Застава прав за договором банківського рахунку

  1. Застава прав банківського рахунку
  2. Права під заставу - як це відбувається

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадян, які часто користуються засобами фінансових установ, цікавить питання: що передбачає собою заставу прав за договором банківського рахунку та порядок його оформлення?

Це відкриття рахунку в банку або іншій кредитній установі з метою передачі прав по ньому в заставу. У даній статті ми розповімо, який встановлений порядок застави прав за договором банківського рахунку.

Застава прав банківського рахунку

У російському законодавстві з'явилася новела - запорука прав, пов'язаний з договором банківського рахунку. У Цивільному кодексі РФ даний термін Ніяк не трактується.

Угодою про заставу прав по договором банківського рахунку можна вважати довіреність, в силу якої при оформленні рахунку в банку громадянин зобов'язується передати держателю застави правомочності за договором банківського рахунку з метою заліку виконання зобов'язання, яке вже є, або з'явиться в майбутньому.

У даній ситуації власником застави може виступати не тільки кредитна установа, а й інший суб'єкт цивільних правовідносин. У заставу можуть бути передані будь-які права, які мають відношення до розпорядження відкритим банківським рахунком. Але головний акцент все-таки робиться на грошові кошти, які знаходяться у володінні боржника і поміщені на розрахунковий рахунок.

Неблагонадійний боржник не має права сам припинити виконання договору застави, так як дана процедура можлива лише за умови схвалення заставодавця. До того ж, заставодавець має повноваження не йти назустріч боржнику, відхиливши його пропозицію або висунути йому умову про оперативне виконання основного зобов'язання.

Права під заставу - як це відбувається

Як ви розумієте, боржником може бути не тільки фізичні особи, а й організації. Після підписання неплатником угоди про заставу, він відкриває заставний рахунок.

На законодавчому рівні наразі не є обов'язковим, тому зацікавлена ​​сторона вправі відкрити спеціальний розрахунковий рахунок до або після підписання договору застави.

Простіше кажучи, саме сторони договору встановлюють тимчасові рамки. Потрібно пам'ятати, що заставний рахунок являє собою спеціальний вид рахунку, і вже відкритий рахунок іншого призначення перетворити в нього не представляється можливим. До того ж, заставний рахунок не входитиме в систему страхування внесків.

Після цього позичальник повинен повідомити фінансової організації, що у нього є боргові зобов'язання перед третіми особами. З метою підтвердження даного факту потрібно надати угоду про заставу. Якщо зобов'язання з'явилися перед кредитною організацією (банком), в якій оформлений розрахунковий рахунок, то заставні відносини виникають з моменту оформлення рахунку.

У документі про заставу прав за договором банківського рахунку є розділ про те, яку грошову суму потрібно передати в якості застави.

Іншими словами, який залишок повинен бути на розрахунковому рахунку. Залишок може не змінюватися протягом усього часу дії угоди або змінюватися пропорційно виконанню головного зобов'язання.

В угоді про заставу прав за договором банківського рахунку може не бути інформації про залишок. У цьому випадку він за замовчуванням буде вважатися рівним сумі, яка на даний момент є на розрахунковому рахунку.

У заставного рахунку є ще одна особливість, що виражається в тому, що до коштів, що знаходяться на ньому, не можуть застосовуватися:

  • Положення Цивільного Кодексу РФ про реалізацію майна, що знаходиться в заставі.
  • глава 45 ГК РФ. Мається на увазі та частина, яка регламентує механізм списання грошових коштів.

У разі якщо потрібно списання грошових коштів, то це можна здійснити з дозволу власника застави.

Важливо! З причини, що під заставу потрапляють всі права на розпорядження коштами, які знаходяться на рахунку, рекомендується в угоді про заставу прав за договором банківського рахунку чітко позначити моменти залишку на рахунку і терміни, в які повинно бути виконано основне зобов'язання, після закінчення якого тримач застави має право стягнути предмет застави.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online