ПДВ при лізингу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Столичне УФНС роз'яснило порядок оподаткування лізингових операцій, в тому числі особливості застосування відрахувань з ПДВ щодо лізингових платежів і лізингового майна (лист УФНС РФ по м Москві від 16.05.2012 № 16-15 / 043414).

Лист УФНС РФ по м Москві від 16.05.2012 № 16-15 / 043414

Управління Федеральної податкової служби по м Москві розглянуло інтернет-звернення від 16.04.2012 та повідомляє наступне.

Основними документами, регулюючими лізингову діяльність в Російській Федерації, є Цивільний кодекс Російської Федерації (далі - ГК РФ) і Федеральний закон від 29 жовтня 1998 року № 164-ФЗ "Про фінансову оренду (лізингу)" (далі - Закон).

Відповідно до статті 665 ЦК України та статтею 2 Закону договір лізингу є договір, відповідно до якого орендодавець (далі - лізингодавець) зобов'язується придбати у власність вказане орендарем (далі - лізингоодержувач) майно у визначеного ним продавця і надати лізингоодержувачу це майно за плату у тимчасове володіння і користування.

При цьому згідно з пунктом 1 статті 28 Закону під лізинговими платежами розуміється загальна сума платежів за договором лізингу за весь термін дії договору лізингу, в яку входять відшкодування витрат лізингодавця, пов'язаних з придбанням і передачею предмета лізингу лізингоодержувачу, відшкодування витрат, пов'язаних з наданням інших передбачених договором лізингу послуг, а також дохід лізингодавця. У загальну суму договору лізингу може включатися викупна ціна предмета лізингу, якщо договором лізингу передбачено перехід права власності на предмет лізингу до лізингоодержувача. Згідно з пунктом 2 зазначеної статті розмір, спосіб здійснення і періодичність лізингових платежів визначаються договором лізингу з урахуванням Закону.

Як випливає із запиту, організація виробляє лізингові платежі відповідно до затвердженого договором лізингу графіком сплати. На підставі затвердженого графіка сплата лізингових платежів здійснюється нерівномірно, причому 30 відсотків лізингових платежів сплачується авансом до отримання предмета лізингу. Крім того, договором лізингу передбачена щомісячна фіксована плата за лізингові послуги, а також викупна вартість предмета лізингу, яка щомісяця погашається в сумі лізингових платежів.

В силу статті 424 Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - ГК РФ) виконання договору оплачується за ціною, вказаною в договорі. При цьому за нормами чинного цивільного законодавства сторони мають право за взаємною домовленістю визначити ціну договору, а також порядок її сплати.

Таким чином, виходячи з норм ЦК РФ і Закону, сторони договору лізингу має право самостійно визначити розмір та періодичність лізингових платежів. З норм законодавства не слід обов'язки встановлення рівного розміру лізингових платежів протягом усієї дії договору лізингу. У зв'язку з цим умови договору лізингу, що передбачають нерівномірне внесення лізингових платежів протягом дії договору, не порушують норм законодавства.

Одночасно звертаємо увагу, що фінансова оренда (лізинг) є послугою і щомісяця споживана платником податку протягом строку дії договору лізингу послуга має ціну.

Таким чином, важливо визначити, що з метою виконання договору лізингу розуміється під графіком платежів: або це ціни, встановлені договором за користування майном за окремі періоди часу (наприклад, за місяць, квартал), або це дати сплати лізингових платежів (дати внесення грошових коштів ) при єдиній ціні за весь період договору.

З метою оподаткування прибутку лізингові платежі враховуються на підставі підпункту 10 пункту 1 статті 264 Податкового кодексу Російської Федерації (далі - Кодекс) з урахуванням вимог статті 272 Кодексу. При цьому відповідно до підпункту 3 пункту 7 статті 272 Кодексу витрати у вигляді лізингових платежів за прийняте в лізинг майно визнаються на одну з наступних дат: дату розрахунків відповідно до умов укладених договорів або пред'явлення платнику податків документів, які є підставою для проведення розрахунків, або останнє число звітного (податкового) періоду.

Таким чином, в разі, якщо умовами договору лізингу на весь термін його дії встановлено різні ціни за однакові періоди часу, то витрати у вигляді лізингових платежів в цьому випадку враховуються в цілях оподаткування прибутку за ціною, встановленою договором на відповідну дату (місяць, квартал) . При цьому зазначені ціни визнаються обгрунтованими з метою оподаткування при дотриманні критеріїв, визначених у підпункті 4 пункту 2 статті 40 Кодексу (лист ФНС Росії від 17.08.2009 № 3-2-13 / 179 @).

