Документи для роботи № 15 :: Щодо підпорядкування головного бухгалтера підприємства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Документи для роботи № 15 (12.4.2010)
право

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Лист Мінфін від 30.11.2009 № 31-28020-02-10 / 32483

Дивись коментар

По суті. Мінфін зазначає, що питання підпорядкування головного бухгалтера віднесено до компетенції підприємства.

! Бухгалтерам, СПД

Міністерство фінансів України розглянуло лист Всеукраїнської молодіжної організації «Молодь проти корупції» від 22 жовтня 2009 року №41к-22/10 щодо підпорядкованості головного бухгалтера підприємства і повідомляє наступне.

Відповідно до пункту 4 Положення про головних бухгалтерів, затвердженого Постановою Ради Міністрів СРСР від 24 січня 1980 року №59 «Про заходи щодо вдосконалення організації бухгалтерського обліку та підвищення його ролі в раціональному і економному використанні матеріальних, трудових і фінансових ресурсів» (далі - Положення про головних бухгалтерів), головний бухгалтер підпорядковується безпосередньо керівнику об'єднання, підприємства, організації, установи, а з питань організації бухгалтерського обліку та складання звітності, порядку застосування ПСП а й методики здійснення контролю - начальнику управління (відділу) бухгалтерського обліку та звітності (головному бухгалтеру) вищого органу.

Постановою Верховної Ради України від 12 вересня 1991 року №1545-ХІІ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством Україна, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

Згідно з абзацом другим пункту 23 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року №250, (постанова втратила чинність згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року №419 «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності »), головний бухгалтер підприємства, установи призначається або звільняється з посади керівником і безпосередньо йому підпорядковується.

З огляду на вищевикладене, норми пункту 4 Положення про головних бухгалтерів, як врегульовані законодавством України, з 3 квітня 1993 року в території України не застосовуються.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі - Закон).

Створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером є однією з форм організації бухгалтерського обліку на підприємстві, яку підприємство обирає самостійно (частина четверта статті 8 Закону). При цьому відповідно до частини другої статті 8 Закону питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

З огляду на викладене, питання підпорядкування головного бухгалтера відповідно до законодавства віднесено до компетенції підприємства.

Заступник міністра Н. ПОЛУДЕННИЙ

Про оформлення документів при відрядженні за кордон   Лист Мінфін от 24 Про оформлення документів при відрядженні за кордон
Лист Мінфін от 24.2.2010 № 31-26030-13-10 / 4069
бухоблік
Якщо працівник направляється на конференцію в Росію за запрошенням угорської сторони, то в запрошенні угорської сторони обов'язково має бути визначено місце проведення конференції, інакше немає підстав видавати наказ про відрядження ....
Коментар ДК ...

Про моделі поведінки, яка допоможе запобігти ініціювання корупційних проявів   Роз'яснення Мін'юст України від 2 Про моделі поведінки, яка допоможе запобігти ініціювання корупційних проявів
Роз'яснення Мін'юст України від 2.10.2014 №
№ 47 (24.11.2014) :: Право
Особа, щодо якої були вчинені дії з вимагання неправомірної вигоди, для звільнення від кримінальної відповідальності має заявити про те, що сталося, слідчим підрозділам органів МВСУ, ДФСУ, СБУ або органу прокуратури. ...

Про розгляд адміністративних справ з урахуванням Закону України «Про здійснення правосуддя і кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції»   Інформаційний лист ДПС України от 3 Про розгляд адміністративних справ з урахуванням Закону України «Про здійснення правосуддя і кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції»
Інформаційний лист ДПС України от 3.11.2014 № 1493/2/2 / 14-14
№ 46 (17.11.2014) :: Право
ВАСУ інформував про особливості розгляду адміністративних справ, підсудних адміністративним судам, що знаходяться в районі проведення антитерористичної операції. ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online