«Серж повалений»: вірмени святкують перемогу в революції і думають, що робити з країною далі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всього за тиждень народу Вірменії вдалося повалити чинний уряд і главу держави - прем'єр-міністра Сержа Саргсяна. На головних площах міст країни натовпу людей виспівують національні пісні, розмахують прапорами і вітають один одного з перемогою. Залишається тільки вирішити, що робити з Вірменією далі. Всього за тиждень народу Вірменії вдалося повалити чинний уряд і главу держави - прем'єр-міністра Сержа Саргсяна

У грудні минулого року в Вірменії була проведена конституційна реформа: якщо раніше главою держави вважався президент, то тепер влада в країні ділять між собою прем'єр-міністр і уряд. Президент отримує при цьому лише представництво функції.

Перші вибори в форматі парламентської форми правління були призначені на 17 квітня 2018 року. Головним-кандидатом на пост прем'єр-міністра став колишній президент Вірменії Серж Саргсян. Вибирати прем'єра можуть тільки депутати.

У понеділок, 16 квітня, напередодні виборів прем'єр-міністра, в столиці Вірменії почалися перші хвилювання . Протестуючі висипали на вулиці, звинувачуючи Саргсяна в неефективному управлінні та погіршенні економічної ситуації в країні. Мітингувальники лягали на асфальт, щоб перекрити рух в Єревані. Водії кидали свої машини і приєднувалися до розлюченого натовпу. Повстанням керував лідер опозиційної партії «Елк» Нікол Пашинян. Він назвав те, що відбувається «безкровної, оксамитовою революцією ».

Сутички тривали цілий тиждень, і вдень у понеділок, 23 квітня, який вступив на посаду прем'єр-міністра колишній президент Серж Саргсян повідомив про свою відставку . У заяві він визнав, що був не правий.

«Нікол Пашинян мав рацію. Я був не правий. Ситуація, що склалася має кілька рішень, але ні на одне з них я не піду. Це не моє. Я залишаю пост керівника країни, посаду прем'єр-міністра », - Серж Саргсян.

Слідом за Саргсяном свої повноваження склали члени уряду - таким чином, вони виконали вимоги 130 статті Конституції Вірменії, згідно з якою уряд повинен просити про відставку, слідуючи за аналогічним рішенням прем'єра.

Посада тимчасово виконуючого обов'язки прем'єр-міністра Вірменії перейшла до Карену Карапетяну .

У розмові з «360» вірменський блогер і журналіст Тигран Кочарян заявив, що рішення про добровільну відставку Сержа Саргсяна вважає мудрим.

Потрібно сказати, що прем'єр-міністр вчинив досить мудро, бо у нього був вибір ввести надзвичайний стан, розігнати [мітингувальників], це швидше за все закінчилося б кровопролиттям. Особливо це рішення-здається правильним напередодні 24 квітня, коли у всьому світі відзначають дату геноциду вірмен.

- Тигран Кочарян.

При цьому, за словами нашого співрозмовника, перемогу в цій революції не можна назвати перемогою опозиції.

«Це перемога Нікола Пашиняна, швидше за все у нього була підтримка з боку інших сил. Коли буде формуватися новий уряд, протягом декількох днів, ми вже дізнаємося точно, як це було », - підкреслив журналіст.

Кочарян вважає, що Пашинян не стане претендувати на пост прем'єр-міністра, а вважатиме за краще залишитися в парламенті. Однак про це говорити ще рано, необхідно спочатку вирішувати, в який бік повертати країну. Колишні учасники мітингу не розходяться, вони залишаються на головній площі Єревана в очікуванні приїзду Пашиняна, який вкаже їм шлях далі. Співрозмовник «360» вважає, що протистояння можуть продовжитися.

Люди не розходяться, стоять на площі, чекають виступи Нікола Пашиняна, тому що потрібно розуміти, що робити далі. Він сказав, що боротьба триває для того, щоб республіканська партія не була правлячою. Швидше за все, боротьба триватиме ще кілька днів, або поки не домовляться лінії конфігурації. Згідно дорожній карті Пашиняна, на деякий час має бути утворено Тимчасовий уряд або інші уповноважені Урядом національної згоди, яке буде керувати країною до того, як пройдуть позачергові вибори в Національні збори

- Тигран Кочарян.

Проте, жителі країни, багато років жили в «режимі Саргсяна», вважають результат революції повною перемогою. Люди вийшли на вулиці, співаючи національні пісні, розмахуючи прапорами Вірменії. Соціальні мережі заполонили постами, повними тріумфу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online