Від терас до євро і хайфлетов: які формати квартир прижилися в Петербурзі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Апартаменти з бек'ярдамі, квартири з терасами, панорамним склінням і плануванням складної геометрії - Петербург втомився від одноманітності. Нестандартні рішення зустрічаються навіть в масовому сегменті. Апартаменти з бек'ярдамі, квартири з терасами, панорамним склінням і плануванням складної геометрії - Петербург втомився від одноманітності

Фото «ПСК»

У класичному розумінні формат квартири - це тип і поверховість. Наприклад, таунхауси і малоповерхові міські будинки, малоповерхові багатоквартирні будинки, багатоповерхові будинки і висотні. Придумати тут щось нове досить проблематично. Забудовникам доводиться змагатися в третьому критерії - класність проекту.

- Простором для творчості стає класність проекту, і тут забудовники крім класики: стандарт (він же економ), комфорт, бізнес, преміум, еліт, люкс і делюкс, додають нові формати. Зараз на ринку з'являються проекти таких класів, як «комфорт +», «бізнес-лайт», «бізнес +», - говорить начальник відділу маркетингу ГК «РосСтройІнвест» Катерина Пчелкина.

Євген Ортін, маркетолог-аналітик СРО А «Об'єднання будівельників СПб», вважає, що міську житлову нерухомість можна розділити на такі два великих сегмента, як багатоквартирні будинки і малоповерхові комплекси - адже котеджі і дуплекси вже давно стали невід'ємною частиною міської забудови.

- Як специфічний формату ринку багатоквартирних будинків я б позначив нечисленну категорію лофт, а також багаторівневі квартири, в тому числі мансардного типу. У малоповерховому сегменті це, скоріше, житло в будинках з закріпленим за кожним власником ділянкою землі, - міркує Євген Ортін. - Все інше - варіації на тему квартир вільного планування. Такі пропозиції поодинокі і ніяк не відображають загальних тенденцій ринку.

На думку керівника групи маркетингу ЦДС Петра Буслова, на російському ринку нерухомості присутні два основні формати міського житла: квартири та апартаменти, і у кожного з них є свої підформатів.

- У першому випадку це євро-квартири, квартири з терасами, лофти, пентхауси і так далі. У сегменті апартаментів різноманітності значно менше. Ви можете придбати або апартаменти для постійного проживання, які будуть схожі на класичну квартиру, або апартаменти для здачі в оренду, більше нагадують готельні номери, - каже Петро Буслов. - Такий формат, як таунхауси, стоїть дещо окремо і поки що більш поширений за містом, ніж в межах Санкт-Петербурга.

Що краще покупець

Один з основних трендів на ринку нерухомості - зниження бюджету покупки. А заощадити без втрати в якості можна тільки за рахунок скорочення метражу.

- У таких умовах найбільшим попитом користуються всі формати житла, в яких квадратні метри використані найбільш раціонально. Нікому більше не цікаво купувати «аеродроми» з великими коридорами, місцями під комори і запасом на три велосипеда, - вважає генеральний директор «ПСК-нерухомість» Сергій Мохнарь. - Попитом користуються так звані европланіровкі - менша площа коридорів, максимальна функціональність і відсутність площі заради площі. Правда, наші будівельні норми не дозволяють в повній мірі відповісти на цей запит. Квартири, в яких всі приміщення будуть суміжними, в Росії заборонені. Тому в прагненні зробити площу менше, а функціонал вище ми обмежені.

Ірина Орлянкіна, керівник відділу продажів «Поліс Груп», також вважає, що найбільшим попитом в петербурзьких новобудовах сьогодні користуються компактні функціональні планування, що дозволяють організувати житловий простір з максимальним комфортом без переплати за «зайві метри».

- Популярними є квартири з великими балконами, а також вбиральнями. Що стосується останніх, то сьогодні це найбільш затребувана покупцями опція. Її наявність дозволяє розвантажити простір квартири від зайвих меблів, - каже експерт. - Крім того, увагу клієнтів залучають квартири c кухнями площею більше середньої для організації тут, в тому числі, і місця для проведення часу всією сім'єю, а також кухні з декількома вікнами.

У сегменті малоповерхового житла особливою популярністю користуються просторі сімейні квартири з вільним плануванням. Як розповіли в компанії «Термінал-Ресурс», в таких квартирах завжди два санвузли, просторі засклені лоджії до 10 квадратних метрів, ергономічні кухні-вітальні і вікна в підлогу, які дозволять жителям Петербурга насолоджуватися денним світлом навіть в похмуру погоду.

- Хоча особливої уваги заслуговує не тільки формат житла, але і сам спосіб життя, який формується в малоповерхових будинках, - додали в компанії «Термінал-Ресурс».

