Компенсація за дитячий садок в 2019 році: кому покладена, необхідні документи, розрахунок, складання заяву і нюанси виплати

  1. Нормативна база
  2. Кому належить виплата компенсації за дитячий сад в 2019 році?
  3. Необхідні документи для отримання
  4. Компенсація батьківської плати за дитячий сад
  5. Заява на компенсацію оплати дитячого садка
  6. Як розрахувати компенсацію за дитячий сад?
  7. Якщо старшій дитині 18 років
  8. Приклад розрахунку розміру компенсації за дитячий сад в 2019 році
  9. Компенсація за ненадання дитячого садка
  10. Компенсація за відсутність місця в дитячому саду в регіонах
  11. Компенсація за приватний дитячий сад
  12. Коли перераховують компенсацію?
  13. Регіональні програми приватних дитячих садів 2019 року
  14. нюанси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо дитина відвідує дитячий садок, його батьки зобов'язані вносити грошові кошти за отримання послуги Якщо дитина відвідує дитячий садок, його батьки зобов'язані вносити грошові кошти за отримання послуги. Однак держава дозволяє в 2019 році повернути частину сплачених грошових коштів. Компенсацію за перебування дитини в дитячому садку можуть отримати не всі батьки. Її розмір може мати відчутні відмінності. Він залежить від кількості дітей, які відвідують заклад. Існують і інші фактори, що впливають на розмір компенсації.

Увага! Якщо у вас виникнуть питання, можете безкоштовно проконсультуватися у чаті з юристом внизу екрана або зателефонувати за телефонами: +7 (499) 938-51-29 Москва; +7 (812) 467-30-52 Санкт-Петербург; +7 (800) 350-83-47 Безкоштовний дзвінок для всієї Росії.


Нормативна база

Часткова компенсація за утримання дитини в дитячому саду надається на підставі Федерального закону №273 від 29 грудня 2012 року. Нормативно-правовий акт фіксує мінімальні розміри компенсаційної виплати за дитячий сад в 2019 році, а також встановлює фактори, що впливають на величину необхідної суми.

Федеральний закон №273 планувалося скорегувати. У Держдуму був внесений законопроект, який передбачав в 2019 році надання грошової допомоги та компенсацій батькам, які не змогли отримати місце для своєї дитини в дитячому саду. Громадяни змогли б отримувати 5000 руб щомісяця.

Законопроект був розроблений для реалізації наступних цілей:

  • зменшення навантаження на дитсадки, які страждають від напливу бажаючих;
  • дозволить батькам самостійно вирішувати проблеми підготовки дітей до школи за допомогою найму репетитора або використання послуг приватних дитячих садків;
  • надання жінкам, які не можуть вийти з декрету після його закінчення, додаткової фінансової підтримки.

Однак законопроект був відхилений. Причиною подібного рішення стало наявність великих черг в дитячі освітні установи в регіонах і нездатність федерального бюджету виділити необхідну кількість коштів на надання виплат.

Кому належить виплата компенсації за дитячий сад в 2019 році?

Право на отримання місця в дошкільному навчальному закладі в 2019 році гарантовано Конституцією РФ. Дитину можуть прийняти в дитячий сад з самого раннього віку. В теорії держустанови готові взяти на себе виховання неповнолітніх, які досягли віку 2 місяці. Однак на практиці реалізувати подібне дуже проблематично. У 2019 дітей починають зараховувати в садок з 2-3 років. Постановка в чергу здійснюється з народженням дитини.

Закон дозволяє отримувати компенсацію за дитячий сад в 2019 році. Держава готова повернути частину коштів, внесених в якості оплати за послуги установи. Право надається нужденним громадянам, які вносять плату за послуги організації. Відповідно до ФЗ 388 ст.7 критерій нужденності встановлюється на регіональному рівні - в кожному суб'єкті РФ або окремому муніципальному освіті умови отримання компенсації і самі критерії адресності можуть встановлюватися свої. Розмір виплати може змінюватися. Вирішальним фактором є кількість неповнолітніх дітей в сім'ї. Покладений розмір компенсації в 2019 році зазначений в таблиці нижче.

