На Дніпропетровщині в ліфти роблять платний вхід

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Володимир Кубишкін першим викликає ліфт по своїй системі. Фото М. Мірошниченко

На Дніпропетровщині мешканці, втомившись від бездіяльності комунальників, стали самостійно вирішувати проблеми непрацюючих ліфтів. Уже в п'ятдесяти будинках області підйомники відремонтовані за гроші мешканців. У них замість кнопки виклику коштує пристрій, який дозволяє користуватися ліфтом лише власникові спеціального ключа (по типу домофонів). Як правило, на ремонт ліфта розщедрюються не всі мешканці під'їзду. Тому і ключі є тільки у тих, хто фінансував ремонт.

"Електронна система обмеження доступу до ліфтів - той же домофон. Близько року тому жителі одного з будинків запропонували встановити таку систему для свого ліфта, і з тих пір у мене з'явилися замовники. Система антивандальна - металеві частини неможливо підпалити або зламати", - розповів " сьогодні "Володимир Кубишкін, який адаптував систему американського виробництва до місцевих реалій. Її установка - справа недешева - 1500 гривень. Але ціна не відлякала навіть жителів провінційних міст Дніпропетровщини. Одними з перших замовників стали жителі 9-поверхівки на вулиці Леніна в Павлограді. Ліфт в їхньому будинку не працював півроку, звернення до комунальних служб результату не дали. Тому люди зібрали по 7 тисяч гривень з під'їзду на ремонт ліфтів і установку системи пропуску. "Вийшло по 250 гривень з квартири, але зате тепер ліфт не ламається, в ньому чисто, адже ті, хто за нього заплатив, тут вже не смітять", - говорить мешканка будинку Наталя Пасічна. Але є і такі, хто незадоволений нововведенням. "Тепер виходить, що одним можна їздити, а іншим ні. Ця система стоїть незаконно. Її ж не погоджували з комунальниками", - говорить інша мешканка будинку Віра Кондратьєва. "Установка подібного обладнання можлива тільки в тому випадку, якщо будинок знаходиться на балансі самих жителів (ОСББ. - Авт.), Які самі вирішують, чи потрібно їм такий пристрій. Що стосується будинків, які в комунальній власності міста, то така ініціатива повинна бути обов'язково узгоджена з балансоутримувачами будинку - міськими комунальними службами. Якщо всі мешканці будинку будуть не проти пристрою, то це питання можна вирішити. Ми ж повинні керуватися і безпекою інженерної системи будинків ", - пояснив голова постійної комі ці міськради з питань ЖКГ Сергій Воробйов.

ЗА ОДИН УЗВІЗ АБО ПІДЙОМ - 19 КОПІЙОК

На сьогодні з 4141 ліфта в Дніпропетровську не працює більше 400 підйомників: 100 - з-за технесправність, 34 - потребують капітального ремонту або заміни, 6 - з несправною електропроводкою, в 46-ти - згоріли двигуни, 247 - розтягнули по запчастинах. У Запорізькій області вирішують подібну проблему по-своєму. У Дніпрорудному проїзд у всіх 70 ліфтах міста став платним. Підйомники обладнали спеціальними терміналами, а розплачуються городяни картками (вартість - 4,5 грн.). Картки поповнюють на будь-яку суму, вартість однієї поїздки - 19 копійок. У пільговиків на картці 40 безкоштовних поїздок. За словами жителів міста, в місяць на оплату вони витрачають близько 10 гривень. Деякі, правда, скаржаться, що ці картки необхідно постійно носити з собою і вони частенько губляться. Також термінал "з'їдає" з картки 19 копійок за перевірку рахунку, навіть коли людина в ліфт не проїхав. Однак городяни задоволені і кажуть, що народ перестав шкодить і смітити в кабінах.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online