Чи можна повернути книгу в магазин, чи підлягають книги обміну

  1. законодавче регулювання
  2. випадки повернення
  3. допустимі терміни
  4. Правила повернення
  5. процедура повернення
  6. необхідність чека

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дуже часто споживачів хвилює питання: «Чи можна повернути книгу в магазин?». Це пов'язано з тим, що існує певний перелік товарів, які не підлягають поверненню. Цей список затверджується Урядом і періодично (в середньому раз на рік) переглядається. Книги та інша друкована продукція включені до цього переліку. Це означає, що повернути в стандартному порядку таку покупку не вдасться. При цьому існує ряд передбачених законодавством випадків, коли будь-який товар можливо повернути назад.

законодавче регулювання

Будь-яких прямих приписів щодо повернення книги в законодавстві немає, тому дані питання регулюються загальними положеннями щодо таких груп товарів. На це варто звертати увагу при вирішенні спірної ситуації.

випадки повернення

Основна складність для тих, хто задумує про те, чи можна повернути книгу, пов'язана з тим, як правильно визначити ступінь її якості. Для інших груп товарів, які не підлягають поверненню, допускається обмін на інший товар або отримання назад грошей, якщо покупка виявилася неякісною.

У відношенні продуктів харчування все ясно, а от з книгами питання спірне. За загальним правилом прийнято вважати, що подібний товар буде визнаний неякісним, якщо він має будь-якої видимий шлюб: порвані сторінки, погано надрукованих текст, перевернута або травмована обкладинка. Якщо подібний дефект буде виявлено, то покупець може зажадати назад гроші або ж замість інший примірник.

Найчастіше це дійсно винна самого магазину, а виробника товару, але подібна відмовка з боку продавця буде недоречна, так як спір вже в подальшому буде вирішуватися між продавцем і виробником або постачальником. Але компенсувати вартість бракованої книги кінцевого покупця зобов'язана саме точка продажу.

допустимі терміни

Часто продавці стверджують, що обміняти книгу можна протягом 15 днів з моменту покупки. Насправді даний період дійсно обумовлений в Законі, але при цьому додатково передбачається й інша норма: книга може бути обміняна протягом 15 днів або ж до закінчення гарантійного періоду.

Так як практично ніколи на книги не передбачається будь-яка гарантія, то це питання може бути врегульовано і з урахуванням інших норм, а саме: в разі відсутності гарантійного терміну або терміну придатності товару він підлягає поверненню протягом 2 років з моменту його придбання.

Так як практично ніколи на книги не передбачається будь-яка гарантія, то це питання може бути врегульовано і з урахуванням інших норм, а саме: в разі відсутності гарантійного терміну або терміну придатності товару він підлягає поверненню протягом 2 років з моменту його придбання

Правила повернення

Хоча щоб повертати будь-який товар назад в магазин не потрібно збирати дуже багато документів і відвідувати безліч інстанцій, але важливо знати основний перелік важливих питань, на які слід звернути увагу, щоб отримати назад свої кошти або обміняти товар.

процедура повернення

Щоб повернути в магазин книгу, необхідно виконати такі дії:

  1. Звернутися безпосередньо в сам магазин.
  2. Написати заяву на повернення або обмін товару . У ньому потрібно вказати обставини покупки (найменування товару, вартість, дату), а також причину повернення і свої вимоги. Також можна додатково зробити акцент на законодавчих нормах, які регламентують право споживача вимагати щось. Заява складається за загальним принципом, як будь-який інший документ, із зазначенням основних даних про сторони спору. Зазвичай у великих магазинах є вже готові шаблони, в які залишається просто вписати дані по своїй ситуації, тому подати правильно оформлений бланк не складе труднощів.
  3. Отримати назад кошти або інший товар.

Якщо магазин відмовився задовольнити вимоги заявника, то він має право звернутися в Росспоживнагляд з відповідною скаргою. При цьому важливо розуміти, що даний орган здійснює лише контролюючу діяльність і тому для повернення грошових коштів необхідно звертатися в будь-якому випадку до суду. Але найчастіше вдається врегулювати питання мирним шляхом. Після приписи контролюючих органів продавці зазвичай не прагнуть оскаржувати ці рішення.

Зразок заяви на повернення товару

необхідність чека

Дуже часто, коли споживач хоче повернути в магазин який-небудь товар, продавці акцентують увагу на тому, що це можливо тільки при наявності чека.

Насправді це поширена помилка є грубим порушенням норм чинного законодавства. Чіткого посилання на це там немає і тому вимагати чек продавець не має права.

Законодавством передбачено лише те, що споживач повинен підтвердити факт покупки товару саме в цьому магазині. Але при цьому уточнення способу підтвердження там немає. Наявність чека є найпростішим рішенням в даній ситуації. Але також підтвердити покупку клієнт може і будь-яким іншим способом: надавши слова свідків покупки або Відео Факти.

Хоча повернення книг в магазин - це не дуже часте явище, але при цьому не заборонених законодавством. Тому, якщо права споживача дійсно були порушені, він має повне право повернути товар в книжковий і отримати за нього назад свої гроші або ж обміняти книгу на інший екземпляр.

Повернення товару без чека

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online