За що відповідає головний бухгалтер?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Посада головного бухгалтера дуже приваблива - високий статус, хороша оплата

Посада головного бухгалтера дуже приваблива - високий статус, хороша оплата. Однак вона має на увазі і чималу відповідальність. Ця відповідальність є настільки серйозною, що деякі фахівці навмисне не йдуть на підвищення, не бажаючи пов'язувати себе подібними зобов'язаннями. Давайте розберемося, за що ж відповідає головний бухгалтер?



Обов'язки головного бухгалтера

Відповідальність головного бухгалтера прямо випливає з його посадових обов'язків . Саме головбух формує на підприємстві облікову політику, організовує і керує роботою по збору облікової інформації, ведення регістрів бухгалтерського та податкового обліку, обліку активів, зобов'язань підприємства та фінансових результатів його діяльності. Він стежить за відповідністю бухгалтерського обліку вимогам бухгалтерського, податкового, управлінського і статистичного обліку.

Від головного бухгалтера потрібно організувати точне і своєчасне відображення на рахунках всіх господарських операцій, формування фінансових результатів, виконання зобов'язань, рух активів. Їм здійснюється контроль над якістю і порядком оформлення первинної документації.

Головний бухгалтер очолює роботу бухгалтерського відділу, а в невеликих фірмах часто і виконує всю цю роботу, будучи і керівником і виконавцем в одній особі. Він відповідає за своєчасне перерахування належних податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, за погашення заборгованості, забезпечує дотримання касової та фінансової дисципліни, взаємодіє з контролюючими органами, забезпечує підготовку всієї необхідної звітності та подання її в установленому порядку. Також на ньому лежить відповідальність за зберігання бухгалтерських документів.

Як видно з перерахованого вище, турбот у головного бухгалтера вистачає. І за невиконання всіх цих обов'язків йому загрожує цілком серйозна відповідальність.

Відповідальність головного бухгалтера

Робота на такій складній посаді пов'язана з декількома видами відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність виникає в разі поганої якості виконання або невиконання своїх обов'язків головним бухгалтером. Наприклад, працівник не вийшов на роботу або вчасно не здав пакет звітності. Оскільки в своїй роботі головний бухгалтер підпорядковується безпосередньо керівнику підприємства, стягнення у вигляді догани або зауваження може накладати саме керівник. При цьому роботодавець повинен діяти в рамках, встановлених федеральним законом, Статутом підприємства, положеннями про дисципліну та іншими нормативними документами. За неодноразове притягнення до дисциплінарної відповідальності керівник може розірвати трудовий договір з головбухом.

Суть матеріальної відповідальності полягає у відшкодуванні роботодавцю заподіяної прямого збитку. Прямим збитком визнається реальне зменшення наявного майна підприємства або зниження якості стану такого майна. Законодавство встановлює ряд випадків, при яких головний бухгалтер зобов'язаний відшкодувати завдані збитки роботодавцю. Це виявлена ​​недостача цінностей, випадки заподіяння умисного шкоди зі злочинними цілями або в стані сп'яніння, при розголошенні комерційної таємниці і при іншому заподіянні шкоди в ході виконання трудових обов'язків.

Посадові особи організації, включаючи головного бухгалтера, можуть залучатися до розгляду по податковому правопорушення. НК РФ не передбачає податкової відповідальності головного бухгалтера. При виявленні факту податкового правопорушення, головбух може бути притягнутий, в залежності від обставин правопорушення, до адміністративної, кримінальної або матеріальної відповідальності.

Коли посадовою особою здійснюється адміністративне правопорушення, воно притягується до адміністративної відповідальності. Такі правопорушення зазвичай пов'язані з невиконанням або поганим виконанням своїх обов'язків. При цьому, якщо організація, в якій працює головний бухгалтер притягнута до відповідальності за податкове правопорушення, то самого головбуха можуть залучити ще й до адміністративної відповідальності. Варто знати, що головбух несе адміністративну відповідальність лише в тому випадку, коли повністю доведена його вина. Якщо вина за правопорушення лежить на керівнику, то карається за це керівник. Тому в разі розбіжності думки головного бухгалтера і директора по здійсненню окремої господарської операції, головбухові краще підстрахуватися письмовим розпорядженням директора, в якому всю повноту відповідальності за наслідки він бере на себе.

Злочини в економічній сфері можуть привести і до кримінальної відповідальності. Це станеться в разі, якщо буде доведена вина головного бухгалтера за розтрату, привласнення, неправомірні дії під час банкрутства компанії, зловживання своїми повноваженнями, особливо тяжкі податкові злочини і ухилення від сплати митних платежів.

Головний бухгалтер може піддаватися накладення адміністративного штрафу, йому можуть бути призначені виправні роботи, його можуть позбавити волі або права обіймати певні посади. Всього цього грамотний фахівець може уникнути, керуючись у своїй роботі головною аксіомою, відомої кожному головбухові: будь-яка господарська операція повинна підтверджуватися правильно оформленими документами.


Василиса Мезенцева

Василиса Мезенцева

(Поки оцінок немає)
(Поки оцінок немає)   Завантаження Завантаження ...

Давайте розберемося, за що ж відповідає головний бухгалтер?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online