Банкрутство фізичних осіб 2019 року: покрокова інструкція

  1. Основні положення з питань банкрутства фізичних осіб
  2. Реалізація майна банкрута
  3. Реструктуризація боргів по кредитах
  4. Необхідні документи для суду
  5. Завантажити зразок позовної заяви про банкрутство фізичних осіб
  6. Рух заяви в суді
  7. Наслідки визнання банкрутства
  8. Особливості банкрутства фізичних осіб в 2019 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавчо банкрутство фізичних осіб було встановлено і регламентовано в 2015 році. На сьогоднішній день напрацьована певна судова практика, що дозволяє визначити правила і порядок, покрокову інструкцію з виконання банкрутства громадян. Процедура ця досить прозора, але вимагає виконання певних умов. Не всі бажаючі можуть стати банкрутами, тому боржникам рекомендується ознайомитися з основними положеннями закону.

Основні положення з питань банкрутства фізичних осіб

Основні положення з питань банкрутства фізичних осіб

Щоб оголосити себе неспроможним особою, потрібно довести, що виникла неможливість розплатитися за зобов'язаннями. Банкрутством займається арбітражний суд, відкрити справу може сам боржник або його кредитори. Позбутися від непосильних боргів може кожен позичальник, який прострочив свої платежі більш ніж на три місяці. Головною умовою є наявність боргу понад 500 тис. Рублів, не рахуючи відсотків і недоїмок за договором.

У деяких випадках, безповоротна сума заборгованості може бути знижена до 300 тис. Рублів. Це можливо, якщо неплатник володіє майном на дану суму і може їм розплатитися. Якщо сума нижче, то суд не прийме заяву в роботу, боржнику також не вигідно буде оплачувати виникають витрати зі спірного питання. Не можна забувати, що подаючи заяву на визнання себе банкрутом, громадянин зобов'язаний виконати необхідні платежі і понести передбачені витрати на виробництво.

Стати банкрутом можна при суворому виконанні кроків, неточності у виконанні приведуть до повернення заяви на доопрацювання або повна відмова в розгляді питання в арбітражному суді. Громадянин не повинен уникати контактів зі своїми кредиторами, мати документальне підтвердження неможливості виконати кредитні зобов'язання. Наприклад, втрата робочого місця, сімейні проблеми, серйозна хвороба стануть підставою для банкрутства фізичної особи.

Судом можуть бути запропоновані різні заходи з оформлення неспроможності громадянина:

  • реструктуризація боргу, коли змінюються терміни платежів, їх розмір і проводиться санація, тобто зменшення процентної навантаження. Можливі кредитні канікули, поки громадянин не знайде роботу або іншим способом вирішить проблему оплати кредиту;
  • реалізація майна боржника також є заходом щодо визнання фізичної особи банкрутом. Якщо суд розуміє, що зміна порядку кредитних платежів не допоможе розплатитися з боргами, то проводиться арешт майна і продаж його з аукціону в рахунок погашення заборгованостей;
  • мирова угода сторін, прийняте в результаті розгляду питання про банкрутство в арбітражному суді. Будь-яка зі сторін має право висунути компромісну пропозицію і узгодити його з іншою стороною через фінансового керуючого. У разі домовленості, пишеться заява і справа закривається за примиренням сторін.

Судом призначається арбітражний керуючий, який керує програмою з питань банкрутства громадянина, зв'язується з кредиторами і виконує всі необхідні дії по арбітражному справі.

Реалізація майна банкрута

Реалізація майна банкрута

Якщо суд обрав спосіб погашення зобов'язань у вигляді реалізації на конкурсній основі майна відповідача, то буде потрібно визначити ту власність, яка потрапляє в розряд реалізованих володінь. Незалежно від того, на яку суму буде розпродано майно, що залишилося різницю між боргом і вирученої суму не стягують, це безповоротний борг за кредитами.

Не може вилучатися наступне майно боржника:

  • єдина житлоплощу, в тому числі часткове володіння;
  • транспорт, якщо техніка використовується в робочих цілях;
  • обладнання, яке використовується для роботи;
  • державні нагороди та грошові премії;
  • продукти харчування;
  • майно, необхідне для життя сім'ї.

