Податки в Болгарії: особливості, види, ставки та строки!

  1. зміст:
  2. При здачі нерухомості в оренду
  3. При збільшенні вартості капіталу
  4. Патентний збір
  5. При отриманні дивідендів
  6. При отриманні прибутку з депозитів
  7. Торгівля валютою
  8. Податок з зарплати
  9. додаткові відомості
  10. Податки в Болгарії для юридичних осіб
  11. Види комерційних структур
  12. Особливості оподаткування для юр. осіб
  13. Податок на нерухомість в Болгарії
  14. Збори при покупці квартири
  15. Податки в Болгарії на нерухомість (на майно)
  16. Податок з продажу квартири в Болгарії
  17. Додаткові витрати на утримання нерухомості
  18. Інші податкові відрахування
  19. Податок в Болгарії на землю
  20. Транспортні податки
  21. Соціальні відрахування і медичні збори
  22. Пожертвування і спадок
  23. Податки в Болгарії для іноземців
  24. Хто може розраховувати на звільнення від податків в Болгарії
  25. Як сплатити податки Болгарії з Росії
  26. Висновок

зміст:

1. Прибуткові податки в Болгарії для фізичних осіб
1.1. При здачі нерухомості в оренду
1.2. При збільшенні вартості капіталу
1.3. Патентний збір
1.4. При отриманні дивідендів
1.5. При отриманні прибутку з депозитів
1.6. Торгівля валютою
1.7. Податок з зарплати
1.8. додаткові відомості
2. Податки в Болгарії для юридичних осіб
2.1. Види комерційних структур
2.2 Особливості оподаткування для юр. осіб
2.3. ПДВ в Болгарії і його повернення
3. Податок на нерухомість в Болгарії
3.1. Збори при покупці квартири
3.2. Податок на нерухомість в Болгарії (на майно)
3.3. Податок з продажу квартири в Болгарії
3.4. Додаткові витрати на утримання нерухомості
4. Інші податкові відрахування
4.1. Податок в Болгарії на землю
4.2 Транспортні податки
4.3. Соціальні відрахування і медичні збори
4.4. Пожертвування і спадок
5. Податки в Болгарії для іноземців
6. Хто може розраховувати на звільнення від податків в Болгарії
7. Як сплатити податки Болгарії з Росії
висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незважаючи на те, що Болгарія є частиною Європейського Союзу, її податкова система вважається досить щадить - в більшості інших членів ЄС податки значно вище. І це при тому, що платити податки в Болгарії досить просто, а за попередній розрахунок передбачена знижка в розмірі до 25%. Далі, ми розглянемо основні особливості болгарської системи оподаткування - види, ставки, способи оплати - і також відзначимо, які з цих податків потрібно платити іноземцям при проживанні в цій країні.

Прибутковими вважатися податки, які стягуються з того прибутку чи заробітків, які отримують фізичні особи в ході своєї трудової, інвестиційної або іншої комерційної діяльності. Базою оподаткування в цьому випадку є саме прибуток і / або зарплата, а не вкладений інвестиційний, спекулятивний або стартовий капітал.

Прибутковий податок повинні платити як болгарські громадяни, так і іноземні резиденти, якщо вони перебували в країні хоча б півроку в звітному році. Винятком є лише ті іноземні громадяни, з країнами яких укладені міжнародні домовленості про уникнення подвійного оподаткування.

Зараз таких держав 58, в тому числі Російська Федерація, Канада і Сполучені Штати Америки. Іншими словами, податки в Болгарії для іноземців з Росії не завжди є обов'язковими до сплати, якщо вони заплатили такі ж податки і збори у себе на батьківщині, і вони при цьому перераховані у відповідній угоді від 8 червня 1993 між Болгарією і Російською Федерацією.

Що стосується можливих джерел прибутку, на які в місцевій системі оподаткування поширюється прибутковий податок, то вони наступні.

Читайте докладніше: "Як отримати громадянство Болгарії"

При здачі нерухомості в оренду

Йдеться про здачу житлового та / або комерційного нерухомого майна в оренду. В цьому випадку Податкова служби стягує 10% з тієї кінцевого прибутку, яку отримав орендар в поточному податковому періоді, за умови, що одержувач прибутку зареєстрований в рамках болгарського правого поля - нерезиденти цей збір не сплачують.

>>> Дивитися апартаменти в Болгарії у моря <<<

При збільшенні вартості капіталу

При збільшенні вартості капіталу

Це податок з продажу квартири в Болгарії, а також будь-якого іншого нерухомого майна. Він дорівнює 10% і стягується при реалізації або обмін нерухомого майна, як місцевими громадянами і резидентами, так і іноземцями. Податкова база в цьому випадку - це сумарний розмір угоди, прописаний в договорі купівлі / продажу або міни. Відзначимо, що у контрагента, згідно болгарському законодавству, є можливість одержати відрахування, якщо він подасть відповідне клопотання до Податкової службу.