Кількість дітей Розмір компенсації 1 дитина 20% 2-ий дитина 50% 3-й дитина і наступні діти 70%

На місцевому рівні можуть бути встановлені додаткові пільги, що стосуються розміру компенсації за дитячий сад в 2019 році. Громадяни, які потрапляють в подібну категорію, можуть розраховувати на підвищення величини виплати за рахунок коштів місцевого бюджету. Влада мають право самостійно визначити категорію найбільш нужденних сімей. Аналогічним правом володіють і окремі галузі, на балансі яких знаходяться дитячі освітні установи. Так, в наказі Міністерства оборони РФ №862 зафіксований перелік додаткових пільг, які покладаються дітям військовослужбовців. Нормативно-правовий акт визначає і категорії батьків, які можуть розраховувати на отримання виплати в розмірі 50% незалежно від кількості дітей. У 2019 підвищена компенсація за дитячий сад надається:

  • інвалідам;
  • особам, які працюють в дитячому садку;
  • військовослужбовцям, які проходять службу за призовом;
  • ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Уточнити наявність регіональних компенсацій можна, звернувшись в місцеву адміністрацію або соціальну службу.

Необхідні документи для отримання

Держава погодиться надати грошові кошти, коли законний представник неповнолітнього громадянина підготує і подасть в дитячу освітню установу необхідний список паперів Держава погодиться надати грошові кошти, коли законний представник неповнолітнього громадянина підготує і подасть в дитячу освітню установу необхідний список паперів. Отримувати виплату може тільки один з батьків. Вони повинні самостійно домовитися між собою про те, кому нададуть кошти. Звернутися за компенсацією дитячого садка в 2019 має право і інша людина, законно представляє інтереси дитини. Перед зверненням до державної установи буде потрібно підготувати наступні документи:

  1. Заява. В папері необхідно проінформувати керівництво дошкільного закладу про бажання отримати виплату.
  2. Паспорт заявника. Необхідна копія документа. Якщо з яких-небудь причин громадянин не може надати документи, дозволяється замінити його іншим посвідченням особи.
  3. Папір, що підтверджує місце проживання заявника.
  4. Свідоцтво про народження дитини. Необхідна копія документа. Якщо грошові кошти хоче отримати опікун або піклувальник, потрібно надати копію договору про передачу неповнолітнього громадянина на виховання в сім'ю. Папір може замінити виписка з рішення органу опіки.
  5. Копію квитанції, що підтверджує внесення батьківської плати в дитячий сад.
  6. Довідку про склад сім'ї.
  7. Документ, що містить інформацію про банківський особовому рахунку, відкритому на ім'я заявника.

Експерти радять попередньо звернутися до уповноваженого органу та уточнити список необхідної документації.

Компенсація батьківської плати за дитячий сад

Раніше дошкільну освіту надавалося тільки на державному рівні. Сьогодні в цій сфері стали з'являтися комерційні установи. У приватних дитячих садів повинна бути відповідна ліцензія. Розмір плати за садок встановлює держава. На підставі суми в подальшому буде визначена величина компенсації. Перерахування компенсаційних коштів за дитячий сад проводиться в кінці кожного місяця після того, як громадянин вніс плату. Так, якщо особа планує отримати виплату за жовтень, вона буде нарахована в листопаді.


Ряд категорій громадян має право повернути грошові кошти за харчування дітей. Пільга діє у всіх регіонах РФ. Грошові кошти надаються тому громадянину, який уклав договір з дитячим освітнім закладом. Розглядаючи заявки, уповноважені органи схвалюють їх не завжди. Компенсація зазвичай надається малозабезпеченим і багатодітним сім'ям. До уваги береться і кількість членів сім'ї, які не мають роботи. Якщо відбувається коригування вартості оплати за садок, змінюється і величина виплати.

Щоб отримати компенсацію за дитячий сад в 2019 році, батьки повинні підготувати повний пакет необхідних документів. Папери направляються в бухгалтерію дошкільного закладу. Вона може являти собою централізований відділ для всіх дитячих освітніх установ міста або району. У цьому випадку документи можуть бути прийняті в самій організації. Отримані паперу перенаправляються в фінансовий відділ.

