Мінчанин повторно попався п'яним за кермом і отримав півтора роки суворого режиму

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За повторне керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння мінчанин засуджений 22 серпня до півтора року позбавлення волі, його машина конфіскована, передає кореспондент агентства "Мінськ-Новини».

У будівлі УП «Зеленбуд Фрунзенського району» відбулося виїзне судове засідання за звинуваченням жителя столиці 1987 року народження. в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 317/1 КК Республіки Білорусь «Керування транспортним засобом особою, яка перебуває в стані алкогольного сп'яніння, вчинене протягом року після накладення адміністративного стягнення за таке ж порушення».

На рахунку обвинуваченого Олександра Г. вже кілька судимостей, в тому числі непогашені, і невиплачена повністю сума штрафу за минулі гріхи. Серед них - викрадення транспортного засобу, пізніше - вчинення ДТП зі смертельними наслідками та залишення в небезпеці. За те, що збив людину і втік з місця події, чоловік отримав шість з половиною років позбавлення волі з п'ятирічним забороною на управління всіма видами транспортних засобів (ТЗ). Крім того, мінчанин двічі притягувався до кримінальної відповідальності за ст. 417 КК Білорусі за ухилення від виконання вироку суду про позбавлення права займатися певною діяльністю (керувати ТЗ). Покарання за останнім вироком (по 417-й статті) у вигляді трьох місяців арешту до 22 серпня 2017 року ще не виконано.

Суд визнав Олександра Г. винним у керуванні транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння, вчинений протягом року після накладення адміністративного стягнення за таке ж порушення. Остаточно мінчанин призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 1 рік 6 місяців з відбуванням основного покарання у виправній колонії в умовах суворого режиму, штрафу в сумі 892 рубля 13 копійок, а також додаткового покарання у вигляді позбавлення права займатися діяльністю, пов'язаною з управлінням ТЗ, терміном на 5 років.

Крім того, запобіжний захід з підписки про невиїзд мінчанин постановлено змінити на взяття під варту, зробивши це в залі суду. Також застосована спеціальна конфіскація: автомобіль чоловіка примусово безоплатно вилучено у власність держави. Вирок може бути оскаржений і опротестований в установленому законом порядку.

хід засідання

Обвинувачений досі працював слюсарем в столичній будівельній організації. Одружений, має на утриманні малолітню дитину. А ось водійського посвідчення у чоловіка немає: в автошколі не навчався. Зате є досвід володіння «Ауді», «БМВ» і «Міцубісі». Як пояснив мінчанин, права є у дружини, автомобілі купувалися в сім'ю. Остання з перерахованих машин, як виявилося, була куплена незадовго до подій, що лягли в основу кримінальної справи, і конфіскована за підсумком його розгляду в суді.

Саме з «Міцубісі» співробітники ДАІ витягнули нетверезого чоловіка березневим вечором 2017 року у дворі на вул. Линькова. При цьому в травні 2016- го громадянин вже притягувався до відповідальності за те, що сів за кермо напідпитку: був оштрафований на 80,5 б.в. і позбавлений права керування на три роки.

За словами мінчанин, разом з приятелем-колегою він в той вечір вживав пиво в гуртожитку. Потім сходили в магазин і купили пляшку горілки. Щоб не шуміти в гуртожитку, вирішили розпити її в машині, а заодно і послухати там музику. Версії того, що відбувалося далі, у обвинувачуваного і правоохоронців відрізняються.

різниця поглядів

Мінчанин сказав під час засідання, що не керував авто, хоча і знаходився в салоні. Факт того, що машина неодноразово переміщалася по дворах, пояснив так: спершу попросив незнайомця перепарковаться автомобіль «Міцубісі», який перешкоджав проїзду інших, а потім звернувся до тверезих приятелям з проханням перегнати машину ближче до дому.

Зі співробітниками Державтоінспекції в той вечір обвинувачений зустрічався двічі. Спочатку екіпаж ДАІ відреагував на повідомлення в міліцію про те, що вказане вище авто заважає проїзду, а його водій, ймовірно, нетверезий. Як розповів допитаний в якості свідка інспектор ДПС, після прибуття з напарником на вул. Линькова він побачив, що двоє перебували на передніх сидіннях легковика чоловіків спали. Їх довелося розбудити. Машина в той момент була заглушена, горіли габаритні вогні.

На прохання перепарковаться авто сидів на водійському місці людина відповіла, що не може цього зробити, так як нетверезий. Тоді машину просто відштовхали. Потім правоохоронці провели бесіду з чоловіками з «Міцубісі», попередивши про відповідальність за управління в нетверезому вигляді.