Патентний збір

Дані податки в Болгарії для фізичних осіб відносяться до тих приватним особам, які займаються власною комерційною діяльністю і їх річний товарообіг перевищує 50 тисяч левів (місцева валюта). У Болгарії подібний збір поширюється на 50 видів приватної підприємницької діяльності. Відзначимо, що в Росії аналогом патентного збору є податки, які платять приватні підприємці.

При отриманні дивідендів

Якщо контрагент в Болгарії отримав прибуток за дивідендним виплат, то він зобов'язаний відрахувати з них 5% в казну держави. При цьому дивіденди можуть бути як від акцій, так і від різних облігацій і казначейських квитків. Податкова база даних зборів - дивідендна прибуток, а не сумарна вартість акцій або облігацій.

При отриманні прибутку з депозитів

Якщо приватна особа отримує прибуток з депозитних вкладень, то він зобов'язаний віддати державі 10% своїх чистих прибутків. При цьому дане правило поширюється на всіх болгарських громадян і резидентів цієї країни, які володіють депозитами в будь-яких банківських структурах Євросоюзу або Європейської Економічної Зони (European Economic Area). Останнє об'єднання не варто плутати з внутрішнім ринком ЄС, так як це трохи інше економічний простір зі своїми нормами і завданнями.

Торгівля валютою

Всі валютні торгові операції на фінансових ринках обкладаються 10% податковим збором, якщо вони були прибутковими. При цьому маніпуляції з іншими фінансовими цінними паперами (акції, облігації і т.п.), скоєними на внутрішніх майданчиках держави не обкладаються подібним збором.

Податок з зарплати

Податок з зарплати

Звичайний похідний податок в Болгарії з заробітної плати фізичної особи становить 10% від отриманих грошей в поточному податковому періоді. При цьому дану податкову декларацію, в більшості випадків, подає роботодавець без безпосередньої участі робітника.

У тих випадках, коли платник податків отримав якусь іншу прибуток, поверх його зарплати, з джерел, які не було перераховано вище, то податки в Болгарії для фізичних осіб в цьому випадку також складають 10% від доходів з цих додаткових джерел. При цьому декларацію в НС контрагент зобов'язаний подати самостійно. Термін подачі декларації - до закінчення квітня того року, який слідує за звітним податковим роком.

Відзначимо, що дані податки в Болгарії можна оплатити за допомогою декількох платежів, які необхідно проводити до останнього дня кожного кварталу в звітному році. Якщо ж виплата проведена повністю до кінця квітня, то контрагент вправі розраховувати на 5% знижку від даного податкового платежу.

додаткові відомості

Податковою базою в Болгарії не можуть бути пенсії, соцвиплати, допомоги і стипендії студентам. Крім того, не обов'язково платити податок з продажу квартири в Болгарії чи іншої нерухомості, якщо це єдина подібна угода в році. Крім того, від податкових зборів звільнятися ті продавці нерухомості, які продали в одному році лише два об'єкти, за умови, що вони були їх власниками протягом останніх п'яти років.

Податки в Болгарії для юридичних осіб

Як вже зазначалося вище, оподаткування юридичних осіб в даній державі одне з найбільш сприятливих в Європейському Союзі, так як тут одні з найнижчих ставок - всього 10% з прибутку - і при цьому немає різних «прихованих» зборів, які компанії зобов'язані платити при веденні комерційної діяльності.

Види комерційних структур

Види комерційних структур

Болгарська законодавча база розділяє три види комерційних підприємств, які зобов'язані відраховувати частину своїх доходів в державний фінансовий фонд (держбюджету):

  1. Місцеві комерційні структури, які зареєструвалися за всіма нормами і правилами місцевого законодавства, тобто це звичайні болгарські компанії без «управлінського» іноземного капіталу.
  2. Структури, засновані відповідно до іноземними нормами регулювання комерційної діяльності в Болгарії, чиї управлінські центри зареєстровані в рамках болгарського правового поля.
  3. Іноземні представництва діють на території країни, тобто це філії, дочірні компанії, додаткові офіси і т.п.

При цьому перші два різновиди комерційних організацій платять податки в Болгарії для юридичних осіб з їх загального доходу, при тому що прибуток з їх сателітів враховується при оподаткуванні в повному обсязі. У той час як третій тип структур, іноземні представництва, платять податки тільки з тих доходів, які були отримані в цій країні, за умови, що це не суперечить чинному законодавству і договорами з іншими державами про уникнення подвійного оподаткування.

