Що таке індивідуальне підприємництво | Електронний уряд Республіки Казахстан

  1. Державна реєстрація індивідуальних підприємців
  2. Припинення діяльності індивідуального підприємця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що таке індивідуальне підприємництво, хто є суб'єктом ІП і які умови функціонування індивідуального підприємництва, читайте далі Що таке індивідуальне підприємництво, хто є суб'єктом ІП і які умови функціонування індивідуального підприємництва, читайте далі.

Індивідуальним підприємництво - це самостійна, ініціативна діяльність громадян Республіки Казахстан, оралманов, спрямована на отримання чистого доходу, заснована на власності самих фізичних осіб і здійснювана від імені фізичних осіб, за їх ризик і під їх майнову відповідальність.

Іншим фізичним особам забороняється здійснювати індивідуальне підприємництво.

Індивідуальне підприємництво здійснюється у вигляді:

  • особистого;
  • спільного підприємництва.

приватне підприємництво

Приватне підприємництво здійснюється однією фізичною особою самостійно на базі майна, що належить йому на праві власності, а також в силу іншого права, що допускає користування і (або) розпорядження майном.

Для здійснення особистого підприємництва фізичною особою, яка перебуває у шлюбі, згода чоловіка не потрібно.

У випадках, коли для здійснення особистого підприємництва фізична особа використовує спільне майно подружжя, необхідно нотаріально засвідчена згода другого з подружжя на таке використання, якщо інше не передбачено законами або шлюбним договором або іншою угодою між подружжям.

Приватне підприємництво може здійснюватися з використанням форми фермерського господарства.

спільне підприємництво

Спільне підприємництво здійснюється групою фізичних осіб (індивідуальних підприємців) на базі майна, що належить їм на праві спільної власності, а також в силу іншого права, що допускає спільне користування і (або) розпорядження майном.

Форми спільного підприємництва

  • підприємництво подружжя, яке здійснюється на базі спільної сумісної власності подружжя;
  • сімейне підприємництво, здійснюване на базі спільної сумісної власності селянського господарства або спільній сумісній власності на приватизоване житло;
  • просте товариство, при якому приватне підприємництво здійснюється на базі спільної часткової власності.
  • інші форми відповідно до законів Республіки Казахстан.

При здійсненні підприємництва подружжя в діловому обороті від імені подружжя виступає один з подружжя за згодою другого з подружжя, яке може бути підтверджено:

  • при реєстрації індивідуального підприємця;
  • або висловлена ​​письмово і нотаріально посвідчена у випадках, коли діяльність індивідуального підприємця здійснюється без державної реєстрації.

При відсутності згоди одного з подружжя на виступ другого з подружжя в діловому обороті від їх імені передбачається, що чоловік, який виступає в діловому обороті, здійснює індивідуальне підприємництво у вигляді приватного підприємництва.

Індивідуальне підприємництво під своїм ім'ям

Індивідуальний підприємець:

  • займається підприємницькою діяльністю;
  • набуває і здійснює права та обов'язки під своїм ім'ям.

Громадянин, оралмани при здійсненні операцій, пов'язаних з його підприємницькою діяльністю, повинен вказувати, що він діє в якості індивідуального підприємця. Відсутність такої вказівки не звільняє індивідуального підприємця від ризику і відповідальності, які несе індивідуальний підприємець за своїми зобов'язаннями.

При здійсненні своєї діяльності індивідуальний підприємець має право використовувати персональні бланки ділової документації, печатку, штампи, тексти яких мають з усією визначеністю свідчити про те, що дана особа є індивідуальним підприємцем.

Індивідуальний підприємець має право використовувати:

  • персональні бланки ділової документації
  • печатка
  • штампи, тексти яких мають з усією визначеністю свідчити про те, що дана особа є індивідуальним підприємцем.

Державна реєстрація індивідуальних підприємців

Державна реєстрація фізичних осіб, які здійснюють ведення підприємницької діяльності без створення юридичної особи, полягає в постановці на облік в якості індивідуального підприємця в органі державних доходів за місцем знаходження, заявленому при державній реєстрації в якості індивідуального підприємця.

Обов'язковій державній реєстрації в якості індивідуального підприємця підлягають фізичні особи, які відповідають одній з таких умов:

  • використовують працю найманих працівників на постійній основі;
  • мають від приватного підприємництва річний дохід, обчислений відповідно до податкового законодавства Республіки Казахстан, в розмірі, що перевищує 12-кратний мінімальний розмір заробітної плати, встановлений законом про республіканський бюджет і діючий на 1 січня відповідного фінансового року.

Діяльність перерахованих індивідуальних підприємців без державної

реєстрації забороняється, за винятком осіб, зазначених далі по тексту.