Договором лізингу може бути обумовлено, що предмет лізингу може бути викуплений лізингоодержувачем (стаття 624 ЦК РФ і пункт 1 статті 19 Закону). В цьому випадку в загальну суму договору лізингу включається викупна ціна предмета лізингу (пункт 1 статті 28 Закону).

Беручи до уваги, що договір фінансової оренди (лізингу) є підвидом договору оренди (стаття 625 ЦК РФ), до нього застосовуються загальні положення про оренду, що не суперечать встановленим правилам про договорі фінансової оренди.

Порядок викупу орендованого майна встановлений статтею 624 ГК РФ, згідно з якою в законі або договорі оренди може бути передбачено, що орендоване майно переходить у власність орендаря після закінчення терміну оренди або до його закінчення за умови внесення орендарем всієї обумовленої договором викупної ціни. Якщо умова про викуп орендованого майна не передбачено в договорі оренди, воно може бути встановлено додатковою угодою сторін, які при цьому має право домовитися про залік раніше виплаченої орендної плати у викупну ціну.

З огляду на, що вищевикладені положення не суперечать правилам про договорі фінансової оренди (лізингу), передбачених ГК РФ і Законом, викупна ціна, повна сплата якої є підставою для переходу права власності на предмет лізингу до лізингоодержувача, повинна бути визначена в договорі лізингу або в додатковій угоді сторін.

Договір оренди, яким передбачено викуп орендованого майна, слід розглядати як змішаний договір, що містить елементи договору оренди та договору купівлі-продажу. Даний висновок також підтверджується постановою Президії Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації від 01.03.2005 № 12102/04. Зазначене стосується і до договорів фінансової оренди (лізингу).

При цьому в разі, якщо умовами договору лізингу передбачено викуп лізингоодержувачем предмета лізингу, загальна сума договору лізингу включає наступні платежі:

- плату за право володіння і користування предметом лізингу;

- плату за придбання предмета лізингу у власність після закінчення договору лізингу (викупна ціна предмета лізингу).

Отже, якщо договором лізингу передбачено подання майна за плату в лізинг (оренду) на певний термін, а також після його (терміну) закінчення перехід права власності на предмет лізингу до лізингоодержувача, в договорі лізингу повинні бути зазначені як власне лізингові платежі, так і окремо викупна ціна предмета лізингу, а також порядок їх сплати.

Таким чином, викупна ціна не може враховуватися в складі лізингового платежу і виникає тільки при розрахунках лізингоодержувача з лізингодавцем за предмет лізингу в зв'язку з переходом права власності на нього.

Підпунктом 5 статті 270 Кодексу встановлено, що при визначенні податкової бази для обчислення податку на прибуток не враховуються витрати у вигляді витрат з придбання та (або) створення амортизується майна.

Статтею 256 Кодексу визначено, що амортизуються майном з метою обчислення податку на прибуток визнаються майно, результати інтелектуальної діяльності та інші об'єкти інтелектуальної власності з терміном корисного використання понад 12 місяців і первісною вартістю більше 40000 рублів, які знаходяться у платника податків на праві власності, використовуються ним для отримання прибутку і вартість яких погашається шляхом нарахування амортизації.

Відповідно до статті 257 Кодексу під основними засобами з метою глави 25 Кодексу розуміється частина майна, використовуваного в якості засобів праці для виробництва та реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг) або для управління організацією, первісною вартістю більше 40000 рублів.

Первісна вартість основного засобу визначається як сума витрат на його придбання (а в разі, якщо основний засіб отримано платником податків безоплатно або виявлено в результаті інвентаризації, - як сума, в яку оцінено таке майно відповідно до пунктів 8 і 20 статті 250 Кодексу), спорудження , виготовлення, доставку та доведення до стану, в якому вона є придатною для використання, за винятком податку на додану вартість і акцизів, крім випадків, передбачених Кодексом.

Таким чином, викупна ціна майна (предмета договору лізингу - автомобіля), передбачена договором, враховується для цілей оподаткування прибутку в загальновстановленому порядку при формуванні первісної вартості придбаного майна (основного засобу), яка списується на витрати у вигляді амортизації в порядку, встановленому главою 25 Кодексу .

За загальним правилом критерії визнання витрат з метою оподаткування прибутку (за винятком витрат, зазначених у статті 270 Кодексу) визначено в пункті 1 статті 252 Кодексу, згідно з яким витратами зізнаються обгрунтовані й документально підтверджені витрати (а у випадках, передбачених статтею 265 Кодексу, - збитки ), здійснені (понесені) платником податків.

Під обгрунтованими витратами розуміються економічно виправдані витрати, оцінка яких виражена в грошовій формі.

