Довіреність на право підпису документів: зразок, бланк, основні реквізити

  1. Що таке довіреність на право підпису документів, і які види існують?
  2. Три головні види довіреності
  3. Хто може бути довірителем?
  4. Що вказується в довіреності на право підпису документів?
  5. В яких випадках довіреність на право підпису документів втрачає свою силу?
  6. Хто має право на першу і другу підпис?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Трапляються ситуації, коли необхідно підписати документ без присутності людини

Трапляються ситуації, коли необхідно підписати документ без присутності людини. У бізнесі замість керівника підпис ставить довірена особа, яка має на це право. При угоді купівлі-продажу ріелтор, яким фізична особа виписало довіреність. Але що ж це за документ, і які права він дає довіреній особі?

Що таке довіреність на право підпису документів, і які види існують?

Довірчі повноваження на право підпису - це офіційний папір, грунтуючись на яку довіритель дає право довіреній підписувати від його імені ті чи інші документи.

Відповідно до цивільного кодексу Російської Федерації даний документ являє собою письмовий перелік дій, які видаються однією особою іншій для представництва інтересів перед третіми. У ньому чітко прописуються і види документів, які дозволяється підписувати довіреній особі.

Документи, що використовуються на підприємствах або офісах, поділяються за такими ознаками:

  • що визначають сферу заняття;
  • зміст;
  • ступінь уніфікації;
  • ступінь конфіденційності;
  • оформлення;
  • найменування.

Строгих правил складання довіреності немає. Текст документа складається у довільній формі, індивідуально для кожного випадку. Але в ньому обов'язково прописується список офіційних паперів, які довірена особа підписує.

Інших дій, не зазначених в дорученні, він здійснювати не може. Довірчі повноваження складаються як в письмовому, так і в друкованому вигляді.

Три головні види довіреності

  1. Разова довіреність виписується для виконання конкретної дії. Після підписання паперів або виконання довірених дій, вона втрачає силу, і використовувати її при інших операціях навіть з цим же дією вже не можна.
  2. Спеціальна дає право підписувати документи потрібну кількість разів в одному конкретному дії або в декількох різних в рамках певного доручення.
  3. Генеральна довіреність розширює повноваження довіреної особи. Вона дає можливість представляти інтереси довірителя у всіх областях діяльності, від отримання пошти до підписання договорів на серйозних угодах. Довіреність на право підпису документів - саме такий документ.

Якщо дії і повноваження припускають укладення угод із запевненням нотаріуса, то і документ, що підтверджує право підпису, також повинен бути нотаріально завіреним. До таких угод відносять купівлю-продаж, дарування.

складаючи довіреність важливо враховувати, що довірена особа повинна бути грамотним і обізнаним в тій області, право підпису, яким він набуває.

Наприклад, право підпису замість головного бухгалтера можна передати рядовому бухгалтеру офісу, а не менеджеру з підбору персоналу.

Документ на право підпису поширюється на наступні дії:

  • отримання і видача товарів, що представляють матеріальну цінність;
  • складання документації, яка вимагає підпису керівника, наприклад, акти навантаження і розвантаження товару;
  • підписання паперів і комерційних пропозицій, які складає документообіг компанії: нарахування заробітної плати, звіти для податкової інспекції.

Хто може бути довірителем?

На підставі чинного законодавства Російської Федерації довірителем є:

  • індивідуальні підприємці;
  • фізичні особи;
  • юридичні особи

Як зареєструвати ТОВ самостійно і які документи для цього будуть потрібні - читайте в цій статті.

Що вказується в довіреності на право підпису документів?

Для правильного складання довіреності на право підпису документів зразок бланка береться у нотаріуса або складається самостійно. Але і в першому, і в другому випадку в тексті прописуються такі пункти:

  1. Важливим моментом при складанні документа є прописування дати і місця виписування. Якщо немає цих реквізитів, він вважається недійсним.
  2. Обов'язково необхідно вказати прізвище, ім'я, по батькові повністю, а також паспортні дані довірителя та довіреної особи.
  3. У довіреності необхідно чітко прописати, які повноваження довіритель передає, і які дії дозволяється здійснювати довіреній. При цьому не можна використовувати розмиті або невизначені вирази, наприклад «і підписання інших документів». В цьому випадку довірена особа може використовувати цю фразу з метою шахрайства, яке в майбутньому складно довести.

Зразок довіреності на право підпису документів фізичної особи і право прийняття товару:

Зразок довіреності на право підпису документів фізичної особи і право прийняття товару:

Довіреність на право підпису документів від імені фізичної особи та вжиття товару.

Важливо в кожному пункті надаються повноважень і дій прописати необхідні уточнення.

