Виплата допомоги по вагітності та пологах через ФСС: як оформити, приклад розрахунку

  1. Кому покладені виплати в ФСС
  2. Про видах можливих виплат на регіональному рівні
  3. Про посібниках з вагітністю та в післяпологовий період
  4. Причини звернення до ФСС
  5. Виплата допомоги по проекту «Прямі виплати»
  6. Принцип дії «Прямих Виплат»
  7. Про достоїнства «пілотного» проекту
  8. За який період покладені виплати
  9. Необхідні документи
  10. Як проводиться оплата лікарняного листа
  11. Як проводиться розрахунок допомоги
  12. приклад розрахунку
  13. Онлайн-розрахунок на сайті ФСС
  14. Як скласти заяву
  15. При відмові роботодавця у виплаті грошової допомоги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Жінки в період очікування дитини і після пологів можуть розраховувати допомоги, які виплачуються роботодавцем з подальшим відшкодуванням в ФСС. регламентує це ФЗ від 29.12.2006 № 255-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством». Розмір виплат залежить від категорії, до якої вони належать, наприклад: багатодітна , малозабезпечена , мати одиначка , індивідуальна підприємниця і т.д.

З недавніх пір в деяких регіонах країни з'явилася можливість отримувати допомогу напрумую з ФСС, минаючи роботодавця. Про це і буде розказано далі в статті.

Кому покладені виплати в ФСС

Загальні підстави для виплати допомоги:

  1. Допомога по вагітності та пологах призначається при постановці на облік у гінеколога на терміни, а саме до 12 тижнів. Обов'язковими одержувачами є: працевлаштовані особи , Що залишилися без роботи через ліквідацію підприємства, студентки вузів очної форми навчання і військовослужбовці.
  2. Одноразові виплати покладені всім працюючим після оформлення лікарняного листа по причині догляду в декретну відпустку . Посібник належить також жінкам з нагоди ліквідації підприємства, але якщо вони звернулися в службу зайнятості не пізніше року з моменту цих подій.
  3. одноразова допомога належить одному з батьків при народженні дитини. Цією виплатою можуть скористатися всі категорії громадян без обмеження.
  4. Допомога по догляду за дитиною нараховується працевлаштованим особам і безробітним. Виплати проводяться щомісяця.

Окремі випадки:

  1. Дружинам військових-контрактників щомісячну допомогу виплачується на терміні очікування дитини від 180 днів.
  2. Для дитини солдата-строковика нараховуються щомісячні суми на кожного малюка до досягнення ними 3-річного віку. Цей період триває до звільнення тата з лав збройних сил.

Як правило посібник виплачівеются

Про видах можливих виплат на регіональному рівні

Підтримка вагітності і материнства здійснюється і з регіональних бюджетів, все залежить від можливостей місцевої влади.

До таких належать виплати:

  • додаткова допомога молодим батькам;
  • виплата допомоги для неповних сімей;
  • посібники молодим сім'ям, у віці до 30 років;
  • компенсації на харчування для вагітних після 12 -недельного терміну;
  • грошові компенсації годуючим матерям;
  • пільгові виплати дітям у віці до 3 років при складних життєвих обставинах.

Про посібниках з вагітністю та в післяпологовий період

Про посібниках з вагітністю та в післяпологовий період

Виплати допомоги по вагітності та пологах передбачені державним регламентом. Періодично ці питання піднімаються на засіданнях держдуми, а в нормативні акти вносяться зміни і доповнення. Одним з уточнень є збільшення повноважень Фонду соцстрахування.

У загальному випадку оформлення і отримання допомоги передбачено в наступних місцях:

  • у роботодавця - для працюючих на підприємстві або в організації офіційно;
  • за місцем служби - жінкам, які проходять військову службу, в тому числі за контрактом;
  • в навчальному закладі - студенткам, які проходять навчання в даному навчальному закладі.

Причини звернення до ФСС

Тепер за виплатами можна звертатися напряму до ФСС, але тільки в наступних випадках:

  1. Якщо офіційний роботодавець не виконував свої законні вимоги, намагаючись заощадити на виплатах покладених посібників або зовсім їх не платив через різні обставини.
  2. Якщо в регіоні почав діяти спеціальний проект ФСС «Прямі виплати». Починаючи з 2011 року, в ряді регіонів з'явилася унікальна можливість одержувати належні кошти з ФСС. Ці регіони називаються «пілотними», тобто всі нюанси по несовершенствованію системи виплат поступово відпрацьовуються і реалізуються на практиці.