Екіпажу ДАІ довелося повернутися у двори на вул. Линькова пізніше: в міліцію надійшли дзвінки про «Міцубісі» з неадекватним, ймовірно, п'яним, водієм - автомобіль катався по двору, сильно газував. Прибулі правоохоронці не виявили машину там, куди її раніше відштовхали. Знайшли за допомогою очевидців.

За словами інспектора, коли він наближався до легковику, то побачив в салоні тільки одну людину - на водійському сидінні. З вихлопної труби йшов дим, горіли стоп-сигнали. Раптово машина почала рух вперед, що змусило співробітника підбігти, відкрити двері і заглушити двигун ключем запалювання. Легковик в той момент сіпнулася - міліціонер зробив висновок, що вона перебувала на передачу. За кермом був Олександр Г. Різкий запах алкоголю, змащена мова - так державтоінспектор охарактеризував стан чоловіка.

- Він відмовився повідомити свої дані, документи не надав. Сказав, що нічого не треба писати, тому що йому буде погано. Вказував на те, що просив перехожого перепарковаться машину. Пропонував також скласти протокол на свого знайомого, - зазначив правоохоронець.

Після водій все-таки назвав себе, але, як виявилося, представився іншою людиною. Тому для встановлення особи громадянина відвезли у Фрунзе РУВД. Дізнавшись ім'я і прізвище чоловіка, міліціонери з'ясували, що він вже притягувався до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння. Потім було медичний огляд, відправка «Міцубісі» на стоянку, що охороняється, оформлення необхідних паперів.

- Чи не говорив свої дані, тому що доводив, що не керував машиною, а мене не хотіли слухати, - прокоментував обвинувачений, який вирішив захищати себе самостійно.

Він запитав інспектора про запис реєстратора з патрульного авто, яка могла б пролити світло на те, що трапилося. На це міліціонер відповів, що невисока якість відео позбавила змоги робити висновки.

Позиція боку звинувачення

Державний обвинувач зазначила, що описана поведінка затриманого не вкладається в рамки дій законослухняного громадянина, якому нема чого приховувати. Крім того, прокурор звернула увагу суду на матеріали справи, зокрема пояснення Олександра Г., дані їм в день затримання. Так, мінчанин заявляв, що за кермом авто знаходився його знайомий. У наявності невдячна позиція, як і в суді, але обставини викладені вже інші. І ця позиція, на думку сторони звинувачення, непослідовна і спростовується повинні суперечити одна одній в ході всього слідства показаннями співробітника ДАІ, які узгоджуються з іншими доказами у справі. Незаперечне - кілька телефонних дзвінків до міліції від трьох різних людей. Зазначені ними ознаки дозволяють ідентифікувати Олександра Г. як водія.

У свою чергу, свідчення допитаного в якості свідка знайомого власника «Міцубісі» прийняті стороною обвинувачення до уваги. Однак вони не є доказом як винності Олександра Г., так і його невинності. Адже під час другого візиту співробітників ДАІ приятель мінчанин був відсутній на місці інциденту.

Переходячи до питання про призначення покарання, сторона звинувачення зазначила, що Олександру Г. раніше вже призначалося покарання у вигляді позбавлення волі, арешту, штрафу. Однак вони не надали належного виправного впливу на мінчанин - він знову встав на шлях скоєння злочину. На підставі цього держобвинувач попросила з усіх запропонованих санкцією ч. 1 ст. 317/1 КК Білорусі призначити обвинуваченому в якості основного покарання позбавлення волі на термін півтора року, в якості додаткового - п'ятирічну заборону займатися діяльністю, пов'язаною з управлінням ТЗ.

Держобвинувач також попросила суд застосувати принцип повного приєднання невідбутого покарання (3 місяці арешту за попереднім вироком) і остаточно призначити Олександру Г. 1 рік і 9 місяців позбавлення волі у виправній колонії в умовах суворого режиму, а також штраф 892 рубля 13 копійок (невиплачена сума) . Крім того, захід у вигляді підписки про невиїзд змінити на взяття під варту і застосувати спеціальну конфіскацію по відношенню до «Міцубісі».

Олександр Г. свою провину не визнав, стверджуючи, що за кермом був, але не їхав. Вирок він слухав, тримаючи дружину за руку. Також він приготував речі на випадок, якщо його візьмуть під варту в залі суду. Так і сталося.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online