Що можна і чого не можна робити з WMB

  1. Користувачі - приватні особи
  2. Інтернет-магазини (торговці)
  3. обмінні пункти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

© Редакція овебмані.Ру , 23.09.2011 © Редакція овебмані

Використання WMB може виявитися справжньою проблемою, тому що білоруський закон досить суворий. Проте, WMB успішно розвивається. У статті ми дамо відповіді на популярні питання з приводу того, що можна і чого не можна робити з WMB.

Білорусь в системі WebMoney представлена ​​валютою WMB і гарантом , Який її "обслуговує", - ВАТ "Технобанк".
У Білорусі давно діє Постанова Національного Банку за номером 201. Воно визначає поняття "електронних грошей". Власне, WMB і є в чистому вигляді електронними грошима в розумінні законодавства РБ. Однак, при цьому Постанова 201 накладає багато обмежень, що створює певні нюанси при роботі з WMB для користувачів, обмінних пунктів і інтернет-торговців.
Розглянемо їх.

Користувачі - приватні особи

1.1. Обмеження по сумі однієї операції - не більше 30 базових величин (1 базова величина = 35000 BYR = 35000 WMB ~ 6.6 USD). Однак, Система сама умовно дробить операції на суми, що не перевищують 30 базових величин, і тому дане обмеження не доставляє дискомфорту. Іншими словами, з гаманця в гаманець можна переводити будь-яку суму WMB.
1.2. Виняток становить тільки висновок WMB: транзакції в цьому випадку повинен дробити сам користувач. Наприклад, 80 базових величин можна вивести трьома платежами по 30 + 30 + 20.
1.3. Згідно з вимогами Постанови 201, Вас попросять пройти ідентифікацію, тобто отримати персональний атестат, якщо Ви перевищите наступні ліміти:

  • зробите операцій на суму понад 90 базових величин на добу (3 150 000 WMB)
  • залишок на гаманці складе понад 1000 базових величин (35 млн. WMB).
    У цих випадках гаманець буде заблокований на вихідні операції до моменту отримання атестата.
    1.4. Виводити WMB через Технобанк можуть тільки власники персональних атестатів.
    1.5. Громадянин РБ може використовувати закордонні електронні гроші (наприклад, WMZ) без будь-яких обмежень, а також може обмінювати їх з \ на WMB в обмінних пунктах.
    1.6. Негромадянин РБ може використовувати WMB абсолютно на тих же умовах, що і громадяни РБ, в т.ч. можуть виводити WMB через Гаранта в Білорусі або на свій рахунок в білоруських рублях, відкритий деінде за межами РБ, наприклад, в Росії (вимога персонального атестата зберігається).
    1.7. На відміну від поширеної думки, Технобанк не надає ніяких відомостей про користувачів або їх оборотах в податкову. Він зобов'язаний зберігати банківську таємницю. Інформація надається тільки за запитом правоохоронних органів, судів і Департаменту фінансового моніторингу на підставі порушених кримінальних справ.
  • Інтернет-магазини (торговці)

    2.1. Торговець (той, хто приймає WMB на сайті за товари або послуги) повинен бути юридичною особа або приватний підприємець.
    2.2. Для прийому WMB торговець резидент РБ повинен укласти з Гарантом договір на "Надання банківських послуг", за яким банк зобов'язується погашати (обмінювати на безнал) WMB, прийняті від покупців. Комісія банку составлят 5%, але до 31.12.2011 діє акція - 3%.
    2.3. Висновок WMB торговцю можливий тільки по безналу.
    2.4. Технічно робота торговця будується тільки через сервіс http://processing.webmoney.ru. Власні гаманці або Capitaller не застосовуються.
    2.5. Торговець може робити виплати WMB своїм клієнтам (наприклад, актуально для лотерей, партнерських програм і т.п.), але тільки уклавши з Гарантом окремий договір про поширення WMB.
    2.6. Торговець може перераховувати WMB іншим юридичним особам, але ТІЛЬКИ за деякі господарські потреби. На практиці такі розрахунки застосовуються рідко.
    2.7. Торговець-резидент РБ НЕ МОЖЕ приймати до оплати закордонні електронні гроші (WMZ, WMR і т.д.), оскільки відповідно до Постанови 201 для цього в Білорусі повинні бути банки, які погашали б закордонні електронні гроші (за згодою з їх емітентами) на банківські рахунки торговців. Тим часом, таких банків в РБ до сих пір немає, в т.ч. і сам Технобанк не погашає інші WebMoney-валюти.
    2.8. Постанова 201 нічого прямо не говорить про порядок прийому в оплату WMB нерезидентами РБ, проте, Технобанк зобов'язує торговця-нерезидента укласти договір і приймати WMB з погашенням їх на рахунок в білоруських рублях, відкритий деінде за межами РБ.
    Логіка тут приблизно наступна:
    1) Постанова 201 говорить, що в оплату WMB можуть отримувати тільки юридичні особи або підприємці, при цьому їх приналежність до конкретної держави в Постанові не уточнюється.
    2) Постанова 201 зобов'язує Гаранта укладати договори з юрособами і підприємцями.
    3) Виходячи з цього робиться висновок, що всі хто приймає WMB в оплату за товари \ послуги, повинен укласти договір з Технобанк, будь то резиденти або нерезиденти.
    2.9. Якщо ви приймаєте WMB на сайті, то чекайте настійної вимоги Гаранта укласти договір з ним, або відмовитися від роботи з WMB.
    2.10. В даний момент мають договір з Гарантом і приймають WMB на своїх сайтах кілька сотень інтернет-магазинів РБ.
    2.11. Бухоблік прийому WMB (електронних грошей) в оплату підприємствами Білорусі врегульовано рекомендаціями Міністерства Фінансів.