Ці регіони називаються «пілотними», тобто всі нюанси по несовершенствованію системи виплат поступово відпрацьовуються і реалізуються на практиці

Проект розроблений для надання допомоги жінкам з виплати допомоги і їх розрахунку. Це нововведення значно спрощує механізм оформлення та нарахування належних виплат.

Виплата допомоги по проекту «Прямі виплати»

Прямі виплати, передбачені «пілотним» проектом вже діють на сьогоднішній день у багатьох регіонах. Це зручно для оформлення допомоги і пільг. На терміні 30 тижнів вагітності після отримання лікарняного листа або 28 тижнів при багатоплідній вагітності жінка надає заяву про необхідність догляду в декретну відпустку, після чого виконуються наступні дії:

  1. Роботодавець направляє інформацію з заявленими документами, а також з даними про жінок, що звернулися з цим проханням до фонду соціального страхування в термін не більше 5 робочих днів після отримання відомостей.
  2. ФСС при отриманні даних виробляє їх обробку. Для проведення цієї роботи потрібно не більше 10 днів.
  3. Після прийняття рішення на користь вагітної, призначається виплата допомоги, яка проводиться до 26 числа наступного за зверненням календарного місяця.
  4. З роботодавця провадиться відрахування на користь ФСС страхових внесків.

Принцип дії «Прямих Виплат»

Принцип дії «Прямих Виплат»

Про достоїнства «пілотного» проекту

  1. Роботу по нарахуванню та виплаті коштів здійснюють працівники фонду, при цьому з роботодавця ця функція знімається.
  2. Ризик виникнення помилкових нарахувань і відмов у виплаті допомоги знижується.
  3. Виплати допомоги гарантуються. Починаючи з перового півріччя 2016 року, суми допомоги становлять від 34 520 - 248 164 рублів. Це залежить від кількості днів, зазначених у лікарняному листі. Зазначені кошти обов'язкові до виплати, при цьому фінансове становище роботодавця на даний момент не враховується.

У разі якщо жінка працює у кількох роботодавців одночасно, то із заявою про призначеному декретній відпустці вона може звернутися до одного з них. Далі звернення буде віддане в ФСС.

За який період покладені виплати

Лікарняний лист по вагітності та пологах оплачується за період 140 календарних днів, а окремо цей час розбивається на:

  • 70 днів до пологів;
  • 70 днів після пологів.

Але є деякі уточнення, наприклад, якщо вагітність багатоплідна, то кількість днів становить 84 і 110. Якщо пологи були ускладненими, то оплачувану післяпологовий період становить 86 днів.

Роботодавцем оплачується повністю весь період непрацездатності жінки. Розділень по виплатах за перебування на лікарняному за допологової і післяпологовий періоди окремо не існує.

Необхідні документи

Щоб відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами був повністю оплачений, потрібно підготувати наступні документи:

  1. Лікарняний лист встановленої форми . Видається на руки жінці з поліклініки за місцем прописки.
  2. Довідка, що підтверджує суму заробітку, яка приймається за основу для розрахунку допомоги або її копія. Видається на вимогу жінки, якщо вона була працевлаштована в іншому місці до настання вагітності.

Як проводиться оплата лікарняного листа

Після отримання лікарняного листа на руки, жінка направляється до роботодавця. Виплати проводяться протягом 10 календарних днів, але не пізніше зазначеного терміну. Починаючи з першого дня, витрати несе Фонд соціального страхування РФ, при цьому безпосередній роботодавець не витрачає кошти по даному виду виплат, але при цьому крайнім терміном обігу буде 6 місяців, починаючи від дати завершення декретної відпустки.

У разі неоформлення відпустки виплати проводитися не будуть. Виплачується допомога нараховується в 100% обсязі, при цьому стаж роботи не враховується.

Як проводиться розрахунок допомоги

Правила та порядок розрахунку грошових коштів виплати фінансових коштів ФСС проводиться таким же чином, як і на підприємстві. У Росії ця виплата регламентована нормативними документами. Сума розміру допомоги становить 100% від середньомісячного заробітку за останні 2 роки. Спеціаліст ФСС перевіряє розрахунки, виконані на підприємстві, так ризики виникнення помилок істотно знизиться.

додаткова інформація

Розрахунок допомоги проводитися наступним чином:

  1. Визначається середній заробіток за день роботи за останні 2 роки. Сума загального заробітку ділиться на загальну кількість робочих днів.
  2. Для визначення суми розрахунку допомоги отримане число перемножується на підсумкова кількість днів перебування в декреті.

Дані, необхідні для визначення розміру виплат, передаються бухгалтерією організації безпосередньо в ФСС, або окремо робиться запит в ПФР.

