Хто "дерибанить" Одесу: депутати і чиновники, кияни та москвичі (фото, імена)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одеська мерія опублікувала нарешті секретну карту прибережної зони міста, на якій відмічені ділянки, що знаходяться в оренді і приватної власності у фізичних і юридичних осіб. До мапі додається список цих самих осіб . Правда, за рідкісним винятком, обивателю всі ці ТОВ, ПП і ЗАТ нічого не говорять. «Думська» вирішила виправити недопрацювання муніципалітету і вказати відомі всім імена справжніх власників одеського узбережжя. Для цього ми користувалися виключно відкритими джерелами - Єдиним держреєстром підприємств і організацій, базою даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, публікаціями ЗМІ і т.п.

Про це пише Олег Константинов в Думская.net .

Ми не будемо аналізувати те, законно чи незаконно придбали ділянки землі перераховані нижче люди. Хоча, якщо врахувати, що в більшості випадків мова йде про забудову зелених зон і пляжів, то стає зрозуміло: законність при роздачі ділянок дотримувалася далеко не завжди. Або взагалі не дотримувалася.

Більшість великих прибережних лендлордів - це колишні або нинішні депутати різних рівнів, причому відносять до різних політичних сил.

Чорноморка - мис Великий Фонтан

Тепер перейдемо до конкретних персоналій.

Номер перший в списку Коврижних - ділянку площею 1,6 гектарів на березі моря за Чорноморкою. Власник - ТОВ «Совіньон». Головою правління останнього є такий собі Олександр Сачков.

Ділянки №7 та №9 площею сім і шість гектарів відповідно за адресою Дача Ковалевського, 89 (на південь від мису Великий Фонтан). Їх власником в списку Коврижних вказана якась компанія «Марина-Клуб». ЄДРПОУ повідомляє нам, що директором ТОВ є якийсь Михайло Балабуха. Архіви інтернет-видань дозволяють уточнити біографію цього громадянина. При Руслана Боделана він обіймав посади в органах місцевого самоврядування. Так, до 2005-го року чоловік керував Малиновської райадміністрацією, куди перейшов з посади начальника управління інженерного захисту території міста. Словом, знатний захисник схилів і приморської смуги. Джерела в мерії, до речі, стверджують, що партнер Балабухи по «Марина-Клубу» - відомий депутат облради від ПР, професор Олександр Семенович Кравець.

Втім, сам Кравець в розмові з нами заявив, що ця інформація не відповідає дійсності.

Між цими великими ділянками знаходиться інший, площею один гектар (№8 у списку). Він перебуває в муніципальній власності, але орендує його ТОВ «Файн». ЗМІ пов'язують цю компанію з групою «Соцкомбанк» ( «фінансист Гурвіца» Володимир Галантернік, екс-голова госпсуду Валентин Продаєвич, нардеп від БЮТ Олександр Дубовий).

Забудувати ділянки №7-9 не встигли через кризу. А зараз за них бореться, намагаючись повернути в муніципальну власність, прокуратура.

Ділянка №10 - сорок соток на середній терасі схилів в районі Дачі Ковалевського, у Свято-Успенського чоловічого монастиря (резиденція митрополита Агафангела). Орендар - ТОВ «Південний». Фірма побудувала на цій землі готель «Гранд Петтіне». Засновник ТОВ і власник готелю - бізнесмен Сергій Демидов. Ще він володіє ринком «Південний» на вулиці Корольова. До речі, Демидов - давній друг і партнер лідера партії «Батьківщина» Ігоря Маркова.

«Гран Петтіне»
«Гран Петтіне». фото panoramio.com

Ділянки №11-12 - два гектари на монастирському пляжі в тому ж районі. Власник - ТОВ «Південна торгово-промислова компанія». Ділянки були продані на аукціоні. Зараз компанія шукає інвестора для будівництва курортно-рекреаційного комплексу. Засновники невідомі.

Поруч знаходиться ділянка №13 площею півгектара. На ньому вже побудували щось рекреаційно-курортне. Власник - ТОВ «Французький бульвар-Еліт», засновником якого є колишній депутат міськради (позбавлений мандата в 2009-му році) Андрій Голубов. У свій час він очолював обласну організацію «Єдиний центр». Відомий також як засновник футбольної ліги свого імені.

