Підсумки року: кадрові перестановки, запуски і закриття в медіа в 2016 році

  1. Зміна керівництва редакції РБК У травні 2016 року керівництво медіахолдингу РБК прийняло рішення...
  2. Look At Media і The Village
  3. Редакційні скандали в російському Forbes
  4. Закриття паперової «Афіші»
  5. Догляд «Русского репортера»
  6. Варламов і «Мослента»
  7. Перейменування Slon в Republic
  8. Тетяна Лисова і «Ведомости»
  9. Світлана Бабаєва і «Газета.Ru»
  10. Запуск україномовної версії ділового журналу Inc
  11. Мінаєв і Esquire
  12. Редакції «Кинопоиск» і ivi
  13. «Пікчер» і його проекти
  14. «Горький»
  15. Rusbase і RB.ru
  16. Закриття російських Interview, Allure і Traveller
  17. «Замороження» проекту «Звукі.ру»
  18. Splash
  19. Нові видання Rambler & Co
  20. Євген Лебедєв припинив випуск друкованої версії британського видання The Independent
  21. Новий проект колишнього головного редактора РБК ТВ
  22. Повернення журналів GEO, «GEOlenok» і «Gala Біографія»
  23. Чат «імені головного редактора» московського TimeOut
  24. «Похорон» «ВОС»

Зміна керівництва редакції РБК

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У травні 2016 року керівництво медіахолдингу РБК прийняло рішення про звільнення головного редактора однойменної газети Максима Солюс. У відповідь на це про свій відхід заявили головний редактор РБК Роман Баданіна і шеф-редактор Єлизавета Осетинська. 13 травня 2016 року - їх останній робочий день в холдингу. Слідом за ними входять в групу видання покинула частина журналістів.

Генеральний директор РБК Микола Молибога тоді пояснював, що рішення пов'язане з відсутністю «єдиної думки з частини важливих питань». У свою чергу, Осетинська стверджувала , Що звільнення керівництва редакції пов'язано з публікаціями розслідувань про друзів і наближених президента Росії Володимира Путіна.

У липні об'єднану редакцію РБК очолили Єлизавета Голікова і Ігор тростини, які до цього працювали в «Комерсанті» і ТАСС.

Одночасно з цим ходили чутки, що володіє РБК холдинг "Онексім" Михайла Прохорова розглядає можливість продажу медіаактиву. перша інформація з'явилася ще до звільнення керівництва редакції - в квітні, після обшуків в головному офісі "Онексім" і в офісах структур, що входять в групу. ЗМІ пов'язували слідчі дії зі спробами змусити Прохорова продати медіахолдинг, проте в «ОНЕКСІМа» неодноразово спростовували цю інформацію.

Роман Боданін після відходу з РБК очолив телеканал «Дощ», Єлизавета Осетинська проходить навчання в Стенфордському університеті і періодично пише колонки для видання Republic (колишній Slon Magazine).

Створення «російського BuzzFeed» і закриття регіональних редакцій Life

У січні 2016 року голова холдингу News Media Арам Габрелянов розповів про плани об'єднати Lifenews, Super.ru і частина інших видань групи на новому сайті, який, за його словами, став би «чимось типу BuzzFeed».

«Рік тому ми прийняли рішення, що будемо більше орієнтуватися на інтернет. По суті раніше головним у нас був телевізор - Lifenews. Тепер головним буде Life.ru, а телеканал буде як би застосуванням до нього », - пояснював він тоді.

проект Life почав роботу в квітні 2016 року. видання очолив Олександр Потапов, який до лютого займав пост головного редактора «Известий».

У жовтні 2016 року Габрелянов анонсував зміну концепції розвитку Life, в ході якої телеканал протягом трьох-п'яти років повинен відмовитися від мовлення в кабельних мережах і повністю перейти на інтернет-мовлення. Заступник глави News Media Анатолій Сулейманов тоді говорив , Що після відходу з пакетів кабельних операторів канал втратить близько третини нинішніх доходів, проте зможе компенсувати втрати за рахунок рекламодавців в інтернеті.

