Недобросовісна конкуренція. Методи боротьби з недобросовісною конкуренцією


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Люди, які вирішили розпочати свій власний бізнес , Повинні бути готові до того, що від них буде потрібно не тільки безліч сил і енергії, щоб їх справа почала приносити прибуток, але ще і наявність досить великої кількості таких талантів як: здатність аналізувати і прораховувати ситуацію на крок вперед, відчувати попит споживачів, вміння конкурувати з іншими учасниками ринку і боротися з недобросовісною конкуренцією. Саме останній фактор - недобросовісна конкуренція - здатний звести нанівець всі позитивні моменти, і занапастити будь-, що починає розвиватися, справа. Здатність припиняти щодо себе недобросовісну конкуренцію - надзвичайно важлива якість, і сьогодні ми поговоримо про різні аспекти цього процесу.

Недобросовісна конкуренція - це будь-які дії господарюючих суб'єктів (групи осіб), які спрямовані на отримання переваг при здійсненні підприємницької діяльності , Суперечать РФ, звичаїв ділового обороту, вимогам добропорядності, розумності та справедливості і заподіяли або можуть заподіяти збитки іншим господарюючим суб'єктам - конкурентам, або завдали або можуть завдати шкоди їх діловій репутації. Безумовно, перш за все, недобросовісна конкуренція повинна припинятися на законодавчому рівні - основними діючими законодавчими актами в даній сфері є:
-Федеральний закон від 26.07.2006 N 135-ФЗ «Про захист конкуренції»
-антімонопольное законодавство, що грунтується на Конституції РФ, ГК РФ, на інших федеральних законах, спрямованих на захист вільної конкуренції
-Цивільний законодавство в сфері інтелектуальної власності

Зазначений Закон «Про захист конкуренції» встановлює заборону на вчинення певних дій, що тягнуть за собою погіршення економічного становища конкретних господарюючих суб'єктів, як для комерційних організацій , Так і для посадових осіб різного рівня. Порушення ж норм закону, тягне для винних осіб наступ певного виду відповідальності (кримінальної - ст.178 КК РФ, адміністративної - ст.14.33 КоАП, громадянської).

Відповідно до ст.14 зазначеного вище Закону «Про захист конкуренції», до недобросовісної конкуренції відносяться такі види діяльності:
-Поширення неправдивих, неточних або перекручених відомостей, які можуть заподіяти збитки господарюючому суб'єкту, чи завдати шкоди його діловій репутації
-введення в оману щодо характеру, способу і місця виробництва, споживчих властивостей, якості і кількості товару або щодо його виробників
-некоректність порівняння господарюючим суб'єктом вироблених чи реалізованих їм товарів з товарами, виробленими або реалізованими іншими господарюючими суб'єктами
- продаж , Обмін або інше введення в оборот товару, якщо при цьому незаконно використовувалися результати інтелектуальної діяльності і прирівняні до них засоби індивідуалізації юридичної особи , Кошти індивідуалізації продукції, робіт, послуг
-незаконное отримання, використання, розголошення інформації, що становить комерційну, службову або іншу охоронювану законом таємницю
-не допускається недобросовісна конкуренція, пов'язана з придбанням та використанням виключного права на засоби індивідуалізації юридичної особи , Кошти індивідуалізації продукції, робіт або послуг.

Крім того, до методів недобросовісної конкуренції можна віднести демпінгові заходи, економічне шпигунство, підробка продукції, різноманітні змови, що переслідують різні цілі і т.д. - головне, що результатом всіх цих дій є нанесення істотної шкоди (аж до повного припинення діяльності) бізнес-конкуренту.

Які ж існують способи боротьби з недобросовісною конкуренцією? Безумовно, вони повинні бути виключно законними, правовими. За захистом своїх інтересів від атак недобросовісних конкурентів можна звернутися у Федеральну Антимонопольну службу РФ (ФАС РФ), конкретно - в експертну раду щодо застосування антимонопольного законодавства в сфері недобросовісної конкуренції.

Так само, як і при порушенні будь-яких інших прав громадян, господарюючі суб'єкти можуть звернутися за захистом своїх інтересів до суду (розгляд справи буде здійснюватися в рамках арбітражного судочинства).

Природно, ні в якому разі не слід опускатися до способів боротьби, схожих з методами, застосовуваними недобросовісними учасниками підприємницького середовища. По-перше, це буде прямим порушенням закону. По-друге, іноді «чорний піар» (якщо має місце саме такий вид недобросовісної конкуренції) буває корисний тим, проти кого він проводиться - при певному умінні навіть з поганою реклами в свою адресу, можна отримати користь. І, безумовно, висока якість пропонованих товарів і послуг так само може істотно нівелювати всі негативні нападки з боку недобросовісних конкурентів.

Конкуренція на ринку товарів і послуг - прекрасний спосіб стимулювання господарюючих суб'єктів на поліпшення, в усіх напрямках, своєї діяльності - але, тільки в тому випадку, якщо така конкуренція не носить недобросовісний характер. В іншому випадку, при перших ознаках появи недобросовісної конкуренції, перш за все, комерційні організації конкретного сегмента ринку, повинні відразу ж використовувати всі законні методи для припинення подібної діяльності.


джерело: http://provincialynews.ru
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online