Як вплине вихід Великобританії з Євросоюзу на нерухомість

  1. Частина 1. Що буде з англійської нерухомістю
  2. Частина 2. Що буде з ринками країн континентальної Європи
  3. Резюме. Що робити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сталося-таки - британці проголосували за вихід з Євросоюзу! Євроскептики радіють, інші намагаються усвідомити подію. Нас же цікавить, як те, що трапилося вплине на ринки нерухомості - британської і європейський. Експерти Prian.ru аналізують те, що трапилося разом з колегами. Сталося-таки - британці проголосували за вихід з Євросоюзу

Довідка Prian.ru: Можливий вихід країни з ЄС нарекли словом «Брексил» (англ.Brexit, від слів exit і Britain). Опитування громадської думки, і навіть екзит-поли в день показували: число прихильників і противників «брексіта» було приблизно однаковим.

Підсумки референдуму показали нам, що тепер ми живемо в новій реальності. 51,9% британців проголосували за вихід з блоку, 48,1% - проти. На тлі оголошення результатів голосування фунт стерлінга обрушився до рівня 1985 року. Девід Кемерон вже оголосив про відхід у відставку. У жовтні.

Частина 1. Що буде з англійської нерухомістю

Як правило, якщо країна зазнає економічних труднощів це позначається на її ринку нерухомості . Приклади добре відомі: країни південної Європи досі не оговталися від економічної кризи, під час якого ціни на будь-які квадратні метри помітно знижувалися. Набагато більш близький приклад - падіння цін в Росії і Україні за останні два роки.

Довідка Prian.ru:

У Греції ціни на нерухомість знижуються вже вісім років поспіль. З моменту початку кризи нерухомість в країні подешевшала на 41%. З моменту піку в 2007 році середні ціни на житло в Іспанії обрушилися на 41%. Найбільше постраждало Середземноморське узбережжя (-48%).

Прихильники збереження Великобританії в ЄС пророкували в іншому випадку економіці країни нелегкі часи. Вихід відбувся. «Нелегкі часи» - принаймні для британського фунта, настали через лічені хвилини.

зараз ринки знаходяться в нервовому стані і ставлення до всього, що відбувається і ще буде відбуватися в країні, очевидно насторожене. Це позначиться на інтересі до нерухомості, яка вважається (або вважалася?) Однієї з найбільш інвестиційно-привабливих в Європі

На думку керуючого директора компанії JLL в Великобританії Кріс Айрленда, напруга збережеться навіть незважаючи на те, що до 2018 року бізнес буде вестися в колишньому режимі. «У короткостроковій перспективі ми можемо побачити зниження попиту з боку орендарів, зауважує експерт. - Ефект ... буде компенсуватися невеликим обсягом нового будівництва, однак активність на ринку в цілому буде знаходитися під тиском невизначеності. Інтерес інвесторів також може бути зниженим як в коротко-, так і в середньостроковій перспективі ... »

«Поки ніхто точно не знає, як відреагує ринок, що буде з британської валютою», - зауважує директор з маркетингу Henley & Partners Ірина Симонян, - Звичайно, Лондон як був фінансовим центром, так ним і залишиться. і навіть зміцниться. Просто поміняються правила гри, про які ми поки не знаємо. Але поки економіка буде пристосовуватися до нових реалій, буму на ринку нерухомості точно не буде ».

Експерти пророкують легке охолодження ринку, але саме легке - масштабного падіння не чекає ніхто. Найрадикальніший прогноз - зниження на 18% - прийшов від казначейства Великобританії, але і там адже назвали середні дані. А для іноземних покупців на острові цікавий Лондон і ще кілька великих міст - розраховувати на те, що такий серйозний спад відбудеться саме тут, просто дивно.

Олег Стволінскій з Real Estate Worldwide взагалі не вважає, що підсумки голосування приведуть до зниження вартості нерухомості. З іншого боку, і проявляти активність в найближчі місяці інвесторам не радить: «Звичайно, ніхто не очікував, що таке станеться. Фунт стерлінга вже впав, і я думаю, що впаде ще. Тому я б рекомендував всім почекати з укладенням угод з нерухомістю в Великобританії декілька місяців. У вересні, коли на мою думку, фунт пройде «дно», настане ідеальний момент для покупки будинку або квартири », - зауважує він.

Частина 2. Що буде з ринками країн континентальної Європи

Вихід Великобританії з ЄС може вплинути на ці ринки двома шляхами. По-перше, погіршиться економічна ситуація в європейських країнах - частково знову-таки через недовіру інвесторів до перспектив Євросоюзу. Правда, оцінити масштаб проблеми для кожної конкретної країни зараз не береться жоден експерт.