Особливості оподаткування для юр. осіб

В тому що стосується унікальних моментів болгарської податкової системи, то тут варто відзначити наступні важливі нюанси:

  1. Якщо в звітному податковому періоді спостерігається приріст капіталу, то цей приріст включається в основну податкову базу і оплата податків за нього розраховується за стандартною ставкою - 10%.
  2. У випадку отримання юридичною особою дивідендів від комерційної структури, що діє в рамках Болгарії або Євросоюзу, цей прибуток не підлягає оподаткуванню.
  3. Якщо комерційна організація зареєстрована, як група компаній, то їх оподаткування відбувається в режимі «tax consolidation regime», тобто все роблять внески в казну в рамках своєї звітності і своїх прибутків, а не як одна юридична особа.
  4. Подача декларацій комерційними структурами повинна бути проведена до 31 березня календарного року, наступного за звітним. Якщо в звітний період не велась комерційна діяльність, то це необхідно відобразити в подається декларації.
  5. Якщо товарообіг компанії перевищив поріг в 153 800 євро / рік, то вона зобов'язана робити щоквартальні податкові платежі, розмір яких розраховується виходячи з торішньої звітності.
  6. У Болгарії можливе перенесення збитків в рахунок прибутків за майбутні періоди. Максимальний період перенесення - до 5 років.
  7. Судноплавні структури мають право вибирати між корпоративним і тоннажністю збором.
  8. При перерахування за кордон прибутків від дивідендів, відрахувань по франшизі, доходів від здачі нерухомого майна в оренду та інших подібних виплат, з їх джерела стягуються 10% на користь держскарбниці. Якщо тільки це не порушує законодавство про уникнення подвійного оподаткування.

ПДВ в Болгарії і його повернення

Егостандартная ставка - 20%. При цьому податок на додаткову вартість (ПДВ) в Болгарії нараховується при реалізації різних послуг і товарів на внутрішньому ринку, а також він поширюється і на всі операції з імпортом. При угодах з експортом ПДВ не сплачується. Всі приватні підприємці та комерційні структури, які діють в рамках болгарського правового поля, зобов'язані мати відповідну реєстрацію про присвоєння статусу платника ПДВ, якщо їх щорічний дохід дорівнює або перевищує поріг в 25540 євро. Решта контрагенти можуть оформити свою діяльність без цієї процедури.

Повернення ПДВ в Болгарії можливий тільки для іноземних підприємств, якщо ті не належать до місцевих платникам податків. Іншими словами, повернення здійснюється для приїжджих в Болгарію туристів або гостей, якщо вони провели в країні не більше 182 календарних днів на рік. При цьому для отримання повернення потрібно буде купувати тільки ті товари, які продаються в спеціальних торгових точках (їх вартість завжди повинна перевищувати 70 євро). Розпізнати подібні товари можна за відповідною позначці «Tax Free». Оформити заявку на повернення грошей можна в болгарських митних пунктах на кордоні або в аеропортах.

Податок на нерухомість в Болгарії

Податок на нерухомість в Болгарії

Оскільки болгарська нерухомість користується великим попитом серед росіян, які люблять відпочивати в цій державі або хочуть за допомогою такої покупки отримати там статус ВНЖ, про податки в Болгарії на нерухомість варто розповісти більш докладно. Зокрема, скільки потрібно платити коли купуєш нерухомість, скільки коли користуєшся, і скільки коли продаєш.

Збори при покупці квартири

Як і в більшості країн світу, в Болгарії існує податковий збір з купівлі нерухомого майна, який потрібно платити одноразово після постанови купленого об'єкта на кадастровий облік. Розмір даного податку починається з 2% і він при цьому знімається з кадастрової вартості нерухомості. У регіонах підвищеного попиту на нерухомості, наприклад, в Бургасі, Варні або Добричі ставка збільшена до 3%, а ще в деяких місцях вона досягає 4%.

Тут варто зазначити, що при покупці житла в цій країні, потрібно заплатити не тільки податок на нерухомість в Болгарії, але і нотаріальний збір за оформлення документів і їх посвідчення - близько 1% від вартості угоди. Крім того, в цій справі можуть виникнути й інші витрати (оформлення різних документів, ліцензований переклад і т.п.), які обійдуться в додаткові 0,5-1% від суми угоди.

Податки в Болгарії на нерухомість (на майно)

Після придбання нерухомості на території Болгарської Республіки, її н овий власник зобов'язаний сплатити 0,15% щорічний збір в місцеву казну. При цьому розмір податку однаковий для всіх, незалежно від статусу власника і місцеположення оподатковуваного об'єкта.