У кожному конкретному випадку пристави, які виконують арешт майна за приписом арбітражного суду, виходять із доцільності та цінності стягуються предметів і грошових коштів. Відсутність власності доводиться документально, після чого процедура стягнення припиняється, і громадянин оголошується банкрутом. Слід розуміти, що всі відомості ретельно перевіряються, при наявності помилкових даних або неправомірних дій процедура відкладається до з'ясування обставин.

Наприклад, не повинно бути проведено юридичних угод з майном боржника за останній рік. Іншими словами, якщо квартира мул автомобіль переписані на членів сім'ї або третіх осіб, то дана угода визнається незаконною і буде потрібно відновлення колишнього порядку. Приховування коштів, неофіційне працевлаштування та інші дії подібного порядку неприпустимі і говорять про недобросовісність громадянина, який претендує на списання боргів.

Претендент на банкрутство стає безправний в розпорядженні своїм майном і власністю. Всі юридичні дії виробляє фінансовий керуючий від його імені, при цьому ніяких консультацій і узгоджень з банкрутом не потрібно здійснювати. Таке законодавче положення доводиться до відома особи, що доводить свою неспроможність перед правосуддям. Форму відкритих торгів також вибирає керуючий, погодившись можливістю розплатитися як можна з великою кількістю кредиторів.

Реструктуризація боргів по кредитах

Реструктуризація боргів по кредитах

Подібний захід приймається судом при наявності постійного заробітку у відповідача. Громадянину пропонують змінити порядок виплат таким чином, щоб залишалися кошти для життя і змісту утриманців.

Суму заборгованості встановлюють у фіксованій формі, інші платежі по кредиту, в тому числі відсотки, скасовуються. Кредитори отримують рівні можливості щодо часткового або повного повернення коштів, виданих на умовах договору боржнику.

Такий варіант приймається судом при регулярній зарплати в районі 20-30 тис. Рублів. Сумлінному платнику, який потрапив в складну ситуацію, такий підхід буває кращий і найменш болісно дозволяє вийти з положення, що створилося.

Важливим пунктом реструктуризації є визнання боргу громадянина перед кредитором безнадійним боргом. Таке положення закону про банкрутство дозволяє фізичній особі успішніше погасити борги без відсотків і недоїмок за договором.

Необхідні документи для суду

Необхідні документи для суду

Завантажити зразок позовної заяви про банкрутство фізичних осіб

Позовна заява до арбітражного суду повинно супроводжуватися прикладеним пакетом документів. Кожен конкретний випадок може зажадати різний набір необхідних відомостей. Законом встановлено обов'язковий пакет документів, без якого заява не буде прийнято до розгляду:

  • особисті документи заявника і копії;
  • перелік кредиторів та документи по заборгованості;
  • виписки про податкові відрахування за три роки;
  • довідка з банку про залишок грошових коштів на рахунках;
  • опис власності та майна боржника;
  • акт опису майна, що видається ФССП;
  • довідка про доходи за останні три роки;
  • довідка про працевлаштування (ІП, служба зайнятості, офіційне місце роботи);
  • наявність угод понад 300 тис. рублів за останні півроку / рік вимагають додатки договорів;
  • довідка про відсутність банкрутства в останні п'ять років;
  • медичні свідоцтва отриманої інвалідності або важкої хвороби, що вплинули на заборгованість;
  • свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу, дитячі метрики.

Крім цього переліку можуть знадобитися пояснення по своїй трудовій діяльності, придбання або продажу нерухомості, іншим юридичним операціях.

До фінансових витрат слід віднести сплату державного мита в розмірі 300 рублів і внесення на судовий депозит суми 25 тис. Рублів. Це стандартна вартість за послуги арбітражного керуючого у справі про банкрутство. У деяких випадках суд може надати громадянину відстрочку до закінчення процесу, якщо присутні важливі пояснення. На першому засіданні суд призначає фінансового керуючого, який буде проводити процедуру банкрутства і мати контакти з кредиторами.

Якщо суд визнає за можливе реструктуризацію боргу на термін до трьох років, то процедура банкрутства може бути припинена. В іншому випадку здійснюється продаж майна через аукціон і погашення кредитних заборгованостей в рівній мірі перед усіма кредиторами. Якщо майно боржника є половиною від загального подружнього володіння, то проводиться реалізація, після чого чоловікові видається половина суми. Друга частина, що належить банкруту, передається кредиторам.