12-13 станції Великого Фонтану

Ділянка №14. Площа - 1 гектар. Розташування - 13-а станція Великого Фонтану. Власник - ДП «Інтеграл-Буд» ТОВ «Фірма« Інтеграл »(Львів, директор - Назар Городецький). Земля придбана на аукціоні в грудні 2005-го року для будівництва котеджного містечка.

Земля придбана на аукціоні в грудні 2005-го року для будівництва котеджного містечка

Поруч знаходиться дільниця №15 площею 0,7 га. Освоєно - на ньому стоять тавнхаузи. Власник землі і будівель - ПП «Еллада», директор якої - колишній соратник Ігоря Маркова, екс-глава міськорганізації партія «Батьківщина» Валентин Дубовенко. Він, правда, тільки менеджер цієї комерційної структури, а справжні господарі - якісь кияни.

Він, правда, тільки менеджер цієї комерційної структури, а справжні господарі - якісь кияни

На тій же 13-й станції знаходиться ділянка №18 площею 1,35 га. Його орендує ТОВ «Комета-М». Засновником останньої є Михайло Капустянський, він же колишній голова міської організації «Єдиного центру», він же співвласник агентства нерухомості «Атланта».

Номер 19-й - ділянку під кафе та базою відпочинку «Катран». Орендар цієї землі - ТОВ «Олександрія-С». Об'єкт і компанію ЗМІ пов'язують з гурвіцевскім директором представництва по управлінню комунальною власністю Едуардом Смоляром.

Ділянка №21. Мабуть, один з найцікавіших в списку управзема. Сімдесят соток на схилах під 12-ю станцією Великого Фонтану були продані в 2008-му році ТОВ «Універсал-сіті» для так і не розпочатого до сих пір будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. Сама компанія згодом заявила, що збирається зводити елітний житловий комплекс «Puerta del Sol». Роботам, однак, перешкодила криза.

«Універсал-сіті» зареєстрована по провулку Катаєва, 3. Засновником компанії і її першим директором був один з колишніх радників нинішнього Одеського міського голови.

У тому ж будинку на Катаєва «прописана» ще одна фірма. Засновник і власник останньої, як свого часу неодноразово писала «Думська», - один з колишніх заступників мера Одеси і нинішній радник оного. Партнером засновника є старший брат формального власника «Універсал-сіті».

Таких збігів просто не буває. Особливо в Україні. А значить, ми можемо сміливо констатувати: під 21-м номером у уже згадуваному списку записана вотчина нашого градоначальника. Правда, інформовані джерела говорять, що він не єдиний власник цієї земельки. Мовляв, є у нього багатий і впливовий партнер в Києві. Який, на жаль, невідомо.

8-10 станції Великого Фонтану

22-у дільницю. Шістдесят соток, адреса - вулиця Червоних Зір, 2а. Це між 9-й і 10-ою станціями Великого Фонтану. Землю орендує ТОВ «Томатекс». Що стоїть на землі об'єкт одеситам відомий: 8-поверхова синє будівля, напівкругла в плані, проходить за документами як «берегозахисних комплекс з рятувальною станцією». Власники - сім'я екс-бютівців Круків і нардеп Василь Хмельницький.

Рятувальна станція Круків
Рятувальна станція Круків

Над «рятувальною станцією» знаходяться ділянки №85-1, 85-2 і 86, які теж орендують структури бізнес-групи Круків. На №85 розмістився готельний комплекс і ресторан «Марістела», на 86-му - нагадує розкішний особняк «відділення психологічної реабілітації» приватної клініки «Інто-Сана».

Далі в сторону Аркадії починаються володіння двох братніх вузів - Міжнародного гуманітарного університету та Одеської національної юридичної академії. І той, і інший очолює нардеп-регіонал Сергій Ківалов.

МГУ орендує ділянки №№23 і 89 загальною площею майже три гектари. У ОНЮА у власності ділянки №26 і 87 площею 1,1 га.

Всю територію займає студентська база відпочинку (схожа на середньовічний замок) з супутньою інфраструктурою і відкритим для городян парком на схилах.

З володіннями Ківалова сусідять три ділянки площею півгектара, орендовані з боделановскіх часів фірмою МП «Вланев». На №№ 23 і 27 розташувалися котеджне містечко, розважальний комплекс «Колумбус» та готель. За даними ЗМІ, одним із засновників «Вланева» є син екс-мера, нинішній начальник облуправління МНС Володимир Боделан.

