Місце для торгу. У грудні середня ставка оренди торговельної нерухомості в Пермі зменшилася

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Експерти чекають подальшого зниження. Серед основних трендів - «магазини біля дому» та скорочення комерційних площ в новобудовах

За підсумками грудня 2017 року середня вартість оренди квадратного метра торгової нерухомості Пермі склала 629 рублів, хоча ще в листопаді цей показник дорівнював 635 рублям, повідомляє аналітичний центр «Медіана». Після зниження рівень ціни наблизився до того, що був у грудні минулого року. Тоді оренда «квадрата» в середньому коштувала 622 рубля. Незважаючи на зменшення ціни, торговельна нерухомість залишається найдорожчою на ринку оренди Пермі.

Зворотний процес відбувається в сегменті офісної нерухомості: оренда цих приміщень дорожчає. За рік середня ставка збільшилася на 4,66%, в грудні 2017 року можна було орендувати офіс за середньою ціною квадратного метра 547 рублів. За даними аналітичного центру «Медіана», офісний сегмент лідирує за кількістю пропозицій (240), від усього обсягу комерційної нерухомості він становить 46,7%.

Торгових площ в цьому списку не так багато, всього 15,8% (81 одиниця) від загального числа комерційної нерухомості. 37% доступних для оренди торгових площ знаходяться в Свердловському районі Пермі. Однак найдорожчі пропозиції традиційно припадають на Ленінський район. Для оренди там буде потрібно виплатити в середньому 789 рублів за квадратний метр. Хоча це ще не межа. Найдорожче вільне торгове приміщення обійдеться орендареві в дві тисячі рублів за «квадрат», воно знаходиться в бізнес-центрі LENCOM.

Ілля Пермяков, директор «Пермського торгового дому нерухомості»:

«В останні два роки активно розвивається формат« магазин біля дому »- це невеликі приміщення від 80 кв. м до 140 кв. м, в яких людина може купити все найнеобхідніше. Кошик для покупців, як правило, обмежується невеликим набором продуктів, тому у такого формату хороші перспективи. У всіх розвинених країнах він вже давно процвітає ».

За оцінками експертів, скачки цін на оренду, які відбувалися в 2017 році, носили тимчасовий характер, в цілому вони не вплинули на загальну ситуацію - вартість повернулася на колишній рівень. «Короткочасні коливання в бік зростання ставок були викликані конкуренцією між орендарями за конкретні приміщення. Наприклад, продуктовий рітейлер «Магніт» з початку минулого року почав активну експансію, пропонуючи орендні ставки по деяких об'єктах в два рази вище, ніж конкуренти, але після падіння їхніх акцій в листопаді 2017 року активність компанії значно зменшилася, що залишило ринок практично для одного федерального рітейлера, який підходить до розрахунку ставок більш виважено », - розповів Ілля Пермяков, директор« Пермського торгового дому нерухомості ».

Він зазначив, що для нового витка зростання цін зараз немає причин. Навпаки, орендарів більше, ніж приміщень, власникам доводиться боротися за наймачів, тому ставки можуть знизитися.

За спостереженнями Павла Бикова, директора агентства нерухомості Metroom, в останні роки бізнесмени стали більш ретельно вибирати приміщення для оренди. Як наслідок, дешеві і малозатребуваним об'єкти ще сильніше просіли в ціні, а ті, що були дорожче спочатку, виросли.

Високим попитом зараз користуються невеликі приміщення - 80-130 кв. м, а також 350-450 кв. м в житлових масивах для розвитку бізнесу в форматі «магазин біля дому», цей тренд впевнено набирає обертів. Через їхню спорідненість до споживачів за такі приміщення орендар, як правило, готовий заплатити хороші гроші, зазначив Ілля Пермяков.

НЕ пропустіть: НЕ пропустіть:   Черга з орендарів Черга з орендарів. Торгових центрів в Пермі так мало, що вони диктують ринку свої умови

Напередодні переходу на проектну будівництво забудовники воліють зберегти свої кошти для зведення житла. Плани по торгових об'єктах відсуваються. «Усі ключові девелопери житлової нерухомості втратять ринок назовсім, якщо не збережуть зараз кошти на перехідний період між пайовою будівництвом і проектним фінансуванням. Настає період різкої профілізації девелоперського бізнесу. До того ж багато нових проектів виявилися замороженими. Причина - зниження окупності і середніх ставок по ринку », - прокоментував Євген Протопопов, керуючий директор« ГУН Девелопмент ».

За прогнозами Іллі Пермякова, найближчим часом в проектах житлових будинків буде все менше комерційних площ, максимум коштів забудовники будуть направляти за цільовим призначенням. Експерти відзначають, що конкуренція між існуючими торговими об'єктами висока, але якісних приміщень міста як і раніше не вистачає.

Загальна ситуація на ринку оренди комерційної нерухомості в Пермі (руб. / Кв. М.).

Джерело - аналітичний центр «Медіана».

Динаміка середньої орендної ставки торгової нерухомості в Пермі (руб. / Кв. М.).

)

Джерело - аналітичний центр «Медіана». НЕ пропустіть: Джерело - аналітичний центр «Медіана» «Сатурн-Р» запропонував переформатувати ТРК «Сім'я» під житло

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online