Чи потрібно при звільненні писати рапорт на залишення в списках черговиків на отримання житлового приміщення?

  1. зміст: Сутність питання Законодавство Канцелярська кухня військової частини Судова практика...
  2. Законодавство.
  3. Канцелярська кухня військової частини.
  4. Судова практика.
  5. висновки:
  6. Практичні рекомендації.

зміст:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сутність питання
Законодавство
Канцелярська кухня військової частини
Судова практика
висновки
П рактічеські рекомендації

Сутність питання.

Військовослужбовці, які мають вислугу років 20 років і більше, визнані такими, що потребують отриманні житлового приміщення, що звільняються після закінчення контракту (тобто, не по так званому «пільговим» основи), підлягають звільненню з виключенням із списків частини, але із залишенням в списках черговиків . Є й інші випадки, коли військовослужбовець може бути звільнений з виключенням із списків частини, але із залишенням в списках - наприклад, коли звільнення проводиться за пільговими підставах (ОШМ, досягнення граничного віку або за станом здоров'я), проте військовослужбовець вибрав місце проживання, відмінне від місця служби.

На одному з форумів виникла дискусія, про те, чи повинен військовослужбовець писати рапорт на залишення його в списках черговиків (для військовослужбовців Міністерства оборони - в Єдиному реєстрі військовослужбовців, які потребують отримання житлового приміщення)?

Один з учасників дискусії вважає, закон передбачає неможливість виключення військовослужбовця зі списків черговиків без згоди самого військовослужбовця, отже, немає потреби в такому рапорті.

Законодавство.

Звернемося до закону.

Згідно з пунктом 13 статті 15 Федерального закону від 27 травня 1998 року № 76-ФЗ «Про статус військовослужбовців» (далі - Закон), військовослужбовці - громадяни, які проходять військову службу за контрактом, загальна тривалість військової служби яких становить 20 років і більше, не забезпечені на момент звільнення з військової служби житловими приміщеннями, не можуть бути виключені без їх згоди зі списку черговиків на отримання житлових приміщень (поліпшення житлових умов) за останнім перед звільненням місця військової служби та забезпечуються житловими приміщеннями в з відно до цього Закону, федеральними законами та іншими нормативними правовими актами Російської Федерації.

Дійсно, буквальне тлумачення закону означає, що для виключення зі списку черговиків на отримання житлового приміщення необхідна згода самого військовослужбовця. А така згода однозначно може бути виражено тільки шляхом подання відповідної рапорту, який повинен бути залучений до особової справи військовослужбовця, а посилання на такий рапорт повинна бути в наказі на звільнення.

Канцелярська кухня військової частини.

Формально - все так.

Але давайте спробуємо розібрати всю канцелярську кухню військової частини.
Отже: ви не написали рапорт на залишення в списках черговиків. З імовірністю, близькою до 100%, в наказі про звільнення нічого не буде написано про залишення вас в списках черговиків. А хто буде складати цю фразу під час відсутності рапорту? Йдемо далі. На бесіді з командиром ви, бажаючи домогтися максимальної реалізації ваших прав (що природно), навіть без жодних підстав для цього, заявляєте, про те, що просите не звільняти і не виключати зі списків частини до забезпечення житловим приміщенням або субсидією. Ну, про всяк випадок. (До речі, військовослужбовець, топік стартер на згаданому форумі, саме таку можливість - просити в рапорті не виключати його зі списків частини - припускає). Тоді справа зовсім безнадійна - в разі виникнення спору, саме на це і будуть посилатися опоненти: бажав залишитися в списках особового складу частини, а не в списках черговиків!

Судова практика.

ОМСКИЙ ОБЛАСНИЙ СУД
АПЕЛЯЦІЙНЕ ВИЗНАЧЕННЯ
від 24 грудня 2015 р справі N 33-9894 / 2015

Як випливає з матеріалів справи і не було оскаржено сторонами, С.А.А. за час проходження військової служби, а також при звільненні з військової служби після досягнення граничного віку перебування на військовій службі житловим приміщенням від Міністерства оборони РФ не забезпечувався, житлову субсидію не отримував. Витяг з наказу N - від - вказівки на звільнення з наданням житла або житлової субсидії також не містить.

Витяг з наказу N - від - вказівки на звільнення з наданням житла або житлової субсидії також не містить

Доказів того, що при звільненні С.А.А.клопотав про залишення його в списках черговиків на отримання житла і відповідно не виконання командуванням військової частини дій для задоволення цієї вимоги, позивачем також не представлено.

Не містить вказівки на звільнення позивача з залишенням в списку черговиків і виписка з наказу N - від -.

При таких обставинах, враховуючи також, що С.А.А. звільнення без надання житла і без залишення в списку потребують його одержанні не оскаржувалося, а також враховуючи, що рапорт позивача про звільнення і зарахування в запас з умовою про залишення в зазначеному списку в матеріалах справи немає, колегія приходить до висновку про відсутність підстав для визнання дій відповідача по зняттю позивача з обліку нужденних у житлових приміщеннях у зв'язку зі згодою на звільнення без забезпечення житлом незаконними немає через ненадання доказів на підтвердження зворотних йдуть ельств.

Оскільки відомостей про звернення позивача з рапортом про залишення його в списках черговиків при виключенні зі списків особового складу частини або з проханням не виключати його зі списків особового складу частини до надання житла в матеріалах справи немає, ... то підстав не погодитися з відмовою суду в задоволенні заявлених С.А.А. позовних вимог колегія, всупереч доводам скарги, що не вбачає.

Почитати визначення повністю

висновки:

Наскільки законно це визначення? Немає сенсу про це міркувати, головне - що воно є. Вельми свіженьке. Тому висновок може бути такою: формально писати такий рапорт ви не зобов'язані, закон вас (начебто) захищає, але якщо є хоч трохи почуття самозбереження, обов'язково пишіть такий рапорт.

Практичні рекомендації.

Якщо ви вирішили звільнятися з військової служби, визнані потребують отриманні житлового приміщення, право на забезпечення житлом у вас є, але права на залишення в списках особового складу військової частини - немає, тобто ви підлягаєте звільненню без забезпеченням житловим приміщенням, то:

Напишіть рапорт про залишення вас в списках черговиків (в Єдиному реєстрі військовослужбовців, які потребують отримання житлового приміщення) - в двох примірниках, зареєструйте рапорт, другий примірник з реєстраційним входять штампом залиште у себе, або скопіюйте вже зареєстрований рапорт

У бесіді з командиром частини перед звільненням висловіть своє бажання залишитися в списках черговиків (в Єдиному реєстрі військовослужбовців, які потребують отримання житлового приміщення), переконливий, що це ваше бажання занесено в лист бесіди, зробіть для себе копію (фотографію) листа бесіди.

Отримавши копію Наказу повноважного посадової особи про звільнення і копію наказу про виключення зі списків частини - переконайтеся, що ваше побажання включено до наказу і виглядає так: Отримавши копію Наказу повноважного посадової особи про звільнення і копію наказу про виключення зі списків частини - переконайтеся, що ваше побажання включено до наказу і виглядає так:   залишення в списках черговиків залишення в списках черговиків

Отримавши копію Наказу повноважного посадової особи про звільнення і копію наказу про виключення зі списків частини - переконайтеся, що ваше побажання включено до наказу і виглядає так:   залишення в списках черговиків

Цю статтю прочитали: 5 813 візитів сьогодні: 5

А хто буде складати цю фразу під час відсутності рапорту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online