На передньому плані - замок Юракадемії, за ним - «Колумбус» та інший «Вланев»
На передньому плані - замок Юракадемії, за ним - «Колумбус» та інший «Вланев». Задній план спотворює "Морська симфонія"

У приватних руках знаходиться і майже весь півострів, що формує південний край Аркадиевском бухти. Найбільша ділянка (№28) - три з гаком га - орендує ВАТ «Чорноморський регіональний центр туризму». Компанія будує тут житловий комплекс «Морська симфонія». Будівництво, правда, завмерло в 2009-му році. А «Центр туризму», якщо вірити Єдиного держреєстру підприємств і організацій, зараз проходить процедуру банкрутства. Господар ВАТ - бізнесмен Стас Стукальський.

Північніше «Морський симфонії», на ділянці №29 площею 0,8 гектарів, фірма «Аркада» будує курортно-рекреаційний комплекс з 16-ти котеджів. З «Аркада» пов'язують екс-депутата міськради від БЮТ Сергія Дябло.

Земля між володіннями «Аркади» і Аркадиевском ротондою - ділянку №30 площею 0,6 га - знаходиться у власності ТОВ «Укррекламгрупп». Компанія стверджує, що хоче побудувати тут одноповерховий аквапарк. На жаль, імена засновників ТОВ невідомі.

Аркадія

Далі починається Аркадія з її черезсмужжям приватних і орендованих земельних ділянок. Багато хто не перевищують площею селянські городи, але є і відносно великі володіння. Найсерйознішим власником міської землі на курорті є ТОВ «Перлина». Компанія орендує 2,4 гектара - ділянки №№31, 32, 112 і 113. На двох останніх функціонує розважальний комплекс «Портофіно», а на перших, в самому кінці Аркадії, «Перлина» планує звести десятиповерховий готель з фітнес-центром, ресторанами , концертно-спортивним, конференц-залами та іншим господарством. Зараз підприємці шукають спонсора.

Гендиректор ТОВ - голова комісії міськради з туризму, депутат від ПР Юрій Шестаков. У частці, за чутками, також якийсь високопоставлений співробітник обласної адміністрації.

Санаторії «Росія» і їм. Чкалова

Район колишнього санаторію «Росія». Земля самої оздоровниці (ділянка №35 площею 1,5 га) належить компанії «Глорії плюс» сирійсько-одеського бізнесмена Аднана Кивана. Північна частина пляжу прикордонників з рятувальною станцією знаходиться в оренді у ТОВ «Творче об'єднання Дюк» (ділянка №33 площею 0,4 га). Засновник «Дюка» - забудовник санаторію ім. Чкалова Володимир Курочка (пов'язаний з Галантерніком і Дубовим).

Прямо біля спуску з Французького бульвару простоює будівництво 24-поверхового «берегоукріплювальної споруди». Веде роботи компанія «Жілстройсервіс-2» (ділянка №34 площею 0,5 га), що належить депутату міськради спочатку від Соцпартії, потім від «Фронту змін», а зараз безпартійному Володимиру Рондін. Землю «Жілстройсервіс» у міста орендує.

Мегастройка Рондіна
Мегастройка Рондіна

Ділянка №37 площею 1,6 гектара. Розташований у Чкаловського пляжу, під однойменною санаторієм. Спочатку ділянку відводився «народників» Володимиру Філіпчуку, зараз на ньому господарює нардеп від ПР Василь Хмельницький. У депутата там особиста резиденція і приватний пансіонат з власним пляжем. Формальний орендар землі - ТОВ «Зелений берег».

«Дельфін»

На середній терасі схилів під санаторно провулком (район пляжу «Дельфін») знаходиться дільниця №39 площею 1,6 гектарів. Його орендує фірма «Макбуд», з якою пов'язана цікава історія.

Дозвіл розробляти проект відведення землі на прибережних схилах в районі пляжу «Дельфін» Одеська міська рада видала ТОВ «Макбуд» 22 січня 2008 року. Приблизно тоді ж аналогічне «добро» отримала фірма «Ринкові технології» (належить Олексію Костусєву). Її ділянка (2,3 га) примикав до «макстроевскому». Правда, потім «риночникам» дали від воріт поворот, і на схилах залишилася тільки компанія «Макбуд». Вона мала намір звести там групу 11-поверхівок.

