Чи варто писати фіктивну розписку, щоб покупець отримав кредит?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Tiko / Fotolia   Якщо Вам запропонували те, що Ви тут описали, то Ваш основний ризик - не одержати 20% від ціни продажу Tiko / Fotolia

Якщо Вам запропонували те, що Ви тут описали, то Ваш основний ризик - не одержати 20% від ціни продажу. Причому довести факт відсутності платежу Ви не зможете, так як вже віддасте в банк розписку. До того ж, Вам достеменно відомо, що у покупця цих грошей немає. Швидше за все, Вам запропонували обдурити банк, завищивши вартість квартири в договорі купівлі продажу на ті самі 20%. Таким чином, Ви отримуєте всю суму з кредитних коштів, покупець не вносить своїх грошей, а банк отримує в обтяження квартиру за завищеною ціною. Ваш ризик в тому, що, якщо суд визнає дану угоду недійсною, Вам доведеться повернути покупцеві і банку суму, зазначену в договорі купівлі-продажу, тобто на 20% більше, ніж Ви фактично отримали. Або ж Ви будете пояснювати в суді, як Ви вступали в змову з покупцем з метою введення банку в оману і переведення в готівку кредитних коштів. Чим для Вас це обернеться - вирішувати буде суд.

Іпотека без первісного внеску: де, як, скільки?

Чи можна знизити ціну в договорі, якщо я беру іпотеку?

Зараз банки перевіряють звіти про оцінку при схваленні об'єкта нерухомості дуже жорстко, і можливість такого шахрайства зведена до мінімуму, так що, швидше за все, угоду загорнутий на етапі узгодження об'єкта іпотеки. Шукайте іншого покупця.

У Вашому випадку рекомендуємо написати розписку на необхідну суму і укласти договір позики з покупцем на цю ж грошову величину. Іншими словами, Ви підтверджуєте банку, що отримали у покупця необхідну суму коштів. Крім того, дана міра є гарантією на випадок невиходу на реєстрацію договору. У висновку самого договору позики є свої нюанси, які вимагають участі компетентного фахівця. Рекомендуємо звернутися в агентство нерухомості, де допоможуть правильно скласти договір позики, так як без кваліфікованого оформлення є ризик, що Вам не виплатять гроші на суму розписки.

Як укласти договір з агентством нерухомості

Що пишуть дрібним шрифтом в договорах?

Якщо дійсно гроші не будуть Вам передані, а Ви напишете розписку про те, що отримали їх, це поставить Вас у вкрай невигідне становище. По-перше, це суперечить реальним фактам, по-друге, розписка - документ, який носить юридичний і правовий характер, і не варто сприймати його серйозно. У судовій практиці є багато суперечок, які стосуються розписок про отримання грошових коштів.

Таким чином, якщо покупець отримає від Вас розписку в передачі грошових коштів, то та сума, яка буде там вказана (20%), за фактом може бути і зовсім Вам не повернуто. Вам доведеться доводити в суді той факт, що розписка була написана під впливом покупця і насправді гроші не були передані. Однак Ваші шанси виграти судовий розгляд вкрай малі. Тому рекомендуємо Вам не підписувати документи, якщо вони не відображають дійсності. Нехай покупець використовує інші способи, шукає потрібну суму і передає її Вам - тоді розписку можна складати без проблем.

Будь-які ігри з цифрами в договорі чреваті наслідками, і часто непоправними. Звичайно, можна взяти у покупця розписку про отримання грошової позики на ту суму, якої йому не вистачає для оплати початкового внеску і по якій згодом можна буде стягнути відповідну суму. Однак слід чітко для себе з'ясувати: якщо мова йде про значну суму, вона повинна буде звідкись взятися у покупця - це раз. По-друге, потрібно зрозуміти, що платоспроможність покупця повинна дозволяти оплачувати і кредит, і заборгованість по розписці. Іншими словами, постарайтеся отримати максимум інформації від покупця про його фінансові можливості. Вважаю, у Вашому випадку необхідно розглянути можливість оформлення застави майна: наприклад, транспортного засобу. Для більшої впевненості до оформлення угоди намагайтеся залучати фахівців-юристів. Належна експертиза документів і грамотне оформлення допоможуть передбачити всі можливі наслідки і уникнути проблем в майбутньому.

Як проходить передача грошей при покупці квартири?

7 головних помилок при передачі грошей під час покупки квартири

Ні в якому разі не варто погоджуватися на описаний Вами варіант з видачею розписки, не підкріпленою реально сплаченою сумою грошей. Так, написана розписка означає, що гроші були реально Вам передані покупцем. Значить, покупець виконав свій обов'язок по внесенню 20% за квартиру, і гроші Ви отримали. Навіть написана «для банку» ця розписка матиме юридичну силу.

Уявімо тепер, що банк за будь-якої причини в результаті відмовить у видачі кредиту. Або угода не відбудеться з інших причин. Тоді покупець на підставі Вашої ж розписки зможе зажадати від Вас повернення цих 20%, які він нібито заплатив Вам. Власноруч написана розписка буде достатньою підставою, щоб стягнути з неї з Вас всю суму в судовому порядку. Але навіть якщо кредит буде отримано і угода відбудеться, банк виплатить Вам тільки 80% від вартості квартири (з розрахунку того, що 20% Ви вже отримали). І якщо покупець нічого не доплатить, то 20% стягнути не вийде навіть через суд.

Звичайно, на практиці поширені різні способи, за допомогою яких громадяни готові брати участь в таких операціях: наприклад, затребування від покупця зустрічній розписки (покупець у Вас таку ж суму «бере в борг») - в подальшому при остаточному взаєморозрахунок відбувається обмін розписками. Щоб мінімізувати ризики можна також додатково отримати поручительство від платоспроможних осіб. Однак через високі ризики ми не рекомендуємо оформлення розрахунків таким способом.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

5 способів дізнатися, скільки коштує ваша квартира

4 ради, як вигідніше продати квартиру

Чи підходить мій будинок під іпотеку?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Іпотека без первісного внеску: де, як, скільки?
Чи можна знизити ціну в договорі, якщо я беру іпотеку?
Як проходить передача грошей при покупці квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online