    обмінні пункти

    3.1. Обмінний пункт резидент РБ може вводити WMB за умови укладення договору з Гарантом як агент з розповсюдження WMB.
    3.2. Обмінний пункт резидент РБ може виводити WMB за умови укладення з Гарантом договору про погашення. По суті, обмінник на виведення - це торговець, тому схема виведення така: отримати від клієнта WMB -> віддати клієнту гроші -> отримати гроші по безналу на рахунок від Гаранта.
    При цьому на таку операцію виведення поширюються вимоги щодо лімітів і персональним атестатами як за пунктом 1.3.
    3.3. Резюмміруя пп.3.1 і 3.2, можна сказати, що діяльність обмінника в Білорусі - це два окремих фінансових потоку: один з рахунку обмінника на рахунок Гаранта (поширення, введення WMB), інший з рахунку Гаранта на рахунок обмінника (погашення, висновок WMB). Обмінник не може багаторазово "обертати" WMB всередині себе або накопичувати WMB на своїх гаманцях, як це відбувається в Росії по WMR, наприклад.
    3.4. Постанова 201 нічого не говорить про обмін електронних грошей РБ на електронні гроші інших країн, однак, ця діяльність прямо заборонена листом Нацбанку Білорусі від 12.06.2009. Крім того, операції з WMZ для резидентів РБ будуть розумітися як операції з валютою, що спричиняє необхідність отримання ліцензії на валюто-обмінні операції. Тому в РБ НЕ МОЖНА обмінювати WMB на WMZ і інші електронні гроші, а також МОЖНА вводити і виводити WMZ і інші небелорусскіе електронні гроші.
    3.5. Обмінний пункт нерезидент РБ може вводити ( "поширювати") і виводити ( "погашати") WMB на умовах, аналогічних обмінників-резидентам за пп.3.1 і 3.2, тобто тільки за умови укладення договору з Гарантом. В даному випадку для розрахунків з Гарантом обмінник може використовувати свій рахунок в білоруських рублях, відкритий деінде за межами РБ.
    3.6. Для обмінного пункту нерезидента РБ WMZ не є валютою, тому він може обмінювати WMB на WMZ. Однак, при цьому він все одно вважається розповсюджувачем WMB, або торговцем - і з цієї причини повинен укладати договори з Гарантом, а для розрахунків використовувати свій рахунок в білоруських рублях, відкритий деінде за межами РБ.
    3.7. Гарант моніторить обмінні пункти на предмет дотримання цих вимог. Обмінні пункти, що не встановили договірних відносин з Технобанк, або порушують валютне законодавство РБ, або займаються діяльністю без оформлення юридичної особи або підприємця - блокуються. Втім, за приватні і несистематические операції з обміну, введення або висновку ніяких санкцій до вас застосовано не буде.

    Резюмміруя, можемо сказати наступне. Законодавство Республіки Білорусь накладає множинні обмеження і заборони на роботу з електронними грошима. Нерезидентам укладати договори з білоруським банком Технобанк, ясна річ, недоцільно. У той же час, резиденти РБ поставлені в умови, при яких діяльність по введенню-висновку WMB не є комерційно привабливою, а онлайн-обмін WMB взагалі заборонений.
    Тому практично немає обмінників, які б вводили, виводили або обмінювали WMB як на території Білорусі, так і за її межами. Бізнес-використання WMB обмежується тільки прийомом WMB на сайтах білоруськими інтернет-магазинами.