Проект «Макстроя»
Проект «Макстроя»

У лютому 2009-го року адмінсуд Одеської області скасував рішення сесії з приводу «Макстроя». Позов подала громадська організація «Майбутнє Одеси» (Олексій Козаченко). У 2010-му вердикт першої інстанції підтвердив апеляційний адмінсуд.

Проте, «Макбуд» викрутився, причому досить хитро. Поки «Майбутнє Одеси» домагалося правди в адміністративних судах, компанія подала позов до суду господарський. Той ... зобов'язав муніципалітет укласти з бізнесменами договір купівлі-продажу спірної ділянки землі, який оцінили в 23 млн грн. Чудний цей вердикт (його можна глянути тут) ніхто не оскаржив, і він вступив в силу - так що, інформація Коврижних про те, що «Макбуд» - орендар, трохи застаріла. Компанії - не орендар, а власник даної ділянки. І плани її як і раніше актуальні: у всякому разі, згадка про них є в проекті Генплану.

До слова, якщо ви думаєте, що від продажу 1,6 га «МАКБУД», місто розбагатів на 23 млн грн, то це не так. Ніяких грошей бюджет не побачив: фірма просто закрила висить на Одесі з боделановскіх часів борг.

Щодо засновників «Макстроя» точної інформації немає. На думку наших співрозмовників на Думській площі, ниточки від цієї компанії тягнуться до столиці Росії.

Але підемо далі. Величезний ділянку №43 площею 20 гектарів числиться в оренді у грецької фірми «Міханікі Україна». Греки отримали приморську землю ще за Боделана - на схилах вони хотіли побудувати величезний готельний комплекс. Але до будівництва з різних причин так і не приступили. Заявивши, що в усьому винен місто, компанія подала кілька позовів до різних судів. Серед них - про стягнення «упущеної вигоди». Мовляв, якби роботи почалися, комплекс вже побудували б, а так - прибуток упущена. Сума позову рекордна для Одеси - 2 млрд грн.

Проект «Міханікі»
Проект «Міханікі»

Крім кризи будівельної галузі, причиною невдачі «Міханікі» стала судова тяжба, затіяна народним депутатом від ПР Ігорем Поганим. За дивним збігом обставин, у нього в руках опинився держакт на ділянку №119 площею 1,2 гектара. Земля ця знаходиться не де-небудь, а в самому центрі будмайданчика греків. Поганий зажадав від суду заборонити іноземцям щось зводити поблизу його феоду, і суд пішов нардепу назустріч. А потім вибухнула криза. Зараз «Міханікі», за чутками, то чи вже банкрути, то чи ось-ось стануть такими.

Отрада

У Отраді після анулювання «дачних» рішень найбільшими землевласниками залишаються нардеп-регіонал Леонід Клімов і фірма «Ремус». У Климовського «Чорноморця» тут в пільгову оренду - гривня в рік - 1,66 га під навчально-спортивною базою (ділянка №44), у «Ремуса» - 0,88 га під дворівневим паркінгом (ділянка №45).

Паркінг «Ремуса»
Паркінг «Ремуса»

За «Ремус» стоїть група Костянтина Ткача - засновника «Герц» і власника корпусів санаторію «Магнолія».

Ланжерон і Лузанівка

На Ланжерона найбільший ділянку (№47, площа півгектара) орендує одеський дельфінарій - ТОВ «Нерум». Засновниками компанії є група осіб, в тому числі депутат міськради від КПУ Андрій Кисловський.

Далі на північ йде порт, потім - промзона. Приваблива з рекреаційної точки зору земля починається в районі Лузанівці. Тут найбільший шматок - №147 - зумів роздобути свого часу Валентин Володимирович Павлов ( «Будинок Павлових»). У нього у власності зараз приблизно гектар приморської землі.

Хто більше?

І наостанок кілька загальних міркувань. Перш за все, як легко переконатися, кинувши погляд на карту Ірини Савватьевни, вільних територій на узбережжі, навіть після всіх продажів-перепродажів, залишається чимало. Вистачить і нинішньому, і майбутнім складом міськради.