Через місяць, в листопаді, холдинг News Media вирішив закрити майже всі регіональні філії Life, зберігши тільки редакції в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Краснодарі. В інших регіонах компанія залишила тільки операторів на випадок необхідності організувати пряму трансляцію з місця подій.

Замість цього видання вирішило розвивати в регіонах проект зі співробітництва з місцевими журналістами і ЗМІ, випускаючи спільні матеріали. Централізація призведе до скорочення 150 регіональних співробітників Life, в тому числі 40 журналістів, говорив Сулейманов. У той же час він вказував, що це дозволить заощадити близько 1,5-2 млн рублів на місяць.

В середині грудня джерела «Фонтанки» розповіли , Що в News Mediа також вирішили скоротити частину співробітників петербурзького Life78 і реорганізувати мовлення каналу, відмовившись від виробництва студійних програм і зберігши тільки репортажі з місця подій.

Look At Media і The Village

Співзасновник видавництва Look At Media (LAM), до якого входять The Village, Furfur і Wonderzine, Василь Есмань в жовтні 2016 року оголосив про свій відхід з компанії. Він пояснив це рішення бажанням розвивати нові проекти. Слідом за ним з LAM пішла директор по продукту англомовного видання «про культуру і місті» Hopes & Fears Маргарита Попова, яка з літа 2014 до кінця 2015 року очолювала видання Look at Me, а після його заморозки перейшла в Hopes & Fears. Робота останнього була також припинена в січні 2016 року.

У листопаді другий співзасновник і голова LAM Олексій Амётов розповів про плани видавництва протягом трьох-чотирьох років перестати розвивати сайти своїх видань на користь публікації контенту в соцмережах і додатках. Він пояснив, що сайти залишаться в якості «вітрини» видань, а компанія зосередиться на поширенні контенту через «Facebook," ВКонтакте ", iOS, Android і інші великі екосистеми, які всередині себе можуть нести тематичні та інтерактивні речі».

В кінці листопада про відхід з LAM оголосив головний редактор The Village Юрій Болотов, пояснивши це розбіжностями з менеджментом компанії щодо подальшого розвитку проекту. Суть розбіжностей він не уточнив. Разом з ним про відхід з LAM оголосив і арт-директор видавництва Микита Трепцов. Місце Болотова займе видавець самарського інтернет-видання «Велика село» (Bigvill) Тетяна Сімакова, вона очолить редакцію The Village після новорічних канікул.

Коментуючи призначення Сімакова, Амётов зазначив, що головний редактор з регіону зможе допомогти з розвитком програми з продажу франшизи на запуск регіональних філій The Village, про запуск якої компанія оголосила у грудні.

Редакційні скандали в російському Forbes

У січні 2016 року російський Forbes очолив Микола Усков, який керував раніше проектом «Сноб» і російською версією журналу GQ. Його попередник, Ельмар Муртазаев, перейшов на телеканал РБК, де зайняв посаду керуючого директора.

Зміна керівництва редакції сталася після того, як восени 2015 року ACMG бізнесмена Олександра Федотова придбала російський Forbes у німецького видавничого дому Axel Springer. Причиною продажу журналу став закон про обмеження частки іноземного володіння російськими ЗМІ до 20%.

Після зміни власника і керівництва російський Forbes кілька разів опинявся в центрі скандалів, пов'язаних зі звільненнями журналістів і втручанням видавця в редакційну політику. У липні 2016 року видання покинув директор з розвитку digital-проектів Андрій Коняхин. Сам він стверджував, що рішення прийнято за взаємною згодою з видавництвом, проте заступник шеф-редактора сайту Forbes.ru Анастасія Горшкова стверджувала, що про скорочення посади керівника з розвитку digital-проектів Коняхіну повідомили після його відмови «підкоритися вказівкою, що суперечить редакційній політиці». За її словами, Коняхин зняв з сайту рекламні тексти, опубліковані без позначки «на правах реклами», і відмовився їх повернути.