    читань: 20295


    Особливо пункт 3.4. порадував!

    А якщо резидент РБ в момент скоєння перерахованого в п.3.4 знаходиться за межами РБ?

    Так то ж саме. Вважається, що WMB мають ходіння тільки на території РБ, звідси і така жорсткість. І немає різниці де знаходиться фізично власник сайту або бізнесу.

    Тобто виходить що якщо людина просто вкаже в Мерчент гаманець WMB будь країни не підписавши договір з банком це вже незаконно?

    У статті помилки. Граматичні та пунктуаційні.

    Стаття некоректна. На території РБ іноземні титульні знаки валютою не рахуються, а типу майновими правами якихось зарубіжних юросіб. Дана брехня про валюту помилково запущена Технобанк.

    Шановні клієнти, повідомляємо Вас про те, що з 1.10.2013 розмір базової величини становить 130 000 рублей.

    Шановні клієнти. З 11.10.2012 знятий ліміт в 30 базових величин на суму однієї заявки на погашення електронних грошей. Максимальна сума однієї заявки не обмежена.

    Раніше за WMB оплачував інтернет і сот. телефон, але зараз ВАТ "Технобанк" при оплаті вимагають і пароль мого WMID ??? А ключі їм не треба де гроші лежать? Морок!

    "1.3. Відповідно до вимог Постанови 201, Вас попросять пройти ідентифікацію, тобто отримати персональний атестат, якщо Ви перевищите наступні ліміти: ...."
    А якщо вже є персональний атестат, то які ліміти?

    Чому я не можу обміняти wmb на wmr? Начебто лімітів не перевищує

    ВЗАГАЛІ НАВІЩО ТОДІ вебмані wmb ЯКЩО ЗА НИХ НІЧОГО НЕЛЬЗЯКУПІТЬ, І НАВІТЬ ПЕРЕКАЗАТИ В РУБЛІ І долари, ЩО ЗА БРЕД .І ЯК Толгу ЦЕ ТРИВАТИМЕ?

    КРАЇНА КОЗЛОВ І БАРАНОВ :)

    Підкажіть, як вивести гроші wmb, сиджу в Москві вдома з дитиною, атестат отримувати, не бачу сенсу, у мене тепер ці гроші там мертвим вантажем лежать, я їх не перевести не вивести не можу, а вони мені так потрібні ... :( ((

12.04.18
Для учасників системи WebMoney з 26 березня 2018 року доступний висновок за розкладом для WMX, WMH, WML зі зниженою комісією. 12 29.03.18
Багато хто стикався з проблемою, коли хочуть вивести з системи WebMoney, де краще, швидше і безпечно. 16.03.18
Як поповнити гаманець WebMoney через термінал ПриватБанку (Україна). Актуально для жителів України. 13.03.18
Гаманець Bitcoin Cash WMH в системі WebMoney (Вебмані). Як створити, поповнити і вивести Гаманець Bitcoin Cash (WMH) в системі WebMoney (Вебмані). 06.03.18
Після виходу ролика про створення ролика лайткоін (litecoin) багато хто питає про гаманець біткоіни в системі Webmoney.Об цьому наш новий ролик. 03.03.18
Останнім часом надзвичайно популярні онлайн-трансляції, вони отримали назву стрім, а люди, які їх ведуть - стримери. WebMoney надає ун 27.02.18
Гуляючи недавно по Києву, треба було поповнити гаманець WMU, для оплати стільникового, і якщо у вас немає в друзях обмінний пункт =), вам цей ролик допоможе. 25.02.18
У WebMoney з'явився гаманець Litecoin.Кріпто-бум, ... який останнім часом приголомшує електронну комерцію, досяг і WebMoney. Не так давно WebMoney п




Знаходиться за межами РБ?
Тобто виходить що якщо людина просто вкаже в Мерчент гаманець WMB будь країни не підписавши договір з банком це вже незаконно?
Елефон, але зараз ВАТ "Технобанк" при оплаті вимагають і пароль мого WMID ?
А ключі їм не треба де гроші лежать?
А якщо вже є персональний атестат, то які ліміти?
Чому я не можу обміняти wmb на wmr?
І ЯК Толгу ЦЕ ТРИВАТИМЕ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online