Обов'язковою інформацією будуть:

  1. Відомості про місячної заробітної плати.
  2. Робочі дні, витрачені на знаходження на лікарняному і інші потреби, так як від цієї суми відрахування до ФСС не виробляються.

приклад розрахунку

Приклад розрахунку грошових коштів наступний:

  • Жінка йде в декретну відпустку з 08.2016. Два роки вона пропрацювала на одному підприємстві. До Фонду соцстраху спрямовані відомості, що загальна сума заробітку за останні 2 роки, а саме за 2014 і 2015 становить 584 684,84 рублів.

Наприклад, 30 днів пішло на лікування, тобто жінка перебувала на лікарняному, при цьому загальна тривалість декрету становить 140 днів.

  • Якщо роки роботи не були високосними, то кількість відпрацьованих днів становить 730.
  • Далі визначається кількість днів, виходячи з цього числа, і розраховується допомога. Для даного випадку воно становить 730 - 30 = 700 днів.
  • Середній заробіток за день розраховується наступним чином: 584 684,84 / 700 = 835,26 рублів за день роботи.
  • Проводиться порівняльний аналіз з встановленої мінімальної сумою заробітної плати. На період 2016 року така становила 7 500 рублів. Мінімальний розмір допомоги виходить 7500 х 24 місяці / 730 = 246,57 рублів. Але сума 835,26 більше мінімального значення, в зв'язку з цим вона і приймається для подальших розрахунків.
  • Максимальна виплата становить 1 828 770 рублів, при цьому сума, отримана розрахунковим шляхом менше цього значення, тобто для розрахунку вона і приймається.
  • В цілому розмір допомоги для конкретного випадку складе 140 х 835,26 = 116 936,4 рублів.

Онлайн-розрахунок на сайті ФСС

На офіційному сайті Фонду соціального страхування розміщений запрограмований калькулятор розрахунку. Нескладно обчислити суму грошових нарахувань за лікарняним листком.

Алгоритм дій наступний:

  1. Заповнити поля датами з листка непрацездатності.
  2. Провести заміну розрахункових років, якщо в 2015-2016 роках жінка була в іншому декретній відпустці.
  3. Натиснути на закладку з написом «Умови розрахунку» і занести туди дані у вікна.
  4. Натиснути на кнопку «Розрахувати» - результат розрахунку виявиться на екрані.

Результати будуть максимально близькими до істини, так як співробітники ФСС при розрахунку суми допомоги користуються такими самими даними, що ви будете вводити в цей калькулятор.

Як скласти заяву

Для звернення до фонду за нарахуванням допомоги потрібно написати заяву. Є встановлена Наказом ФСС № 335 від 17.09.2002 єдина форма документа.

У документі слід відобразити такі відомості:

  1. Прізвище та ініціали повністю, паспортні дані, дата народження.
  2. Банківський рахунок, куди буде перераховуватися грошову допомогу.
  3. Дані про громадянство, тимчасової реєстрації та інші.

Зразок (порожній бланк) заяви на отримання допомоги в ФСС:

Надіслати документ можна поштою або через інтернет, особисто або за допомогою вашого представника.

До заяви додається:

  • копія паспорта;
  • лист непрацездатності;
  • судове рішення про необхідність виплати;
  • довідка про розмір заробітної плати за останні 2 роки роботи.

При відмові роботодавця у виплаті грошової допомоги

Зустрічаються на практиці випадки, коли роботодавець з яких-небудь причин не може виплатити належні посібники жінці. Причинами цього можуть стати банкрутство, відсутність грошових коштів або ліквідація організації. Але, тим не менше, майбутня мама не позбавляється цього права. Для цього і існує Фонд соцстрахування.

При неприйнятий в регіоні «пілотному» проекті, необхідно виконати наступне:

  1. Жінка звертається до судового органу з фактом, що підтверджує неможливість виплати допомоги її роботодавцем. Необхідно до основного документа додати заяву. Запас часу на звернення є до 6 місяців після закінчення декретної відпустки.
  2. Дочекатися результату судового рішення на свою користь.
  3. Підготувати пакет документів, в тому числі судове рішення і звернутися до місцевого органу фонду.

Нарахування допомоги здійснюється на підставі розміру заробітної плати за останні 2 роки. Виплати заробітної плати підтверджуються довідками від колишнього роботодавця. Якщо ці документи не надані з місця роботи, то співробітники ФСС самостійно звертаються в ПФР.

При відсутності документів про банкрутство підприємства, все одно можна звернутися в суд. Запити про відсутніх документах виробляють судові пристави.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online