  1. У документі важливо прописати можливість передоручення прав.
  2. У довіреності конкретно прописується термін, на який вона видається. Він може бути різним, залежно від типу і переліку здійснюваних дій, однак, не повинен перевищувати трьох років. У разі якщо термін не зазначений, мається на увазі, що документ виданий на рік. Не рекомендується складати довіреність на тривалий термін. Це пов'язано з багатьма ризиками:
  • бувають ситуації, коли довіритель починає сумніватися в чесності або компетентності довіреної особи. У таких ситуаціях відгук офіційного паперу, роздільної право підпису, може бути пов'язаний з судовими розглядами. Це негативно позначається на репутації компанії.
  • може поміняти внутрішній статут фірми;
  • зміни в бізнесі, пов'язані з інфляцією, кризою в країні.
  1. Документ підписується обома сторонами. Без підпису одного з учасників, він вважається недійсним.

Довіреність може складатися між фізичними особами, в цьому випадку вона завіряється у нотаріуса. Якщо необхідно передати повноваження в рамках підприємства або компанії, то заповнений документ підписує керівник або директор.

При наявності фірмових бланків він оформляється на них і завіряється фірмової ж печаткою .

Завантажити зразок довіреності на право підпису документів, можна пройшовши за посиланням.

А скачати безпосередньо бланк довіреності на право підпису документів, ви можете тут.

Іноді на підприємства замість довіреності може бути підписаний наказ на право підпису документів. Наприклад, керівник компанії може підписати розпорядження, згідно з яким головний бухгалтер підписує фінансові документи: рахунки, фактури, накладні. Зразок такого наказу можна завантажити тут.

В яких випадках довіреність на право підпису документів втрачає свою силу?

Виділяються наступні пункти, при яких довіреність припиняє дію:

  • документ втрачає силу, якщо закінчився термін;
  • в разі якщо довіритель анулював довіреність, довірена особа не має права вчиняти дії, в рамках цього документа;
  • довірена особа може відмовитися від повноважень, зазначених у документі;
  • в разі якщо відбулася реорганізація або ліквідація компанії або фірми , Підприємства, інтереси яких повинні були надаватися за дорученням;
  • якщо юридична особа, якій видавалася довіреність, припинило свою діяльність;
  • якщо термін повноважень ще не закінчився, а особа, яка видала її, визнали повністю або обмежено недієздатною, безвісти зниклим або людина померла, документ втрачає свою силу. Вчиняти будь-які дії по даній довіреності не можна.
  • документ на право підпису автоматично вважається недійсним і в разі недієздатності або смерті довіреної особи;
  • якщо в довірчих повноваження знайдені неточності або протиріччя, дія документа необхідно зупинити. В цьому випадку можна виписати нову довіреність з усіма виправленнями. Довіреній особі обов'язково видається нова версія, стара при цьому вилучається.

Хто має право на першу і другу підпис?

На офіційних документах, в яких є грошові суми, необхідно ставити два підписи - директора і бухгалтера. Право третього підпису видається за дорученням, яка виписується від юридичної особи.

Мати право першого та другого підпису можуть кілька співробітників. У довіреності необхідно прописати їх повні дані. Наприклад, право другого підпису може мати заступник бухгалтера або інші особи, які працюють поруч. При цьому можна вказати суму, в межах якої може здійснюватися підпис.

Якщо на підприємстві немає бухгалтера, то при складанні довірчих повноважень зазначаються дані тільки однієї особи, при цьому прописується, що штатного працівника, який має право другого підпису, немає.

В якому порядку здійснюється самостійне ведення бухгалтерії індивідуальним підприємцем, ви можете дізнатися в матеріалах нашої нової публікації.

Хто має право поставити першу і другу підпис на офіційній документації?

Якщо головний бухгалтер є, але відсутня, право підпису може бути передано за дорученням іншого співробітника бухгалтерії. Для цього в довіреності має бути вказано:

  • повні дані підприємства;
  • дату складання довіреності;
  • на який термін виписується;
  • яку посаду займає довірена особа, його паспортні дані;
  • список документів і дій, який довірений може здійснювати;
  • підпис керівника, яку необхідно завірити печаткою.

Доручення складається тільки на час відсутності головного бухгалтера та втрачає свою силу відразу ж після його появи на робочому місці.

Важливо пам'ятати, що один і той же чоловік не може мати право першого та другого підпису.

Довіреність на право підпису життєво важливо для великих компаній і підприємств. Вона дає можливість безперебійної роботи офісу. Адже перебуваючи на угоді, керівник не може підписувати поточні документи в офісі. Або з якихось причин він не може сам поїхати у відрядження, де потрібен підпис.

У таких випадках керівник може перекласти на час свої обов'язки на довірену особу. Тільки потрібно ретельно продумати і прописати всі нюанси в довіреності.

Що таке довіреність на право підпису документів, і які види існують?
Що вказується в довіреності на право підпису документів?
В яких випадках довіреність на право підпису документів втрачає свою силу?
Хто має право на першу і другу підпис?
Але що ж це за документ, і які права він дає довіреній особі?
Що таке довіреність на право підпису документів, і які види існують?
Хто може бути довірителем?
Що вказується в довіреності на право підпису документів?
В яких випадках довіреність на право підпису документів втрачає свою силу?
Хто має право на першу і другу підпис?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online