Кошмар для Трампа: імпічмент через моделей і при чому тут Росія

Зрада персонального адвоката Дональда Трампа, який буквально здав з потрохами свого багаторічного клієнта, знову підняло питання про можливий імпічмент президента США

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дональд Трамп і Карен Макдугал

Суть проблеми: адвокат Майкл Коен зізнався, що він як представник Дональда Трампа платив гроші відомій актрисі фільмів для дорослих (Стормі Деніелс) і екс-моделі журналу Playboy (Карен Макдугал) за те, щоб вони під час виборчої кампанії 2016 роки не розповідали про своїх «любовних відносинах» з Трампом. Здоровий глузд підказує, що, по-хорошому, судити потрібно не Коена і вже тим більше не Трампа, а скоріше двох леді зі зниженою соціальною відповідальністю, які в даному випадку виступили в ролі типових політичних шантажісток.

Однак політична доцільність вимагає від американських прокурорів давати зовсім іншу інтерпретацію того, що сталося, адже перед ними стоїть завдання довести, що нинішній президент, ще будучи кандидатом, скоїв якийсь злочин, яке повинно бути покаране імпічментом. Америка не настільки пуританська країна, щоб 150 тисяч доларів, які були заплачені Трампом за мовчання порноактриси і моделі Playboy, були достатньою підставою для зняття президента з посади, по крайней мере, з точки зору масового виборця. Тому виборцю пропонують повірити в іншу інтерпретацію подій: Трампа звинувачують в тому що він своїми виплатами за мовчання вплинув на результати виборів, які були б зовсім іншими, якби його «особистий скандал» вибухнув в американському інфополе в розпал виборчої кампанії.

Як повідомляє Fox News, «визнання Коена підтримало безумство навколо імпічменту». CNN торжествує: «Кримінальну звинувачення - це не проблема для Трампа. А ось імпічмент може стати проблемою ». Якщо подивитися на висловлювання лідерів Демократичної партії, то всі розбіжності, які у них є, зводяться до питання: оголошувати імпічмент прямо зараз або почекати, поки в листопаді у демократів з'явиться більшість в конгресі (для імпічменту знадобляться дві третини голосів).

При дуже великому бажанні самого Трампа можна спробувати судити за порушення правил фінансування власної виборчої кампанії і намагатися якимось чином «вивести» імпічмент цього порушення. З початку 2000-х років є офіційна позиція американського Міністерства юстиції з приводу того, що чинного президента не можна судити по кримінальних справах, але законодавчих або конституційних обмежень такого роду не існує.

За формальними ознаками чинному президенту можна дійсно «пришити» порушення правил фінансування виборчої кампанії: як нескладно здогадатися, гроші, які були виплачені за мовчання передбачуваних жінок Трампа, не були враховані в офіційній бухгалтерії його виборчого штабу, та й навряд чи американський електоральний бухгалтерський облік дає можливість офіційно врахувати «виплати порнозірка» в якості видаткової статті для фонду кандидата. А шкода: судячи з поведінки американських політиків, це було б дуже корисним нововведенням.

При такому підході, правда, виникає дуже незручна ситуація: порушення на 150 тисяч доларів (або навіть 300 тисяч) - це суща дрібниця в порівнянні з тим, чим відзначився свого часу штаб Обами, який «зловили за руку» на порушеннях в два мільйони доларів, але тоді всі учасники відбулися штрафом. Значить, швидше за все, американським прокурорам доведеться «шити» Трампу саме незаконний вплив на результати виборів за допомогою «підкупу носіїв суспільно важливої ​​інформації», що теж виглядає смішно, але цілком може зайти дуже і дуже далеко.

Однак спроба позбавити Трампа посади під приводом того, що він вплинув на хід виборчої кампанії, зіткнеться з декількома вельми серйозними проблемами. Перша і найочевидніша пов'язана з тим, що американська політика є унікальна система, яка живе не за писаними законами, а за неписаними правилами шоу-бізнесу. А одне з найважливіших правил шоу-бізнесу говорить: аудиторію можна і потрібно обманювати, але її ніколи не можна розчаровувати. Вже зараз, якщо подивитися на реакцію соцмереж, видно, що у деяких американців настало розчарування: їм протягом двох років обіцяли показати справжній шпигунський трилер з Трампом в ролі головного лиходія, що продався «цим жахливим російським, які хочуть хакнуть американську демократію». А зараз виходить зовсім інший фільм, в якому Трамп тягне хіба що на персонажа водевілю, а в якості головних захисниць американської демократії фігурують відважні працівниці індустрії гріха. Аудиторія починає підозрювати, що їй продали квиток не на той фільм. «А де обіцяні російські у всій цій історії?» - ось головний громадський питання до новин про можливість імпічменту.

Більш того. Незважаючи на те що в цьому мало хто зізнається, значна частина аудиторії, швидше за все, вважає, що Трамп вчинив правильно. Не кажучи вже про те, що багато йому щиро заздрять і не розуміють, чому президент повинен розплачуватися в політичному плані за свою глибоко особисте життя.

Друга проблема - це американський сенат, в якому прихильникам імпічменту, як і в конгресі, треба буде набрати 2/3 голосів. Шанси на, що після листопадових «проміжних виборів» демократи отримають в сенаті необхідну більшість, приблизно нульові, а можливість того, що їм вдасться залучити на свою сторону достатню кількість республіканських сенаторів, теж досить примарна. Крім проблеми голосування, є ще й проблема участі самого Трампа в дебатах з питання імпічменту.

Сама процедура імпічменту в сенаті організована за зразком судового процесу, і президент має можливість захищати себе, що дозволить йому легко використовувати цей майданчик, щоб з медійної та політичної точок зору перетворити процес над собою в процес над своїми обвинувачами. До того ж у нього буде можливість використовувати ситуацію для того, щоб вкинути в публічне поле найбільш токсичний компромат на своїх політичних опонентів, а у тій же Хілларі Клінтон в шафі є ціле містечко скелетів.

А найголовніша проблема при спробі імпічменту буде пов'язана з тим, що ділки Уолл-стріт, швидше за все, будуть проти, а їх позиція - це дуже серйозний аргумент в будь-яких американських політичних баталіях. У своєму останньому інтерв'ю Трамп прямо заявив, що спроба провести імпічмент призведе до краху американської економіки і фондового ринку і «все стануть дуже бідними». Більш того, представники фінансового сектора прямим текстом кажуть профільним ЗМІ, що не можна порівнювати Трампа і Ніксона, якого вдалося змусити піти з посади під загрозою імпічменту. Вони вказують на те, що перед спробою імпічменту Ніксона ринок падав, а при Трампа ринок акцій росте - і не тільки зростає, а й демонстративно ігнорує будь-які скандальні політичні новини. Аналітик фінансової компанії Raymond James Ендрю Адамс заявив CNBC, що він «буде турбуватися тільки в тому випадку, якщо ринок дасть привід для занепокоєння».

На жаль, все вищевикладене означає ще й те, що через місяць-другий політичні опоненти Трампа знову актуалізують тему російського втручання у вибори. З точки зору можливості позбавити президента громадської підтримки і домогтися його імпічменту «російську змову» набагато перспективніший. Дуже скоро в американському політичному інфополе «страшні російські хакери» знову замінять моделей Playboy.

Crimsonalter, РИА Новости

Солдат почесної варти впав без свідомості під час промови Порошенко на параді

«А де обіцяні російські у всій цій історії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online