу, може ваше запитання вже обговорювалося.

Рекомендуємо відео # 1: юрист Е.Осінцев відповідає на питання по приватизації землі, уточнює деякі нюанси.

Приватизація земельної ділянки без будівель

Перш ніж розглядати безпосередньо порядок приватизації ділянок землі, варто сказати кілька слів про саму приватизації. Особливо з урахуванням того, що під приватизацією в Росії часто розуміють викуп або покупку ділянок землі у власність, взяття в оренду або придбання прав на них іншими способами.

Так, наприклад, згідно з частиною 1 статті 28 Земельного кодексу РФ ділянки землі, які знаходяться у власності Російської Федерації або муніципального освіти, можуть бути надані громадянину для різних цілей або на праві власності, або в оренду.

Придбання прав власності або правомочностей оренди в даному випадку не є приватизацією в класичному розумінні цього слова. Тому приватизацією за змістом чинного Земельного кодексу правильніше називати переоформлення вже наявних прав на ділянку землі. Тобто приватизувати можна лише тільки ту земельну ділянку без будівель, який раніше належав громадянину на праві оренди, безстрокового користування або інших підстав.

Частина 9.1 ФЗ «Про введення в дію Земельного кодексу РФ» чітко окреслює перелік земельних ділянок, які можуть бути приватизовані. До них відносяться ділянки, які були надані громадянам для ведення підсобного господарства, городництва, садівництва, індивідуального будівництва (гаражного чи житлового) до вступу в силу Земельного кодексу РФ, тобто до 10 листопада 2001 року.

Примітка юриста:

Приватизація ділянок землі є безкоштовною, а також від громадян не вимагається отримання будь-яких дозволів та погоджень.

Процедура переоформлення (приватизації) таких ділянок досить проста. Для її початку необхідно звернутися в територіальний підрозділ Росреестра (мається на кожному місті чи районному центрі) і подати такі папери:

  • Копію паспорта власника;
  • Нотаріально завірену кадастрову карту (кадастровий паспорт - якщо є);
  • Документ, що підтверджує законність володіння (свідоцтва про право безстрокового користування або права довічного володіння);
  • Заява про переоформлення ділянки у власність, в якому повинні бути зазначені цілі використання, розміри ділянки, а також його місцезнаходження (зразок можна знайти в Інтернеті).

Реєстрація права власності є платною, тому перед здачею документів доведеться сплатити мито в розмірі 200 рублів (пункт 24 частини 1 статті 333.33 Податкового кодексу РФ).

Варто відзначити, що особливо принципові реєстратори можуть вимагати також документ, що підтверджує законність придбання прав на земельну ділянку. Такими документами можуть бути:

  • Свідоцтво про право на спадщину;
  • Договір купівлі-продажу;
  • Рішення державного органу про виділення ділянки і т.д.

У сільській місцевості права на користування ділянкою підтверджуються випискою з похозяйственной книги, яка видається місцевою адміністрацією, оскільки саме адміністрація села (селища) виділяє землю для ведення підсобного господарства.

Згідно з положеннями закону, заява розглядається протягом двох тижнів, за результатами чого громадянина повинні повідомити про рішення. Разом з тим, якщо всі документи оформлені правильно, то питань з отриманням такого бажаного свідоцтва, як правило, не виникає.

Громадянам також варто пам'ятати, що за станом на 2014 рік будь-яких обмежувальних термінів для проведення приватизації своїх земельних ділянок не встановлено (частина 3 статті 3 ФЗ «Про введення в дію Земельного кодексу РФ).

Приватизація землі в СОТ або СНТ (дачні ділянки)

Приватизація земельної ділянки, який знаходиться в товаристві садівників, дачників і городників проводиться за тими ж нормами, що і приватизація будь-яких інших земельних ділянок. Однак дане питання регулюється спеціальним законом, а тому необхідно звернути увагу на ряд його особливостей.

Відповідно до частини 3 статті 28 ФЗ «Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян», громадяни, які володіють земельними ділянками в таких некомерційних організаціях на правах постійного користування або довічного володіння, має право їх приватизувати безкоштовно і без отримання дозволу від товариства або державних органів. Схема приватизації таких ділянок описана в попередньому розділі.

Однак частина 4 статті 28 того ж Закону передбачає порядок приватизації ділянок, які до 15 квітня 1998 року було надано товариству і виділені громадянину без державної реєстрації будь-яких прав на нього.

В цьому випадку діє принципово інша схема приватизації ділянки. Для її початку громадянину необхідно звернутися до державного органу, уповноваженого наділяти громадян землею в тому місці, де зареєстрована відповідна товариство (прим. Юриста: дізнатися можна в адміністрації!). Громадянину необхідно подати заяву з проханням надати йому ділянку у власність, а також підготувати наступний пакет документів:

  • Опис місця розташування ділянки, яке повинен скласти громадянин, куди включаються відомості про розмір і межі земельної ділянки (часто таке опис готують, як кадастрову карту або, простіше кажучи, план земельної ділянки);
  • Рішення правління товариства, в якому вказується дані громадянина, якому належить ділянка, а також засвідчується правильність виконаного опису;
  • Копію паспорта заявника.

