Німці відроджують в Україні знищені радянською владою святині

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

22 жовтня 2011, 8:22 Переглядів: 22 жовтня 2011, 8:22 Переглядів:   Собор

Собор. Побудований в 1901 році на місці католицької церкви, після революції використовувався як клуб. Фото: travelodessa.livejournal.com.

Найбільший католицький собор півдня України - старовинна німецька кірха Успіння Пресвятої Богородиці в селищі Лиманське (колишньої колонії Зельц) Роздільнянського району - може знайти друге життя. Як розповіли "Сегодня" в Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької церкви України, ряд католицьких громад з південних земель Німеччини подумують почати збір коштів на відновлення храму, побудованого в 1901 році і служив в радянських часів клубом. Зараз можна побачити лише його жалюгідні останки.

Нагадаємо, що раніше громадяни ФРН вже допомогли Одесі з порятунком пам'ятки архітектури: німці-лютерани профінансували реконструкцію знаменитої кірхи на вулиці Новосельського. У Лиманському може статися щось подібне. За приблизними підрахунками, будівельні роботи та оздоблення собору будуть коштувати $ 6 млн, адже будівля, по всій видимості, доведеться зводити заново: руїни знаходяться в більш ніж жалюгідному стані.

У селищі є невелика католицька громада, що складається з повернулися в рідні пенати нащадків німецьких і австрійських колоністів. За словами представника католицької єпархії отця Яна Даргевіча, католиків в Лиманському - кілька десятків сімей. "Одне погано, у нас великий дефіцит священиків, і ми не можемо поки організувати там самостійний прихід. Люди їздять на служби в Роздільну або Одесу. Але коли храм відродиться, громада заживе повноцінним релігійної жизню", - говорить представник РКЦУ.

А поки вирішується питання з собором, лиманські католики збираються звести біля нього невелику капличку, розповів нам керівник селища Володимир Устенко. Крім того, вони вже зібрали гроші - близько $ 8 тис. - на пам'ятник єпископу Антону фон Падуа Йоханнес церу, який був похований в 1934 році на місцевому кладовищі. Владика Цер - останній в СРСР католицький ієрарх, який помер своєю смертю, а не в концентраційному таборі. Відкриття пам'ятника заплановано на найближчу католицький Великдень (8 квітня 2012 р).

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Німці відроджують в Україні знищені радянською владою святині". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Константинов Олег

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online