Батьки повинні самостійно проконтролювати факт реєстрації отриманої заяви в спеціальному журналі. Він повинен бути в кожній установі. У журнал заноситься інформація про те, коли саме була прийнята папір. Процедура оформлення компенсації однакова при зверненні в будь-який дошкільний заклад. Вона має такий вигляд:

  1. Батьки надають пакет документів. Співробітники організації приймають заяву і фіксують дані в спеціальному журналі.
  2. Фахівці перевіряють отримані папери. Потім документація передається з дитячого освітнього закладу до вищестоящих органів.
  3. Фахівці уповноважених організацій перевіряють паперу і приймають рішення про надання або відмову у виплаті компенсації. Співробітники садка раз в квартал виконують моніторинг інформації, яка надходить з району або регіону, на предмет того, чи відбулися якісь зміни.
  4. Відбувається фіксація грошових виплат, які зробив заявник. На підставі відомостей проводиться розрахунок належної компенсації та її нарахування.
  5. Громадянин отримує грошові кошти.

В процесі надання розмір субсидії може зазнавати зміни. Особи, які мають однакову кількість дітей і проживають в одному регіоні, можуть отримувати виплати різної величини. Це пов'язано з тим, що в 2019 році влада регіонів мають право встановлювати додаткові компенсації для певних категорій громадян. Інформацію про наявність додаткових пільг варто уточнити заздалегідь. У ряді ситуацій може бути скоректований необхідний список документів.

Заява на компенсацію оплати дитячого садка

Щоб держава погодилася повернути частину витрачених коштів на дитячий сад в 2019 році, необхідно скласти заяву. Документ повинен бути оформлений правильно. В іншій ситуації заявку можуть відхилити. Зазвичай державні установи мають власний готовий бланк. Заявник повинен лише вписати в нього свої дані. Це сильно спрощує завдання. У заявці в обов'язковому порядку повинні бути позначені такі відомості:

  • ПІБ батька, який претендує на отримання компенсації;
  • місце проживання заявника;
  • прохання про повернення грошових коштів;
  • номер рахунку, на який буде перераховуватися виплата;
  • інформація про те, що батько зобов'язується інформувати установу про всі зміни, які здатні вплинути на надання виплати.

Якщо садок не надає готовий бланк на компенсацію за дитячий сад, батько повинен буде скласти заяву самостійно. Виконати дію без специфічних знань проблематично. Тому фахівці рекомендують використовувати готовий зразок. Завантажити бланк заяви можна тут .

Як розрахувати компенсацію за дитячий сад?

Розмір компенсації за дитячий сад в 2019 році безпосередньо залежить від кількості коштів, яке батьки вносять в якості оплати послуг садка. Виплата є відсоток від стягуваної плати. Якщо відбувається коригування величини показника, змінюється і розмір компенсації. Розрахунок суми виконується на підставі формули. Вона має такий вигляд:


Розмір компенсації = (Загальний розмір плати за відвідування дитячого садка: кількість робочих днів у місяці) х кількість днів, які дитина провела в дошкільному закладі х коефіцієнт кількості дітей.

Зазвичай співробітники уповноваженого органу самостійно визначають розмір виплати. Громадянин може проконтролювати правильність нарахування і провести розрахунок належної йому суми.

Якщо старшій дитині 18 років

Закон дозволяє збільшити розмір компенсації за дитячий сад в 2019 році, якщо в сім'ї є інші діти. Однак правило поширюється тільки на нащадків, яким ще не виповнилося 18 років. Якщо один з дітей вже досяг повноліття, він не буде прийнятий до обліку при визначенні розміру компенсації. Загальна величина виплати в 2019 році зменшиться. Так, якщо в сім'ї троє дітей, і один з них вже досяг повноліття, в облік будуть прийняті тільки два інших дитини. Розмір компенсації в вищевказаному прикладі складе 50% замість стандартних 70%.

Приклад розрахунку розміру компенсації за дитячий сад в 2019 році

Розбиратися в особливостях розрахунку компенсації за дитячий сад простіше на прикладі. Так, в першу чергу необхідно визначити кількість людей, які складаються в освітньому закладі. За них держава надасть повернення частини коштів. Суб'єкт має право самостійно встановлювати розмір компенсації. Однак він не повинен бути менше мінімуму, зафіксованого на федеральному рівні в 2019 році. Чим більше дітей складається в садку, тим більше буде розмір компенсації.