Сама Горшкова також покинула видання. Крім того, вона подала скаргу на «Ас Рос Медіа» (займається видавництвом Forbes в Росії) в Трудову інспекцію, звинувативши компанію в невиплаті обіцяних грошей з гонорарного фонду, а також незаконному відрахуванні із зарплати 27 тисяч рублів нібито через її відсутність на робочому місці в той час, коли Горшкова працювала віддалено за погодженням з безпосереднім керівництвом. У підсумку вона отримала від видавництва близько 900 тисяч рублів в якості компенсації.

У грудні з Forbes звільнилася оглядач Олена Зубова. вона також подала в суд на структури Федотова, які відповідають за управління видавництвом. Свій відхід Зубова пояснила «зміною редакційної політики» і відмовою від прийнятих редакцією стандартів. Суть позовних претензій до видавця вона не розкрила, однак ця заява зроблена після інциденту з правками до рейтингу високооплачуваних російських топ-менеджерів, який Forbes випустив в листопаді.

У цьому рейтингу глава ВТБ Андрій Костін посів третє місце, однак автори не вказали його зарплати. У Forbes пояснили це тим, що група ВТБ не надала дані про винагороди ключових керівних співробітників. При цьому у журналістів, які складали рейтинг, були власні розрахунки зарплати Костіна, проте в результаті редакція відмовилася від публікації цих даних. Після цього 25 журналістів Forbes написали лист Федотову з проханням пояснити ситуацію. На їхню думку, власник журналу втрутився в редакційну політику, вимагаючи не публікувати цю інформацію.

Закриття паперової «Афіші»

За 2016 рік «Афіша» не випустили жодного номера однойменного журналу. Креативний директор «Афіші» Філіп Бахтін розповів , Що рішення закрити журнал було прийнято вже в грудні 2015 року, незважаючи на публічну заяву компанії про плани випустити в 2016 році чотири номери.

«Рішення прийнято рік тому, журнал закритий і не виходить. З моєї точки зору, це було правильне рішення, але дуже хворобливе і неприємне: люди втрачали роботу, закривався проект, який багато років всім подобався », - резюмував Бахтін.

Догляд «Русского репортера»

У липні 2016 року медіахолдинг «Експерт» призупинив випуск журналу «Русский репортер», пояснивши рішення роботою над перезапуском проекту. Компанія планувала відновити випуск «Русского репортера» у другій половині листопада, проте з тих пір не вийшло жодного номера журналу.

Гендиректор «Експерта» Валерій Фадєєв пояснив , Що холдинг досі не знайшов коштів для відновлення випуску журналу. За даними «Коммерсанта», на перезапуск «Русского репортера» буде потрібно близько 70 млн рублів в перший рік.

Сайт «Русского репортера» не оновлювався з кінця жовтня 2016 року. Частина співробітників знаходиться у відпустках, а частина звільнена, пояснив припинення роботи сайту головний редактор видання Віталій Лейбін.

Варламов і «Мослента»

У квітні 2016 року блогер Ілля Варламов покинув видання «Мослента», що належить групі Rambler & Co. Він звинуватив виконавчого директора по медіа Rambler & Co Олексія Гореславскій, який курирував проект, в обмані і невиконанні зобов'язань. За словами Варламова, він працював в «Мосленте» без оформлення і без зарплати, проте в якості оплати за співпрацю видання повинно було залучати відвідувачів на його сайт.

«Я допомагаю розкрутити" Мосленту ", використовуючи свої медійні ресурси," Рамблер "відливає трафік на" Варламов.ру ". Зобов'язання переді мною не були виконані в повному обсязі », - стверджував блогер.

Крім того, Варламов пов'язував рішення Гореславскій змінити керівництво редакції «Мосленти» на «більш керовану» з «постійним тиском» з боку московської влади. «Я не знаю, чи були якісь зобов'язання перед мерією, мені про них нічого не відомо. Я точно знаю, що на нього чинився постійний тиск з їх боку, коли у нас публікувалися негативні матеріали », - говорив він.