Згідно з вимогами закону, всі інші документи орган місцевої влади орган зобов'язаний запитувати самостійно. Після прийняття рішення про надання необхідного ділянки у власність, громадянин має право звернутися до Росреестр за його реєстрацією в загальному порядку та отриманням свідоцтва про право власності на нього.

Рекомендуємо відео # 2: Відмінне відео, юрист просто і докладно розповідає як приватизувати дачу.

Як приватизувати землю під будинком?

Масу питань також викликає і питання оформлення у власність землі під житловими і нежитловими будівлями. В даному випадку закон на стороні власника відповідних будівель або споруд. При цьому неважливо, чи перебуває споруда у власності або належить громадянину на праві безоплатного користування. В обох випадках згідно з частиною 1 статті 36 Земельного кодексу земля під такими будівлями може бути або приватизована, або взята в оренду.

Процедура приватизації таких ділянок, як правило, не викликає особливих проблем і виглядає наступним чином. Для її початку необхідно звернутися до органу влади, у власності якого знаходиться необхідну земельну ділянку, з відповідною заявою. У заяві крім інших реквізитів повинно бути зазначено вид права, яке бажає придбати громадянин на дану ділянку. Як правило, вимагається право власності. Мова про оренду йде в тих випадках, якщо об'єкт нерухомості знаходиться в частковій власності.

До заяви додаються:

  • Пакет нотаріально засвідчених документів, що підтверджують права власності на будинок або інший об'єкт нерухомості (виписка з ЕГРП).
  • Кадастровий паспорт земельної ділянки;
  • Копії документів, що підтверджують обставини, що дають право на придбання ділянки на особливих умовах (якщо такі є).

Варто відзначити, що в ряді випадків власнику об'єкта нерухомості доведеться самостійно оформляти кадастровий паспорт за свій рахунок. Процедура ця досить витратна, але, на жаль, необхідна. Так само доведеться і заплатити за приватизований ділянку ціну, яка, як правило, дорівнює його кадастрової вартості і встановлюється місцевими органами влади (власником ділянки).

Примітка юриста:

Орган державної влади зобов'язаний у місячний термін розглянути подану заяву і прийняти рішення про надання ділянки у власність. Можлива відмова може бути оскаржена в суді.

Після отримання документа про надання ділянки у власність, його власник може почати процедуру реєстрації в Росреестра свого права власності, яка в цьому випадку проходить в загальному порядку та без будь-яких проблем, так як всі необхідні для цього документи у заявника вже є.

Дачна амністія: приватизуємо споруди

Окреме питання - це приватизація будівель (будиночків, дач, гаражів), які розташовані на садових ділянках, а також в різних кооперативах. Для їх спрощеної приватизації передбачено особливий порядок, який називається «дачна амністія».

Необхідність використання цього порядку обумовлена ​​тим, що громадяни не мають документів на побудовані будиночки, дачі або інші об'єкти. А тому отримати свідоцтво про право власності на них можна в спрощеному порядку.

Однак «дачну амністію» не варто плутати з приватизацією земельної ділянки, так як для реєстрації споруди необхідні правовстановлюючі документи на землю, які можна отримати лише в ході приватизації, або придбавши права на землю за іншими підставами.

Як приватизувати гараж і землю під ним?

У гаражних кооперативах досі ще не всі власники оформили свої права на належні їм споруди. Однак без приватизації гаража бути повноправним власником свого майна неможливо.

Згідно закону процедура оформлення нерухомості починається з самого гаража. Для його приватизації необхідно:

  • Подати відповідну заяву в реєстраційну службу (Росреестр);
  • Прикласти до нього копію паспорта, документ, що підтверджує членство в кооперативі, довідку про погашення пайових (членських внесків) з підписом бухгалтера та печаткою, а також технічний паспорт гаража, оформлений в місцевому БТІ.

Всі інші документи, як правило, вже є в реєстраційному органі, якщо хоча б один з членів кооперативу проводив процедуру приватизації свого гаража. Крім цього доведеться сплатити державне мито, і якщо всі документи оформлені грамотно, через кілька тижнів гараж стане вашим.

Складніше вирішується питання з землею під гаражем.

Для її приватизації потрібно колективна заявка до місцевих органів влади всіх членів кооперативу. До неї додаються документи, що підтверджують права власності на гаражі всіх заявників, копія рішення про виділення землі кооперативу, копії паспортів всіх членів.

Однак на практиці дана процедура реалізується вкрай рідко, так як частина гаражів досі не приватизована, та й зібрати всіх членів ГСК не так вже й просто.

Рекомендуємо відео # 3: Оксана Дегтярьова, юрисконсульт, докладно розглядає питання реєстрації та приватизації гаража та земельної ділянки під ним.

Залишилися питання? Може б ви хотіли поділитися своєю історією, як ви приватизували землю або нерухомість? Напишіть в коментарях!

Введення, що розглянемо в статті?
І у всіх виникає питання: а як?
Як приватизувати землю, щоб вона стала власністю?
Введення, що розглянемо в статті?
Як приватизувати землю під будинком?
Як приватизувати гараж і землю під ним?
Залишилися питання?
Може б ви хотіли поділитися своєю історією, як ви приватизували землю або нерухомість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online