Процедура банкрутства тривала, може знадобитися 6-10 місяців для прийняття судового рішення у справі про неспроможність громадянина. Якщо судом або фінансовим керуючим будуть виявлені ознаки фальшивого банкрутства, то винний понесе кримінальне покарання. Після розподілу коштів від розпроданої власності, з боржника знімаються зобов'язання і він отримує офіційний статус банкрута.

Покрокова інструкція по визнанню банкрутства фізичної особи доступна, особливо якщо у громадянина немає майна і можливості покрити борги відрахуваннями з офіційного заробітку.

Рух заяви в суді

Рух заяви в суді

Прийняте канцелярією суду заяву громадянина, кредитора або податкової служби розглядається і виноситься рішення про відкриття провадження. Суд має право залишити позов без руху, повернути на доопрацювання або погодитися з представленими даними і вимогами. Якщо справа відкрита, то йому присвоюється порядковий обліковий номер і призначаються слухання по питанню.

Справа може бути закрита за наступними обставинами на стадії прийняття позову:

  • вимоги кредиторів задоволені або визнані необгрунтованими;
  • немає повних ознак банкрутства;
  • не доведена неможливість покрити борги;
  • кредитор не просужена заборгованість;
  • між боржником і кредитором відбувається судова справа з підстав кредитного договору. Тільки після отримання рішення суду можна подавати позов про визнання особи неспроможним платником.

Суд ретельно перевіряє кожен пункт поданої позовної заяви, якщо виявлені неточності, які не є ґрунтовними, то видається припис про виправлення цих недоліків.

Наслідки визнання банкрутства

Наслідки визнання банкрутства

Після отримання статусу банкрута і звільнення від всіх раніше взятих на себе зобов'язань, громадянин несе такі обмеження:

  • дані про банкрутство зберігаються в бюро кредитних історій, з'являється обов'язок протягом 5 років повідомляти про свій статус;
  • громадянин не зможе скористатися правом на банкрутство протягом 5 років;
  • три роки не можна займати управлінські посади і бути юридичною особою;
  • громадянин не може укладати угоди понад 50 тис. рублів протягом арбітражного провадження;
  • накладається заборона на придбання цінних паперів;
  • вводиться заборона на перетин кордону під час розгляду питання в суді;
  • в разі смерті громадянина питання про продовження справи розглядається прямими спадкоємцями;
  • анулюються угоди безоплатного характеру за останні 3 роки.

Необхідно пам'ятати, що деякі обмеження можуть торкнутися кредитних історій членів сім'ї банкрута. Банки неохоче кредитують таких громадян, особливо ретельно перевіряючи сімейні історії при іпотечному кредитуванні.

Особливості банкрутства фізичних осіб в 2019 році

Закон про неспроможність громадян працює всього три роки, вироблена певна судова практика у справах подібного роду. Особливі проблеми виникли з арбітражними керуючими, що не бажають працювати за встановлену законом суму. Крім 25 тис. Рублів керуючий має відсоток при продажу майна боржника з аукціону, що дещо пом'якшує ситуацію. Іншою проблемою стає складання грамотного списку боржників і черговості погашення заборгованостей.

Якщо при початку дії сума державного мита для громадян дорівнювала 6 тис. Рублів, то тепер досить символічної плати в 300 рублів. Така поправка значно спростила подачу позовної заяви від бажаючих визнання неспроможності. На підставі досвіду приймаються нові постанови, що сприяють полегшенню процедури банкрутства фізичних осіб.

Багато проблем пов'язано з фінансовими керуючими, подібний режим мало підходить для випадку фізичних осіб. Змінити правило вирішило Мінекономрозвитку, дозволивши обходитися без цієї структури за рішенням арбітражного суду. Боржникам буде надана можливість швидкого банкрутства при позиках у розмірі 50-700 тис. Рублів. Якщо мова йде про позику в мікрофінансової організації, то розгляд банкрутства буде здійснюватися в спрощеному порядку.

Нововведення пов'язані з тим, що переважна більшість кредитних організацій порушують правила фінансової діяльності. При виявленні подібних помилок справу про неспроможність буде проведено в спрощеному порядку.

Особливі умови стягнення будуть застосовані до громадян, які мають офіційно підтверджені доходи до 150 тис. Рублів. Розробка поправок і виправлень здійснюється з урахуванням судової практики арбітражного провадження про банкрутство фізичних осіб.

Банкрутство фізичних осіб

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online