Євро для народу

На тлі зберігається попиту на малогабаритне житло зростає інтерес до більш комфортним форматам - невеликим по метражу дво- і трикімнатних квартирах. На це вплинула доступність іпотеки, яка дозволяє збільшити площу нерухомості, що купується.

- Ми бачимо, що багатьох покупців уже не влаштовують класичні планування квартир. Вони хочуть отримати максимальний комфорт на раціональної площі. Тому стають дуже популярними квартири з європейськими плануваннями. За нашими оцінками, до 20% в квартірографіі новобудов відводиться під житло євроформату, - говорить директор з маркетингу «Главстрой-СПб» Ян Свояволя.

Явне зміщення переваг покупців в сторону европланіровок спостерігається в сегменті двох-, трьох- і більш багатокімнатних квартир.

- Пріоритет для багатьох покупців - велика кухня. Для таких клієнтів площа інших кімнат навіть залишається вторинним фактором, - говорить директор з продажу компанії «Будівельний трест» Сергій Степанов. - Конкуренцію евродвушкам по 40 - 45 кв. метрів складають класичні двокімнатні квартири площею від 57 до 62 кв. метрів.

За словами Петра Буслова, популярність европланіровок в багатокімнатних квартирах пояснюється більшою функціональністю і комфортом таких рішень. Европланіровкі дозволяють покупцеві отримати додаткову кімнату - кухню-вітальню, зберігши при цьому окремі спальні.

- В силу того, що ці рішення вже стали типовими для багатьох забудовників, їх ціна незначно відрізняється від вартості квартир з класичної плануванням, - каже Петро Буслов.

квартирна екзотика

Крім класики і євроформату зараз на ринку досить багато варіантів не зовсім звичайних квартир: з великими терасами, панорамним склінням і високими стелями, власної прибудинковою територією, лофти.

- Лофт-проекти реалізуються на території заводів і колишніх промислових будівель, де не було шкідливих виробництв. Подібні квартири рідкісний формат для Петербурга, але, безумовно, перспективний. Плям під житлову забудову в центрі міста стає все менше. Тому зростає інтерес до редевелопменту промислових зон. В першу чергу до об'єктів, розташованих в «топовому» місці або з прекрасним видом на воду, - каже комерційний директор Групи «Еталон» Андрій Останін.

За його словами, також покупцям цікаві квартири з високими стелями або панорамними вікнами. Такі формати стали настільки популярні, що реалізуються в форматі комфорт-класу. Великі вікна дозволяють наповнити житлові площі природним світлом, що економить енергоресурси, а високі стелі дають відчуття більшого простору.

У сучасних проектах можна придбати квартири з великими кухнями-вітальнями, терасами, квартири High flat, з експлуатованої покрівлею, камінами і багатьом іншим.

- Таке різноманіття планувальних рішень формується виходячи з купівельного попиту, тому можна сказати, що рідкісні формати квартир не тільки приживаються, а й популярні серед клієнтів, - говорить генеральний директор ТОВ «КВС. Агентство нерухомості "Анжеліка Альшаева.

Чим краще розташування будинку, тим цікавіше в ньому квартири. Формат, поки рідко зустрічається в міських новобудовах, - апартаменти з бек'ярдамі, тобто з власної майданчиком на прибудинковій території.

- В Європі квартири з палісадниками дуже популярні, в Росії подібний формат поки мало поширений. Жителі цих апартаментів, розташованих на першому поверсі, зможуть потрапити до себе додому, минаючи під'їзд, через окремий вхід, - розповіла начальник відділу маркетингових досліджень ГК «Піонер», Санкт-Петербург, Світлана Лежнева. - Власний прибудинкова ділянка можна облаштувати повністю на свій розсуд: розбити невеликий сад, організувати зону відпочинку з гамаком, місце для барбекю або дитячий ігровий майданчик.

Як незвичайний формат можуть розглядатися також планування складної геометрії. Наприклад, на Петроградської стороні побудований комплекс на 57 апартаментів. Планування більшості приміщень вельми незвичайні: несиметричні вітражі, мансардні вікна, різна висота стель в кімнатах.

- Такі апартаменти для постійного проживання популярні у людей зі сфер дизайну, IT і шоу-бізнесу, - говорить директор з продажу компанії «Будівельний трест» Сергій Степанов.

Майже кожен великий забудовник сьогодні пропонує покупцеві власні унікальні формати житла. Нестандартні планувальні рішення можна знайти навіть масовому сегменті. На думку фахівців, це пов'язано з посиленням нецінової конкуренції серед забудовників і зміщенням інтересів покупців у бік більш комфортного житла.

Катерина Дмитрієва, спеціально для «Фонтанкі.ру»


© Фонтанка.Ру

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online