Грошовий переказ за кордон: все не так просто

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо виникла необхідність відправити за кордон певну суму грошей, потрібно знати правила, без яких здійснити переклад буде просто неможливо.

«Будь ласка, повідомте до податкової»

Один з відвідувачів порталу Банкі.ру на ім'я Ігор повідав про проблему, яка виникла у нього на території Росії при спробі внести платіж за іпотечним кредитом, отриманим в одному з чеських банків.

«Я живу в Чехії вже більше десяти років. Взяв іпотечний кредит в одному місцевому банку , Отримав статус ПМЖ, залишившись при цьому громадянином Росії, - розповів Ігор. - Працював у великій компанії, справно вносив платежі по кредиту, і до якогось часу все було добре. Але потім я приїхав у справах на два-три місяці до Росії. Виникло питання - яким чином вносити платежі по іпотеці? Спочатку я вирішив, що все можна буде зробити досить просто. У Чехії у мене давно є рахунок в одному великому європейському банку, «дочка» якого є і в Росії. Відкрив рахунок в цій «дочці» і вирішив написати розпорядження банку, щоб щомісяця певну суму в валюті переводилася з мого рахунку в Москві на рахунок в Празі. А звідти за допомогою інтернет-банкінгу я б зміг переводити ці гроші на свій позичковий рахунок в чеському банку, при цьому конвертіровав євро в чеські крони ».

Проте все виявилося не так просто. При спробі оформити розпорядження в банку на щомісячні перерахування зі свого рахунку в російській «дочці» на свій же рахунок банку в Чехії Ігор зіткнувся з несподіваним проханням. Банківські співробітники в Москві попросили його надати довідку про те, що він повідомив податкові органи про відкриття власного валютного рахунку за кордоном.

«Сказати, що я в шоці, - це нічого не сказати! - переживає Ігор. - Цей рахунок я відкрив понад десяти років тому, і на той момент, живучи і працюючи в Празі, навіть не знав, що зобов'язаний повідомляти про це в російські податкові органи. І наскільки це необхідно робити, якщо я не є російським резидентом? »

На щастя, внести черговий іпотечний платіж Ігорю все-таки вдалося: його близький родич зміг перевести готівку на його рахунок в банк в Чехії через платіжну систему Western Union. І ніяких паперів з податкової представляти не довелося. Однак цей варіант досить дорогий: висока комісія плюс витрати на конвертацію. Переказувати гроші таким чином кожен місяць було б досить накладно.

Як з'ясувалося, при відкритті рахунку в Росії Ігор через незнання пред'явити не закордонний паспорт з відповідними відмітками, що свідчать про статус ПМЖ в Чехії, а російський - з російською пропискою. «Раніше, наскільки я розумію, при отриманні статусу ПМЖ в іншій країні людина була зобов'язана виписатися зі свого російського житла, але тепер цього не вимагають ...» - говорить він.

Помилка резидента

У тому, що вимоги банківських співробітників правочинні і відповідають чинному законодавству, порталу Банкі.ру пояснив юрист юридичної компанії «Податківець» Дмитро Ліпатов. За його словами, людина, що має російське громадянство і при цьому статус ПМЖ в іншій країні, не є російським резидентом.

«Згідно зі статтею 10 ФЗ« Про валютне регулювання та валютний контроль », нерезиденти мають право без обмежень здійснювати між собою перекази іноземної валюти з рахунків в банках за межами території Російської Федерації, - каже він. - Якщо громадянин зізнавався постійно проживають в Чехії, то він вважався нерезидентом. Якщо ж чеське законодавство не давало йому такого права - то резидентом Росії. Залежно від цього варіюються його обов'язки в той період - нерезиденти можуть здійснювати розрахунки і перекази за кордоном без обмежень ».

Разом з тим, за словами Ліпатова, відповідно до пункту 3 зазначеного закону для резидентів також немає обмежень за операціями в уповноважених банках, пов'язаних з отриманням і поверненням кредитів і позик, сплатою сум відсотків і штрафних санкцій за відповідними договорами. «Але за статтею 24 зазначеного закону вони зобов'язані повідомляти податкові органи про відкриття рахунків за межами Росії. Це робиться, щоб контролювати фінансові потоки і боротися з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом ».

Здавалося б, ситуація досить проста. Якщо наш герой має статус ПМЖ в Чехії, то в Росії він є нерезидентом. Чому ж тоді співробітники російського банку зажадали у нього довідку з податкових органів? Тому що при відкритті рахунку він пред'явив російський паспорт, будучи впевненим у тому, що саме цей паспорт потрібен йому як громадянину Росії при відкритті валютного рахунку в нашій країні.

Якби при відкритті рахунку в російському банку Ігор пред'явив свій закордонний паспорт із зазначеним у ньому статусом нерезидента, то в подальшому здійснювати перекази в рахунок погашення іпотечного кредиту він міг би і без заповітної папери з податкових органів.

Для того щоб виникало менше плутанини хоча б при відправці валютних банківських переказів, варто розмежувати права та можливості резидентів і нерезидентів.

З Росії - з грошима

Російське законодавство найбільш лояльно до нерезидентам - особам, які або не мають російського громадянства, або при наявності російського громадянства мають статус ПМЖ в іншій країні. Такі громадяни можуть вільно переказувати кошти в іноземній валюті зі своїх валютних рахунків в російських банках на власні валютні рахунки в іноземних банках без повідомлення податкових органів. «Якщо громадянин Росії є нерезидентом, то представляти документи, що є підставою для проведення валютної операції, для такого перекладу нерезиденту не потрібна. Обмежень по сумі немає », - підкреслює заступник керівника блоку" Роздрібний бізнес "Альфа-Банку Ілля Зибарев.

Інша справа, якщо відправник грошей є резидентом Росії. Якщо він планує перевести валюту на свій рахунок, відкритий у закордонному банку, то це стане можливим, як уже говорилося вище, тільки після пред'явлення документа з податкових органів. Трохи підсолодити «пігулку» можна буде, зазначивши, що спілкування з податковими органами в даному випадку носить повідомний характер, а сума переказу не обмежується.

Якщо ж резидент Росії переводить валюту на рахунок в іноземному банку, відкритий на ім'я іншого резидента, то тут вже вступають в силу обмеження по сумі - за один операційний день вона не повинна перевищувати 5 тис. Доларів або еквівалента в іншій валюті. Виняток можуть становити лише близькі родичі - чоловік і жінка, діти, батьки, онуки, бабусі і дідусі. В такому випадку сума переказу не обмежується вищевказаної цифрою, але для його здійснення необхідно представити документи, що підтверджують родинні зв'язки (наприклад, копію свідоцтва про одруження чи свідоцтва про народження).

Що стосується перекладу, який російський резидент може здійснювати на адресу нерезидента - як фізичного, так і юридичної особи, то його сума в даному випадку не обмежується. Разом з тим з росіянина зажадають обгрунтування проведення такого перекладу. Наприклад, договір купівлі-продажу нерухомості, договір дарування, документ, що підтверджує виплату аліментів тощо.

Banki.ru

Виникло питання - яким чином вносити платежі по іпотеці?
І наскільки це необхідно робити, якщо я не є російським резидентом?
Чому ж тоді співробітники російського банку зажадали у нього довідку з податкових органів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online