В Rambler & Co тоді не стали комметіровать звинувачення Варламова, сказавши лише, що редакційною політикою «Мосленти» займається головний редактор особисто.

В Rambler & Co тоді не стали комметіровать звинувачення Варламова, сказавши лише, що редакційною політикою «Мосленти» займається головний редактор особисто

Перейменування Slon в Republic

Восени видання Slon Magazine змінило назва на Republic і переїхало на новий домен. Назва Republic більше підходить аналітичному виданню про політику, економіку і бізнесі, пояснював видавець проекту Максим Кашулінський.

Видання також додало нові рубрики: Cover Story, в якій щотижня публікуються матеріали, присвячені головної події тижня, «Ревізія» з розбором актуальних питань і подій, а також додаток вихідного дня Weekly

З серпня редакцію видання очолює Ірина Малкова, яка до цього обіймала посаду заступника головного редактора РБК.

Тетяна Лисова і «Ведомости»

У жовтні 2016 року газета «Ведомости» повідомила , Що головний редактор видання Тетяна Лисова покине свій пост навесні 2017 року. «У мене діти школярі, і більшу частину їхнього життя вони бачили маму тільки вранці і у вихідні. Це погано і для них, і для мене. Давно пора приділяти їм більше уваги, поки воно їм ще потрібно », - пояснила вона.

При цьому неназвані джерела радіостанції «Ехо Москви» стверджували, що рішення про звільнення Лисової прийняв власник видання Дем'ян Кудрявцев. Сам він заявив, що редакція буде «радитися з нею і рівнятися на неї і далі, що б вона не робила».

Світлана Бабаєва і «Газета.Ru»

У липні 2016 року головний редактор видання «Газета.Ru» Світлана Бабаєва, яка очолювала редакцію з 2013 року, покинула свій пост. Її місце зайняла Ольга Алексєєва, яка раніше очолювала в виданні відділ бізнесу.

За даними РБК, рішення про відхід Бабаєвої було прийнято раптово і стало несподіванкою для всієї редакції. Джерела видання стверджують, що їй навіть не пояснили причини звільнення.

Запуск україномовної версії ділового журналу Inc

У листопаді почав працювати сайт російськомовної версії американського журналу про малий і середній бізнес Inc. інвестором проекту виступив російський підприємець Володимир Паліхата, колишній президент концерну «Росенергомаш» і глава інвестфонду Legacy Square Capital.

Зараз Inc Russia працює тільки у вигляді сайту, але в 2017 році редакція планує почати випускати і повноцінний паперовий журнал. Заробляти проект планує за рахунок реклами, в тому числі на спецпроектах і нативной рекламі, а також за рахунок «клубу Inc», який займеться проведенням конференцій, майстер-класів та круглих столів.

Мінаєв і Esquire

Письменник Сергій Мінаєв в жовтні призначений головним редактором російської версії журналу Esquire. Він замінив на цій посаді Ксенію Соколову, яка очолювала редакцію з серпня 2016 року. У видавничому домі Independent Media, який володіє журналом, пояснили догляд Соколової її рішенням зайнятися власними проектами. Однак джерела «Ведомостей» стверджували, що видавцям Esquire не сподобалося участь Соколової у виборчій кампанії до Держдуми.

Редакції «Кинопоиск» і ivi

У листопаді головний редактор «Кинопоиск» Михайло Клочков покинув свій пост після дев'яти років роботи в проекті. Замість нього редакцію очолила колишній кореспондент РБК, «Лента.ру» і Forbes Єлизавета Сурганова, яка з весни 2016 року працювала заступником Клочкова.

У грудні до «Кинопоиск» приєднався колишній головний редактор «ВОС» і The Village Мілослав Чемоданов. Він на посаді заступника Сурганової відповідатиме за спецпроекти «Кинопоиск».

сам Клочков очолив належить онлайн-кінотеатру ivi видання про кіно «Титр». Він також очолив медіа-контентне напрямок відеосервісу, в його обов'язки входять робота з редакціями ivi «Титри», контентний маркетинг, а також участь у всіх процесах відділу контенту ivi.

