У Миронівському водосховищі - замор товстолобика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До редакції газети «Донбас» звернувся рибалка Павло Ігнатенко, удівшій рибу на Миронівському водосховищі, неподалік від Дебальцевого. Він поскаржився на мор товстолобика у водоймі і надіслав фотографії, на яких було видно, що весь берег встелений мертвою рибою. За його словами, у водойми вже кілька днів стояв смердючий запах, так що нормально рибалити і відпочивати тут було просто неможливо.
Журналіст «Донбасу» відразу ж виїхав на місце події, щоб встановити його причини. Тутешні рибалки в основному грішать на електростанцію, яку обслуговує водосховище, підозрюючи хімічний викид в ставок-охолоджувач.
Місцева ж влада стверджує, що ситуація, що склалася цілком нормальна. Як вважає глава Миронівського селищної ради Ігор Костоглодов, масова загибель риби не пов'язана з промисловими викидами: «Три тижні тому я в перший раз побачив, що риба поводиться дивно: активно хлюпається і викидається на берег. Спочатку припустив, що був викид, який привів до отруєння риби, але цю версію довелося відкинути ».

У цьому його переконало керівництво Миронівської ТЕС, яке повідомило селищному голові, що ніяких аварійних ситуацій тут не було. На ТЕС зараз функціонують два котла. Якби одна турбіна зупинилася (наприклад, через втрату масла, яке б пішло в воду, або через чистки, що проводиться за допомогою кислот і лугів, що скидаються у водоймище), то диміла б тільки одна труба. Але димлять обидві! Значить, станція, за словами керівника селищної ради, працює гладко.

Чотирирічний Микита займається «очищенням» берега від дохлої риби.

На думку директора рибгоспу «Миронівський» акціонерного товариства «Донрибкомбінат» Андрія Нейвірт, що стався замор пов'язаний з технологією рибного виробництва. «Коли ослаблена риба виходить із зимівлі, то буває, що вона погано переносить сезонну акліматизацію. Замор до 20% вважається допустимою межею. Він в даному випадку не перевищено. Цього року довго було холодно, а на початку травня різко потепліло, ось слабка риба і не змогла перебудуватися », - говорить він.
Щоб підтримувати баланс водної флори і фауни, вже завезли кілька тонн малька. Адже товстолобик, судак і амур живляться водоростями і очеретом, і не дають водойми заростати.
Зараз вже мор припинився, падло зібрана. Окремі розкладаються скелетики - це, за словами Костоглодова, «залишкові явища, їх зможуть ліквідувати водосховища раки». Тільки характерний запах дохлої риби все ще відчувається.
Втім, місцевих жителів це мало бентежить: вони ходять сюди гуляти і засмагати. Всі прекрасно знають, що тухла риба - джерело безлічі інфекційних захворювань, так що навіть наближатися до лускатої мертвечині небезпечно. Однак на питання: чи не боїтеся ви підхопити якусь заразу, відпочиваючі відповідають, що немає.
Коментар «Донбасу»
Справа не в зимівлі
Голова Донецької обласної федерації любительського і спортивного рибальства Наталія Плугіна:
- Офіційна версія з поганою зимівлею непереконлива. Буває, що риба погано переносить холоду, особливо якщо водойма повністю замерзає і їй бракує кисню. Однак наслідки поганої зимівлі видно вже на початку квітня. Причини замору встановити важко - риба може захворіти, її можуть отруїти, якщо орендарі щось не поділять між собою, може бути і хімічний викид. Потрібно проводити розслідування. Товстолоб, який піддався замору, - ніжна риба, яка любить чисті водойми. Навіть незначні зміни в біохімічному складі води могли привести до його загибелі.


Олег Міннуллін.Фото автора.

Теги: Донбас , Донецька область , Дебальцеве , риба , рибалка , загибель , водосховище

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online