Падіння золота 2013: причини різкого зниження цін на жовтий метал

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До 12 квітня золото трималося на рівні 1580-1560 $ за унцію, а потім різко почав знижуватися в ціні. Вже 16 квітня вартість знизилася до 1380 $ за тройську унцію. Це один з найбільш різких обвалів цін на золото з 1983 року, після якого золото повільно зростало в ціні аж до вересня 2011 року, коли його вартість досягла 1895 $.

Після вересневого підвищення вартість золота почала повільно знижуватися Після вересневого підвищення вартість золота почала повільно знижуватися. Поточна ціна нижче пікової на 22%. Це - ті збитки, які отримали інвестори, які вирішили інвестувати в «жовтий метал» в 2011 році, не рахуючи доходу, який вони отримали б, вирішивши використовувати інші інструменти інвестицій.

Так що ж сталося, і чому плавне зниження закінчилося таким різким обвалом в квітні?

Відповідаючи на ці питання, експерти розходяться в думках.

Одні звинувачують в різкому обвалі Джорджа Сороса, який в недавньому часі значно скоротив свої інвестиції в золото в фонді SPDR Gold Trust (найбільшому в світі) наполовину, «викинувши» на ринок 600 тисяч акцій і тим самим значно збільшивши пропозицію. Це могло сильно вплинути на ціну.

Інші бачать причину в абсолютно пересічних речах. Так, наприклад, Франк Шалленбергер зазначає, що в середині квітня на азіатських біржах були новорічні вихідні, а, так як Азія - найбільший споживач «жовтого металу», це значно знизило попит.

Хотілося б відзначити точки зору Байрона Кінга і Річарда Дункана - аналітиків, лояльно ставилися до золотих інвестицій. Вони зізналися, що не змогли передбачити настільки швидке падіння котирувань золота, але залишилися при своїй думці: інвестувати в золото коштує, і саме зараз потрібно поповнити свій портфель фізичними злитками та золота, і срібла.

Кінг і Дункан дивляться глибше, вишукуючи причини в минулому.

Зокрема, в третьому кварталі 2012 року , Коли були закладені передумови до квітневого обвалу цін. Тоді ФРС США зазначила, що незабаром почнеться третій етап QE-3 (кількісного пом'якшення), що, дійсно, відбулося у вересні. Але це не зробило ціни вище: навпаки, вартість поступово стала знижуватися. Обсяг QE-3 подвоїли (85 мільярдів доларів), але і це не допомогло. Потім кількісне пом'якшення збільшили ще, що активізувало ринки нерухомості і акції в США, але анітрохи не поліпшило ситуацію з золотом. Інвестори, в тому числі і найбільші, стали нервувати.

Перед обвалом цін на золото в середині квітня 2013 року дещо інвестиційних банків опублікували рекомендації продавати золото, попередньо розпродавши метал, а трохи пізніше і Центральної банк Кіпру вирішив позбутися від 10 тонн золота. Природно, такі новини стали останньою краплею в чаші терпіння і без того нервують інвесторів. Різке падіння котирувань золото стало наслідком панічного розпродажу запасів не тільки банків, але і інвестиційних фондів.

Що робити далі? Чи варто реагувати на обвал золота і позбавлятися від своїх інвестицій, запобігаючи ще більші збитки? Очевидно, що зараз самий невідповідний час позбавлятися від золота для приватного інвестора . І саме зараз найвдаліший час для покупки дорогоцінних металів.

Причина проста: за різким обвалом неминуче слідує поступове підвищення протягом деякого часу (року або декількох років). Звичайно, вартість може впасти і ще нижче - від цього ніхто не зможе застрахувати. Але вже зараз намітилося підвищення попиту на фізичні золоті злитки у приватних інвесторів, що цілком може вплинути на ситуацію на світовому ринку.

Природно, купуючи золото сьогодні, орієнтуватися варто аж ніяк не на ОМС , А на фізичні злитки.

Так що ж сталося, і чому плавне зниження закінчилося таким різким обвалом в квітні?
Що робити далі?
Чи варто реагувати на обвал золота і позбавлятися від своїх інвестицій, запобігаючи ще більші збитки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online