«Пікчер» і його проекти

У грудні почало працювати онлайн-видання для батьків дошкільнят «Ні, це нормально» (Нен), його запустили агентство «Пікчер» і колишні співробітники «Лента.Ру». Проект очолила колишній керівник рубрики «З життя» видання «Лента.ру» Олена Авер'янова.

Видання розраховане на матерів і батьків, у яких є діти від 0 до 7 років, а також на майбутніх батьків.

Саме агентство «Пікчер» засноване в серпні 2016 року колишніми співробітниками компанії «Волохатий сир» Андрієм Коняєва, Ігорем Белкиним, Ігорем Петрушова і Всеволодом Чагаєвим. «Пікчер» об'єднує майданчика «Лентач» і «Образовач», рекламне Діджитал-агентство і сейлз-хауз.

«Горький»

Засновник книгарні «Фаланстери» Борис Купріянов і колишній редактор «Афіші» Ніна Назарова запустили онлайн-видання про книгах і читанні «Горький». Проект позиціонує себе як видання, яке пише про різні книгах: «старих і нових, серйозних і смішних, масових і виходять невеликими тиражами в незалежних видавництвах, російських і зарубіжних, книгах, в читанні яких соромно зізнатися друзям, і книгах, за якими захищають дисертації ».

Зокрема, на сайті є розділ «Книжкова полиця», де зібрані всі книги, коли-небудь згадувані в рецензіях і статтях, об'єднані в базу даних. Також редакція пише про заходи і дискусіях, пов'язаних з книжковою культурою.

Rusbase і RB.ru

Ділове інтернет-видання RB.ru в квітні призупинило свою роботу за рішенням власника - французької Viadeo, основним бізнесом якої є однойменна професійна соціальна мережа. Компанія вирішила зосередитися на розвитку ключового бізнесу, а усі філії в Китаї, Африці та Росії - закрити. Російський офіс Viadeo був закритий у жовтні.

Відразу після оголошення про припинення роботи RB.ru генеральний директор видання Rusbase Марія Подлеснова почала вести переговори про покупку проекту. Угода була досягнуто в травні. Компанія Rusbase отримала саме видання, доменне ім'я rb.ru, базу користувачів сайту і ряд торгових знаків. Суму угоди сторони не розголошують.

Закриття російських Interview, Allure і Traveller

У листопаді видавничий дім Conde Nast вирішив припинити з 2017 року випуск журналів Allure і Conde Nast Traveller в Росії, а також закрити їх сайти. У листі співробітникам і партнерам президент видавництва Аніта Гіговская пояснила це рішення економічною ситуацією в Росії, яка «за останні два роки змінилася не в кращу сторону».

У грудні з аналогічних причин був припинений випуск журналу «Interview Росія». Грудневий ювілейний номер став останнім для видання, він містить рекордні для журналу 450 сторінок з підбіркою кращих матеріалів за час існування російської версії.

«Замороження» проекту «Звукі.ру»

У грудні головний редактор і видавець найстарішого видання про музику «Звукі.ру» Соня Соколова оголосила про «заморожування» проекту на невизначений термін. Рішення пов'язане з фінансовими труднощами і партнерськими угодами, пояснила вона, не розкриваючи подробиці.

Одночасно з цим Соколова оголосила про збір коштів, які «стануть в нагоді» на перезапуск проекту, а також оновлення мобільної версії сайту і оптимізації дизайну. «Звукі.ру» були запущені в 1996 році і пропрацювали 20 років.

Splash

Колишній головний редактор AdMe Ксенія Лукичева і засновник газети «Коммерсант» Володимир Яковлєв в листопаді запустили «Платформу для авторських тематичних проектів» Splash. За їхніми словами, проект створений в якості майданчика для монетизації здібностей талановитих авторів.