Під документально підтвердженими витратами розуміються витрати, підтверджені документами, оформленими відповідно до законодавства Російської Федерації, або документами, оформленими відповідно до звичаїв ділового обороту, застосовуваними в іноземній державі, на території якого були зроблені відповідні видатки, і (або) документами, побічно підтверджують вироблені витрати (в тому числі митною декларацією, наказом про відрядження, проїзними документами, звітом про виконану роботу згідно із законодавством Укра вії з договором). Витратами визнаються будь-які витрати за умови, що вони зроблені для здійснення діяльності, спрямованої на отримання доходу.

Обгрунтованість витрат, що враховуються при розрахунку податкової бази, повинна оцінюватися з урахуванням обставин, які свідчать про наміри платника податків отримати економічний ефект в результаті реальної підприємницької або іншої економічної діяльності.

З огляду на, що в податковому законодавстві не використовується поняття економічної доцільності і не регулюються порядок і умови ведення фінансово-господарської діяльності, обгрунтованість витрат, що зменшують з метою оподаткування отримані доходи, не може оцінюватися з точки зору їх доцільності, раціональності, ефективності або отриманого результату. В силу принципу свободи економічної діяльності (ч. 1 ст. 8 Конституції Російської Федерації) платник податків здійснює її самостійно на свій ризик і вправі самостійно і одноосібно оцінювати її ефективність і доцільність.

Разом з тим слід мати на увазі, що згідно з визначенням Конституційного Суду Російської Федерації від 04.06.2007 № 320-О-П норми, що містяться в абзацах 2 і 3 пункту 1 статті 252 Кодексу, не допускають їх довільного тлумачення, оскільки вимагають встановлення об'єктивної зв'язку понесених платником податку витрат зі спрямованістю його діяльності на отримання прибутку, причому тягар доведення необгрунтованості витрат платника податку покладається на податкові органи.

Таким чином, умовами визнання витрат з метою оподаткування прибутку є їх економічна обґрунтованість, факт наявності відповідних виправдувальних документів, які є підставою для визнання таких витрат, а також зв'язок з діяльністю, спрямованою на отримання доходів.

Відповідно, якщо організація-лізингоотримувач в рамках договору лізингу оплачує послуги лізингодавця, то такі витрати, на нашу думку, можуть бути враховані організацією при визначенні податкової бази по податку на прибуток тільки за умови їх відповідності критеріям визнання витрат, наведеним вище.

Порядок прийняття до відрахування податку на додану вартість за лізинговими платежами і по викупної вартості лізингового майна роз'яснено листом Міністерства фінансів Російської Федерації від 07.07.2006 № 03-04-15 / 131.

Відповідно до зазначеного листа в разі включення сум викупної вартості майна в лізингові платежі відрахування податку на додану вартість, сплаченого лізингоодержувачем лізингодавцю, слід виробляти лізингоодержувачу в повній сумі на підставі рахунків-фактур, оформлених лізингодавцем за лізинговими платежами з урахуванням викупної вартості майна.

Даний порядок відрахувань податку на додану вартість слід застосовувати також у разі сплати викупної вартості майна одночасно з лізинговими платежами (але без включення в ці платежі).

При цьому в разі отримання лізингодавцем викупної вартості майна після передачі на це майно права власності лізингодавець повинен оформити рахунок-фактуру по переданому майну, в якому слід вказати суму викупної вартості, отриманої понад лізингових платежів, і відповідну їй суму податку. Даний рахунок-фактура буде підставою для прийняття до відрахування податку, сплаченого лізингоодержувачем в викупну ціну.


Також у фокусі:

  • Столичне УФНС роз'яснило порядок оподаткування лізингових операцій, в тому числі особливості застосування відрахувань з ПДВ щодо лізингових платежів і лізингового майна (лист УФНС РФ по м Москві від 16 КЛАСИФІКАЦІЯ ВИДІВ ЛІЗИНГУ І ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ Особливості оперативного лізингу визначили його розповсюдження в таких галузях, як сільське господарство, транспорт, гірничодобувна промисловість, будівництво, електронна обробка інформації
  • Лізинг: обережно - податковий капкан Дійсно, відповідно до статті 625 ЦК України договір лізингу є підвидом договору оренди і до нього застосовуються загальні положення про оренду, що не суперечать встановленим правилам про договорі лізингу
  • Джерела фінансування в лізинг Оскільки зараз більшість лізингових компаній створено у формі АТ і ТОВ, джерелом фінансування лізингових угод можуть стати способи, передбачені російським корпоративним законодавством, т
  • Лізинг - знайомий незнайомець Причому з більш низьким у порівнянні з видачею позик або кредитів ризиком: лізингоодержувачу передаються не грошові ресурси, контроль за використанням яких не завжди можливий, а засоби виробництва

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online