По-друге, ймовірне зниження курсу фунта знизить можливості англійських громадян. А вони, на всякий випадок, найактивніші іноземні покупці в континентальній Європі. Точки їх інтересу - Іспанія, Франція, Кіпр, Португалія, Егейське узбережжя Туреччини.

Коли два роки тому економічні проблеми почалися в Росії, число місцевих покупців знизилося, і одночасно зросла кількість продавців. Наприклад, в Болгарії останні два роки можна зустріти дуже дешеві пропозиції саме від росіян; в рублях вони можуть отримати пристойну суму, а ось містити закордонну нерухомість для багатьох стало накладно. Тобто відхід російських власників з болгарського ринку вплинув на ціни - у всякому разі на чорноморському узбережжі. Чи можуть щось подібне влаштувати англійці?

«Я допускаю, що курс фунта в найближчі півроку зрівняється якщо не з доларом, то з євро, - каже генеральний директор NewEstate Горян Варбанов. - Якщо це станеться, багато англійців почнуть продавати свою нерухомість за кордоном, оскільки в своїй валюті вони виручать хороші гроші. Втім, можлива активність англійців не сильно позначиться на болгарському ринку, тому що британці зараз не настільки активні, як ще п'ять років тому ».

В Іспанії, як зауважує керівник компанії Estate Barcelona Павло Маслов, частка іноземних покупців становить 13-15%. З них приблизно 15% - англійці. Виходить, в цілому частка британців в загальній масі не так вже й велика. «Тому навіть якщо через падіння курсу місцевої валюти знизиться британський попит, обвалу на ринку однозначно не буде. Серйозно постраждати можуть тільки агентства нерухомості, орієнтовані на англійської покупця, з англійським корінням ... Але впевнений, що ніякого масового втечі британців з Іспанії не буде в будь-якому випадку ».

Андрій Пашацкій (Exclusive Heviz Real Estate) упевнений, що в Угорщині активізуються покупці з інших країн. «Дійсно, кілька років тому англійці масово купували нерухомість у нас. Але зараз великого числа британців в Угорщині немає, зате ми бачимо зростання числа покупців нерухомості з Швейцарії, Австрії, Німеччини ».

Але зараз великого числа британців в Угорщині немає, зате ми бачимо зростання числа покупців нерухомості з Швейцарії, Австрії, Німеччини »

Резюме. Що робити?

Головний редактор Prian.ru, Філіп Березін:

- Все, що відбувається в світі в перші 24 години після Brexit - це не економіка, а політика. Чи не цифри, а емоції. Світ зіткнувся з подібною ситуацією вперше, як буде далі - ніхто не знає, і тому багато прогнозів звучать, як недавні заяви про майбутній ціні нафти по 10 (або по 200) доларів ...

Зрештою, чому для Євросоюзу догляд англійців, які гальмували багато процесів, повинен стати початком кінця? Може бути, навпаки, догляд остров'ян прискорить відцентрові течії? І чому Великобританія повинна позбутися своєї інвестиційної привабливості?

Очевидно тільки, що Великобританія і Євросоюз, так по суті весь світ, вступають в період невизначеності. Стосується вона не тільки ринку нерухомості. Зрештою мільйони людей пов'язані зі Сполученим Королівством НЕ квадратними метрами, а роботою, навчанням - тут теж виникає безліч питань (докладніше про перспективи змін у візовому та імміграційному законодавстві читайте тут ). А що буде відбуватися з цінами на нерухомість залежить не від підсумків самого референдуму, а від того, як, ким і в які швидше терміни волевиявлення англійців буде реалізовуватися. Тут чим швидше - тим краще.

У будь-якому випадку, якщо ви зібралися купувати житло для власного проживання, Brexit не повинен змінити ваші плани. Хіба що стежте за курсом фунта: якщо він продовжить значне зниження, в Європі можуть з'явитися цікаві пропозиції. Ну а якщо ви збиралися інвестувати (надійно!) В британські квадратні метри - краще тримати руку на пульсі. І все-таки почекати. Хоча б до понеділка.

Текст Філіп Березін, Ольга Петегіріч
фото pixabay.com

Умови цитування матеріалів Prian.ru

Що робити?
Або вважалася?
Чи можуть щось подібне влаштувати англійці?
Що робити?
Зрештою, чому для Євросоюзу догляд англійців, які гальмували багато процесів, повинен стати початком кінця?
Може бути, навпаки, догляд остров'ян прискорить відцентрові течії?
І чому Великобританія повинна позбутися своєї інвестиційної привабливості?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online