Щоб з'ясувати розмір виплати, потрібно скористатися вищевказаної формулою. Спочатку належить розділити загальну вартість послуг дошкільної організації на кількість робочих днів у місяці. Отриману суму належить помножити на кількість днів, які дитина фактично відвідував організацію.

Припустимо, неповнолітній громадянин відвідав садочок протягом місяця 20 днів. Вартість одного місяця перебування в освітньому закладі становить 1500 руб. Протягом вищевказаного періоду було 23 робочих дня. Вартість однієї доби перебування становить 65 руб 22 коп. Фактично батьки витратили 1304,4 руб. (65,22 х 20). Дитина є єдиним сином у родині. Виходячи з цього, сума компенсації складе 260,88 руб (1304,4 х 20: 100). Саме ця кількість грошових коштів буде переведено на банківський рахунок батьків.

Компенсація за ненадання дитячого садка

У 2019 особливо актуальною стає нестача місць у дитячих садках. Дуже часто дитини зовсім не вдається влаштувати в дошкільну організацію. У деяких регіонах питання стає особливо актуальним. Щоб допомогти сім'ям впоратися з проблемою, місцева влада готова виплачувати компенсацію за ненадання місця в дитячому саду. На регіональному рівні виплата не передбачена. Якщо розглядати відшкодування з юридичної точки зору, вона буде допоміжною. Тому, якщо батьки отримали відмову в наданні виплати, вони не зможуть оскаржити прийняте рішення.

Скористатися правом на компенсацію за ненадання місця в дитячому саду в 2019 році можуть батьки дитини і його офіційні опікуни. Питання про надання пільги вирішується в індивідуальному порядку. До уваги береться кількість грошових коштів, який витрачається на виховання дитини. Запит буде схвалений, якщо співробітники уповноважених органів вирішили, що сім'я потребує додаткових грошових коштах. Щоб отримати інформацію про пільги, необхідно звернутися в соцзахист за місцем реєстрації.

Компенсація за відсутність місця в дитячому саду в регіонах

У 2019 виплата доступна не в усіх регіонах. Так, жителі Москви і Санкт-Петербурга не зможуть отримати компенсацію за відсутність місця в дитячому саду. Це пов'язано з тим, що на території міст присутня велика кількість дитячих дошкільних установ. Пільга присутній в регіонах, в яких садків не вистачає. Претендувати на отримання виплати можуть жителі:

Якщо ще залишилися спірні питання, ви також можете безкоштовно проконсультуватися у чаті з юристом внизу екрана або зателефонувати за телефонами: +7 (499) 938-51-29 Москва; +7 (812) 467-30-52 Санкт-Петербург; +7 (800) 350-83-47 Безкоштовний дзвінок для всієї Росії.

  • Пермі;
  • Архангельська;
  • Самари;
  • Кірова;
  • Томська;
  • Ярославля.

Список далеко не вичерпаний. Експерти радять уточнити можливість отримання пільги, звернувшись до представника органу соцзахисту. Вік, до якого дитина зможе отримувати виплати, також різниться. Період варіюється від 3 до 7 років. Питання також необхідно уточнити в індивідуальному порядку.

Компенсація за приватний дитячий сад

Брак місць у державних дошкільних організаціях змушує батьків віддавати дитину приватні дитячі садки. Плата за подібні установи зазвичай значно вище. У 2019 закон дозволяє отримати компенсацію і в разі, якщо дитина відвідує приватні установи. Однак розмір виплати буде нижче.

При розрахунку необхідної суми в розрахунках враховується лише середня вартість аналогічних послуг, що надаються в державних дитячих садах. Різниця у виплаті може бути істотною. У плату за відвідування приватних установ включаються всі витрати. Вона може досягати 20000 руб. і навіть перевищувати цю суму. При цьому середній розмір плати за державний дитячий сад становить близько 1000 руб. Незалежно від фактичної виплати, людина зможе отримати тільки 200 руб. (20% від суми).

