Відповідальність ІП: кримінальна, адміністративна і субсидарному

  1. субсидарному відповідальність
  2. Кримінальна відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідальність ІП може бути набагато серйозніше, ніж у ТОВ (ВАТ). Тому як він несе відповідальність не тільки в якості юрособи, а й як фізична особа. Крім адміністративної та кримінальної відповідальності, за ним закріплюється субсидіарну відповідальність.

Говорячи про відповідальність ІП, потрібно мати на увазі, що на ньому її набагато більше, ніж, наприклад, на засновників товариства з обмеженою відповідальністю . Останні мають більше прав на ліквідацію ТОВ шляхом банкрутства і несуть відповідальність виключно в рамках майна і активів, які утворилися на момент виникнення викликала банкрутство ситуації.

Індивідуальний підприємець може нести за свої дії в період ведення бізнесу як ІП відповідальність: Індивідуальний підприємець може нести за свої дії в період ведення бізнесу як ІП відповідальність:

  • адміністративну;
  • субсидіарну;
  • кримінальну.

Адміністративна відповідальність ІП може виникнути в наступних випадках:

  1. несплата податків, внесків, зборів;
  2. затримки з постановкою на облік у позабюджетних органах як ІП ;
  3. аналогічний попередньому, але для працівників;
  4. відсутність повідомлення у відповідних контролюючих органах про:

У всіх перерахованих випадках на ІП покладаються штрафи, розміри яких можуть відрізнятися для кожного правопорушення індивідуально.

субсидарному відповідальність

Субсидіарну відповідальність ІП після закриття бізнесу виникає по боргах перед кредиторами, банком (за виданими кредитами), бюджетом (за податковою заборгованістю).

Під субсидіарну відповідальність не підпадає майно згідно зі статтею 446 Цивільного кодексу РФ. Тобто у вас не зможуть відібрати:

  • квартиру, будинок, якщо іншого житла для проживання у вас немає;
  • худобу, птицю, пасіку;
  • присадибні землі господарського призначення;
  • домашнє начиння (крім коштовностей та предметів розкоші);
  • автомобіль, якщо він вам потрібен як інваліду;
  • продукти харчування, насіння під посадку, паливо;
  • майно, що використовується у професійній діяльності (верстати, комп'ютери, сільгосптехніка), якщо його вартість не перевищує ста МРОТ.

Все решта не прописане в даній статті майно може бути конфісковано на користь тих, кому ви повинні.

Кримінальна відповідальність

Під кримінальну відповідальність ІП може потрапити в випадках, передбачених Кримінальним кодексом РФ. Зокрема, це можуть бути:

  1. Податкові та економічні злочини особливої ​​тяжкості. Якщо ІП не платить податки нехай навіть в силу незалежних від нього обставин, він повинен сам заявити про це в інспекцію, підтвердивши свою неплатоспроможність, щоб по відношенню до нього податківці почали процедуру банкрутства ІП . В іншому випадку його дії можуть кваліфікуватися як приховування.
  2. Шахрайські дії по відношенню до третіх осіб. Якщо кінцевою метою бізнесу ІП є обман покупців (клієнтів) і за цим фактом зможуть дати свідчення хоча б два постраждалих свідка, правоохоронні органи можуть пред'явити підприємцю звинувачення за статтею «Шахрайство» КК РФ.
  3. Незаконна торгівля і оборот наркотичних речовин, зброї. Не можна стверджувати, що ІП не має права користуватися у своїй професійній діяльності наркотичними речовинами (ветеринарія, стоматологія) або виготовляти предмети домашнього начиння або сувеніри, які можуть зійти за холодну зброю (ножі, кинджали, колючо-ріжучий інвентар). Просто певні виді діяльності повинні проходити процедуру ліцензування та отримання дозвільних документів, щоб виключити можливі претензії з боку органів внутрішніх справ. Хоча наявність дозволу не звільняє їх від відповідальності. Вони в будь-якому випадку повинні діяти в рамках закону і нормативних правил.
  4. Крадіжка і утримання в неволі людей (гастарбайтерів). Багато ІП наймають на роботу більш дешеву робочу силу з ближнього зарубіжжя і зовсім не в курсі того, як себе з ними вести. Щоб виключити можливість несумлінного виконання обов'язків з боку найнятих працівників, у них відбирають паспорти, часто не виплачують заробітну плату (мотивуючи це штрафами за провини), надане житло не відповідає санітарним нормам. Все це схоже на рабство і може загрожувати підприємцю кримінальною відповідальністю. За існуючими правилами відомості про кожного працівника-іноземця повинні бути подані до міграційної служби, яка визначає квотування на залучення іноземної робочої сили і видає (або ні) дозвіл на роботу. Невиконання цих правил, крім кримінальної, тягне за собою адміністративну відповідальність і великі штрафи.

Як бачимо, відповідальність індивідуального підприємця - поняття, необмежене можливими штрафами за межі не сплачений вчасно податок або незданий звіт. І до цього питання варто поставитися з усією серйозністю, так як незнання не звільняє від відповідальності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online