Особливу увагу команда проекту приділила соціальних мереж, створивши в Facebook вісім різних спільнот - щоб «люди могли підписуватися на те, що їм цікаво, і не засмічувати своє інформаційний простір», пояснила Лукичева.

Особливу увагу команда проекту приділила соціальних мереж, створивши в Facebook вісім різних спільнот - щоб «люди могли підписуватися на те, що їм цікаво, і не засмічувати своє інформаційний простір», пояснила Лукичева

Нові видання Rambler & Co

Холдинг Rambler & Co запустив в 2016 році кілька тематичних медіапроектів: у вересні почав працювати сайт Get Russia з перекладами матеріалів «Афіші», «Лента.Ру» та інших видань Rambler & Co, а в листопаді було запущено анонсоване влітку англомовне видання про сучасну російську культуру InRussia . У жовтні холдинг запустив видання про науку і її взаємодії з бізнесом « індикатор ».

Євген Лебедєв припинив випуск друкованої версії британського видання The Independent

Засноване в 1986 році британське видання The Independent відмовилося від випуску друкованої версії: останній номер газети вийшов 26 березня, а вихідний випуск - 20 березня. Таке рішення прийняв власник видання Євген Лебедєв, син російського бізнесмена Олександра Лебедєва. Він пояснив такий крок розвитком цифрових технологій і зростанням прибутку від сайту видання.

Новий проект колишнього головного редактора РБК ТВ

Колишній головний редактор телеканалу РБК Андрій Реут запустивши в лютому 2016 року медіа-проект Legal.Report, який займається висвітленням подій в області права і законотворчості.

Протягом року на Legal.Report були опубліковані кілька документів, пов'язаних з гучними справами або високопоставленими співробітниками силових відомств. Зокрема, видання стверджувало , Що колишній глава «Вимпелкому» Михайло Слободін стояв за створенням схеми дачі хабарів владі республіки Комі керівництвом енергетичної компанії «Т Плюс», в якій Слободін працював до приходу в «Вимпелком». також Legal.Report повідомляло про подачу головою Слідчого комітету Олександром Бастрикіним рапорту про звільнення. Втім, жодна з цих публікацій не знайшла підтвердження.

Повернення журналів GEO, «GEOlenok» і «Gala Біографія»

У березні 2016 року видавнича група ACMG Олександра Федотова отримала ліцензію на видання в Росії журналів GEO, «GEOlenok» і «Gala Біографія», випуск яких був зупинений в жовтні 2015 року з рішенням попереднього власника видань.

Чат «імені головного редактора» московського TimeOut

У лютому 2016 року обіймав на той момент пост головного редактора московського Time Out Геннадій Устіян зажадав звільнення більшої частини редакції видання після того, як виявив окремий чат, в якому співробітники обговорювали його в негативному ключі. Він пообіцяв написати кожному звільненому працівникові характеристику зі словами: «Це прекрасний працівник. Правда, він не просить вибачення за запізнення на 40 хвилин і буде в робочий час вести чатик вашого імені ».

Після цього кілька співробітників написали на своїй сторінці в Facebook «прости, я більше не працюю в Time Out, Гена», а дружина одного з редакторів описала Устіяна як людини, «чиї дзвінки лунали в нашій квартирі раніше будильника і пізніше того часу, коли взагалі пристойно комусь дзвонити ».

За словами самого Устіяна, після цього інциденту редакцію покинув тільки одна людина. сам він пропрацював в Time Out до липня 2016 року. Зараз він пише в якості Кінооглядач в видання «Коммерсант-Lifestyle» та «РБК.Стіль».

«Похорон» «ВОС»

У вересні джерела vc.ru розповілі про плани власників «ВОС» закрити видання. За словами одного зі співрозмовників, керівництво проекту кілька разів піднімав питання про її закриття, але відкладав рішення в тому числі з-за «рекламних зобов'язань». Головний редактор видання Дарина Борисенко тоді сказала, що проект заморожений, а його подальшу долю вирішать власники.

У жовтні редакція «ВОС» офіційно оголосіла про закриття проекту і влаштувала «онлайн-похорон» видання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online