Схема оформлення компенсації в 2019 році в разі відвідування приватного дитячого садка буде стандартною. Батькам потрібно підготувати пакет документації, а потім звернутися до уповноваженого органу. У перелік паперів в обов'язковому порядку має бути включити заповнене відповідно до правил заяву. Додатково доведеться вказати реквізити рахунку, на який будуть перераховуватися кошти. Терміни нарахування та правила надання будуть точно такими ж, як і для інших жителів регіону.

Коли перераховують компенсацію?

Особливості нарахування та виплати також закріплені законодавчо. Кошти перераховуються на банківський рахунок громадянина. Реквізити необхідно вказати в процесі подачі заявки. Відомості повинні міститися в заяві. На вказаний номер рахунку буде здійснюватися перерахування грошових коштів.

Дія виконується один раз на місяць. Компенсація виплачується в кінці періоду. Так, виплату за січень вдасться отримати тільки в лютому. Грошові кошти надходять на рахунок в кінці місяця. Людина може заздалегідь уточнити дату переведення. Дія вдасться виконати в процесі оформлення пільги. Питання щодо термінів перерахування необхідно задати уповноваженому співробітнику органу, в який здійснюється звернення.

Регіональні програми приватних дитячих садів 2019 року

Держава прагне змінити сформовану тенденцію і забезпечити всіх потребуючих громадян дитячими садами. Так, приватні дошкільні освітні установи можуть отримати держпідтримку, якщо будуть надавати бюджетні місця дітям, яким не вистачило місць в стандартних садках. Подібні пропозиції були відправлені в Мінекономрозвитку. Однак поки підтримки не отримали.

Регіони також мають право реалізовувати власні програми в рамках державних. Так, місцева влада має право збільшити розмір компенсації для осіб, які змушені віддати дитину в приватний дитячий садок. Додаткова допомога батькам надається в регіонах, в яких спостерігається особливо сильна нестача місць у дитячих садках. Дізнатися про присутність додаткових регіональних програм можна, звернувшись до територіального підрозділу служби соцзахисту або місцеву адміністрацію.

нюанси

Якщо людина планує отримати компенсацію за садок, варто взяти до уваги ряд нюансів. Так, відповідно до статтею 217 Податкового кодексу РФ , Податки з державних допомог не стягуються. Надання компенсації за садок здійснюється на аналогічних умовах. Однак потрібно враховувати, що за перерахування грошових коштів відсотки все ж можуть бути списані. Комісію за транзакцію може взяти банк.

В розмір виплати можуть бути включені витрати на їжу. Пільгою зможуть скористатися батьки, які зобов'язані здійснювати щомісячні внески на харчування дітей, які перебувають в ДОУ. Величина субсидії також знаходиться в залежності від того, яка кількість дітей відвідує установу. Виплата покладається наступним категоріям громадян:

  • нужденним;
  • багатодітнім сім'ям;
  • ліквідаторам наслідків ЧАЕС.

Надати документи один раз недостатньо. Представник дитини повинен щомісяця приносити в дитячий сад копію або оригінал квитанції, яка підтверджує оплату харчування. Додатково доведеться оформити заявку про нарахування субсидії за місяць. Отримання субсидії на харчуванні дітей не відіб'ється. Вони зможуть їсти ті ж страви, як і інші діти.

Право на компенсацію може бути втрачено. Так може бути, коли дитина досягне певного віку. Значення показника залежить від положення нормативно-правових актів, прийнятих у конкретному регіоні. Якщо прийнято рішення про призупинення виплати компенсації за дитячий сад, грошові кошти припинять нараховувати з першого числа наступного місяця.

Розмір виплати залежить від регіону. Вік дитини також береться до уваги. Експерти радять попередньо уточнити покладається розмір виплати, звернувшись в місцеве відділення соцзахисту. Для оплати послуг садка може бути використаний материнський капітал. Так може бути з дозволу пенсійного фонду РФ. Список цілей, на які можна направити кошти, обмежений. Однак держава дозволяє використовувати кошти для оплати освіти дитини. В рамках цієї мети можливе направлення коштів для надання оплати садка.

Кому належить виплата компенсації за дитячий сад в 2019 році?
Як розрахувати компенсацію за дитячий сад?
Коли перераховують компенсацію?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online