Правда, тут є свої нюанси:

  1. Податок на нерухомість в Болгарії для фізичних осіб стягується від вартості об'єкта, яка встановлюється за підсумками спеціальної оцінки среднерегиональной вартості нерухомості в рамках даного регіону (цю оцінку здійснюють податкові структури). Як правило, вона на 20-50% нижче середньоринкової вартості нерухомості в регіоні.
  2. Майновий податок для юр. осіб, в свою чергу, стягується від балансової вартості, тобто фактичної вартості об'єкта в момент його придбання, за умови, що ця сума дорівнює або вище оцінку майна податковими службами.

При етомданние податки в Болгарії можна або заплатити відразу за рік, і таким чином отримати 5% знижку, або сплачувати його рівними платежами в кінці фінансових кварталів звітного періоду. Оплата даних зборів - це тягар власника, або його представників.

Інші важливі моменти:

  • протягом двох місяців з моменту укладення угоди купівлі / продажу, новий власник об'єкта зобов'язаний самостійно задекларувати його в НС;
  • податком обкладається вся нерухомість власника, що знаходиться на території країни;
  • ліси та с.г. угіддя не обкладаються майновими податками.

Податок з продажу квартири в Болгарії

При продажу квартири або іншого нерухомого майна на території Болгарії, повинен сплатити 10% від різниці між ціною покупки об'єкта і ціною його продажу, якщо це позитивне число. Наприклад, якщо квартира була спочатку куплена за 100 тис. Євро, а через деякий час продана за 120 тис. Євро, то потрібно буде заплатити 2 ти. євро податку (120-100 * 0,1). Якщо ж квартира з цього прикладу була продана за ті ж 100 тис. Або менше, то збір при продажу нерухомості не сплачується.

>>> Дивитися апартаменти в Болгарії у моря <<<

Додаткові витрати на утримання нерухомості

Тим, хто планує придбати житлову нерухомість в Болгарії, важливо також буде дізнатися, що їм, крім майнового податку, доведеться щорічно нести і інші витрати:

  • податок на вивіз сміття - визначається на рівні муніципалітетів;
  • виплати за сервісні послуги з обслуговування загальних частин будівлі і / або ділянки - розмір засновується збором власників або призначеним керівником.

Відносного останнього, мова йде про виплати на утримання басейнів, охорони, ліфтів тощо. Крім цього, можуть проводитися виплати на утримання пропускного блокпоста, приватної охорони, патрульної машини чи інших подібних речей. Конкретний розмір виплат залежить від витрат і планів власників. Так, вони можуть збільшитися якщо буде вирішено щось поліпшити. При цьому податкова база в цьому випадку - це, як правило, або кількість мешканців, або кількість квартир в будинку або будинків в житловому комплексі.

Інші податкові відрахування

Інші податкові відрахування

Крім перерахованих вище, є й інші податки в Болгарії, які важливо згадати в розмові про місцеве оподаткування, так як і з ними ви можете зіткнутися під час проживання в цій країні або ведучи там бізнес.

Податок в Болгарії на землю

Всі власники земельних ділянок в цій країні зобов'язані платити державі земельну мито, незалежно від того, використовуються вони власниками чи ні. По суті податок в Болгарії на землю - це згаданий раніше податок на майно, який дорівнює 0,15%. Його податкова база в цьому випадку - вартість ділянки згідно з оцінкою місцевої податкової служби, яка, як правило, становить приблизно 25% від реальної вартості землі.

Відзначимо, що так само як і з нерухомістю, податок в Болгарії на землю виплачується після закінчення кварталу. При цьому якщо оплатити всі і відразу, то можна отримати 5% знижку від розміру податкового платежу.

Транспортні податки

Збори за використання транспортних засобів в Болгарії зобов'язані платити як приватні, так і юридичні особи, якщо в їх власності перебувають наземні, водні або повітряні транспортні засоби, зареєстровані в рамках болгарського правового поля.Платежі потрібно робити два рази на рік - перша половина щорічного платежу до 31 березня, друга до 30 вересня.

Розмір збору залежить від року виробництва ТЗ і потужності його двигуна:

Потужність двигуна (к.с.)

до 50

50-75

100 - 150

більше 150

Розмір платежу

(лев. / к.с.)