Порядок державної реєстрації індивідуального підприємця

Для державної реєстрації індивідуального підприємця фізична особа представляє безпосередньо до органу державних доходів або через державну інформаційну систему дозволів і повідомлень повідомлення за формою , Затвердженої уповноваженим органом у сфері дозволів та повідомлень.

У разі реєстрації спільного індивідуального підприємництва уповноважена особа спільного індивідуального підприємництва надає довіреність, підписану від імені всіх учасників спільного підприємництва.

У разі, якщо заявник не досяг повноліття, до повідомлення додається згода законних представників, а при відсутності такої згоди - копія свідоцтва про укладення шлюбу (шлюбу) або рішення органу опіки та піклування або рішення суду про оголошення неповнолітнього повністю дієздатним.

Витребування інших документів забороняється.

Фізична особа, має право не реєструватися в якості індивідуального підприємця при отриманні наступних доходів:

  • доходів, що підлягають оподаткуванню у джерела виплати;
  • майнового доходу;
  • доходів з джерел за межами Республіки Казахстан;
  • доходів домашніх працівників відповідно до трудовим законодавством Республіки Казахстан, які отримують доходи від осіб, які не є податковими агентами;
  • доходів громадян Республіки Казахстан за трудовими договорами (контрактами) і (або) договорами цивільно-правового характеру, укладеними з дипломатичними і прирівняними до них представництвами іноземної держави, консульськими установами іноземної держави, акредитованими в Республіці Казахстан, які не є податковими агентами;
  • доходів громадян Республіки Казахстан за трудовими договорами (контрактами) і (або) договорами цивільно-правового характеру, укладеними з міжнародними та державними організаціями, зарубіжними і казахстанськими неурядовими громадськими організаціями та фондами, звільненими від зобов'язання щодо обчислення, утримання та перерахування індивідуального прибуткового податку у джерела виплати відповідно до міжнародних договорів, ратифікованих Республікою Казахстан;
  • доходів трудових іммігрантів-резидентів, отриманих (підлягають отриманню) за трудовими договорами, укладеними відповідно до трудового законодавства Республіки Казахстан на підставі дозволу трудовому іммігранту;
  • доходів медіаторів, за винятком професійних медіаторів відповідно до законом Республіки Казахстан «Про медіацію», отриманих від осіб, які не є податковими агентами;
  • доходів від особистого підсобного господарства, врахованого в книзі погосподарського обліку відповідно до законодавства Республіки Казахстан, які підлягають оподаткуванню, за якими не було вироблено утримання індивідуального прибуткового податку у джерела виплати в зв'язку з поданням податкового агента недостовірних відомостей особою, яка займається особистим підсобним господарством.

Припинення діяльності індивідуального підприємця

Діяльність індивідуального підприємця може бути припинена в наступних випадках:

  • в добровільному порядку;
  • в примусовому порядку;
  • в разі настання обставин, передбачених Підприємницьким Кодексом.

добровільний порядок

В добровільному порядку діяльність ІП припиняється в будь-який час на підставі рішення, прийнятого самостійно індивідуальним підприємцем при особистому підприємництво, всіма учасниками спільно - при спільних підприємствах.

В цьому випадку індивідуальний підприємець подає до органу державних доходів заяву про припинення підприємницької діяльності в порядку, визначеному статтями 65,66,67 Кодексу Республіки Казахстан «Про податки та інших обов'язкових платежах до бюджету (Податковий кодекс)».

Рішення про припинення спільного підприємництва вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше половини його учасників.

примусовий порядок

У примусовому порядку діяльність індивідуального підприємця припиняється за рішенням суду у випадках:

  • визнання його банкрутом;
  • визнання недійсною реєстрації індивідуального підприємця в зв'язку з допущеними при реєстрації порушеннями законодавства Республіки Казахстан, які носять непереборний характер;
  • здійснення діяльності з неодноразовими протягом календарного року або грубими порушеннями законодавства Республіки Казахстан;
  • оголошення її померлою;
  • введений в дію включення його до переліку організацій та осіб, пов'язаних з фінансуванням тероризму та екстремізму, відповідно до законодавством Республіки Казахстан;
  • визнання його безвісно відсутнім;
  • встановлених Податковим кодексом, що передбачають припинення діяльності в примусовому порядку.

Діяльність індивідуального підприємця припиняється з моменту зняття з реєстраційного обліку в якості індивідуального підприємця в органі державних доходів на підставі його заяви або рішення суду, яке набрало законної сили, а також у випадках, встановлених пунктом 3 статті 38 Підприємницького Кодексу.

Процедура банкрутства індивідуального підприємця здійснюється в порядку, встановленому законодавством Республіки Казахстан про реабілітацію і банкрутство.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online