Штраф за продаж алкоголю неповнолітнім

  1. Які штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім передбачені законом РФ?
  2. Розміри штрафу за продаж алкоголю неповнолітнім громадянам
  3. адміністративна відповідальність
  4. Кримінальна відповідальність
  5. Як уникнути призначення покарання або оскаржити штраф?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З метою захисту фізичного та психологічного здоров'я молодого покоління урядом Росії були прийняті відповідні норми закону, які забороняють продаж спиртовмісних напоїв громадянам, які не досягли повноліття.

За подібне правопорушення передбачені жорсткі заходи покарання, включаючи істотний розмір штрафних санкцій. Щоб убезпечити підприємство і співробітників від призначення відповідальності, слід дотримуватися порад, перерахованих в даній статті.

Які штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім передбачені законом РФ?

Які штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім передбачені законом РФ

На території Росії торгівля алкогольною продукцією є особливим видом підприємницької діяльності: продаж не може здійснюватися без наявності відповідної ліцензії, а обсяги реалізації спиртного підлягають регулярному декларуванню.

З метою захисту здоров'я населення урядом вжито заходів, що забороняють торгівлю алкоголем в нічний час, в певних зонах, а також пропаганду вживання спиртних напоїв або їх продаж дітям, які не досягли 18 повних років. Дане правило закріплено в 16 статті ФЗ № 171 від 1995 року 22 листопада.

На підставі норм сімейного законодавства, повнолітніми визнаються особи:

  • після 18 років;
  • від 16 років, якщо вони здобули повну дієздатність (наприклад, підписали трудовий договір або уклали законний шлюб з дозволу ООП).

Заборона продажу спиртного неповнолітнім громадянам необхідний не тільки з медичної точки зору, але і з соціальної. Справа в тому, що особи, які не досягли 16-18 років найбільш часто роблять антигромадські дії і злочини в стані алкогольного сп'яніння.

Крім цього, лікарями було відзначено більш швидкий розвиток алкоголізму у пацієнтів, що починали вживання спиртних напоїв в юному віці.

З метою захисту підростаючого молодого покоління урядом нашої країни передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, скільки штраф за продаж алкоголю неповнолітнім залежить від виду відповідальності, обставин вчинення діяння і остаточного постановлення судового органу.

Радимо статтю: Штраф за незаконну торгівлю в недозволеному місці.

Розміри штрафу за продаж алкоголю неповнолітнім громадянам

Як зазначалося вище, продаж спиртного дітям, які не досягли повноліття, забороняється згідно із законом. Залежно від статусу особи, яка вчинила порушення, і кратності здійснення діяння залежить вид призначається відповідальності і ступінь тяжкості покарання.

Відзначимо, що за продаж алкогольних напоїв дітям залежно від обставин конкретної справи покаранню піддаються:

  • продавець, якщо він був письмово повідомлений про існуючу відповідальність і необхідність перевірки документів;
  • посадова особа - голова фірми або торгової точки (наприклад, директор компанії);
  • юридична особа - сама організація (при цьому у підприємства також можуть конфіскувати ліцензію на реалізацію спиртного).

Цікавий матеріал: Штраф за куріння в громадському місці .

адміністративна відповідальність

адміністративна відповідальність

Продаж спиртного дітям карається залученням порушника до адміністративної відповідальності і призначенням штрафного стягнення, на підставі 2.1 частини 14.16 статті КоАП РФ:

  • від 100 тисяч до 200 тисяч рублів у відношенні посадової особи;
  • від 30 тисяч до 50 тисяч рублів у відношенні громадянина;
  • від 300 тисяч до 500 тисяч рублів щодо компанії.

При цьому факт роздрібного продажу повинен бути одноразовим і не містити ознак кримінально караного діяння.

Кримінальна відповідальність

Якщо незаконне діяння було вчинене неодноразово, до правопорушника застосовується кримінальна відповідальність і призначається певний покарання, відповідно до 151.1 статті КК РФ:

  • виправні роботи на період до 12 місяців включно;
  • штрафне стягнення в розмірі будь-якого доходу (наприклад, зарплати) за термін від 3 місяців до півроку;
  • штрафна санкція від 50 тисяч до 80 тисяч рублів.

Закон також допускає можливість обмеження права порушника займати певну посаду або здійснювати конкретні види діяльності на період аж до 3 років.

Відзначимо, що під неоднократностью розуміється повторний продаж спиртного дитині в період, протягом якого порушник формально вважається підданим адміністративному покаранню. При цьому даний термін, відповідно до 4.6 статті КоАП РФ, починає відлік з моменту набрання постановою про притягнення до відповідальності юридичної сили і до закінчення 12 місяців з дня виконання цієї постанови.

Радимо матеріал: Штраф за неправильну парковку .

Як уникнути призначення покарання або оскаржити штраф?

Як уникнути призначення покарання або оскаржити штраф

Щоб уникнути призначення покарання у вигляді штрафу за продаж алкоголю неповнолітнім продавцеві і власнику магазину слід заздалегідь ознайомитися з нормами законодавства, які регулюють обіг спиртного в конкретному регіоні.

Уряд РФ передбачає можливість внесення доповнення до загальноприйнятих норм закону шляхом прийняття регіональних актів. Наприклад, час для заборони на продаж спиртних напоїв може бути збільшено з 11 вечора до 8-ї години ранку до іншого періоду (в Петербурзі дані терміни становлять з 22:00 до 11:00).

Якщо у продавця виникли сумніви, що стосуються віку покупця, він має повне право запросити документ, що засвідчує особу (їм може бути водійське посвідчення, закордонний або російський паспорт, військовий квиток і т. Д.).

Дане правило закріплено в 2 частини 16 статті ФЗ № 171. Якщо покупець з якої-небудь причини не може або не хоче надавати посвідчення особи, продавець має право відмовити в продажу спиртного.

Власник магазину або організації, що здійснює торгівлю алкоголем, повинен ознайомити під підпис співробітників про обов'язки дотримання норм законодавства та перевірки віку потенційного покупця при реалізації алкогольної продукції.

На підставі 2 частини 23.1 статті КоАП РФ, правоохоронні органи можуть самостійно виносити постанову про вчинення правопорушення або передати справу в судову інстанцію.

Штраф за продаж алкоголю неповнолітнім, призначений у зв'язку з постановою, винесеним співробітниками поліції, можливо оскаржити в суді. При цьому порушник повинен долучити до скарзі всі наявні у нього докази своєї невинності. У заявника є 10 діб з моменту видачі постанови для звернення зі скаргою до суду.

Оцініть матеріал




Які штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім передбачені законом РФ?
Які штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім передбачені законом РФ?
Як уникнути призначення покарання або оскаржити штраф?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online