0,25

0,30

0,80

0,90

Отримане за допомогою таблички число потрібно помножити на коефіцієнт:

  • 1 - для ТЗ зроблених до 31.12.1991 року;
  • 1,5 - для ТЗ зроблених з 01.01.1992 до 31.12.2000 року;
  • 2,8 для ТЗ зроблених після 01.01.2001 року;

Для транспортних засобів з каталізатором потужністю до 100 к.с., транспортний податок знижений на 50%.

Відзначимо також, що в Болгарії є спеціальний податок на проїзд по дорогах - «Вінетка». Це свого роду «талон», що дає право на проїзд по болгарським дорогах, який можна придбати на будь-який заправної станції в цій країні. Ціна вінеткі: 67 лев. / Рік, 27 лев. / Міс., 15 лев. / Тиждень. І є ще в Болгарії дорожній податок, який залежить від ваги ТЗ - 10 левів за 1 тонну.

І є ще в Болгарії дорожній податок, який залежить від ваги ТЗ - 10 левів за 1 тонну

Соціальні відрахування і медичні збори

Виплати до Фонду Державного Соціального забезпечення (ДОО):

  1. 17,3% - для народжених від 31.12.1959 року, з них:

    1. 9,8% платить роботодавець;

    2. 7,5% платить робочий.

  2. 22,3 - для народжених до 01.01.1960 року, з них:

    1. 12,6% платить роботодавець;

    2. 9,7% платить робочий.

Виплати в додатковий Універсальний ПФ:

5% - тільки для народжених від 31.12.1959 року, з них:

  1. 2,8% платить роботодавець;

  2. 2,2% платить співробітник.

Виплати до Фонду медичного страхування - 8%, з них:

  1. 4,8% платить роботодавець;

  2. 3,2% платить робочий.

У сумі виходить, що при оплаті праці молодих осіб потрібно сплатити до цих фондів 30,3% з зарплати співробітника, 12,9% з яких виробляються за рахунок самого робітника. При цьому не варто забувати ще про 10% прибуткового податку, який повинен сплатити робочий в Болгарії.

Пожертвування і спадок

Якщо ви робите пожертвування в Болгарії або отримали спадщину в цій країні, то вам також потрібно буде сплатити податки за цими операціями. Розмір зборів в цьому випадку залежить від цілей пожертвування і / або від характеристик отриманого майна. Приблизні рамки - від 0,4% до 6,6%.

Податки в Болгарії для іноземців

Щодо того, які є податки в Болгарії для іноземців, то в залежності від контексту, резиденти і гості цієї країни повинні сплатити наступні збори:

  • держмита за оформлення в'їзних документів (візи);
  • держмита за оформлення документів на право тривалого перебування в країні (ВНЖ, ПМЖ);
  • податки на нерухомість (окремо за покупку, зміст і / або продаж);
  • прибутковий податок - для трудових мігрантів;
  • податок на прибуток з юр. осіб і ПДВ - для підприємців;
  • транспортні податки і збори - якщо іноземець володіє автомобілем, зареєстрованим в Болгарії.

Будь-яких податків або додаткових зборів при виведенні капіталу за кордон в Болгарії не передбачено, якщо до цього були сплачені податки з джерела прибутку, завдяки якому був отриманий даний капітал.

Читайте докладніше, "Як отримати громадянство Болгарії"

Хто може розраховувати на звільнення від податків в Болгарії

Податки в Болгарії не стягуються з наступних різновидів доходів:

  • виграші в азартні ігри і лотереях;
  • гранти іноземним студентам Болгарією для навчання на її території або в будь-який іншій країні;
  • дитячі державні допомоги;
  • держ. нагороди за досягнення в галузі культури;
  • квитки, що надаються службовцям від роботодавця для проїзду до місця роботи;
  • робочий одяг, яку надає службовцям від роботодавця для трудової діяльності.

Крім того, в деяких випадках, зазначених у законодавстві, від сплати податків звільняються продавці автомобілів і житлової нерухомості.

Як сплатити податки Болгарії з Росії

Сплатити цікавить вас податки в Болгарії будучи в Росії досить просто.

Для цього вам потрібно:

  1. Зайти на сайт Податкової інспекції Болгарії
  2. Створити там відповідну обліковий запис - юридична або фізична особа.
  3. Ввести персональні дані, вибрати потрібний податок і здійснити оплату за нього.

Якщо виникнуть питання, то можна попросити роз'яснень у інформаційному центрі або подивитися відповідний відеоролик в Ютубі.

Висновок

Як бачимо, болгарська податкова система досить проста і в цілому схожа з російською. Ось тільки податки в Болгарії менше і їх набагато простіше платити, навіть будучи в іншій країні. Тому якщо ви повинні це зробити, відповідно до законодавства, - робіть. В Європейському Союзі з цією справою краще не «жартувати».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online