Друге. Незаконне відчуження землі через т.зв. «Дачників» (громадян, яким міськрада безкоштовно дає невеликі ділянки для дачного будівництва) - цілком поширена практика для нашого міста. Схему апробували, і не раз, задовго до «Отрадагейта». Ми вже звертали увагу на пункти №70-80. Це один великий ділянку площею 1,2 га біля мису Великий Фонтан, поруч з комплексом «Гранд Петтіне». Ще не забудований. Спочатку землю передавали групі «дачників», потім їх викупили нинішні власники, щоб вибудувати чергове котеджне містечко. До речі, Олександр Борисов (№71) - віце-президент організації «Автомобілісти Одеси», керівником якої є соратник Ігоря Маркова Сергій Кушнір.

Таким же чином пішла в приватні руки і земля в Лузанівці (№147). Зараз на колишніх «дачних» ділянках розташувалася комерційна база відпочинку «Будинок Павлових». Ознаки «дачної» приватизації є і в морехідне провулку (район Аркадія) - №91 списку управзема.

Третій момент. Пік розпродажі приморської землі дійсно, як і стверджує Олексій Костусєв, припав на каденцію його попередника Едуарда Гурвіца. З 153-х зазначених в переліку ділянок при останньому змінили власників 119-ть. Руслан Боделан «штовхнув» наліво куди менше, ніж Гурвіц, землі, що ж стосується Олексія Олексійовича, то на цьому тлі він виглядає мало не соціалістом. Але навряд чи цей сумний факт пов'язаний з особистою порядністю градоначальника і його «професійної команди». По-перше, потрібно враховувати, що Костусєв ще не дотягнув і до половини свого першого терміну, в той час як і Боделан, і Гурвіц пробули біля керма влади по два. А значить, і часу на задоволення апетитів «будівельних королів» у них було більше.

Як і друга, каденція Боделана припала на пожвавлення будівельного Сайти Вся после кризиса 1998 го року. При Гурвіца активність забудовників досягла максимуму - в місті спостерігався справжній будівельний бум, багатії скуповували землю гектарами, намагаючись обігнати конкурентів.

Костусєву в цьому плані не пощастило: він прийшов до влади в 2010-му році, в самий розпал нової кризи, який зупинив будівництва і з'їв капітали багатьох «королів». В таких умовах ризикувати, вкладаючи гроші в покупку великих ділянок землі, міг тільки зовсім божевільний комерсант. Власне, навіть ті нечисленні шматки узбережжя, які продала або планує продати мерія Костусєва, - це не майбутні будмайданчика, а ділянки під уже існуючими будівлями. «Ремус» викуповує землю під паркінгом, «Чорноморець» - під своєю спортивною базою і так далі ...

Заважає міської влади торгувати землею і недосконале законодавство. Для приватизації та передачі в оренду вільних від будівель земельних ділянок потрібен аукціон. Однак колишній порядок проведення оних зараз не діє, а новий поки не затверджений Кабміном.

PS: Відзначимо, що карта і список управзема рясніють білими плямами. На них не вказані багато великих землеволодінь на узбережжі. Наприклад, відсутні кілька десятків розкішних вілл, що займають верхню кромку схилів від 14 до 8-ї станції Фонтану. Немає рондіновского «Золотого берега» на 16-й. Ні «Білого вітрила», нарешті.

Золотий берег
"Золотий берег". Це володіння не показано в списку Коврижних. фото panoramio.com

Як би там не було, сам факт публікації подібних документів безпрецедентний, а значить вчинок Ірини Коврижних заслуговує тільки схвалення. Але зупинятися на цьому мерії ніяк не можна. Потрібно продовжувати викидати у Всесвітню Мережу карти і списки, і не тільки ті, що стосуються приморської зони. Дивишся, коли-небудь одесити дізнаються, хто насправді володіє їх містом ...

Цікаві посилання:
СБУ: Людина з оточення Януковича украла 620 млн грн. і збирався дискредитувати спецслужбу
Опозиційність - це психічна хвороба?
Поп Гундяєв "розвів" відомого хірурга на "бабки"
Таємниці Лук'янівського СІЗО: рай для чиновників-корупціонерів, пекло для простих смертних (+ документальний фільм "Лук'янівка. Тюрма №1", ВІДЕО)
Спритні чиновники примудрилися взяти "відкат" за німецький танк "Тигр"

Хто більше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online